Ion Mocioalcă
Ion Mocioalcă
Sittings of the Chamber of Deputies of April 1, 2003
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.38/11-04-2003

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2003 > 01-04-2003 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 1, 2003

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.11 Ion Mocioalcă - demonstrarea caracterului nerealist al moțiunii de cenzură;

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................
Dau cuvântul domnului deputat Ion Mocioalcă, va urma domnul Adrian Moisoiu.

Domnul Ion Mocioalcă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Susținând ideile PRM și ale liderului său, Opoziția parlamentară a reușit să prezinte în fața celor două Camere ieri moțiunea de cenzură intitulată bombastic, cu pretenție de slogan "Mafia sufocă România". Spun a reușit, pentru că așa cum știți, pentru acest act, dezvăluindu-și încă o dată politicianismul neproductiv și interesele de grup, PNL-PD demonstrează șubrezenia așa-ziselor principii doctrinare pe care le declară.

Față de conținutul moțiunii de cenzură prezentat sub forma unui foileton în stil specific revistei România Mare și lui Alcibiade, demagogic și denaturant, impus vizibil de liderul PRM, sunt dator ca în calitatea mea de parlamentar să fac următoarea declarație politică.

Atât PNL cât și PD au fost parteneri și au deținut puterea și competența de decizie în domenii socio-economice hotărâtoare în cadrul guvernărilor falimentare din perioada 1996-2000. Incompetența, abuzurile, clientelismul politic, răsunătoarele fraude care au spoliat avuția națională, toate acestea au fost de notorietate publică. Corupția a căpătat în aceste guvernări dimensiuni alarmante. Au existat și fapte și date, vezi doar afacerile ca "Țigareta II", abuzurile grosolane ale fostului F.P.S., proliferarea economiei subterane și a evaziunii fiscale, inflația galopantă, falimentarea F.N.I. care a păgubit dintr-o dată 300.000 de cetățeni și favorizarea fugii din țară a Ioanei Maria Vlas, ca să dau doar foarte puține exemple. Asemenea fapte impuneau încă de atunci înăsprirea legislației anticorupție, dar măsurile luate atunci au fost formale, propagandistice, ineficiente, de ochii lumii.

Actuala guvernare PSD a fost obligată de la început să-și concentreze acțiunile pentru corectarea gravelor erori anterioare în derularea reformei, pentru stoparea căderii și revigorarea macroeconomică și atenuarea gravelor disfuncționalități în protecția socială a populației sărăcite.

Pe plan extern, Guvernul a făcut eforturi extraordinare pentru realizarea programelor de integrare în NATO și Uniunea Europeană, eforturi cunoscute și unanim apreciate, ale căror roade se vor materializa pe termen lung în interesul tuturor.

Personal consider, sigur și din cauza acestor priorități absolute în programul de guvernare, că realizarea unor reglementări legale, ferme și unitare de combatere a corupției a întârziat. Evident, o asemenea lege complexă și severă ar fi fost necesară mai demult. Esențial însă este faptul că manifestând voință politică și perseverență, dând curs și obligațiilor firești care revin României în pregătirea aderării la Uniunea Europeană, Guvernul și-a asumat răspunderea pe aceste reglementări.

Ni se reproșează că nu s-a ales calea parlamentară. Cu siguranță că dezbaterile ar fi durat la nesfârșit, ar fi făcut Opoziția să spună că Guvernul nu ar fi avut curajul să-și asume răspunderea pe extrem de spinoasa și presanta problemă a corupției. Acum, Opoziția demonstrează că interesele ei de partid primează celor ale țării. S-ar fi dorit să se discute 15 legi în Parlament, probabil câte o lege, două pe lună, să se tergiverseze luarea unor măsuri severe imediate și să se compromită astfel actuala guvernare. Nu le vom da ocazia. Am convingerea că Legea anticorupție, în ansamblu, nu este perfectă, că ea poate fi și trebuie să fie corectată pe măsura aplicării ei și a sintetizării experienței în aplicare, dar trebuie să avem legea imediat, acum și nu peste alte încă multe luni. timpul nu ne iartă.

Opoziția va putea sancționa Guvernul doar în măsura în care acesta, după asumarea răspunderii, nu ar aplica exigent și drept prevederile noilor reglementări, fără să țină cont de poziții politice sau de altă natură.

În moțiunea de cenzură se fac afirmații de o mare gravitate și fără altă acoperire decât intenția politicianistă de a defăima, de a introduce electoratul în eroare, de a câștiga capital politic. Nu întâmplător se insistă atât ca dezbaterea moțiunii să fie televizată. Eu personal am dorit acest lucru pentru a se da posibilitatea cetățenilor să asculte și să judece. Mizăm pe înțelepciunea și spiritul justițiar al poporului român.

Fără acoperirea cu argumente se afirmă că noi urmărim, de fapt, legalizarea corupției, că stimulăm lupta cu corupția. Sigur este o realitate că mai sunt încă multe abuzuri în administrația publică, că birocrația rămâne o frână serioasă cu toate măsurile luate până acum, că fiscalitatea este încă mare, iar Guvernul are serioase dificultăți în reducerea acesteia, tocmai din cauză că legislația actuală s-a dovedit incompletă și cu nevoi acute de corecție pentru bararea fenomenului de corupție.

Împotriva evidențelor, din lipsa clarității legii, marii infractori și corupți sunt judecați în libertate, fug în străinătate sau sunt achitați după 4-5 ani de procese. Nu mă surprinde încrâncenarea cu care reacționează Opoziția la o lege pe care ar trebui să o susțină conform principiilor doctrinare pe care le declară. Ei nu doresc o stare normală în țară, ci doar puterea pe care au pierdut-o și care i-a căpătuit. Nu întâmplător și aceasta ne dă încredere în acțiunile noastre anticorupție.

La ultimul sondaj de opinie, preferințele populației rămân constant și clar de partea PSD - 45%, în ciuda măsurilor grele dar necesare pe care trebuie să le ia, iar în topul cu cea mai mare încredere din partea populației se exprimă peste 50% din cei chestionați în favoarea președintelui Iliescu și a premierului Năstase.

În mod nedemn și nedrept suntem acuzați de licitații trucate, în pofida faptului de necontestat că tocmai în această privință, actuala guvernare a acționat cu cea mai mare hotărâre și cu excelente rezultate pentru transparență deplină, licitații publice, licitații pentru achiziții din bani publici numai prin sistemul electronic. Despre defunctul F.P.S. se poate face un serial gen "Caracatița". Asemenea exemple cât și faptul că toate aceste acuzații sunt formulate la modul general fără date concrete și fără susținere mă determină să reafirm aici părerea că moțiunea de cenzură a Opoziției este o penibilă încercare de frânare a unui proces în plin mers, de îngrădire puternică a sancționării fenomenului corupției sub orice formă.

Opinez că, prin intrarea în vigoare a acestui pachet de legi și prin amendarea Constituției țării cu prevederi care să justifice și să susțină acțiunea generalizată împotriva acestui flagel, vom face un serios alt pas înainte spre normalitatea pe care cei care ne-au ales o așteaptă.

Am convingerea unor serioase măsuri care urmează a se lua și în plan județean și local. Am conștiința faptului că reprezentanții presei scrise și ai audiovizualului vor monitoriza și semnala ceea ce nu este în ordine. Împreună cu societatea civilă putem să aplicăm legea și să corectăm ceea ce este de corectat pentru România curată. De aceea, am votat cu toată convingerea împotriva acestei moțiuni de cenzură fade, speculative și fără conținut. Mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 19 january 2020, 4:40
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro