Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of November 26, 2001
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2001 > 26-11-2001 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 26, 2001

3. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului.  

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc, domnule Brudașca.

Urmează prezentarea interpelărilor. Vă amintesc că procedura prezentării prevede arătarea doar pe scurt a obiectului interpelării, nu dezvoltarea acesteia.

Vă relev faptul că doi dintre colegii noștri, domnul Anghel Stanciu și Vasile Bran, au depus interpelările în scris și nu au mai prezentat obiectul acestora.

Dau cuvântul, în continuare, doamnei deputat Mona Muscă.

Doamna Monica Octavia Muscă:

Domnule președinte,

Regulamentul îl știu și eu. Din nefericire însă, cu patru interpelări mi s-a întâmplat următorul lucru: le-am anunțat numai, fără să le dezvolt și acolo am rămas. Nu le-am mai dezvoltat niciodată în nici o împrejurare și aștept de o lună de zile să le dezvolt pe celelalte. Acum am venit cu altă interpelare. Poate rezolvați această problemă într-un fel, cum credeți dumneavoastră că e mai bine.

Domnul Valer Dorneanu:

Poate îmi spuneți și obiectul acestora.

Doamna Monica Octavia Muscă:

Cum să nu. Pot să vă dau și numărul. .

Domnul Valer Dorneanu:

V-aș ruga, la sfârșitul ședinței, să depuneți obiectul acestor interpelări.

Doamna Monica Octavia Muscă:

Chiar v-aș ruga, pentru că nu am mai reușit să le dezvolt niciodată. Și, acum, speriată să nu pățesc la fel, îmi vine s-o dezvolt pe asta acum.

Domnul Valer Dorneanu:

Eu cred că e mai important să primiți răspunsul, doamna deputat, decât să dezvoltați.

Doamna Monica Octavia Muscă:

Ceea ce voi și face.

Voci din sală:

Domnule președinte, liniștiți-o pe doamna Muscă!

Doamna Monica Octavia Muscă:

Nu mă liniștesc așa ușor!

Către ministrul apărării naționale, Ioan Mircea Pașcu, ministrul de interne Ioan Rus, ministrul muncii și protecției sociale, Marian Sârbu.

Obiectul interpelării: suspendarea recalculării pensiilor militare prin Ordonanța de urgență nr.85/2001.

În luna aprilie a acestui an, a intrat în vigoare Legea 164/2001 privind pensiile militare de stat. Această lege, după o bună perioadă de timp, dădea, în sfârșit, posibilitatea, conform art.79, recalculării pensiilor militare stabilite în baza legislației...

Domnul Valer Dorneanu:

Doamna deputat, îmi cer scuze! Dar faptul că n-ați primit răspunsul la o interpelare, nu ne dă dreptul să încălcăm în continuare regulamentul, pentru că urmează 16 colegi de-ai dumneavoastră și dacă toți o să dezvolte interpelarea n-o să ne mai ajungă timpul.

Doamna Monica Octavia Muscă:

Mai erau trei alineate...

Domnul Valer Dorneanu:

Vă rog frumos!

Doamna Monica Octavia Muscă:

Sunt de acord cu dumneavoastră. Obiectul interpelării: suspendarea recalculării pensiilor militare prin Ordonanța 85/2001 și, deci, prin anularea art.79 din Legea 164/2001. Depun interpelarea și aștept s-o dezvolt. Sper să nu aștept ca și pentru celelalte patru.

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Valer Dorneanu:

Vă promit că n-o să fie așa.

Domnul deputat Viorel Coifan. Nu este. Domnul deputat Marian Ianculescu.

Domnul Marian Ianculescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Interpelarea mea se adresează domnului ministru de interne, Ioan Rus, și are ca obiect măsurile pe care le-a luat Ministerul de Interne referitor la sesizările legate de apariția pe piață a unor produse fitosanitare falsificate care afectează grav securitatea alimentară a României.

Îmi rezerv, domnule președinte, să dezvolt această interpelare în ședința consacrată răspunsurilor date la interpelări.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Valentin Vasilescu. Aveți trei interpelări.

Domnul Valentin Vasilescu:

Domnule președinte,

Două dintre interpelări au fost adresate domnului prim-ministru. De fapt, una dintre ele este o revenire la o interpelare pe care am făcut-o ministrului transporturilor și în urma căreia nu am primit nici măcar un răspuns scris, iar acea interpelare se referea la nivelul de securitate a Aeroportului Otopeni și, iată că ceea ce eu am spus atunci și arătam, s-a petrecut acum și asta datorită neluării măsurilor pe care eu le-am cerut în acel moment.

A doua interpelare, consider că e deja ca și rezolvată. Se referă la lucrările de schimbarea canalizării pentru apă caldă și căldură în zona în care chiar eu locuiesc, zona Piața Reșița, întârziate din motive necunoscute. Ea este rezolvată întrucât, imediat ce am depus această interpelare, domnul ministru al administrației publice a luat măsurile de rigoare și în două zile am avut și apă caldă și căldură. Iată că se poate!

Nu se poate însă să am birou parlamentar întrucât, potrivit legii, primăria care trebuia să asigure,Primăria Bucureștiului, nu mi-a asigurat, am găsit eu, însă tot un subordonat al Primăriei, un director de la D.A.F.I. încearcă să-mi sigileze și să mă dea afară și din acest sesiu. Poate găsesc o soluție și pe calea asta.

Iar cea de-a treia interpelare este puțin mai complicată și ține de restrângerea unor drepturi și libertăți cetățenești. Această restrângere, eu o consider luată pe fondul situației internaționale de recrudescență care înseamnă de fapt recrudescența terorismului și eu am considerat că acest lucru a determinat ridicarea sau solicitarea ridicării imunității parlamentare a domnului președinte Corneliu Vadim Tudor pe acest fond, întrucât consider că un articol din Constituție, art.49, implică în cazuri deosebite în care, pentru protejarea siguranței naționale, ordinii publice, se pot restrânge, potrivit legii, anumite libertăți și drepturi cetățenești. Eu vreau să știu dacă aceste drepturi cetățenești în cazul celor doi parlamentari ai Partidului România Mare au fost luate ca urmare a acestui context, existând precedentul prin declarațiile miniștrilor de interne și apărării, precum că ministrul apărării poartă deja un război cu terorismul. Or, starea de război se declară și este aprobată de către Parlament, de către noi și eu n-am auzit să aprobăm un asemenea lucru, iar ministrul de interne...

Domnul Valer Dorneanu:

Stimate coleg, tot mă strădui să nu vă întrerup, deși am citit de trei ori acea obligație parlamentară de a prezenta obiectul interpelării și a nu face comentarii colaterale. Vă rog frumos, nu mă obligați să vă întrerup!

Domnul Valentin Vasilescu:

Vă mulțumesc.

Eu m-am întrerupt aici și aștept ca reprezentantul Executivului să fie prezent ca să nu vorbesc numai eu cu dumneavoastră și cu sala Parlamentului.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

E-n regulă! Domnul deputat Victor Dobre. Nu este. Domnul deputat Gheorghe Dinu.

Domnul Gheorghe Dinu:

Domnule președinte,

Interpelarea mea era adresată domnului ministru al lucrărilor publice, transporturilor și locuinței și viza faptul că, în ultima perioadă de timp, în ziarul "Adevărul" dar și în "Evenimentul zilei", pe suprafețe mari de pagină de ziar apar reclame ale societăților care fac parte din transportul feroviar. Dat fiind faptul că respectivele societăți folosesc în cea mai mare parte bani publici, iar societatea Compania Națională CN SNCFR SA este doar un administrator al avuției statului, nu văd rațiunea pentru care banul public este risipit în felul acesta decât dacă în ea se ascunde o sponsorizare mascată a unor anumite publicații.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Da. Domnul deputat Călin Popescu Tăriceanu.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Eu?

Domnul Valer Dorneanu:

Dumneavoastră. Dacă doriți, dacă nu... Am făcut o alternanță, domnule deputat, ca să nu ziceți că vă las să așteptați.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte,

Pe scurt, interpelarea este adresată primului-ministru, domnul Adrian Năstase, și ministrului autorității pentru privatizare și administrarea participațiunii statului, domnul Mușetescu.

Obiectul interpelării este privatizarea ALRO. În conținutul interpelării am făcut o serie de referiri la interpelarea precedentă pe care am adresat-o și la care, subliniez, nu am primit nici un răspuns. Am crezut un moment că Guvernul vrea să facă dovadă de mai multă înțelepciune, analizând mai profund toate implicațiile acestei privatizări în jurul căreia s-a făcut foarte multă vâlvă datorită faptului că pleanează serioase suspiciuni cu privire la partenerul pe care Guvernul pare să-l fi ales deja, și la modul în care este făcută această privatizare. Cu toate că ALRO figurează pe lista întreprinderilor cuprinse în Programul PSAL 2, agreat cu Banca Mondială, lucru care ar fi presupus proceduri corecte și transparente de privatizare. Ceea ce s-a întâmplat până acum dovedește contrariul, iar recenta Hotărâre de Guvern adoptată în data de 21.XI., mă refer la Hotărârea 745, prin cae se aprobă strategia de privatizare pentru ALRO, făcând referire expresă la conținutul strategiei care este trecut în anexă, avem surpriza să constatăm că anexa nu există și nu este publicată.

Prin urmare, consider că este necesar ca să avem o explicație clară și cuprinzătoare a modului în care Guvernul dorește să facă această privatizare, având în vedere importanța strategică pentru economia națională a sectorului aluminiului.

Doresc să solicit să transmiteți membrilor Guvernului să dea răspuns acestei interpelări și în scris dar doresc, de asmenea, să solicit și prezența membrilor Guvernului cu ocazia răspunsurilor la interpelări pentru a putea dezvolta acest subiect.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Lucian Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule președinte,

Interpelarea adresată domnului prim-ministru, Adrian Năstase, are ca obiect politica cabinetului condus de domnia sa în ceea ce privește U.D.M.R.-ul ca organizație politică sau asociație, în contextul agresiunii legitimațiilor de maghiar.

Vă depun această interpelare în scris și aștept răspunsul oral.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul deputat Mircea Bucur. Nu este.

Doamna Mihaela Ionescu.

Doamna Mihaela Ionescu:

Domnule președinte,

Dragi colegi, puțini câți ați rămas,

Scopul interpelării mele sau interpelarea mea este adresată domnului ministru de interne Ioan Rus și este legată de măsurile luate de ministerul de interne pentru rezolvarea cazurilor repetate de spargeri din mașinile deputaților în scopul de a se fura radiocasetofoanele.

Scopul interpelării este: siguranța cetățenilor, liniștea străzii, siguranța domiciliului, securitatea familiei și faptul că și deptuații sunt și ei cetățeni ai marelui oraș care se simt tot mai puțin în siguranță în ultimele luni. Numărul cazurilor ale parlamentarilor care au fost sparte cu scopul de a se fura radiocasetofoanele și alte lucruri de valoare, a ajuns la două-trei pe zi.

Menționez că mașinile sunt dotate cu alarme, dar rămân inoperabile în mâinile "specialiștilor". Personal am fost alături de alți colegi victima unui astfel de furt și, după aceea, mi-am pierdut și o zi întreagă mergând de la secția de poliție a domiciliului spre secția de poliție în raza căreia s-a întâmplat incidentul, dar până în ziua de astăzi, mai bine de o lună, nu am aflat rezultatul anchetei.

Sesisez, de asemenea, domnului ministru de interne, faptul că în anumite intersecții, și le menționez în interpelarea mea, mașinile conduse de femei sunt atacate de bande organizate care fac semne sub pretextul ca mașina ar avea pană, pentru a fi jefuită.

Deși am sesizat la secția de poliție a domiciliului acest fapt, nu am primit nici un răspuns.

Am, de asemenea, două întrebări adresate tot domnului ministru de interne.

Prima este: care este rezultatul anchetei Secției de Poliție din B-dul Ana Ipătescu asupra spargerii mașinii nr. B 26 PDC din data de 19 octombrie, precum și a celorlalte cazuri de spargere a mașinilor parlamentarilor?

A doua întrebare: ce măsuri s-au luat pentru prinderea bandelor care acționează în intersecții, cu scopul de a jefui mașinile, cu preponderență conduse de femei?

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul Damian Brudașca. Văzându-vă cât de nemulțumit ați fost la dezvoltarea interpelărilor făcute de colegii dumneavoastră, sunt convins că dumneavoastră veți prezenta obiectul, mai ales că aveți trei.

Domnul Damian Brudașca:

Da. Prima, adresată domnului Vasile Dâncu și solicit prezentarea modului în care se realizează imaginea României sau a Guvernului.

A doua se adresează domnului Mircea Geoană și solicit să prezinte activitatea desfășurată de către centrele culturale române din străinătate pe anii 2000 și 2001, având în vedere că la capitolul imagine culturală stăm deplorabil.

Și a treia, adresată domnului Octav Cozmâncă, semnalându-i memoriul a 29 de ziariști de la Cluj Napoca, trași la răspundere de către prefectul Clujului, pe motivul că au îndrăznit să ceară demiterea purtătoarei de cuvânt a prefecturii, la fel cum făceau pe vremuri primii secretari ai comitetelor județene de partid.

Acestea sunt, pe scurt, obiectele celor trei interpelări.

Domnul Valer Dorneanu:

Da, domnule coleg.

Ați prezentat conform regulamentului.

Domnul Nicoară Creț.

Domnul Adrian Moisoiu.

Domnul Adrian Moisoiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

De la bun început îmi cer scuze că nu cred că am să fiu atât de sintetic ca domnul deputat Brudașca.

Interpelarea mea se adresează domnului Octav Cozmâncă, ministrul administrației publice. Ea are ca obiect starea socială precară a populației care este în imposibilitate să-și plătească consumurile și întreținerea la blocurile în care locuiesc. Se compune din două părți: 1) Ce se întâmplă la blocurile unde asociațiile de locatari sunt mixte, adică proprietari și chiriași ai statului, în condițiile în care chiriașii sunt cei care au restanțe și, ca atare, din cauza cumulării datoriilor la Distrigaz și la regiile de apă, aceștia închid livrarea gazului, respectiv a apei.

Nu se poate pretinde proprietarilor să-și mărească fondul de rulment de la asociație la valori atât de mari, încât să acopere restanțele.

2) Referitor la plata compensației pentru energia termică, aceasta nu se acordă acelora care au restanțe, dar aceștia nu au posibilitate să-și plătească restanțele și, ca atare, nu își încasează compensația. Aceasta nu s-ar putea vira direct în contul asociațiilor pentru a se reduce, cât de cât, din suma datorată regiilor de resort?

Formularea sintetică a interpelării este: în condițiile în care se șterg datorii de sute de miliarde de lei ale unor bănci sau posturi de televiziune etc, care sunt măsurile pe care le vizează Guvernul Năstase, în calitatea sa de Guvern social democrat?

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Doamna Constanța Popa. Poftiți.

Doamna Constanța Popa:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Interpelarea mea se adresează ministrului sănătății și familiei și are ca obiect desființarea spitalului comunal Domnești, județul Ilfov. În întrebare solicit: care au fost criteriile după care se solicită desființarea spitalului comunal Domnești, județul Ilfov, știut fiind că nu are datorii, deservește o populație de circa 30.000 de locuitori și s-a dovedit eficient în anul 2001, având un indice de utilizare a patului de 213,9, pentru a fi transformat în locuințe pentru tineri fără adăpost, deși există, în județul Ilfov, și alte clădiri pe care le enumăr – și nu este cazul acum să insist – care pot fi transformate în astfel de locuințe?

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc și eu.

Domnul deputat Emil Rus. Poftiți.

Domnul Emil Rus:

Mulțumesc, domnule președinte. Iau de aici cuvântul, ca să termin mai repede.

Interpelarea mea se adresează domnului ministru Mihai Nicolae Tănăsescu și are ca obiect situația garanțiilor firmei Comelf S.A., în urma schimburilor avute cu Krivoi rog Ucraina și Pucheng China. Firma Comelf are de încasat de la bugetul de stat peste 9 miliarde de lei.

Întrebarea sau problema pe care o solicit este ca domnul ministru să analizeze cele prezentate, să specifice modalitatea prin care se pot rezolva carențele respective, precum și data până la care cei în drept își vor primi sumele restante.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc.

Cu aceasta, ședința de astăzi destinată interpelărilor a luat sfârșit. Declar ședința de astăzi a Camerei Deputaților închisă. Vă doresc noapte bună!

Ședința s-a încheiat la ora 19,32.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 24 august 2019, 21:17
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro