István Antal
István Antal
Sittings of the Chamber of Deputies of November 27, 2001
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2001 > 27-11-2001 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of November 27, 2001

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.5 Antal István - prezentarea unui "punct de vedere personal vizavi de pericolul maghiar" incriminat în raportul SRI dezbătut în mass-media;

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................

Are cuvântul domnul deputat Antal István; se pregătește domnul Simedru Dan Coriolan.

Domnul Antal István:

Doamnelor și domnilor colegi,

Onorat auditoriu,

Am venit la tribuna Parlamentului la fel ca și colegii mei, reprezentanți ai județelor incriminate în raportul SRI, dezbătut în ultimele zile în mass-media scrisă și electronică cu mult aplomb, să vă prezint un punct de vedere personal vizavi de pericolul maghiar stipulat în raport.

Și mă întreb ce au dorit, de fapt, cei care au întocmit raportul?

Au dorit să demonstreze, oare, că nu cunosc programul uniunii noastre sau că nu recunosc ideile stipulate în programul nostru? Pentru că aceste idei prezentate drept periculoase pentru societatea românească se regăsesc în programul nostru coerent, de peste 10 ani de existență a UDMR, și țin în mână acest document care se pare că nu este cunoscut de raportorii SRI-ului și este redactat în limba română și îmi permit să vă citesc un pasaj: "La începutul noului mileniu trebuie să facem totul pentru a accelera procesul de integrare europeană a României.

Trebuie să ajungem în Europa unită, unde nu există discriminări între majoritate și minoritate, unde nu există o națiune dominantă, ci doar popoare reciproc răspunzătoare unele de celelalte, unde existența minoritară nu este o problemă, ci o șansă, unde egalitatea de șansă este reală, unde asigurarea și dezvoltarea autoidentității naționale este datoria fiecărei națiuni, unde subsidiaritatea, diferitele forme de autonomie își găsesc locul natural și întăresc democrația".

Noi am spus un "nu" hotărât trecutului și dorim un dialog sincer și creativ cu populația majoritară. Nu acceptăm poziția de asuprit și nici degradarea unei comunități de sute de mii de oameni într-un grup de cetățeni de rangul doi.

Ne surprinde limbajul utilizat de autorii raportului, pentru că am crezut că din structurile SRI au dispărut deja informatorii școliți de ideologia ceușisto-comunistă.

Confundarea separării puterilor în stat cu separatismul pe anumite criterii sau contestarea dreptului la autonomia locală, prevăzute în legile adoptate de Parlamentul României, sunt teze foarte periculoase care, cu puțină rea-voință, pot fi considerate drept un atentat la instituțiile statului de drept, iar contestarea dreptului la asociere a proprietarilor de terenuri agricole și forestiere constituie o jignire la adresa celor stipulate în Constituția țării.

Suntem plătitori de impozite, contribuabili la susținerea instituțiilor democratice și dorim ca toți funcționarii, indiferent din ce fel de structuri fac parte, să fie corecți și responsabili când informează opinia publică.

Dacă istoria a decis să trăim într-o patrie comună și dorim ca avuțiile strămoșilor noștri să fie retrocedate și valorificate de fiecare cetățean și comunitate locală, cum crede că este mai bine pentru a realiza bunăstarea atât de mult dorită de toți, atunci să nu încerce nimeni să folosească instituțiile create în cei 10 ani de democrație, pentru reprimarea libertății de acțiune a unei comunități.

Și-mi permit din nou să citesc din Programul UDMR pentru edificarea celor care în raportul amintit doresc să deformeze realitatea: "Trebuie să punem capăt situația dezavantajoase în care se află de mai multe decenii regiunile locuite și de maghiari, trebuie să creăm egalitatea de șansă și în domeniul economic, trebuie să ajungem la o situație în care banii noștri, nu la îmbogățirea altora să contribuie, ci la bunăstarea propriei comunități".

Realitatea există, domnilor și doamnelor, și fără voința unora care vor să o denatureze.

Pentru noi, programele de aderare la structurile Uniunii Europene nu reprezintă slogane demagogice, ci vrem, în mod sincer, să le transpunem în realitate și depunem eforturi susținute, cu toți factorii responsabili în județele unde reprezentăm majoritatea, ca să fie cât mai repede îndeplinite.

Programul nostru, cât și eforturile comunității noastre, autoritățile locale, asociațiile profesionale și ale societății civile din secuime sunt apreciate de toți cetățenii României cu care avem contacte în viața de zi cu zi și este cunoscută și consecvența cu care ne susținem punctul nostru de vedere, atât în viața publică, cât și în Parlament.

Acum un an am consimțit, după dezbateri îndelungate și uneori controversate în cadrul uniunii, să acordăm sprijin parlamentar puterii actuale, pentru definitivarea legislației necesare finalizării reformelor începute acum 10 ani și ne-am ținut de cuvânt.

Din păcate, acest semnal negativ din raport, ca un atac la drepturile noastre legitime, lansat prima dată la Cluj de actualul ministru de interne, susținut apoi și de mai marele SRI-ului, ne-a convins că există grupuri puternice în sânul partidului de guvernământ care nu se pot debarasa de mentalitatea îndoctrinată de regimul dictatorial.

În ținuturile noastre circulă o zicală care spune: "Promisiunea este un cuvânt frumos și este bine dacă se respectă". Noi cunoaștem și reversul acestei zicale care ține de mentalitatea celor care tolerează întoxicarea opinie publice cu raporturi false și care spune: "E deștept cine promite, e prost cine se ține de promisiune!"

Așteptăm un răspuns, doamnelor și domnilor colegi, politicieni ai partidului de guvernare, un răspuns corect, răspicat, care să enunțe clar: "Dorim să facem pasul hotărât spre Europa și respingem această diversiune periculoasă."

Dacă acest răspuns va întârzia prea mult și nu va fi pe măsură să ne convingă de utilitatea relansării sprijinului nostru parlamentar, atunci rămânem cu convingerea că întocmitorii raportului SRI, cât și acei politicieni care s-au grăbit să-i elogieze, au demonstrat din plin că inteligența umană, din păcate, este limitată, dar prostia, rea voința și incoerența umană nu au limite.

În încheierea discursului meu nu-mi rămâne decât să întreb retoric: cui prodest, cui priește? Cu siguranță, nici țării, nici neamului românesc.

Ca atare, sunt de acord cu concluzia unui distins ziarist, publicat într-un cotidian de mare tiraj, din care citez: "Scandalul a fost declanșat din prostie politică sau din ticăloșie electorală?".

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 21 august 2019, 13:04
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro