Leonida Lari-Iorga
Leonida Lari-Iorga
Sittings of the Chamber of Deputies of November 20, 2001
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2001 > 20-11-2001 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 20, 2001

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.5 Leonida Lari Iorga - considerații pe marginea respingerii moțiunii PRM - Tezaurul Pactul Ribbentrop - Molotov;

Domnul Ovidiu Cameliu Petrescu:

................................................

Doamna Lari Iorga Leonida.

Doamna Leonida Lari Iorga:

Stimați colegi,

Votul PSD în ce privește Moțiunea PRM – Tezaurul, Pactul Ribbentrop-Molotov – a fost decisiv. Moțiunea a căzut.

Cu privire la votul PSD, lucrurile sunt simple de tot. S-a pus în mișcare mașina de vot și nimeni nu a îndrăznit să iasă din rând. Consecințele însă sunt mai grave, pentru că se confirmă, astfel, că o mare parte a românilor nu vor să se întoarcă tezaurul acasă, iar artizanii rapturilor teritoriale, și anume Hitler și Stalin, au avut dreptate hăcuind din trupul României Basarabia, Nordul Bucovinei, Ținutul Herța și Insula Șerpilor. Și aici e tristețea cea mare: una e să decidă străinii soarta unei țări mici și slăbite de alianțe ingrate și alta e să și-o facă românii cu mâna lor.

Nu neg și nu am negat niciodată necesitatea unui tratat bilateral între România și Rusia. Avem nevoie de o colaborare economică cu vecinii noștri, avem nevoie de piețele de desfacere pe care le-am pierdut, după provocările și intrigile agenturilor din toată lumea.

Avem multe a ne spune unii altora și în sfera culturii. Eu însămi am tradus din marea literatură rusă volume întregi: Pușkin, Lermontov, Esenin, Blok, Ahmatova, Țvetaieva și alții. Tuturor ne plac teatrul, opera, baletul rus. Dacă mai pun la socoteală și profețiile lor că tot rușii ne vor da ceea ce ne-au luat, apoi lesne îți dai seama că popoarele nu au nici o vină. ele generic sunt bune în fața Domnului, conducătorii au fost și sunt cum sunt.

Dar să ne întoarcem la argumentul cel mai curios al membrilor Partidul Social Democrat, în ce privește renunțarea României la Tezaur și la a introduce în Tratat vreun articol despre Pactul Ribbentrop-Molotov: că ei sunt animați, cică, de interesul național! Păi, stimați colegi, înșiși rușii, cu unanimitate de voturi, au condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov și Actul adițional la acest pact. Nu mai vorbesc de delegațiile din celelalte republici, inclusiv Ucraina.

Decizia finală a Congresului Deputaților URSS, din 24 decembrie 1989, punctul 7, stipulează următoarele: "Congresul Deputaților URSS condamnă semnarea Protocolului secret din 23 august 1939, precum și a altor documente secrete cu Germania. Congresul recunoaște că aceste protocoale sunt nule și neavenite, din momentul semnării lor, că nu au creat o bază juridică în relațiile URSS cu terțe țări, dar au fost folosite de Stalin și aliații săi pentru a declara ultimatumuri altor state, folosind principiul forței, încălcând dreptul internațional și obligațiunile asumate".

Și, acum, în loc să fie folosite aceste documente în politica externă a României, ce face partea română? le trece ușurel cu vederea! Iată de unde și gesturile politice antiromânești de până acum față de Basarabia și Bucovina. Acest vot, precum pretinde domnul ministru de externe Mircea Geoană, că ar fi în interesul național, este, de fapt, totalmente împotriva interesului național.

Să analizăm, pe puncte, ce a făcut partea română, în virtutea așa-zisului interes național, înaintea votului din 9 noiembrie 2001, împotriva Moțiunii "Tezaurul". La 3 septembrie 1991, pe când URSS nu mai exista, partea română recunoaște un stat în stat, Republica Moldova, confirmând, în fapt, Protocolul secret la Pactul Ribbentrop-Molotov, în loc să-și revendice Basarabia, ca parte succesoare. Iar în iunie 1997, încheie dezastruosul Tratat cu Ucraina, făcându-se a uita, iarăși, că Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, Ținutul Herța și Insula Șerpilor sunt teritorii românești. Și, actualmente, culmea cinismului și a ridicolului, unsul în funcția de ministru de externe, Mircea Geoană, ne învață din minte că a venit timpul ca, atât România cât și Federația Rusă, să privească mai mult spre viitor decât spre trecut, că inhibițiile și unele dificultăți din istoria recentă a relațiilor dintre cele două țări sunt depășite. Dar, stimate Mircea Geoană, viitor fără trecut nu există, iar istoria de care vorbești dumneata nu e deloc recentă, e chiar bătrână, are 61 de ani!

Noi, românii, e cazul să avem relații de bună vecinătate și amiciție cu toate țările vecine, și nu numai, dar totul până la o moștenire, totul până la niște pământuri, care nu ne aparțin nouă, ci copiilor, nepoților și strănepoților noștri. Până și un slugoi al rușilor, Eduard Lazarev, și un poet promovat de ruși, Emilian Bucov, din Basarabia, au cutezat să adreseze o scrisoare organelor centrale de la Moscova, prin 1968, în care și-au spus opinia că în predarea istoriei Moldovei, profesorii se confruntă cu un impediment: elevii și studenții întreabă mereu de ce Sudul Basarabiei și Nordul Bucovinei se află pe teritoriul Ucrainei. Iar în octombrie 1974, când Nicolae Ceaușescu a fost invitat de Leonid Brejnev în Crimeea, a fost pus în fața unei asemenea situații. Chiar în acea perioadă, pe când se odihnea "domnia sa" în Crimeea, Dumnezeu să-l ierte, Leonid Brejnev a organizat să ajungă la ei, în Crimeea, o telegramă, cică, din partea Republicii Moldova, ca și cum atunci ar fi fost Ziua Republicii, dar nu era nici o Zi a Republicii. Nu există, în Republica Moldova, o Zi Națională a Republicii. Toată această treabă s-a făcut cu gândul ca Nicolae Ceaușescu să facă niște comentarii pe care, mai apoi, avea să le folosească istoriografia sovietică. Or, Nicolae Ceaușescu nu s-a pretat la așa ceva.

Eu, în plenul Parlamentului URSS, între anii 1988 – 1989, le-am spus verde în față că URSS și-a încălcat propria Constituție stalinistă, cea mai reacționară, din 1936, care, în art.3 și 14, prevedea că Uniunea Sovietică nu avea prerogative constituționale să cotropească terțe țări și să formeze state pe teritoriile cotropite. Apoi, vă întreb, după toate acestea, domnilor din partidul cu atâtea nume, CPUN, FSN, FDSN, PDSR, PSD, vă întreb de la obraz: din ce grotă a istoriei ați ieșit, cu acest nou interes național, în 2001, astfel călcând în picioare ani de luptă, de chin, de moarte a românilor din țara mamă, a românilor din Basarabia și din Bucovina?!

Dacă înșiși rușii și ucrainienii au condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov și Protocolul secret la acest pact, în Parlamentul URSS, dacă și românii au condamnat aceste monstruoase documente, în Parlamentul României, atunci care e problema de a consemna aceste acte politice și în Tratatul bilateral cu Rusia?! Dar poate că avem spioni ruși în structurile de vârf ale României. Odată ce, prin 1949, 2 spioni sovietici au pătruns în Baza atomică de la Los Alamos, furând secretul bombei atomice de la americani, de ce nu am admite că au pătruns și în România?! Sau poate că, între 23 și 24 decembrie 1989, pe când partidul cu vreo șapte nume a cerut alarmat, de trei ori, ajutor din partea URSS, a mai semnat și vreun protocol secret de colaborare, cu anumite condiții impuse de ruși, despre care nu știm noi, românii, iar acum partea rusă, la negocieri, îl flutură elegant, pe sub nasul unor politicieni de la putere?!

Nu dispun de probe în acest sens, dispun numai de probe în ce privește ajutorul cerut din partea URSS pe timpul Revoluției din Decembrie. Și, apoi, nu am dat probe destule, până acum, că, la orice mică adiere aluzivă a Moscovei, ai noștri stau smirnă sau reacționează prompt, după bagheta fratelui mai mare?! Acesta e adevărul: străinii au mână liberă în România, în defavoarea interesului național!

Și mai vin unii, în plenul acestui Parlament, voind să ne convingă că lucrează în interesul națiunii române?! Poate glumesc domniile lor, dacă încape gluma acolo unde au murit peste 1.500.000 de români basarabeni și bucovineni trimiși în Siberia, în urma invaziei sovietice din 1940, peste 1.000 de tineri în timpul Revoluției din Decembrie 1989 și peste 1.200 în timpul războiului din Transnistria, din 1992! Ăsta da holocaust, de aproape 2 milioane de români, iar nu cel de care vorbesc liderii PSD!

Ei bine, în Parlamentul României, votul PSD, precum am spus, a fost decisiv, dar nu PRM sau PNL au tăvălit, prin jocurile politicianiste, Moțiunea Tezaurul și Pactul Ribbentrop-Molotov. Oricum o fi, azi avem 73 de parlamentari care au votat pentru România întreagă, iar mâine vom avea pe toți! Și să nu jubileze chinuitorii acestui neam, înainte de vreme, pentru că Domnul e mai puternic decât oamenii. Cu El nu se glumește, căci sângele morților, lacrimile flămânzilor, dreptul la libertate și demnitate ale acestui popor strigă la ceruri.

Mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 25 august 2019, 6:19
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro