You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2003 > 11-03-2003

Sittings of the Chamber of Deputies of March 11, 2003

  1. Intervenții ale domnilor deputați:  
  1.19 Costache Mircea - intervenție intitulată: "Supărat pe sat";

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................

Dau cuvântul domnului Costache Mircea. Va urma domnul deputat Cornel Boiangiu.

Domnul Costache Mircea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Bună dimineața, stimați colegi.

Intervenția mea de astăzi se intitulează "Supărat pe sat".

Cineva pare să se fi supărat nu numai pe sat, ci și pe stat și pe foarte mulți cetățeni, condamnându-i nu numai la o viață de lipsuri, suferințe și umilințe, ci și la sarcasme bulevardiere și, în general, la o reprezentare jenantă pe plan intern și internațional.

Așa se face că, într-o zi, senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună, ascultând ditirambul domnului prim-ministru despre cei doi glorioși ani de guvernare, le-a fost dat să audă o remarcă stupefiantă.

Considerându-se talentat peste poate și înzestrat cu un dezvoltat simț al umorului, domnul Adrian Năstase a constatat ușor iritat că, citez, "sunt unii care umblă toată ziua cu corupția în gură". Oho, numai ziua, am fi adăugat noi?! Dar ne-am abținut, pentru că ne aflam sub cupola Parlamentului României. Autorul acestei subtile observații nu este, cum s-ar crede, vreun personaj primitiv ori vreun pitoresc băiat de cartier. dumnealui e școlit la București și Paris, e doctor în Drept, distins cu ordine și medalii, e un fost șef al diplomației române, fost șef al Camerei Deputaților, actual șef al Executivului și, după cum se vede, viitor șef al opoziției pseudo-democrate.

Există expresii de acest fel, scapă omul numai la supărare. Ce îl va fi enervat pe distinsul domn premier atât de tare, încât să se producă în fața colegilor, dânsul e și deputat, chiar în această aulă, cu asemenea picanterii argotice. Se înțelege, vorba dumnealui, foarte clar că l-a deranjat prezența în discuția cotidiană a fenomenului corupției. Păi, în cazul acesta, "cu chestia aia în gură" umblă oamenii importanți ai planetei, precum: Romano Prodi, Emma Nicholson, Peter Schieder, Pat Koks, Peter Scheele, Günter Verheugen, George Robertson și mulți alții. Înseamnă, între altele, că domnul premier consideră nejustificată frecvența respectivei teme în dezbaterea publică, adică prea se vorbește despre ceea ce nu există, decât în imaginația unor răuvoitori.

Așa stând lucrurile, le recomand tuturor acelora care cutează să vorbească despre corupție în România să prezinte scuze domnului Adrian Năstase, dar să și întrebe de ce caută, acum, să aburească opinia publică internă și internațională cu masivul pachet anticorupție înaintat Parlamentului. Dar domnul premier se scapă destul de des pe domnia sa, șfichiuindu-l, nu demult, pe președintele Franței cum că celebrul om politic, auzi - neauzire, s-ar certa cu nevasta și s-ar răzbuna pe copii!

Conchidem, și noi, cu versuri din folclorul copiilor: "El se jură că nu fură, dar l-am prins cu un întreg pachet anticorupție în gură!"

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.