Gheorghe Dinu
Gheorghe Dinu
Sittings of the Chamber of Deputies of April 1, 2003
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.38/11-04-2003

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2003 > 01-04-2003 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 1, 2003

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.19 Gheorghe Dinu - declarație politică cu titlul "Cine scoate oamenii în stradă la Brașov - manipularea PRM sau minciuna PSD?";

Domnul Corneliu Ciontu:

................................................
Vă mulțumesc și pentru tema prezentată. Dau cuvântul domnului deputat Gheorghe Dinu și apoi va urma domnul deputat Marian Anton.

Domnul Gheorghe Dinu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația mea politică se intitulează: "Cine scoate oamenii în stradă la Brașov, manipularea PRM sau minciuna PSD?"

Situația explozivă de la Brașov, unde spectrul concedierilor masive a scos în stradă muncitorii de la marile uzine a pus pe jar Guvernul care, în loc să rezolve de o manieră realistă și responsabilă problemele restructurării industriei brașovene, încearcă disperat să dea o coloratură politică protestelor celor amenințați să rămână fără locuri de muncă. Recentele declarații ale unei înalte oficialități APAPS că mișcările de stradă de la Brașov sunt rezultatul manipulărilor PRM, care a transformat muncitorimea brașoveană într-o masă de manevră, provoacă stupefacție și indignare și nu atât pentru că partidul nostru este din nou acuzat pe nedrept de incitare la mișcări anarhice și ilegale, ci mai mult, pentru că guvernanții nici în ceasul al doisprezecelea nu-și dau seama de realitățile și nu țin seama de dorințele îndreptățite ale oamenilor care nu mai pot crede în promisiuni, care cer măsuri economice adevărate, capabile să rezolve problemele de fond.

Factorii guvernamentali responsabili trebuie să înțeleagă măcar acum că locurile de muncă la Brașov nu mai pot fi lăsate în voia sorții, nu se mai poate băga, pur și simplu, gunoiul sub preș. Promisiunile cu crearea a câtorva zeci de mii de locuri de muncă nu vor fi onorate și aceasta înțeleg nu numai liderii sindicali, ci și muncitorii simpli. Când fac aceste promisiuni și guvernanții sunt convinși că acestea nu vor rămâne decât pe hârtie, din cauza costului enorm al creării unui loc de muncă în România, iar acest lucru tot guvernanților le este imputabil, întrucât mențin fiscalitatea la un nivel aberant de mare, cel mai mare din Europa, și nu vor în ruptul capului să înțeleagă că statul ar avea infinit mai mult de câștigat dacă nu ar sufoca firmele și salariații cu cât mai multe biruri și impozite.

Întrucât, în prezent, pentru a plăti un salariu angajatului, un patron este obligat să dea statului o sumă mare, aproape echivalentă cu salariul pe care i-l dă, a demara o afacere, o întreprindere a crea noi locuri de muncă devine o adevărat aventură. De unde bani când statul hrăpăreț îl jecmănește pe investitor chiar înainte ca acesta să-și pornească bisnisul și continuă să o facă nelăsându-l să prindă ceva cheag și să se dezvolte.

Și străinii se lovesc de aceleași probleme, dacă se încumetă să investească în România, astfel că, potrivit datelor oficiale, anul trecut investițiile străine directe în România au fost cu 30% mai scăzute decât în 2001. Este cert că fiscalitatea ridicată, birocrația, corupția, incoerența legislativă îndepărtează investitorii străini și-i descurajează pe cei autohtoni.

Revenind la proteste, nu este vorba de manipulare PRM, ci de amendare a lipsei de voință a Guvernului PSD de a face o restructurare adevărata a economiei brașovene. Esența protestelor nu este dorința de a subvenționa în continuare găurele negre, ci de a se obține locuri de muncă. Dar de unde locuri de muncă, atâta timp cât mediul economic a devenit de-a dreptul toxic, în special la capitolul dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Înființarea acestora este o adevărată corvoadă, obținerea de contracte pentru desfacerea producției extrem de dificile, dacă nu faci parte din marile grupuri de interes economic, de adevărate mafii, iar fiscalitatea este spoliatoare. Marile averi se fac mai mult prin manevre oculte, inginerii financiare, comisioane, evaziune fiscală, neplata unor datorii uriașe, jaf cât cuprinde, nu prin activități generatoare de cât mai multe locuri de muncă. În aceste condiții, adevărații întreprinzători, cei care pot face angajări, respectând în totalitate legea sunt tot mai puțini.

Guvernul lansează fumigene, precum parcurile industriale, despre care se tot vorbește de ani de zile, dar unde nu se mișcă nimic, posibil fiindcă diverși indivizi cu putere de decizie n-au găsit încă modalitatea de a stoarce și de acolo ceva șpagă, ceva comisioane. Disponibilizații sunt sfătuiți să se descurce, să-și găsească locuri de muncă, să inițieze chiar proiecte de afaceri, dar au ei oare abilitățile, cunoștințele și mentalitățile necesare adaptării la o economie de piață veritabilă, când de ani de zile, guvernele, și cele trecute, dar și cel actual, nu fac decât să promoveze o politică de pomeni cu iz electoral înainte de a-i face pe oameni total dependenți de puternicii zilei, nicidecum independenți și cu spirit de întreprinzător.

Domnul Năstase a dat niște semnale, cum îi place să spună, că problemele generate de decizia executivului de la București trebuie să se rezolve pe plan local și că nu mai putem subvenționa locuri de muncă neadevărate. Ce rezultă din aceste semnale? În primul rând că Guvernul nu a renunțat la prostul și "curajosul obicei" de a lua o hotărâre, iar apoi când gluma se îngroașă și apar reacții de nemulțumire din partea populației să paseze responsabilitățile în cârca administrației locale.

În ceea ce privește a doua chestiune, dacă locurile de muncă de la "Tractorul", "Roman" sau "Rulmentul" nu sunt adevărate, nu răspunde patronul acestor uzine, adică statul, prin puterea sa executivă, care este chiar Guvernul? Din păcate, și în cazul întreprinderilor brașovene, statul s-a dovedit un patron execrabil, iar consecințele acestei atitudini iresponsabile nu le suportă însă cine ar trebui, ci angajații. Premierului îi place numai să dea semnale nu să și le primească. În ceea ce mă privește, încă de anul trecut de la tribuna Camerei Deputaților prin interpelări și declarații am atras atenția guvernanților cu privire la situația explozivă din marile întreprinderi brașovene, că este nevoie de o strategie de restructurare clară și realistă, că dacă vrei să demolezi ceva trebuie să înlocuiești cu altceva. Nu am fost luat în seamă, așa cum nu s-a ținut cont și de alte semnale din mass media locală și de la sindicate.

Centrele industriale de mărimea Brașovului nu pot fi ignorate, iar dacă sunt, pentru demnitarii din Guvern acest lucru înseamnă o crasă rupere de realitate și cei care se complac în această situație vor plăti mai devreme sau mai târziu cu pierderea puterii. Soluții se pot găsi pentru păstrarea locului de muncă, cu condiția să se renunțe la diversiuni, gen manipulare PRM, și să existe dorința reală de a scoate economia brașoveană și a întregii țări din criză. Aveți această voință și o puteți realiza, domnilor de la Putere?

Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 28 february 2020, 14:47
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro