Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 9, 2003
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.108/19-09-2003

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2003 > 09-09-2003 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 9, 2003

  1. Intervenții ale domnilor deputați:

 

Ședința a început la ora 8,25.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de domnul Corneliu Ciontu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și, în a doua parte, de domnul Valer Dorneanu, președintele Camerei Deputaților, asistați de domnii Tudor Mohora și Nicolae Leonăchescu, secretari.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Bună dimineața!

Vă propun să începem ședința dedicată intervențiilor deputaților. Avem înscrieri record, de 38 intervenții, așa că am rugămintea să concentrați ideile, să faceți o prezentare sintetică și să dați materialul scris la Secretariat.

 
Alexandru-Octavi Stănescu - referire la actul de reconversie a cadrelor militare disponibilizate;

Dau cuvântul domnului Alexandru Stănescu. Va urma domnul Damian Brudașca.

 

Domnul Alexandru-Octavi Stănescu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Tema declarației mele politice se referă la actul de reconversie a cadrelor militare disponibilizate.

În contextul integrării structurii Alianței nord-atlantice, armata României parcurge un amplu proces de restructurare care are la bază un management al personalului compatibil cu cel practicat în armatele moderne. Ca o deschidere a țării noastre către ideile novatoare și mișcările importante ale spiritului militar occidental, principiul redimensionării și politizării armatei a fost preluat și la nivelul decizional al segmentului militar. Astfel, procesul care va garanta regândirea conceptului de instituție militară va fi profesionalizarea armatei, în perspectiva renunțării la serviciul militar obligatoriu.

Prin Hotărârea Guvernului nr.582/2001, au fost instituite norme juridice care dau imaginea și conținutul carierelor cadrelor militare, sub forma unei piramide ale cărei dimensiuni sunt reglate în funcție de nevoile militare ale momentului. Ca urmare, noua configurație a profesiei militare nu mai presupune așa-numita carieră militară pe viață, urmând ca durata acesteia să varieze în timp, proporțional cu nevoile armatei și opțiunile cadrului militar. Cu toate acestea, au fost implementate măsuri care să contribuie la atragerea resurselor umane spre profesia militară, un bun exemplu fiind sprijinirea, prin diverse metode, a integrării în societatea civilă a personalului militar disponibilizat. Consecința directă a acestui proces va fi reducerea numărului de cadre militare, îndeosebi din numărul ofițerilor. Mare parte din cadrele care părăsesc sistemul militar nu îndeplinesc însă condițiile pentru a beneficia de pensie sau sunt trecute în rezervă cu drept de pensie anticipată.

Susținerea transformărilor necesare procesului de aderare la structurile nord-atlantice, precum și construirea premiselor pentru noua configurație europeană, reclamă raportarea la un nou sistem de valori similare cu cele occidentale. Reforma relațiilor economice tangente instituției militare este asigurată atât prin menținerea interesului acestei autorități față de personalul trecut în rezervă, cât și prin deschiderea societății pentru atragerea în rândurile sale a unei categorii profesionale bine pregătite, serioase, inventive, ambițioase. Pentru aceste categorii de disponibilizați, a fost elaborat, printre altele, un program special de reconversie profesională care cuprinde o serie de măsuri menite să acorde un sprijin instituționalizat celor care doresc să se integreze în mediul civil.

Într-o primă etapă, au fost puse în aplicare măsurile active de protecție socială cu impact asupra unui număr mare de subiecți, și anume calificarea, recalificarea prin cursuri urmată, pe cât posibil, de deplasarea pe piața muncii. Programul proiectat cu expertiză NATO beneficiază de finanțarea Băncii Mondiale, începând cu anul 2001, iar pentru aplicarea sa s-a constituit un parteneriat, în cadrul căruia fiecare entitate administrativă implicată are responsabilități precise. Astfel, la începutul lui 2003, a fost pus în funcțiune un prim incubator de afaceri în București, ca proiect-pilot, urmând ca măsura care constituie un obiectiv prioritar în domeniul reconversiei profesionale a persoanelor disponibilizate din armată să se extindă și în alte garnizoane de interes economic, precum Timișoara sau Sibiu.

Ministerul Apărării Naționale va asigura punerea la dispoziție a spațiilor necesare infrastructurii, prin schimbarea destinației unor cazărmi dezafectate ori monitorizarea funcționării generale a incubatoarelor. De asemenea, în afara obiectivelor deja amintite, programul de reconversie profesională are în vedere și următoarele principii de interes major: asigurarea utilizării eficiente a capitalului investit pentru reintegrarea personalului disponibilizat, diminuarea efectelor sociale negative produse de procesul disponibilizării. și, nu în ultimul rând, creșterea încrederii în organizația militară.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Dan Brudașcu - intervenție intitulată România, o țară cu un guvern corupt; Și, pentru operativitate, dau cuvântul domnului deputat Brudașca. Va urma domnul Kerekes Károly.
 

Domnul Dan Brudașcu:

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor colegi,

Mi-am intitulat intervenția de astăzi "România, o țară cu un guvern corupt".

Înainte de a mă referi concret la acest subiect, aș dori să reamintesc colegilor noștri că, în secolul XIX, au apărut două lucrări fundamentale care au criticat corupția, venalitatea, imoralitatea societății engleze și a celei românești. Am în vedere "Bâlciul deșertăciunilor", avându-l ca autor pe William Thakeray, ca și "Momente și schițe", o lucrare excepțională care pune sub lupa scriitorului de mare rafinament și talent aceste apucături balcanice pe care le-a avut clasa politică românească.

Actualitatea clasicilor este mai pregnantă decât oricând. În plus, acestui flagel adăugându-i-se unul foarte grav, acela al corupției care începe de la vârful Guvernului României. Însuși primul-ministru al României se poartă ca un vechil: el secătuiește visteria țării pentru a-și publica lucrările izvorâte, mai degrabă, din orgoliu și din dorința de a nu fi mai prejos decât primul scriitor al țării, Ion Iliescu. Atunci când opinia publică și în mod deosebit presa a semnalat acest abuz grosolan săvârșit de primul-ministru, el s-a mulțumit să găsească scuze puerile și să arate că va exista cândva, pe baza pilelor și relațiilor proprii, un sponsor pentru această lucrare.

Un alt caz care a depășit deja fruntariile țării este cel ministrei Hildegard Puwak. Ea are comportament de precupeață care fură de la cântar. În calitatea sa de ministru al integrării europene, și-a permis să împroprietărească sau să confere sume importante din sursele externe pentru familia sa și firmele în care soțul și fiul său erau implicați. Nu are nici măcar minima demnitate de a recunoaște greșeala și de a-și da demisia. În repetate intervenții, Hildegard Puwak s-a încurcat în tot felul de explicații care mai de care mai ridicole.

Cum să mai fie credibilă, să fie acceptată ca partener de dialog o asemenea persoană, în procesul de aderare a țării în structurile Uniunii Europene? Cu doamna Hildegard Puwak la timona Ministerului pentru Integrare Europeană, avem uriașe șanse să eșuăm. Occidentalii extrem de sensibili atunci când este vorba de astfel de metehne vor sancționa venalitatea demnitarilor Partidului Social Democrat și mai ales nerușinarea de a pretinde că în România nu există corupție, poate doar corupți, iar doamna Hildegard Puwak este, din acest punct de vedere, un extrem de nefericit exemplu.

La fel ca domnul Adrian Năstase și domnul Ioan Rus, actualul ministru al administrației și internelor, este un pasionat vânător. Ca să dea iama în vânatul țării, mai exact în cel al județului Cluj, ministrul administrației și internelor, așa cum a fost cazul și în luna iulie, în județul Cluj, sacrifică până și sărbătorile naționale. În plus, obișnuit poate de când era comis-voiajor la firmele lui Țiriac, cu afacerile și profiturile grase, el a mai încercat unul recent pe seama municipalității clujene.

Iată, pe scurt, povestea împroprietăririi domnului Ioan Rus cu un teren din domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, teren care valorează circa o jumătate de miliard de lei. Dețin aici toate elementele, respectiv, la 14 septembrie 2000, lui și soției sale, li se concesionează 28,75 de metri pătrați, în vederea extinderii spațiului locativ existent. La data respectivă însă nu avea banii suficienți pentru a-și extinde și mai mult și a-și realiza o pivniță unde să se petreacă chefurile în urma acestor vânători nefericite.

Ulterior, respectiv în luna august 2003, prin hotărârea Consiliului local nr.225, se aprobă executarea unor lucrări de construcții de sprijin placă cu rol de șaibă și închidere spațiu astfel creat, la imobilul pe care-l deține pe Str.Voltaire nr.16. Totodată, se aprobă concesionarea terenului cu destinație de curte, în suprafață de 3,25 m2, la prețuri neprecizate. Menționez că domnul Ioan Rus, în cererea pe care o formulează, și dețin un dosar complet pe care l-am trimis deja ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene și urmează să fie trimis, în cursul zilei de astăzi, și domnului Jonathan Scheele, minte cu nerușinare, la locul respectiv nefiind necesare asemenea lucrări. El dorește însă să-și realizeze o pivniță, așa cum am spus, pentru chefurile și bairamurile pe care le realizează în rarele prezențe în județul Cluj.

Așa cum am spus, avem un dosar complet cu toate aceste elemente, el va fi pus și la dispoziția domnului Jonathan Scheele, așa cum a fost pus la dispoziția ambasadorilor țărilor membre ale Uniunii Europene, ca să știe, și aceștia, cine le sunt partenerii și pe cine susțin. Cum să poată fi stârpită hoția și corupția din România, câtă vreme lupul s-a îmbrăcat în piei de oaie?

Domnule prim-ministru, pentru fapte mult mai minore, în Occident, demnitarii vinovați își dau demisia. De vreme ce urmăriți integrarea noastră în Europa, de ce nu le urmați exemplul? Cât timp veți mai ascunde gunoiul sub preș? Nu vă temeți că va pute prea tare, iar în viitorul apropiat demnitarii vest-europeni se vor ține de nas, atunci când vor dialoga, dacă vor mai dialoga cu dumneavoastră și miniștrii ca Hildegard Puwak, Ioan Rus și alții ca ei?

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
Kerekes Karoly - exprimarea unui punct de vedere în ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2003;

Domnul Corneliu Ciontu:

Dau cuvântul domnului deputat Kerekes Károly. Va urma domnul Ioan Timiș.

 

Domnul Kerekes Károly:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În programul de guvernare, un loc important îl ocupă reforma în justiție, Guvernul propunându-și realizarea unor obiective concrete, în baza unor priorități clare pentru înfăptuirea echitabilă a actului de justiție și adoptarea unei legislații care să reprezinte în mod real nu numai interesele naționale, dar și pe cele ale cetățeanului.

Guvernul s-a angajat în realizarea unei reforme profunde în justiție, pentru asigurarea unui sistem judiciar independent și responsabil, fundamentat pe respectarea principiilor statului de drept, a unui sistem care să fie eficient, funcțional și apropiat de cetățean. Recenta modificare și completare, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.58, a Codului de procedură civilă, referitoare la competențele instanțelor de judecată și la sistemul căilor de atac, a avut drept consecință judecarea recursurilor de către Curtea Supremă de Justiție. Potrivit acestei măsuri, toate recursurile declarate împotriva hotărârilor judecătorești din toată țara, de la orice instanță, vor fi judecate numai de Curtea Supremă de Justiție.

Recursurile ce vor veni de la cele 180 de judecătorii din țară, 40 de tribunale și 15 Curți de Apel vor fi, așadar, judecate la București, de către Curtea Supremă de Justiție. Situația, așa cum se prezintă, din perspectiva acestei prevederi legale, este una imposibil de imaginat și care, în final, nu va duce decât la compromiterea acestei instituții fundamentale a țării. Guvernul a procedat greșit, pentru că, așa cum spune zicala, a pus carul înaintea boilor. Ar fi trebuit mai întâi adoptată noua Lege a organizării judecătorești menită să creeze cadrul legal necesar și condițiile ce se impun pentru astfel de transformări radicale.

Prin această ordonanță, s-a creat o situație confuză unanim criticată de magistrați, avocați și, nu în ultimul rând, justițiabili. Nu s-a ținut cont de faptul că activitatea de soluționare a numărului mare de recursuri numai la București nu poate fi realizată în condițiile numărului actual de judecători, fiind necesari încă cel puțin 100 de judecători la Curtea Supremă de Justiție, a căror numire nu este o simplă formalitate. Nu s-a ținut cont de faptul că lipsește infrastructura logistică pentru a face față unei astfel de sarcini. Se pare că Executivul nu știe că, și în prezent, instanța supremă a țării este suprasolicitată, un complet de judecată având de soluționat zilnic între 50 și 100 de cauze, în timp ce în alte țări europene judecătorii nu au voie să soluționeze mai mult de 10 cauze pe zi.

De asemenea, nici efectele asupra justițiabililor din întreaga țară nu au fost luate în calcul. Deplasarea acestora la București sau a avocaților care îi reprezintă în București înseamnă o povară financiară în plus, motiv pentru care mulți vor renunța la recurs. Dacă totuși se vor înfățișa justițiabilii la proces, clădirea actuală a Curții Supreme de Justiție va deveni neîncăpătoare. Reamintesc faptul că Parlamentul României, prin ambele Camere ale sale, a adoptat Legea de revizuire a Constituției, din care actualei Curți Supreme de Justiție, sub denumirea de Înalta Curte de Casație, i se atribuie rolul de asigurare a interpretării și aplicării unitare a legilor. Față de acest rol, ordonanța o degradează la o simplă instanță de recurs. Oare toate acestea înseamnă un sistem judiciar eficient, funcțional și apropiat de cetățean, pe care Guvernul ni l-a promis? Fără îndoială că nu. Sper că Parlamentul va modifica ordonanța, restabilind normalitatea în sistemul judiciar.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc și eu.

 
Ioan Timiș - declarație politică cu titlul Alianța PD - PNL, un produs de tarabă;

Dau cuvântul domnului deputat Ioan Timiș. Va urma domnul Emil Crișan.

 

Domnul Ioan Timiș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

Titlul declarației mele de astăzi este "Alianța PD - PNL, un produs de tarabă".

În România, nu există opoziție parlamentară serioasă și adevărată. Există numai câteva întrebări, interpelări, declarații politice, niște moțiuni simple și de cenzură respinse, alături de valuri succesive de migrație. Pentru ajustarea triunghiului de atac al opoziției, se așteaptă migrarea lui Traian Băsescu la PNL, a lui Theodor Stolojan la PD și a lui Vadim Tudor la UDMR, Marko Bela rămânând pe loc.

În locul opoziției politice debusolate, singura opoziție veritabilă și constantă o realizează presa scrisă și audiovizuală, în mod sigur nu presa de scandal. Presa nu iubește, în mod natural, puterea și nici pe oamenii săi. Atitudinea este firească, normală, democratică, atâta timp cât se respectă niște reguli. Orice exagerare dăunează mediului și echilibrului democratic.

Spectacolul politic susținut mediatic, care asigură, în mod cert, deliciul spectatorilor este, în această toamnă, alianța PD - PNL. Scenariul prescurtat al acestei piese politice, în care cei doi protagoniști își pun scaunul de șefi de partid la mezat, urmărește acest final: Theodor - președinte, Traian - premier. Adică românilor le va fi mai bine cu acest tandem la putere: cu un marinar fără flotă, a avut-o România, dar el a vândut-o, și cu un funcționar bancar internațional nesemnificativ. Bijuteria mediatică pusă în joc este ingenuitatea și sinceritatea domnului Theodor Stolojan și energia, se poate citi, și bărbăția domnului Traian Băsescu. Cu astfel de calități politice, se urmărește câștigarea Palatului Victoria și a Cotroceniului.

În mod cert, de această dată, produsul mediatic nu respectă cerințele realității. Forma de prezentare jurnalistică a tandemului Stolojan - Băsescu ar arăta bine, dacă tot ce se spune în reclamă ar fi și adevărat. S-a scos la tarabă însă numai un produs mediatic, un produs creat fără legătură cu realitatea, pentru a suci mințile oamenilor. Amintiți-vă că diferența între zâmbetul și carisma mediatică a domnului Teodor Meleșcanu și zâmbetul tot mediatic al domnului Iliescu a însemnat, în realitate, două mandate prezidențiale pline pe domnul Ion Iliescu.

Înțelepciunea populară legată de "Nu tot ce zboară se mănâncă" devine valabilă. Hulit și atacat mediatic, PSD este, în realitate, singura forță politică veritabilă în stare să guverneze România acum și în viitorul apropiat. Orice alternativă este numai un produs de tarabă.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.

 
Emil Crișan - declarație politică cu titlul Grija Guvernului pentru defavorizații țării, demagogie politică pe seama bugetelor locale;

Dau cuvântul domnului deputat Emil Crișan. Va urma domnul Becsek-Garda Dezideriu.

Deputații Cristian Sandache, Maria Lazăr, Ștefan Baban și Ciontu Corneliu au depus la Secretariat declarațiile.

 

Domnul Emil Crișan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se intitulează "Grija Guvernului pentru defavorizații țării, demagogie politică pe seama bugetelor locale".

Prin grija Ministerului Sănătății, coroborată cu largul interes al PSD pentru protecția socială a persoanelor cu nevoi speciale de asistență medicală și socială, se naște o nouă aberație legislativă menită să arunce praf în ochii electoratului și eventualul eșec în activitatea consiliilor locale. Așa s-a născut și se zbate să prindă viață o găselniță a democrației românești pe care o exemplifică atât de aiuristic partidul de guvernământ. Despre ce este vorba: în urma deciziilor iresponsabile luate în domeniul sănătății și al modului nesănătos de derulare a deconturilor între plătitorii contribuțiilor la asigurările de sănătate, CNAS, spitale și Ministerul de Finanțe, multe din spitalele urbane, asta ca să nu mai amintim starea jalnică a celor câteva dispensare care mai sunt în mediul rural, au ajuns în imposibilitatea de a-și desfășura obiectul de activitate.

În această situație, Ministerul Sănătății a început o evaluare a acestor spații destinate a avea grijă de bolnavii României. Rezultatele au fost absolut dezastruoase. Peste 80% din aceste așezăminte sunt în prag de colaps, cu tot ceea ce decurge de aici: personal disponibilizat, creșterea ratei șomajului, familii fără venituri asigurate, bolnavi lipsiți de asistență medicală, pentru care și-au plătit contribuția la stat, unități administrativ-teritoriale care nu-și pot îngriji bolnavii etc. Nimeni nu a explicat cu limpezime și cu onestitate care au fost deciziile care au adus spitalele într-o asemenea situație. Evident, la pagubă, niciodată nu se găsește stăpân!

Și, totuși, același Guvern, prin ministerul de resort, mai naște un monstru, și anume crearea de așezăminte medico-sociale, în unele din aceste spitale, dar pe finanțarea bugetelor locale. Iată cum vine aceasta: își plătește omul asigurările de sănătate către stat, banii nu se duc la bugetul local, ci la CNAS, printr-o împrejurare nefericită rămâne singur și bolnav, dependent de asistență socială, neajutorat, uneori uitat prin spitale. În astfel de cazuri, comunitatea locală îl internează într-un centru medico-social, cheltuielile fiind suportate de comunitate, care nu a primit bani din contribuția de asigurări de sănătate, scutind de griji spitalele, care ar fi trebuit să aibă deja banii din astfel de asigurări.

Propunerea de înființare a unor astfel de așezăminte vine de la Ministerul Sănătății, fiind susținut, fără discernământ, în județul Alba de președintele consiliului județean, care trimite în teritoriu o adresă de-a dreptul ridicolă, din care vă citez: "Vă reamintim despre obligația dumneavoastră de a iniția proiectul de hotărâre pentru înființarea unității medico-sociale la Spitalul orășenesc Ocna Mureș".

Explicațiile apărute în Instrucțiunile Ministerului Sănătății nr.1/507 din august 2003 publicate în "Monitorul Oficial" nr.599 din 22 august 2003 arată că unitățile medico-sociale deservesc persoanele care, pe lângă probleme medicale, de cele mai multe ori cronice, au nevoie de asistență socială, multe dintre aceste persoane găsindu-și adăpost în spitale și determinând încărcarea nejustificată a costurilor acestora. Veniturile unor astfel de instituții se constituie din contribuția de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru serviciile medicale furnizate pe bază de contract, contribuții bănești ale beneficiarilor de servicii, adică ale celor internați, donații, sponsorizări și contribuții de la bugetele locale pentru cheltuieli de întreținere, gospodărire, reparații, consolidări, dotări independente etc.

Este hilară ideea de a consolida veniturile unei instituții pe baza contribuțiilor de la CNAS, care nu dă bani nici spitalelor, darămite consiliilor locale. Ce să înțeleagă administrațiile locale: ori internează pe cei cu bani, care pot contribui la venituri, și atunci se face asistență medicală, nu protecție socială, ori îi internează pe ceilalți și face protecție socială, dar atunci pe ce bani? Dacă nu se votează o astfel de inițiativă obligatorie, consiliile locale vor fi acuzate că nu vor binele săracilor și celor singuri și necăjiți. Dacă o votează, este problema lor să asigure banii necesari și asta într-o conjunctură economică mai mult decât jenantă, când rata șomajului crește vertiginos, prețurile o iau razna, oamenii nu-și vor mai putea plăti facturile de întreținere și altele.

Dacă ceva din cele de mai sus vi se par de necrezut, exemplul poate fi particularizat în micul orășel din Ardeal, Ocna Mureș, vechi de peste o mie de ani, cu o populație puțin mai mare de 15.500 de locuitori, cu rata șomajului de peste 50%, cu bugetul anului 2003 mai mic cu 2,5 miliarde față de anul 2002. Dacă aceasta este maniera Guvernului de a asigura sănătatea și protecția defavorizaților noștri, nu ne mai rămâne decât să murim cuminți, în liniște, să nu tulburăm somnul celor care ne conduc.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.

 
Becsek-Garda Dezideriu Coloman - denunțarea rolului pe care-l au în blocarea punerilor în posesie ocoalele silvice;

Dau cuvântul domnului Becsek-Garda Dezideriu. Și va urma domnul Dumitru Bentu.

Domnul Vlad Hogea depune declarația la Secretariat.

 

Domnul Becsek-Garda Dezideriu Coloman:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Aplicarea legilor de retrocedare se caracterizează prin numeroase abuzuri din partea organelor locale și județene pentru aplicarea Legii fondului funciar, dar un rol primordial în blocarea punerilor în posesie o au ocoalele silvice de stat care, folosindu-se de calitatea lor de administratori, sub diferite pretexte, se opun retrocedărilor efective. Astfel, Ocolul silvic din Miercurea Ciuc blochează retrocedarea pădurilor din zonă, cu motivația că aceste terenuri cu vegetație forestieră ar avea un rol hidrologic și antierozionar. Realitatea este însă alta: terenurile cu vegetație forestieră în discuție nu sunt păduri cu rol deosebit hidrologic și antierozionar, fapt dovedit de adresa Agenției de Protecție a Mediului din județul Harghita, de notificarea făcută de către Agenția Națională a Resurselor Minerale, Inspectoratul teritorial din Miercurea Ciuc, precum și adeverința nr.2151 din septembrie 2003 a Administrației Naționale Apele Române, Direcția Apelor Olt - Rm. Vâlcea, sistem de gospodărire a apelor Miercurea Ciuc. Adresele Agenției de Protecție a Mediului din județul Harghita, ale Agenției Naționale a Resurselor Minerale, Inspectoratului teritorial din Miercurea Ciuc și ale Administrației Naționale Apele Române ne dovedesc clar că avem de-a face cu un abuz în serviciu.

Eu cred că, și în acest caz, ca și în multe altele, ar trebui să se aplice art.109 din Legea nr.400/2002 împotriva acelora care blochează aplicarea legii sub diferite pretexte, cum este cazul șefului de ocol din Miercurea Ciuc.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc și eu.

 
Dumitru Bentu - declarație cu tema Învățământul - prioritate națională;

Îl invit la microfon pe domnul Dumitru Bentu. Va urma domnul Ștefan Pășcuț.

 

Domnul Dumitru Bentu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Învățământul - prioritate națională".

Pe lângă semnificațiile de natură astronomică, semnificații binecunoscute, de altfel, luna septembrie se particularizează și în calendarul afectiv al fiecăruia dintre noi. Începe școala, o sintagmă simplă, dar plină de conținut și cu implicații directe asupra destinului propriu.

Strategia formării și reformării resurselor umane constituie punctul de pornire al politicilor de modernizare economico-socială a României, politici pe care le promovează Guvernul și care, prin subsidiaritate, ajung să fie transpuse în practică și în județul Vaslui. Și, pentru a demonstra încă o dată concordanța deplină dintre vorbe și fapte, dintre obiective și realizări, voi apela la unele date statistice, dincolo de limbajul lor relativ sec. Nu ascund, ci, dimpotrivă, reliefează adevăruri incontestabile.

Scopul principal urmărit de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului îl constituie modernizarea sistemului național de învățământ și educație.

Obiectivele derivate din scopul deja enunțat sunt următoarele: acordarea de rechizite școlare pentru elevii care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară. În județul Vaslui, au primit deja pachetele cu rechizite școlare 36.760 de elevi.

Consolidarea structurilor de rezistență a clădirilor de învățământ ce nu mai prezintă siguranță în exploatare sau construirea altora noi. Prin programele susținute de Banca Mondială și garantate de Guvernul României, în județul nostru au fost reabilitate un număr de 207 unități școlare, totalizând 764 de săli de clasă, Vasluiul situându-se, din acest punct de vedere, pe locul I la nivel național. În 2004, vor fi reconstruite 100 de școli, fiind, în acest moment, în stare de o anumită precaritate, datorită materialelor locale din care sunt confecționate.

Dotarea cu mobilier școlar a unităților din învățământul preuniversitar de stat. Totalul pe județ se prezintă astfel: au intrat în evidențele contabile ale școlilor și în utilizarea elevilor peste 19.000 de bănci individuale, 1.528 de table școlare și 764 de catedre, în cele 5 tranșe derulat până în prezent.

Informatizarea unităților de învățământ preuniversitar. 16 licee și grupuri școlare au fost dotate cu linii de calculatoare, 25 plus 1, iar în luna octombrie a acestui an și cele două licee vocaționale vor primi liniile respective.

În anul 2004, toate școlile generale coordonatoare vor primi tehnica de calcul respectivă.

Achiziții de mijloace de transport școlar. În prezent, pe rețeaua de transport școlar circulă 18 microbuze școlare în condiții bune datorită și politicii de reabilitare a drumurilor județene.

Stimați colegi,

Adăugați la aceste realizări programul "Cornul și laptele" de care beneficiază 44.000 de elevi vasluieni, manuale gratuite pentru 60.000 de elevi, programele PHARE ce însumează 830.000 euro, alocațiile și bursele școlare și veți fi de acord cu mine că învățământul românesc, chiar dacă m-am referit doar la realizările din județul Vaslui, este o prioritate.

Extrapolați la nivelul țării aceste cifre și veți avea și imaginea și convingerea că pentru Partidul Social Democrat investiția în educația și formarea oamenilor este cea mai rentabilă pentru dezvoltarea societății pe termen lung pentru destinul național. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.

 
Ștefan Pășcuț - aderare la corul de protestatari care critică Guvernul pentru numărul exagerat de mare de ordonanțe de urgențe emise în această legislatură; Dau cuvântul domnului Ștefan Pășcuț, va urma domnul Gheorghe Roșculeț. Domnii deputați Codrin Ștefănescu și Cristian Nechifor au depus la secretariat declarațiile.
 

Domnul Ștefan Pășcuț:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Prin declarația mea politică de astăzi, doresc să mă alătur și eu corului de protestatari care critică Guvernul pentru numărul exagerat de mare de ordonanțe de urgență emise în această legislatură.

În campania electorală din anul 2000, PDSR-ul critica vehement guvernarea de atunci pentru numărul foarte mare de ordonanțe de urgență emise. Dar odată cu câștigarea alegerilor, după ce și-au schimbat numele din P.D.S.R. în P.S.D., noii guvernanți și-au schimbat atitudinea față de ordonanțele de urgență. Au uitat foarte repede de promisiunile făcute și s-au apucat să emită ordonanțe de urgență pe bandă rulantă, până la ora actuală numărul acestora ridicându-se la 479.

În acest sens, Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului a reușit o "performanță" de invidiat. (Ați remarcat ghilimelele!)

La ce mă refer? Comisia de politică economică, reformă și privatizare a avut pe ordinea de zi a ședinței din 3 septembrie 2003 nu mai puțin de 7 ordonanțe de urgență care urmau să modifice o lege, Legea 137 din 2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării. Aceasta a fost modificată cu Ordonanța de urgență 208/2002. În data de 24 martie 2003, Guvernul a emis ordonanța de urgență nr.8/2003 care modifică ordonanța 208/2002, apoi Ordonanța 8 se modifică de 5 ori în 5 luni, câte o ordonanță pe lună pentru aceeași lege.

Iată unde s-a ajuns datorită excesului în emiterea ordonanțelor de urgență.

Mă întreb cum va reuși cineva să pună în practică această avalanșă de modificări. Are APAPS-ul un staff tehnic atât de slab pregătit profesional? Sau sunt la mijloc oarece interese particulare sau de grup?

Practica de ocolire a Parlamentului, de transformare a lui într-o anexă, o debara a Guvernului este extrem de periculoasă. De aceea vă solicit, domnule președinte APAPS, Ovidiu Mușetescu, să cereți Parlamentului, Camerei Deputaților respingerea tuturor acestor ordonanțe de urgență de modificare a Legii 137/2002, să elaborați un proiect de lege bine gândit, bine structurat care să cuprindă toate aspectele necesare pentru a ieși o lege bună și funcțională, să-l prezentați Parlamentului pentru a putea fi supus dezbaterilor, altfel nu se poate. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.

 
Gheorghe Roșculeț - referire la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2003 și rezultatele notabile pentru învățământul preșcolar ale programului cornul și laptele; Dau cuvântul domnului deputat Gheorghe Roșculeț, va urma domnul Dinu Gheorghe. Domnul Puiu Hașotti a depus la secretariat declarația.
 

Domnul Gheorghe Roșculeț:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

În cele ce urmează mă voi referi la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.70/2003 referitoare la acordarea de produse lactate și de panificație.

Atât de des contestatul Program "cornul și laptele", contestatarii fiind cei care nu au fost în stare să facă nimic pe acest plan atunci când s-au aflat la guvernare și atunci caută nod în papură unde nici nu gândești, urmează să fie extins prin adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.70/2003 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.96/2002 privind acordarea de produse lactate și de panificație.

Prin aplicarea Ordonanței de urgență nr.96/2002, în anul școlar 2002-2003 au beneficiat de facilitățile prevăzute în acest act normativ peste un milion de elevi din 13.125 de școli.

În județul Brașov au beneficiat de acest program 25.600 de elevi din 206 instituții de învățământ primar, valoarea programului ridicându-se la 30 miliarde de lei. În zona Făgăraș, prevederile Ordonanței au vizat un număr de 3.281 de elevi din 55 de școli, iar în municipiul Făgăraș un număr de 1.546 de elevi din 7 instituții de învățământ. Pentru întreaga zonă Făgăraș au fost alocate 4 miliarde de lei, municipiului Făgăraș revenindu-i 1,5 miliarde de lei. Dintre măsurile luate pentru asigurarea condițiilor necesare bunei desfășurări ale acestui program în județ amintim: dotarea școlilor cu instalații frigorifice (peste 80% din instituții), amenajarea spațiilor pentru depozitarea și servirea cornului și a laptelui, dotarea școlilor cu apă

curentă. Aplicarea OUG nr.96/2002 a dus la îmbunătățirea frecvenței în școli, reducerea abandonului școlar și la cuprinderea, în totalitate, a elevilor din ciclul primar în învățământ.

La un an de la începerea derulării acestui program se poate aprecia că acesta a fost foarte bine primit de copiii din clasele I-IV, dar și de comunitățile locale. De altfel, comunitățile locale doresc extinderea acestui program și la nivelul ciclului gimnazial.

Este drept că pe parcurs au apărut unele mici disfuncționalități, inerente de altfel în aplicarea unui program de o asemenea anvergură, disfuncționalități care au fost rezolvate prin intervenția autorităților competente.

Ținând cont de experiența acumulată prin aplicarea OUG nr.96/2002, Guvernul a hotărât să extindă acest program și pentru copiii preșcolari, din grădinițele de stat cu program normal de 4 ore, începând cu luna septembrie 2003.

Prin extinderea acestui program vor beneficia de produse de panificație și lactate un număr de 536.765 de copii, față de anul școlar 2002-2003. Totodată, suma necesară pentru acoperirea acestui program extins va fi suplimentată cu 200 de miliarde de lei.

În anul școlar 2003-2004, la nivelul județului Brașov, aplicarea OUG nr.70/2003 va însemna includerea în acest program a 235 de grădinițe cu un efectiv de aproximativ 15.000 de copii.

Pentru zona Făgăraș, prevederile acestei ordonanțe înseamnă beneficii pentru 2606 copii preșcolari, pentru care vor fi alocate 3,17

miliarde de lei. Valoarea totală a Programului "cornul și laptele", pentru zona Făgăraș, este de 7.170 de miliarde de lei, din care 2 miliarde și jumătate sunt prevăzute pentru municipiul Făgăraș.

Iată așadar, rezultate palpabile, notabile pentru învățământul preșcolar. Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.

 
Gheorghe Dinu - declarație politică cu titlul Guvernul a mai dat o lovitură populației României! Dau cuvântul domnului deputat Dinu Gheorghe, va urma domnul Petre Posea.
 

Domnul Gheorghe Dinu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația mea politică se intitulează "Guvernul a mai dat o lovitură populației României!"

Se știe că la începutul toamnei oamenii au multe probleme, de bani, de timp, cu pregătirea copiilor pentru școală sau facultate, să mai pună ceva prin cămări pentru iarnă, să pregătească câmpul pentru anul viitor, să strângă legumele și fructele etc.

Dar, toamna nu a venit anul acesta numai cu problemele curente, ci și cu scumpirea a trei elemente determinante în viața de zi cu zi: energia electrică cu 17,5%, gazele naturale cu 22% și energia termică cu 14%, scumpiri care afectează deopotrivă și pe cei de la orașe și pe cei de la sate.

Se pune întrebarea: au mizat cumva guvernanții pe aspectul, că, preocupați de multiplele probleme ale toamnei, populația va da mai puțină atenție scumpirilor? Cred că da. Deci, s-a mizat pe neatenție și nebăgarea de seamă, așa cred că se explică și procentele astronomice cu care s-a venit. Dar astea nu sunt singurele scumpiri, să dăm atenție presei care, mai direct, mai voalat, ne atenționează că vor mai veni și alte scumpiri: la telefon, la produsele petroliere, la pâine, la carne ș.a.m.d., fiecare cu justificările lor.

Oricât de ocupat ar fi românul cu problemele toamnei, nu pot însă trece peste aceste scumpiri și atunci caută să se informeze, ca să vadă: Ce au gândit domnii guvernanți? Ce a determinat scumpirile? Ce măsuri se vor lua? Dar, ce află din mass-media îl lasă fără replică, năuc și se gândește "Oare PSD-ul guvernează acum peste un popor de proști, de retardați?" Deoarece acesta dă numai asigurări de bine, că populația să stea liniștită, că se vor acorda subvenții de la bugetul central și în special de la cel local. De aici, alte întrebări: Cine dă banii? Câți? Și mai ales când, după ce trece iarna, ca în alți ani? Oare pe la ce ghișee vor trebui să umble ca să-și facă formele? Și se gândește și la facturile iernii trecute, pe care abia a apucat să le lichideze, în cel mai fericit caz, dacă nu cumva mai are din ele o bună parte de plătit.

Deocamdată, toate acțiunile PSD-ului sunt de liniștire a populației, de detensionare a momentului și, oferind subvenții, poate doar, de acumulare a câtorva puncte electorale. Ce va fi peste 2 luni,

vom vedea! Venim atunci cu alte "gogoși" sau, poate, problemele momentului vor fi și mai mari și se va trece și peste asta. Cert este că încă nu s-au discutat nici cuantumul subvențiilor și nici nu există norme de aplicare.

Se promit subvenții - care în mod cert nu vor acoperi integral creșterile - asta e o altă problemă, dar de unde se iau banii? A inventat Guvernul vreo alchimie de făcut bani? Nu! Banii sunt tot ai noștri, ai absolut tuturor contribuabililor, de la taxele și impozitele pe care le plătim, deoarece sumele cele mai mari vor veni de la bugetele locale. Deci, nu este vorba de nici un fel de ajutor oferit de guvernanți. Ne ajutăm noi, unii pe alții.

PSD-ul vorbește numai de subvenții pentru încălzire, dar de "bolovanul" ce antrenează aceste scumpiri asupra prețurilor celorlalte produse nu se amintește nimic. Ce comerciant sau producător își va menține prețurile actuale de producție sau comercializare când facturile de gaz și energie electrică vor veni majorate? Nici unul!!

Cu luna septembrie s-a aruncat pensionarilor o indexare de câteva zeci de mii de lei, necorelată cu rata inflației din trim.III, dar acești bani, în fond, nu vor ridica valoarea reală a pensiei,pentru că ei sunt dați, în primul rând la sfârșitul trimestrului și fără să se țină seama de majorările de prețuri. Deci, populația va fi mai săracă.

Explicațiile date de guvernanți scumpirilor sunt: Acordul cu Fondul Monetar Internațional și alinierea tarifelor și prețurilor la cele din Uniunea Europeană.

Vă întreb, domnilor guvernanți, ce măsuri ați luat ca:

  • forța de muncă din România să fie plătită ca cea din Uniunea Europeană?
  • să avem mai mult personal încadrat în muncă decât pensionari, șomeri, disponibilizați etc.?
  • pensiile să reprezinte măcar 60-70% din coșul lunar de consum?
  • închiderea întreprinderilor și stabilirea numărului de disponibilizați (vezi recentele acțiuni de la CFR, Roman, Tractorul etc.) să nu mai reprezinte o grea povară atât pentru stat, dar mai ales pentru populație?

Domnilor guvernanți, de 14 ani, în prag de iarnă, avem aceeași situație, se creează oamenilor aceleași neliniști, aceleași probleme. Ați testat cumva limita de suportabilitate a acestui popor, să vedeți dacă o mai poate duce?

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.

 
Petre Posea - referire la manifestările cultural - artistice anuale ce se desfășoară în județul Buzău; Dau cuvântul domnului deputat Petre Posea, va urma domnul Adrian Moisoiu. Domnii deputați Gheorghe Popescu, Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Andrei Chiliman și Eugen Nicolăescu au depus la secretariat declarațiile. Poftiți!
 

Domnul Petre Posea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Declarația politică pe care o prezint astăzi se referă la manifestările cultural artistice anuale ce se desfășoară în județul Buzău. Prin intervenția de față nu atât parlamentarul, cât estetul din mine, iubitorul de artă și frumos dorește să vă informeze asupra activităților și preocupărilor din teritoriu, de această dată vizând un domeniu mai puțin dezbătut, dar cu caracter de masă, respectiv domeniul cultural-artistic.

Ca o consecință a obiectivelor strategice ale Partidului Social Democrat pot afirma că la nivelul județului Buzău și în acest domeniu, ca, de altfel, în toate domeniile s-a acumulat o nouă experiență, oferind noi parametri de consistență și calitate.

Astfel, cu prilejul deplasărilor în județ am constatat că în numeroase localități, obiectivul guvernării noastre în acest context, satul românesc în viața spirituală dă roade, fiind elaborate și puse în valoare proiecte culturale ample, începând cu creșterea rolului școlii, căminului cultural, bibliotecii, instituțiilor de cult, pioni indispensabili în viața spirituală a comunității, având ca nobil scop menținerea și promovarea civilizației tradiționale.

Demn de menționat aici este pachetul legislativ care asigura baza de informare-documentare necesară derulării acțiunilor specifice din care fac parte Legea organizării și funcționării instituțiilor de cultură, Legea bibliotecilor, Legea cărții.

În nota cuvenită, și în acest an, un sfert din comunele județului Buzău s-au întrecut pe sine în organizarea și desfășurarea unor manifestări cultural-artistice de prestigiu, unele renumite pe planul național. Merită amintite manifestările artistice desfășurate în sală și în aer liber, precum: Festivalul național de muzică ușoară "Cântecul orașului Râmnicu Sărat", Festivalul concurs de interpretare a cântecului popular "Toamna buzoiană orașul Nehoiu", Festivalul național de muzică ușoară "Mihaela Rumceanu - Buzău", Pe urme de baladă, comuna Gura Teghii, Festivalul Slănicului Mânzălești, Floarea de colț - comuna Colț, plaiul Nucului - comuna Lopătari și multe altele. Acestea reprezintă doar câteva din nenumăratele manifestări de acest gen, unele venite din timpuri străvechi, dar nu pot trece cu vederea pe cele noi înființate sau reactivate în acest mandat împreună cu colegii mei, parlamentarii de Buzău. Astfel, putem fi considerați nașii unor manifestări culturale cum ar fi: Floarea de tei - comuna Pănăsău, Cât e Siriul de mare - comuna Siriu, Târgul Măriilor - comuna Ghioldu și promitem că nu ne vom opri aici.

Acum, spre final, încerc să realizez încărcătura emoțională și mesajul unor astfel de acțiuni în afara celor artistic-recreative. Desfășurate în amfiteatre naturale de excepție, selectate cu gust de către edilii acesteia, par anume create pentru a uita de vicisitudinile vieții pentru a încânta ochiul și inima, iar programele artistice ale formațiilor locale asociate cu participarea unor nume artistice consacrate au misiunea de a descătușa măcar pentru o zi participanții de noianul grijilor cotidiene.

Săteanul nostru așteaptă nerăbdător să treacă anul astfel ca la ediția următoare să poată iar conversa cu lumea, să mai afle noutăți din stat, din țară și din lume, să schimbe păreri și idei cu concetățenii la un mic și o halbă de bere.

Un alt efect benefic al serbărilor este acela ca premergătorii evenimentului să observe o participare și o conlucrare mai activă a factorilor administrativi din localitate și de la județ în tratarea acțiunilor de gospodărire și înfrumusețare a localității, este un bun prilej de a discuta și de a găsi noi domenii de colaborare și cooperare pe viitor privind diferite priorități în specificul comunității.

Prin participarea unui număr însemnat de agenți economici la asemenea manifestări, cât de cât și bugetul local se poate bucura de acumulări în plus.

În fine, dar nu în ultimul rând, te bucuri când vezi fete și băieți radiind de plăcere și de bucurie, o satisfacție sufletească pentru ce li s-a oferit, dar mai ales pentru faptul că noi, aleșii lor, suntem printre ei, nu i-am uitat, consolându-i și ajutându-i în limita posibilităților de care dispunem.

Închei prin a accentua încă o dată cât de importante și plăcute sunt acest gen de întâlniri desfășurate într-o manieră relaxată, lipsită de tensiuni și reproșuri, dar predominate de discuții deschise, sincere, cu propuneri concrete, acțiuni de procedură și de comunicare, încurajând un dialog direct despre ceea ce s-a realizat și ce mai avem de realizat. Numai prin participarea efectivă la asemenea manifestări trăiesc din plin emoția și receptez mesajul și aștepți nerăbdător ediția viitoare.

Vă mulțumesc pentru că m-ați suportat și vă asigur de toată considerația mea. Cu stimă.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc mult.

 
Adrian Moisoiu - declarație politică cu titlul Cine a trădat o dată, va trăda și a doua oară; Dau cuvântul domnului deputat Adrian Moisoiu, va urma domnul deputat Borbély László.
 

Domnul Adrian Moisoiu:

Mulțumesc domnule președinte.

"Cine a trădat o dată, va trăda și a doua dată!"

Detestați în cele mai dese cazuri, apreciați doar din când în când, politicienii sunt cei care se implică cel mai activ în construirea unei noi societăți.

În marea lor majoritate, ei provin din elita intelectuală a Țării (doctori în științe, profesori universitari, poeți, scriitori, ingineri, economiști, medici, personalități importante ale științei și culturii românești, etc.) care au avut curajul să se implice direct în activitatea unor partide politice, să își asume răspunderea, responsabilitățile, dar și dezavantajele unei cariere politice.

Paradoxal, din cauza implicării lor nemijlocite în politică, elita intelectuală din rândul căreia au provenit îi reneagă, iar mijloacele de informare în masă îi vor ataca din toate pozițiile. Ca reprezentant al puterii, îi va fi comentată incompetența, faptul că a ocupat un post pe seama a fel de fel de relații în detrimentul cine știe cui, ba poate pe seama lui vor începe să circule fel de fel de anecdote, iar dacă va face parte din opoziție, atunci să-l ferească Dumnezeu de caracterul celor fără de caracter ...

Trebuie să recunosc însă că există parlamentari care nu merită respectul nimănui și mai degrabă disprețul tuturor ...

La acest aspect doresc să mă refer în intervenția mea. Într-o conferință de presă organizată vineri, 5 septembrie a.c., la Tg.Mureș, deputatul Eugen Nicolăescu, purtător de cuvânt al P.N.L., a făcut referiri la modul în care au fost votate modificările la Constituție atât în Camera Deputaților, cât și în Senat. Și pentru că ceea ce dă bine la București, nu este apreciat la fel la Tg.Mureș, unde problema introducerii limbilor minorităților în justiție completează în mod dureros pe cea a folosirii nestingherite a acestora în administrație (elocvente fiind anunțurile din cotidianul local "Cuvântul liber" unde se spune că la "Metro" Tg.Mureș se angajează numai cei care cunosc în afară de limbile română și engleză și limba maghiară, românii fiind astfel excluși de la a putea ocupa un loc de muncă în propria lor Țară), Eugen Nicolăescu a arătat că în timp ce deputații P.N.L. au votat împotriva modificării acesteia, senatorii aceluiași partid s-au abținut!

Păi o mai mare și gogonată minciună nici nu se putea spune: fiindcă în după amiaza zilei de 27 iunie a.c. când s-au votat în Camera Deputaților modificările la Constituție, domnul deputat, fost președinte al P.N.L., Valeriu Stoica, a ținut o alocuțiune în care a proslăvit forma nouă a Constituției și ca atare întreg grupul parlamentar P.N.L. a votat într-un entuziasm demn pentru o cauză mai bună ! Cât privește despre votul de la Senat, toate mijloacele de informare arătau în data de 2 septembrie, că din 104 senatori, 103 au votat "pentru" și numai senatorul P.S.D. George Pruteanu a votat "împotrivă" ! Ce să mai înțeleagă în acest caz săracul român ardelean ? Înțeleg sentimentul vinovăției, care "mistuie conștiința onestă și curată" a domnului deputat, neputința care îl încearcă în fața electoratului mureșean prin faptul că nu poate să-și respecte mandatul obținut cu atâta greutate de la cele câteva mii de votanți care au avut încredere în dânsul și în Partidul Național Liberal, dar să minți cu seninătate în acest fel, echivalează cu o josnicie fără pereche. Ea amintește de promisiunile făcute de liberali în 1996 pentru a ajunge la guvernare și de dezastrul, pe care îl resimțim și în prezent, produs de guvernarea Convenției din care și P.N.L. a făcut parte. Mă înfioră doar gândul unei noi guvernări P.N.L.-P.D.!

Este posibil ca românii să nu se trezească nici în ceasul al doisprezecelea și să nu înțeleagă acest lucru ?

Este posibil ca românii să nu observe deosebirea dintre Partidul Național Liberal și Partidul România Mare, un partid al oamenilor cinstiți, care doresc ca românii să ducă o viață demnă, care luptă cu adevărat împotriva corupției, pentru apărarea patrimoniului național, stoparea privatizărilor frauduloase și care are în fruntea sa un om de o valoare inestimabilă, pe domnul senator doctor în istorie Corneliu Vadim Tudor ? Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.

 
Borbely Laszlo - relatarea unei situații grave în procesul de privatizare: Combinatul Chimic Azomureș; Dau cuvântul domnului deputat Borbély László, va urma doamna Liana Naum.
 

Domnul Borbély László:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În România, după 1990, au fost mai multe etape în procesul de privatizare al societăților comerciale. Din păcate, ritmul privatizării a fost lent, au fost nenumărate modificări în ceea ce privește legislația, de multe ori s-au încheiat contracte dezavantajoase atât pentru statul român, cât și pentru colectivitățile care lucrau la unitățile respective.

În multe situații, cei care au încheiat contracte de privatizare nu au respectat clauzele contractuale încheiate cu F.P.S. sau APAPS.

Iată un caz pe care o să-l prezint, unde probabil din cauza unei analize superficiale a situației societății comerciale în cauză s-a ajuns la o situație gravă. Este vorba de Combinatul Chimic Azomureș care are în componență și Uzina de materiale fotosensibile din Târgu Mureș, care este unicul producător din țară a producției de materiale fotosensibile. Produsul de bază din profilul de fabricație reprezintă firmele radiografice, medicale, Azomureș asigurând 75% din necesarul de filme ale spitalelor din țară.

Din păcate, din cauza, mai ales a ritmului lent de încasare a creanțelor din sistemul de sănătate, sunt datori de peste un an de zile, uzina a ajuns la pierderi care se ridică la peste 90 de miliarde lei, datoriile neachitate cifrându-se la circa 70 de miliarde.

În urma acestor pierderi, Adunarea Generală a Acționarilor din 29 aprilie 2003 a decis închiderea Uzinei de materiale fotosensibile. Au fost mai multe discuții la nivelul Prefecturii Mureș, personal am discutat cu reprezentantul acționarului majoritar. S-a cerut de la Ministerul Sănătății ca din bugetul asigurărilor de sănătate să se găsească modalitatea de a achita cu prioritate datoria spitalelor către Uzina de materiale fotosensibile. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic și la începutul lunii septembrie a început procesul de închidere a uzinei. De fapt, reprezentantul acționarului majoritar a declarat în cadrul discuției că ei ar fi dispuși să ofere APAPS-ului care încă are 10,75% din acțiunile Azomureș preluarea acestora.

Consider că este vorba de o unitate strategică care dacă va fi închisă va conduce la o creștere însemnată a prețurilor firmelor radiografice medicale, nemaivorbind de pierderea locurilor de muncă pentru circa 400 de oameni.

Solicit răspuns din partea Guvernului României, a Ministerului Sănătății și, nu în ultimul rând, APAPS-ului, ce măsuri urgente preconizează să ia pentru a salva o societate comercială care se pare că este victima unui lanț al slăbiciunilor. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Elena Liana Naum - declarație cu titlul Orașul Hârșova - 1900 de ani de istorie; Invit la microfon pe doamna deputat Liana Naum. Va urma domnul Iulian Mincu.
 

Doamna Elena Liana Naum:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se numește "Orașul Hârșova - 1900 de ani de istorie".

Prin prezența sa geografică, Dobrogea a corespuns unei încrucișări de mari drumuri comerciale care i-a permis, încă de timpuriu, să ia contact cu țări și popoare aflate pe trepte diferite de organizare socială. Cele două mari unități geografice, pe de o parte, Marea Neagră, iar, pe cealaltă parte, sistemul fluvial dunărean au favorizat dezvoltarea unor activități economice în această regiune încă din cele mai vechi timpuri. În aceeași zonă, unde se văd și astăzi ruinele uneia dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul României, așezarea neolitică de tip "tel", cu urme de locuire aparținând culturilor hamangia și cumelnița, există și ruinele vechii cetăți Cartium, construită pe la mijlocul mileniului I. Locuitorii ei întrețineau legături cu negustorii greci din coloniile de pe malul mării.

În anul 103, acum 1900 de ani, din ordinul împăratului Traian și sub supravegherea guvernatorului Moesiei Inferioare a fost construit un castru roman ce va purta numele de "Cartium". Epigrafic, numele de "Cartium" este atestat de o inscripție din 272 de la Durostorum, o cărămidă cu ștampilă arată prezența aici a unui detașament al legiunii I Italica. Ulterior, pe această locație a fost construită o cetate medievală

ce a jucat un rol important în vremea războaielor ruso-turce din anul 1809, 1828, 1853, 1856. A fost cucerită de Mihai Viteazul și a fost martora retragerii lui Iancu de Hunedoara după înfrângerea suferită de armata acestuia în bătălia de la Parna din 1444.

Continuator al viețuirii pe aceste meleaguri, situat pe malul Dunării, având o suprafață de 236 de hectare și o populație de 11.300 de locuitori, actualul oraș Hârșova este amplasat într-o zonă foarte frumoasă. Orașul dispune de elemente de mediu, de valoare excepțională, bogății ale solului și subsolului, elemente peisagistice deosebite.

În prezent, orașul Hârșova, al cărui cetățean de onoare sunt, beneficiază de o atenție deosebită din partea autorităților centrale și locale.

Ca urmare a evoluției din regiune, Hârșova a fost declarată zonă defavorizată. S-a acordat o serie de facilități din partea autorităților pentru sprijinirea investițiilor în oraș în scopul revigorării economiei locale.

De asemenea, ca parte a măsurilor de protecție socială s-a reușit susținerea parțială până la gratuitatea copiilor din creșă, s-au demarat programe de sprijin social pentru bătrâni și familii cu venituri reduse și programe sociale de ajutor de urgență.

De asemenea, autoritățile au planificat și au supravegheat executarea lucrărilor cuprinse într-un program edilitar ce a inclus asfaltări, refacerea unor clădiri de interes public, amenajare de piață agroalimentară, parcuri, parcări și locuri de joacă pentru copii, refacerea iluminatului stradal și altele.

Un rol important în viața economică hârșoveană îl joacă Societatea comercială "Sârmă și Cabluri" a cărei producție este direcționată către piața externă. Pentru anul 2004, autoritățile au ca obiective înființarea spitalului medico-social, reamenajarea trotuarelor și aleilor, reconstruirea școlii vechi, continuarea asfaltării străzilor și extinderea canalizării.

Cu ocazia împlinirii a 1900 de ani de existență a orașului Hârșova, doresc să urez locuitorilor urbei de pe malurile Dunării un călduros "La mulți ani!"

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.

 
Iulian Mincu - declarație cu titlul Situația învățământului preuniversitar din România poate fi remediată de ministrul Athanasiu așa cum a promis nu de mult într-o declarație politică?; Dau cuvântul domnului deputat Iulian Mincu, va urma domnul Ștefan Giuglea.
 

Domnul Iulian Mincu:

Stimate domnule președinte,

Dragi colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Situația învățământului preuniversitar din România poate fi remediată de ministrul Athanasiu așa cum a promis nu de mult într-o declarație politică?"

Există, în prezent, 28.756 unități școlare în România. Dintre acestea, 12.207 sunt situate în mediul rural. Analizând situația școlilor din mediul rural, cele mai vitregite, ajungem la următoarele concluzii.

48,4% dintre ele funcționează în clădiri construite de peste 50 de ani vechime, 12,7% au o vechime de peste 100 de ani, doar 15% sunt într-o stare bună, 17%, și anume cele construite după 1977 sunt asigurate împotriva seismelor. Din punct de vedere al utilităților: 2,1% nu au curent electric - 258 de școli, 1,7% nu au weceuri - 209, 94,7% nu au instalații sanitare prevăzute cu apă curentă - 11.636, mijloace de încălzire numai 10,2 % sunt încălzite cu gaze, respectiv 1.2534, restul cu lemne; 65% nu au telefon; fax nu au în prezent decât 123 de școli; autorizații sanitare au sub 30% din totalul școlilor luate în discuție.

Până în anul 2002 s-au clădit 29 unități școlare noi pe toată țara și 550 de școli au fost reabilitate.

De asemenea, lipsa de cadre didactice bine pregătite a creat un decalaj semnificativ între învățământul urban și rural. Numai 1229 de elevi au participat la competițiile școlare organizate pe întreaga țară și nici unul, repet, nici unul nu a ajuns la olimpiadele finale, ca să nu vorbim de olimpiadele internaționale. Va lua măsurile necesare și cum a procedat domnul ministru ca să rezolve ceea ce a promis în discursul său electoral. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Ștefan Giuglea - intervenție intitulată Arta populară și artizanatul - mesageri ai României;

Dau cuvântul domnului deputat Ștefan Giuglea. Va urma doamna Mihaela Ionescu.

 

Domnul Ștefan Giuglea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Intervenția mea de astăzi se intitulează "Arta populară și artizanatul - mesageri ai României".

Formate într-una din vetrele de străveche civilizație în sud-estul european, arta populară românească și artizanatul se remarcă prin originalitatea, frumusețea și vitalitatea lor până în zilele noastre.

Această cultură materială și spirituală s-a îmbogățit permanent în condițiile favorabile transmiterii tradițiilor, oferite de continuitatea neabătută a poporului român pe întreg teritoriul pe care-l populează azi.

Ca element de cultură materială și spirituală, arta populară și artizanatul reflectă specificul național și are un profund caracter social, cu un rol bine definit în realizarea echilibrului dintre util și frumos, dintre cerințele utilitar-materiale și cele estetice.

Constituindu-se de-a lungul secolelor prin neîntrerupta contribuție a numeroșilor creatori anonimi, arta populară și artizanatul au primit un caracter de permanentă continuitate și de o varietate surprinzătoare, întemeiată pe un fond unitar.

Unitatea și varietatea, bogăția și originalitatea datorate geniului creator al poporului nostru sunt trăsături specifice ale artei populare și artizanatului, recunoscute deopotrivă de cercetători și specialiști de renume, cât și de iubitorii de frumos de pretutindeni.

Dacă păstrarea și prețuirea obiectelor de artă populară și artizanat, colecționarea, cercetarea și studierea lor se înscriu în sfera preocupărilor cultural-științifice, latura economică a activităților organizate în acest domeniu vizează și asigură continuarea și valorificarea acestui tezaur în societatea contemporană.

Existența în România a unui bogat tezaur de artă populară și a unor vechi tradiții ale meșteșugurilor artistice încă vii în numeroase zone ale țării noastre impune necesitatea păstrării și dezvoltării artei populare și artizanatului, care reprezintă un factor important de exprimare a identității naționale în cadrul procesului contemporan de globalizare.

Interesul tot mai accentuat al lumii contemporane pentru lucrurile executate de mână și mai ales dezvoltarea în ritm rapid a turismului intern și internațional constituie motivații întemeiate pentru dezvoltarea în continuare a artei populare și artizanatului, menite să asigure păstrarea specificului tradițional și a caracterului de autenticitate, constituind veritabile amintiri turistice românești.

În contextul actual trebuie să se recunoască importanța producției de artă populară și artizanat, ca parte integrantă a patrimoniului cultural național comun, de mesager al națiunii române, și să se stimuleze activitatea în domeniu, prin acordarea de sprijin și protecție din partea statului român.

Lipsa unei reglementări specifice la nivel național care să asigure protecția artei populare și artizanatului va conduce, inevitabil, la proliferarea pe piață a produselor contrafăcute (kitch-uri), precum și la apariția și exercitarea concurenței neloiale a unor producători nespecializați, ceea ce determină eliminarea treptată a specificului autentic național, precum și a caracterului educativ, artistic.

În acest sens, pentru relansarea și dezvoltarea producției de artă populară și artizanat în România se impune necesitatea elaborării unei legi specifice pentru care în esență se propun:

1. recunoașterea ca produse autentice de artă populară și artizanat, indiferent de producător, numai a celor avizate de o comisie de specialiști, constituită în acest scop pe lângă Asociația Națională a Cooperației Meșteșugărești - UCECOM, cel mai mare producător organizat în domeniu, comisie care de altfel a mai funcționat ani îndelungați cu deosebită eficacitate;

2. includerea cu poziții distincte a activităților de artă populară și artizanat în codul CAEN;

3. sprijinirea cu fonduri de la bugetul de stat a organizării și participării la târguri naționale și internaționale de profil, cu colecții reprezentative și produse de artă populară și artizanat;

4. sprijinirea producătorilor și comercianților de produse avizate de artă populară și artizanat prin: încadrarea producției de artă populară și artizanat la cota zero de taxă pe valoarea adăugată; acordarea de credite cu dobândă bonificată pentru aprovizionarea și realizarea producției; exceptarea de la plata taxelor vamale a importurilor de materii prime, auxiliare și utilaje pentru realizarea producției de artă populară și artizanat; neimpozitarea profitului obținut din activitatea de producție și comercializare a produselor de artă populară și artizanat;

5. asigurarea continuării tradiției de creație și producție a obiectelor de artă populară și artizanat prin introducerea în programele școlare a unor ore de inițiere în cunoașterea și practicarea de astfel de activități.

Considerăm că implementarea unei legi prin care să se soluționeze în mod unitar și echitabil aspectele sus-menționate ar constitui un sprijin deosebit pentru relansarea acestui gen de activitate cu eficiență economico-socială și mai ales cultural-artistică, de imagine a României în lume.

Se impune conștientizarea faptului că păstrarea și valorificarea elementelor tradiționale ale artei populare românești reprezintă, în cadrul procesului contemporan de globalizare, un factor determinant de exprimare a identității noastre naționale.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Mihaela Ionescu - declarație politică adresată ministrului educației, cercetării și tineretului;

Invit pe doamna deputat Mihaela Ionescu. Va urma domnul deputat Bozgă Ion.

 

Doamna Mihaela Ionescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Partidul România Mare privește cu îngrijorare faptul că și anul acesta, la 13 ani de la evenimentele din decembrie '89, data de 15 septembrie, care anunță începerea anului școlar și, apoi, cea de 1 octombrie, debutul anului universitar, sunt desconsiderate, tratate superficial, pompieristic.

Dacă în familiile cu copii acest eveniment este pregătit cu minuțiozitate, autoritățile parcă fac totul pentru a crea haos în repartizarea cadrelor didactice, în timp ce finalizarea lucrărilor de reparații ale școlilor și grădinițelor este neglijată sau tergiversată la maximum.

Pe de o parte, elevii, pe de altă parte, cadrele didactice, așteaptă începerea noului an școlar cu teamă și incertitudine.

Elevii și părinții lor sunt total dezorientați de perspectiva înlocuirii examenului de capacitate, având în vedere dramele pe care le-a consemnat acesta în anul curent, datorită sistemului greoi și ilogic de repartizare a elevilor admiși cu medii sub limită la liceul inițial. A fost rău, dar poate fi și mai rău cu experimentul testelor și al mediilor de trecere la liceu pe baza mediilor școlare care să reprezinte un procent căruia i se vor adăuga altele, obținute după finalizarea testelor. Nu se mai poate da vina la infinit pe calculatoarele care tot mașini fără suflet și minte sunt și care nu pot decela informațiile greșite, nici introducerea lor defectuoasă și poate chiar greșelilor voite care, dacă reușesc să fericească câțiva leneși, pot nenoroci câțiva elevi eminenți.

Începerea anului școlar cu promisiuni de genul că toate instituțiile școlare vor beneficia de dotări cu calculatoare performante, că peste un milion de copii înfometați vor primi cornul și laptele, biscuitul și triunghiul de brânză sau că toate camioanele frumos aliniate în fața Guvernului vor porni cu ghiozdanele pline spre copiii săraci, tot mai mulți la număr, nu mai păcălesc pe nimeni.

Diferența dintre poză și realitate este de la cer la pământ.

La București, la Grădinița nr.268 din sectorul 5 s-au găsit fonduri să se refacă totul, de la zidărie până la termopane, și sunt așteptate laptop-urile pentru uzul copiilor preșcolari.

În județul Constanța, în comuna Topraisar, școala din satul Movilița nu este dotată nici măcar cu un aparat de radio, sau cu un TV. Dar ceea ce este mai grav, nu are nici o bibliotecă. În asemenea situație, calculatorul devine o utopie. La alegerile locale, desfășurate de curând pe acolo, s-au deplasat în campanie vreo 40 de jeepuri guvernamentale în care se lăfăia și un deputat, acum ministru, originar de acolo. Nu s-a învrednicit însă să se oprească pentru a vizita școala care l-a pregătit pe vremuri cu manuale gratuite, școală unde putea servi masa gratuit, era instruit de cadre didactice competente, care desfășurau un proces educativ și utilizau un sistem de evaluare a cunoștințelor care nu se schimba în fiecare an din rău în groaznic de rău.

Tot la Topraisar, am aflat că toate cadrele didactice care fac naveta de la Constanța primesc tichete de transport numai de la 15 septembrie, în timp ce ele sunt obligați să vină pentru corijențe, pentru pregătirea școlii încă de la jumătatea lunii august, fiind obligate să plătească în jur de 1.300.000 biletele de transport.

În foarte multe locuri din țară, dar și în București, lucrările de igienizare a școlilor nu s-au finalizat, deși clopoțelul va suna peste câteva zile.

Un număr impresionant de cadre didactice școlare și preșcolare, cu vechime și bună pregătire, sunt lăsate să aștepte ca la Administrația Financiară, în cozi interminabile, în fața școlilor unde sunt așteptate listele cu desemnarea repartizărilor care, atunci când vin, sunt, în multe cazuri, greșit alcătuite, curios, în favoarea celor cu medii mai mici sau a celor care nici nu fuseseră pe listele de înscriere. Tot calculatorul fără inimă și minte, dar ușor de manipulat mecanic, este de vină.

Anul universitar se deschide sub semnul bramburelilor și al haosului, universități care funcționează ilegal nu reușesc să fie puse în ilegalitate și sunt ba închise, ba deschise, ca o ușă glisantă. Tinerilor li se promite că vor putea urma cursuri gratuite de conducere auto, dar aceasta rămâne numai sub formă de promisiune iresponsabilă, fără acoperire. De cele 5.200 locuri din căminele tot neigienizate vor putea beneficia numai un sfert din studenții care le solicită. Taxele pentru examene de admitere, taxele pentru restanțe, taxele pentru admitere la doctorat și cele pentru susținerea doctoratului cresc în fiecare an, în pas cu creșterea dolarului și a euro. Nu același lucru se întâmplă cu lefurile profesorilor. Cadrele didactice din învățământul superior și cele din învățământul mediu și liceal, membre ale Partidului România Mare, privesc cu îngrijorare lipsa de pregătire a deschiderii noului an universitar și multitudinea de situații nerezolvate, dintre care cele sesizate mai sus sunt numai câteva.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

 
Ion Bozgă - declarație politică referitoare la sprijinul pe care îl acordă Guvernul României locuitorilor de la sate și fermierilor în anul 2003;

Dau cuvântul domnului deputat Bozgă. Va urma domnul Nicolae Leonăchescu.

 

Domnul Ion Bozgă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică se referă la sprijinul pe care îl acordă Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului, locuitorilor de la sate și fermierilor în anul 2003.

Pentru că o serie de colegi din opoziție critică vehement Guvernul României, și în special Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului, pentru neimplicarea financiară în sectorul agricol, permiteți-mi, domnilor colegi, să prezint modul concret prin care s-a implicat Guvernul României și, deci, Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului, în zona satelor.

Voi prezenta numai o parte din sumele alocate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului fermierilor români.

Pentru gospodarii care cresc animale, toate acțiunile sanitar-veterinare obligatorii sunt gratuite.

Pentru gospodarii care dețin animale în gospodăria proprie statul alocă gratuit, după fătarea acestora, următoarele sume: 5 milioane lei pentru scrofițe obținute prin însămânțări artificiale și care înțarcă minimum 8 purcei; 4 milioane lei pentru scrofițe obținute prin însămânțări naturale și care înțarcă 8 purcei; 150 mii lei pentru miori obținute prin însămânțări artificiale după prima fătare; 150 mii lei pentru berbecuți, miori, folosiți la montă naturală; 2 milioane lei pentru juninci obținute prin însămânțări artificiale la prima fătare; 1,3 milioane pentru juninci obținute prin montă naturală la prima fătare; 500 mii lei pentru un vițel obținut și crescut 6 luni în gospodărie sau în fermă.

Pentru gospodarii care livrează lapte la unități de procesare statul alocă între 1.400-2.100 lei/litru de lapte, în funcție de sezon și de zonă.

Pentru gospodarii care vând animale, păsări sau cereale la diferite unități statul alocă gratuit următoarele sume: 7 mii lei pentru un kilogram carne de porc; 4 mii lei pentru un kilogram carne de pasăre, de vită, de oaie; 100 mii lei pentru o familie de albine; 400 mii lei pentru o tonă de grâu; 300 mii lei pentru o tonă de floarea-soarelui; 270 mii lei pentru o tonă de sfeclă de zahăr; 300 mii lei pentru o tonă de fructe destinate industrializării; 3 milioane lei pentru o tonă de legume de seră.

Pentru societățile care produc sămânță subvenționată selecționată statul acordă gratuit următoarele: 4 mii lei pentru un kilogram de sămânță de grâu; 26.250 lei pentru un kilogram de sămânță de porumb; 48.650 lei pentru un kilogram de sămânță de floarea-soarelui; 65 mii lei pentru un kilogram de sămânță de sfeclă de zahăr.

Pentru gospodarii care au deținut până la 2,5 ha de teren în extravilan statul a acordat gratuit 100 kg de îngrășăminte chimice complexe pentru fiecare hectar.

Pentru fermierii care cultivă terenul statul a acordat gratuit 3.600 lei pentru fiecare litru de motorină folosită.

Pentru primele cinci hectare cultivate statul alocă gratuit 2 milioane lei fermierilor.

Acesta reprezintă numai o parte din sprijinul pe care Guvernul României îl alocă fermierilor și gospodarilor de la sate.

Consider că efortul făcut de Guvernul României a fost foarte mare, având în vedere posibilitățile financiare ale statului.

Oricum, acest efort este fără precedent.

Personal, felicit Guvernul României pentru acest efort financiar și pentru strategia aplicată în agricultură.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

 
Nicolae Leonăchescu - semnalarea cazului unui documentar francez care arată că în România sunt 2 milioane de țigani;

Dau cuvântul domnului deputat Nicolae Leonăchescu. Va urma domnul Ștefan Lăpădat.

 

Domnul Nicolae Leonăchescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Onorat auditoriu,

Consiliul Europei și Ministerul Administrației și Internelor au organizat, în zilele de 30 iunie și 1 iulie 2003, la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" din București, un simpozion cu tema "Etica polițienească".

L-am întâlnit, cu acest prilej, pe domnul Jean-Amédé Lathoud, procuror general la Curtea de Apel din Douai, Franța, invitat în calitate de expert al Consiliului Europei.

Am discutat cu domnia sa un spectru larg de probleme, ca vechi prieten și colaborator în domeniul istoriei tehnicii și științei românești.

M-a interesat imaginea pe care o are România în Franța și pe ce filieră ajung informațiile despre noi la nivelul experților și al oamenilor publici.

Cunoscutul expert francez mi-a arătat un documentar pe care Ministerul de Externe al Franței i l-a pus la dispoziție spre a se pregăti pentru simpozionul de la București.

Nu mică mi-a fost mirarea când am citit în acest documentar că în România sunt două milioane de țigani!

O cifră arbitrară, inventată probabil la comandă spre a satisface anumite interese politice.

Emanuelle Pons în lucrarea sa "Țiganii din România. O minoritate în tranziție", propune trei cifre: între 3 și 5 milioane; 2,5 milioane, după Federația etnică a romilor din România; între 1 și 1,5 milioane, după alți observatori (Elena și Cătălin Zamfir, Jean-Pierre Liégeois, Jean Pax etc.).

Sunt, evident, cifre arbitrare care nu se justifică prin nimic.

Fără criterii și fără respectarea dreptului fiecărui individ de a-și afirma etnia, afirmațiile de genul celor de mai sus n-au nici o credibilitate.

Dreptul la opțiune al cetățenilor României în acest domeniu a fost respectat la recensămintele din 7 ianuarie 1992 și 18 martie 2002.

În anul 1992, s-au declarat țigani 409.723 cetățeni, dintre care 166.635 (40,67%) au susținut că au ca limbă maternă un grai țigănesc.

În anul 2002, recensământul a consemnat 535.140 cetățeni ca fiind romi, ceea ce reprezintă 2,47%.

Aceste cifre reflectă o realitate care trebuie cunoscută și în Franța. Slaba preocupare a Guvernului de a informa Ministerul de Externe al Franței cu datele exacte obținute în cadrul recensămintelor din 1992 și 2002, face ca, în continuare, factorii politici europeni să folosească cifre arbitrare și să vehiculeze teze eronate, speranțele unor răuvoitori.

Este momentul să folosim toate mijloacele și pârghiile de care dispun corpul nostru diplomatic și ministerele de resort pentru ca realitățile demografice din România să fie cunoscute și orice denaturare să primească replica de rigoare. Este cazul ca un documentar pe această temă să fie trimis la Ministerul de Externe al Franței și nu numai.

Pasivitatea și lipsa de responsabilitate a factorilor de resort permit ca cifre abracadabrante să circule în cărți și în presa occidentală și să fie folosite în detrimentul interesului nostru național.

Până când?!

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

 
Ștefan Lăpădat - intervenție cu titlul Aceeași Mărie cu altă pălărie;

Dau cuvântul domnului deputat Ștefan Lăpădat; și, ultimul vorbitor, domnul deputat Ráduly Róbert Kálmán.

 

Domnul Ștefan Lăpădat:

Domnule președinte,

Domnilor deputați,

Intervenția se intitulează "Aceeași Mărie cu altă pălărie".

Intențiile domnului Alexandru Athanasiu, ministrul educației, cercetării și tineretului, de a mări norma de lucru a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar de la 18 la 27 de ore, precum și constituirea formațiunilor de elevi din 35 limită maximă, va avea drept urmări desființarea unui număr substanțial de clase, catedre și prin urmare de școli, cu deosebire în mediul rural.

Elevii de la clasele I-VIII vor fi dirijați în mod obligatoriu spre școlile din centrele de comună, unele din acestea fiind alcătuite din 15, 16 și mai multe sate, și atunci se pune întrebarea: la ce ore trebuie să se scoale elevii pentru a fi transportați pe rând cu microbuzele, acolo unde acestea există? Dar la întoarcere, la ce ore ajung acasă? După care se mai duc și cu vitele la păscut și mai vorbim de calitatea învățământului?

Domnul ministru Alexandru Athanasiu a decis ca de la toamnă să fie desființate 281 de școli rurale, iar cei aproape 8 mii de elevi care învățau în ele să fie transportați cu microbuzul, numai că din cele 295 de microbuze ce urmau să fie livrate conform contractului dintre Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului și Firma ARO-Câmpulung (amenințată cu falimentul), doar 10 ajunseseră până la sfârșitul lunii august. În același timp, domnul ministru a afirmat în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport că se vor construi peste 2 mii de unități școlare cu finanțare de la Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții. Deocamdată nu suntem în stare să le întreținem pe cele care există. După părerea mea, de ce nu s-ar proceda și invers, adică să fie asigurate condițiile materiale și financiare (deci un salariu decent) pentru cadrele didactice de a se deplasa în fiecare localitate pentru a realiza o instruire și educație de calitate. De ce nu ar beneficia și slujitorii școlii de microbuze, cu subvenționarea cu 50% a prețului biletului de călătorie din partea bugetului de stat și a bugetului local?

Ministerul a lansat, prin inspectoratele școlare, spre dezbatere publică, proiectul de procedură privind selecția și repartizarea absolvenților clasei a VIII-a, promoția 2004, în scopul reglementării elaborării metodologiei adecvate. Se propun drept criterii de repartizare a absolvenților de clasa a VIII-a pe cele două rute educaționale - liceu și școala de arte și meserii - media de absolvire a claselor V-VIII, cu pondere de 25% sau 50%, și teste naționale, cu ponderea de 75% sau 50%.

Disciplinele la care se susțin testele sunt: limba și literatura română, matematică, istoria românilor sau geografia României, distribuirea candidaților urmând să se facă prin repartizare computerizată, iar pentru admiterea în licee, școli de artă și meserii aceștia să obțină cel puțin nota 5 la fiecare test național.

Cu alte cuvinte, aceeași Mărie cu altă pălărie, se înlocuiește examenul de capacitate cu testele naționale la aceleași discipline.

Prima deosebire constă în aceea că la examenul de capacitate, pentru corectură și organizare se asigurau bani pentru cadrele didactice, iar pentru teste - nu. Recomandarea este ca testele să fie date în ultimele 2-3 zile ale ultimei săptămâni, fie în zilele de sâmbătă ale ultimei luni. Testele se susțin într-o singură sesiune, cu comisii de examinare. Se ridică două probleme: ce vor face elevii care nu vor lua testul? Și, dacă vor lua testul, ce se va întâmpla cu ei dacă vor rămâne coregenți și, de ce nu, repetenți?

Pledez pentru admiterea în licee, școli de arte și meserii prin examene scrise la acele discipline stabilite de către consiliile de administrație ale acestora, în funcție de profilul lor, conform principiului autonomiei. Este normal să se țină cont de opțiunile elevului, de rezultatele la clasele V-VIII și de portofoliul acestuia.

Admiterea computerizată nu ține seama de realitatea rezultatelor elevilor la clasele V-VIII, atât timp cât există diferențe între unitățile școlare, în ce privește calitatea corpului didactic, nivelul capacității intelectuale a elevilor, abilitățile acestora și atât timp cât încă se mai procedează la selecția elevilor în clase pe criteriul alfabetic (litera A - cei mai buni, litera K - cei mai slabi), implicând și cadrele didactice pe litere, în mod preferențial, și, nu în ultimul rând, de discrepanța care există între mediul rural și cel urban. Situația existentă demonstrează că reforma învățământului, după ritmul în care se desfășoară, mai are drum lung până la standardele vest-europene.

Dați-mi voie să redau ceea ce exprima în discursul său personajul caragelian Farfuridi din piesa "O scrisoare pierdută": "Ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale. Din această dilemă nu putem ieși ... Am zis!"

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

 
Raduly Robert Kalman - critici la adresa Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2003 privind completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat;

Dau cuvântul domnului deputat Ráduly Róbert, și onoarea de a încheia lista declarațiilor politice revine domnului deputat Metin Cerchez.

 

Domnul Ráduly Róbert Kálmán:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Iată că, între două vizite de lucru fructuoase, Guvernul a avut, în aplauzele întregii țări, timp să mai edicteze o ordonanță de urgență, săptămâna trecută, pe 4 septembrie, ordonanță de urgență prin care a completat Legea nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Spun de la bun început că eu nu sunt și nu doresc să devin avocat. Tocmai de aceea îmi permit, ca o persoană care nu sunt direct vizată de această ordonanță de urgență, să-mi exprim punctul de vedere cu care sper că mulți colegi, mai ales colegii avocați, vor fi de acord.

Această ordonanță, care este, așa cum voi arăta până spre final, pur și simplu un joc de imagine a Executivului, așa cum, din nefericire, ne-am obișnuit cu toții, dincolo de mult mediatizata interdicție legată de asistența în instanțe în anumite cauze penale, cu care nu putem să nu fim, până la urmă de acord, cauze penale legate de infracțiuni de corupție, de trafic și consum ilicit de droguri, de trafic de persoane, de spălare a banilor, de infracțiuni contra siguranței statului sau care împiedică înfăptuirea justiției, sau infracțiuni contra păcii și omenirii, are încă trei interdicții la care, cel puțin eu personal am serioase rețineri.

Prima este legată de posibilitatea ca senatorii și deputații să pledeze în cauze ce se judecă de către judecătorii sau tribunale.

A doua este legată de interdicția ca dumnealor să pledeze în cauze civile sau comerciale împotriva statului, autorităților sau instituțiilor publice, companiilor naționale sau societăților naționale în care acestea sunt părți.

Iar a treia, să nu poată să pledeze în procesele intentate împotriva statului român în fața instanțelor internaționale.

Mă întreb, și sper că mă întreb împreună cu dumneavoastră, de ce un biet cetățean care este nedreptățit de Executiv, de exemplu, în aplicarea legilor privind retrocedarea bunurilor naționalizate, sau o biserică tradițională din România, căreia nu i se retrocedează pe baza legii de către Executiv, prin diferite tertipuri, anumite imobile care i-au aparținut și-i aparțin de drept, să nu poată să fie apărată în instanță de către un coleg sau alt coleg.

Eu cred că Guvernul a greșit flagrant în momentul în care acest text de interdicții a îmbrăcat de fapt o interdicție totală pentru colegii noștri avocați din Parlamentul României.

De fapt, dacă urmărim șirul acțiunii ordonanțelor și respectiv asumării răspunderii privind incompatibilitățile din partea Guvernului, vedem că, după ce a reușit ca managerii, oamenii care au înfăptuit ceva în țara aceasta și au ajuns în Parlament, să fie obligați să aleagă între exercitarea unui mandat și realizarea sau continuarea unei existențe alternative, acum și avocații sunt încarcerați deopotrivă, alături de ingineri și economiști care au făcut ceva în viață.

Spuneam că nu este mai mult decât o lovitură de imagine, pentru că, dacă citim informarea emisă după ședința de Guvern, vedem că interdicțiile pe care le-am enumerat nu privesc cauzele pentru care la data intrării în vigoare a ordonanței avocații încheiaseră contract de asistență sau reprezentare, astfel încât să nu fie perturbate raporturile contractuale încheiate sau derulate înainte de apariția acestor reglementări.

Deci, dacă colegul Iorgovan deja are încheiate 50 de asemenea contracte, dânsul, până la următoarele alegeri, poate să-și exercite foarte bine calitatea de avocat în procese privind infracțiuni de corupție, trafic și consum ilicit de droguri, trafic de persoane sau de spălare a banilor și așa mai departe.

Guvernul n-a făcut, din nefericire, decât o aparentă lovitură de imagine, care, în realitate este o nouă lovitură sub centură dată Parlamentului, parlamentarismului din România.

Iată, aș spune, încă o dovadă că nu Parlamentul controlează activitatea Guvernului, ci invers. Și aș propune, dacă tot se modifică Constituția, acest lucru, de fapt, pe care îl constatăm în practică, să-l prindem chiar în această Constituție. Guvernul să fie ales prin vot universal, direct și secret, iar Parlamentul să fie numit de către guvernanți, așa cum a mai fost și înainte de decembrie 1989, astfel ar renaște din propria cenușă, precum pasărea Phoenix, un Parlament nou, multilateral dezvoltat, denumit sau mai bine zis redenumit, rebotezat "marea adunare națională".

Doamnelor și domnilor deputați, statuile și stafiile Casei Poporului ne bântuie încă.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Da. Vă mulțumesc.

 
Metin Cerchez - intervenție politică numită Mafia deasupra legii din România;

Îl invit pe domnul deputat Metin Cerchez.

 

Domnul Metin Cerchez:

Stimați colegi,

Cuvântarea mea se numește "mafia deasupra legii din România" și pe undeva are legătură cu cele spuse de domnul Raduly, dar nu prin faptul de a-i da dreptate ci, dimpotrivă, de a demonstra că mafioții din România sunt apărați de avocați parlamentari. Și nu mafioți de mâna a doua și doar două exemple vă dau: Iskandarani, apărat de deputatul Neagu și Kesser Mehmet Fatih apărat de același avocat parlamentar. Mi se pare imoral să vii la tribuna Parlamentului să spui că lupți împotriva corupției, după aceea să te așezi în bancă, să-și iei geanta diplomat și să mergi să-l aperi pe cel mai mare corupt al României încasând sute de mii de dolari pentru acest fapt.

Vreau să vă spun că acest Kesser Mehmet Fatih a adus un prejudiciu României, bugetului, acelor amărâți care plătesc taxe și impozite, de 100 de milioane de dolari, mai exact 39 de milioane de dolari returnare ilegală de TVA, 39 de milioane, și 69 de milioane spălare de bani. Nu le spune Metin Cerchez, ci fostul procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, actualmente șef al corpului de control Victor Ponta. Cu acești bani, pentru amărâții de pensionari din România, sunt exact acele 4 mii de miliarde care lipsesc pentru ca ei să-și primească din nou rețetele compensate. Cu acești bani se puteau construi 3 mii de blocuri, nu de apartamente, de blocuri în România.

Mi se pare imoral ca noi să facem interpelări și interpelări către Executiv, iar acesta să ne trateze cu dispreț. pentru că, iată, "Colorom" Codlea este vândută cu 200 de mii de dolari acestui infractor care ar fi trebuit să stea în închisoare, cu 200 de mii de dolari, prețul unei vile în București, 200 de mii de dolari, bani pe care nici pe aceștia nu-i dă, ci taie fabrica la fier vechi și după aceea, după ce încasează zeci de milioane de dolari returnează acești bani.

Mai grav este și sunt membru al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională și am cerut audierea șefilor SRI, SIE, Ministerului de Interne și bineînțeles nici până la această oră nimeni nu a catadicsit să vină în fața comisiei, mai grav este că suntem în 9 septembrie, la două zile doar de aniversarea a doi ani de la 11 septembrie.

"Nitramonia" Făgăraș produce, printre altele, și bombe, ca să spun așa, și fără să intervină cineva, un vapor Retskai a plecat din Portul Constanța cu 3 mii de tone de azotat de amoniu poros care este folosit, conform surselor din SRI, nu lui Metin Cerchez, doar în atentate teroriste. Acest vapor nu a ajuns în Mauritania, ci au ajuns în Egipt și încărcătura a fost luată de o persoană fizică necunoscută. Dacă facem legătură cu acest egiptean prins cu câteva zile în urmă în România, dacă facem legătură cu apartenența acestui celebru Kesser Fatih la Organizația teroristă recunoscută universal PKK, stăm și ne întrebăm dacă peste câteva zile va avea lor un atentat terorist și se va demonstra că azotatul de amoniu provine de la "Nitramonia" - Făgăraș, privatizată ilegal, conform spuselor domnului Sandu, vom mai intra vreodată în NATO?

pe cine să mai întrebăm, pentru că nesimțirea e mare. Nimeni, suntem degeaba demnitari în stat, suntem cu numele. Executivul ne tratează, cum ne tratează. Dar, responsabilitatea va reveni și Parlamentului României, dacă un atentat terorist va avea loc cu material provenit de la o unitate privatizată ilegal și apărată de un avocat parlamentar.

Vă mulțumesc.

 
 

(Următoarele intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la secretariatul de ședință)

 
Andrei Ioan Chiliman - Atacarea corupției - Guvernul zice hăis, diplomațiile occidentale, cea;

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

I. "Atacarea corupției - Guvernul zice hăis, diplomațiile occidentale, cea"

Guvernul României condus de actualul premier nu se dezminte. Nelipsit în aparițiile media, emanând zilnic măcar una, două declarații despre starea națiunii sau despre ce mai face guvernul, domnul Năstase pare abandonat de consilierii domniei sale, care ar fi trebuit să-l avertizeze că ce-i prea mult strică. Astfel, într-o zi Guvernul dă o lege împotriva corupției și a doua zi o corectează. Într-o zi se dă campion anticorupție și imediat după aceea ia apărarea unui confrate ministru care tocmai a călcat pe bec cu fonduri europene. Parcă mai ieri, o întreagă delegație a PSD-ului actual, în frunte cu domnul Năstase, mergea la procuratură să-l apere pe "nevinovatul" coleg, deputatul Gabriel Bivolaru. Într-o zi declară că jumătate din funcționari sunt plimbători de hârtii, birocrați și predispuși la corupție și chiar a doua zi, domnul Năstase nu își mai amintește de scandaluri de corupție în România. Corect: a mai auzit cineva ceva de domnul Păvălache sau de șefii lui?

Tocmai asta ne reproșează și cancelariile occidentale, că într-un focar de corupție purulentă care sufocă însăși fragila democrație românească, scandalurilor de corupție, dezvăluite sau nu de presă, li se pune imediat batista pe țambal, iar urmările sunt că...vinovați sunt trâmbițașii și nu capii răutăților. Și iată că așa uită și premierul de scandalurile de corupție! Ce ușurare trebuie să fie să rezolvi problemele unui stat corupt, căci despre asta este vorba, ignorându-le sau, mai rău, repezindu-te cu colții la cei care le arată cu degetul, fie că sunt din țară sau din afară!

Ultima găselniță a Guvernului în legătură cu această Fata Morgana a politicii românești care este corupția generalizată - situația avocaților parlamentari. Deși Guvernul României condus de domnul Prim-ministru Adrian Năstase și-a asumat toată răspunderea pentru un stufos pachet de legi anticorupție strânse în faimoasa Lege 161/2003, reglementarea situației avocaților care sunt și parlamentari a fost uitată, așa cum și definirea și abordarea corectă a conflictului de interese au fost neglijate, punându-se accentul doar pe situațiile de incompatibilitate, multe deja abordate în Constituția actuală și în alte legi. Existența la acea dată a unui proiect de lege mult mai complet privitor la conflictul de interese, cu referiri speciale la avocații parlamentari, inițiat de mine împreună cu alți colegi din PNL a fost ignorată, preferându-se încropirea la repezeală a unui act guvernamental, doar pentru bifarea la timp a unei alte cerințe imperative a Uniunii Europene. Astăzi, când Guvernul vine cu această nouă cârpeală pentru a mai drege busuiocul în urma continuelor critici occidentale la adresa (ne)abordării problemei corupției, se demonstrează pentru a nu știu câta oară că pornirile anticorupție ale Guvernului PSD sunt teatrale, chiar actorii jalnici. S-a făcut atâta caz de Legea 161/2003 ca instrument de luptă împotriva corupției, însă se uită că un catalizator important al corupției pentru statele în tranziție este bâlbâiala guvernamentală și netransparența în adoptarea actelor normative. Or, la numai o lună după asumarea răspunderii în fața Parlamentului (și nu, cum ar fi fost normal și transparent, dezbaterea, eventual îmbunătățirea și apoi adoptarea sa prin vot) Cabinetul Năstase a modificat printr-o Ordonanță de urgență proaspăta lege asumată; astăzi alte prevederi ale legii anticorupție sunt adăugate tot printr-o ordonanță de urgență, pentru a cuprinde și avocații parlamentari.

Probabil că vor urma și alte modificări, care toate nu vor face decât să agraveze și mai mult starea de instabilitate legislativă și vor demonstra cât de nesinceră și goală de conținut este de fapt campania anticorupție a Cabinetului Năstase.

Credem că, în cazul avocaților care au și calitatea de parlamentari, soluția găsită de inițiator nu este cea corectă. Așa cum reiese chiar din expunerea de motive a Guvernului, s-a mediatizat de nenumărate ori implicarea unor parlamentari, în calitate de avocați, în procese răsunătoare cu urmări din cele mai funeste pentru imaginea parlamentarului român și a instituției Parlamentului României. Chiar dacă nu în toate cazurile această imagine negativă este justificată, este evidentă situația de incompatibilitate între calitatea de avocat și cea de parlamentar.

În statele cu o democrație instituită de secole, cum este Franța, situația de incompatibilitate poate fi reglementată doar parțial. În cazul României, o țară aflată încă în proces de construcție și consolidare a instituțiilor și mecanismelor democratice, întâlnirea judecătorului în sala de tribunal, ca reprezentant al puterii judecătorești, cu avocatul parlamentar, care este deci și reprezentant al puterii legislative, poate fi dificilă pentru primul, existând riscul de a amenința însuși principiul separației puterilor în stat, dar mai ales de a submina încrederea indivizilor în ideea că nimeni nu este mai presus de lege și în principiul egalei reprezentări în fața legii.

Prin urmare, solicit Guvernului României, ca măcar în ceasul al doisprezecelea, să nu mai tragă la stânga în vreme ce Occidentul trage spre dreapta, să recunoască o dată pentru totdeauna gravitatea corupției de stat în România și mai ales să ia măsuri reale și eficiente contra ei; în acest sens, cred că se impune ca avocaților care au și calitatea de parlamentar să li se interzică exercitarea profesiei lor pe întreaga perioadă a mandatului lor, cu excepția exercitării ei în scopuri didactice.

De asemenea, este necesar ca Ordonanța de urgență să prevadă sancțiunea eliminării din Parlament a celor care nu o respectă.

Andrei Ioan Chiliman - despre Cazul Puwak și conflictul de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice;

II. Cazul Puwak și conflictul de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice

Ieri după amiază, plenul Camerei Deputaților a respins proiectul de lege aparținând PNL privind conflictul de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, proiect depus în iulie 2002.

Reprezentantul Comisiei juridice, de disciplină și imunități a motivat propunerea de respingere prin existența deja a unei legi, Legea 161/2003 având ca inițiator Guvernul, lege care cuprinde și prevederile proiectului de lege propus de PNL. Trecând peste faptul că, în Parlamentul României, există o regulă privind discutarea în același timp a proiectelor care reglementează aceleași subiecte și lăsând la o parte ignorarea de către Guvern a Parlamentului țării prin asumarea răspunderii pe pachetul de legi anticorupție, pachet apărut la un an după proiectul nostru de lege, rămâne problema de fond, aceea a conținutului celor două propuneri. Dacă este adevărat că Legea 161/2003 se inspiră copios la capitolul incompatibilității din proiectul PNL, Cabinetul Năstase a preferat să ignore, printre altele, prevederile importante referitoare la conflictul de interese, preferând o definiție confuză și incompletă. Cu alte cuvinte, Guvernul României a copiat numai ce îi convine e din inițiativa PNL, preferând să se facă numai că reglementează problema corupției, prin ignorarea celui mai important capitol - nereglementat încă nici la ora actuală în România - anume acela al conflictului de interese.

Cea mai bună dovadă a ambiguității menținute de Cabinetul Năstase la capitolul reglementării conflictului de interese este cazul Puwak. De o săptămână asistăm cu stupoare la scandalul mediatic creat în jurul familiei Puwak, doamna ministru nesimțindu-se în nici un fel vinovată pentru faptul că soțul și fiul domniei sale au beneficiat de fonduri europene nerambursabile în timpul mandatului său.

Deși este posibil ca doamna Puwak să nu fie legal vinovată de acordare preferențială de fonduri europene sau de folosirea abuzivă a funcției deținute în interes personal, doar ancheta biroului OLAF al Comisiei Europene va putea face lumină în acest caz. Graba cu care domnul Năstase și-a manifestat solidaritatea totală cu doamna ministru Puwak și convingerea privind concluziile pozitive ale auditului Comisiei Europene chiar înainte ca acesta să înceapă, dovedesc o mentalitate încă tributară trecutului și care ignoră aspectul etic și moral al problemei. Chiar dacă anchetele PNA și ale Comisiei Europene vor dovedi nevinovăția doamnei ministru Puwak în repartizarea fondurilor europene din cadrul programului Leonardo da Vinci, în orice țară normală din lume situația în care se află doamna ministru ar fi atras demisia sa imediată, datorită conflictului de interese în exercitarea funcției. la noi, definiția conflictului de interese din Legea 161/2003, care este proastă, confuză, incompletă și incorectă deci, permite astfel de situații paradoxale în care miniștrii își pot favoriza propria situație materială sau pe cea a apropiaților pe o perioadă îndelungată. Doamna Puwak trebuia să-și dea demisia de onoare doar pentru că se află într-o situație de conflict de interese, conflictul existând între interesul său ca ministru competent și corect în repartizarea fondurilor europene și acela în calitate de membru al familiei Puwak, care i-a cerut să acorde fonduri soțului și fiului ei. Doamna Puwak consideră normal ca familia sa să primească fonduri pentru ca îndeplinește criteriile cerute de Comisia Europeană, uitând că îndeplinirea acestor cerințe este necesară dar nu și obligatorie pentru repartizarea de fonduri și că probabil sunt firme care nu au putut primi aceste fonduri; în același timp, domnia sa consideră normal să rămână ministru al Integrării Europene.

Ignoranța Guvernului României a permis să ne facem iar de râsul Europei. În loc să evităm situația degradantă în care Europa să vină în control, Premierul a preferat să sară în apărarea doamnei Puwak cu întregul Guvern, în loc să-și asume responsabilitatea rezolvării tranșante a problemei.

Ar trebui ca acest Guvern să înțeleagă în sfârșit că suntem în mileniul 3, să accepte necesitatea adoptării unei noi mentalități, europene și nu fanariote, și să împrumute și definiția din proiectul nostru de lege privind conflictul de interese; astfel va vedea cu ochiul liber și doamna Puwak, ca și colegii domniei sale, situația conflictuală în care se află și pe care opinia publică a sesizat-o demult, chiar și fără a fi lămurită despre înțelesul exact al noțiunii.

Florin Iordache - comentariu legat de pregătirile școlare din județul Olt;

Domnul Florin Iordache:

"Școala poate începe în județul Olt"

În urma colaborării foarte bune care există între guvern, consiliu județean, consilii locale și conducerile școlilor din județul Olt pe toată perioada vacanței de vară s-au întreprins măsuri pentru repararea și asigurarea celor mai bune condiții pentru desfășurarea procesului de învățământ. În acest sens, școlile, grădinițele și liceele oltene la începutul verii au fost vizitate fiecare în parte de reprezentanți ai inspectoratului de învățământ, prefectură și consiliul local. S-au stabilit pentru fiecare școală în parte tipul de lucrări care trebuie executate și constructorii au trecut la treabă.

Constatăm cu bucurie acum, la început de septembrie, că învățământul oltean are toate condițiile pentru buna desfășurare. Elevii care vor păși la 15 septembrie pe porțile unităților de învățământ pot constata că sălile de clasă, laboratoarele, sălile de sport cât și grupurile sanitare au fost văruite, igienizate, reparate instalațiile de încălzire și apă. Iată că dacă se vrea, se poate, iar învățământul oltean demonstrează în acest an acest lucru.

La bunul mers al procesului de învățământ un rol important îl are și ajutorul pe care guvernul l-a asigurat prin extinderea programului intitulat "cornul și laptele" din această toamnă și în unitățile preșcolare.

De asemenea, județul Olt a beneficiat de un număr important de microbuze pentru transportul elevilor, acolo unde școlile din mediul rural sunt prea departe de locuințele micuților.

Iată că cei care în 2000 au votat PDSR nu au greșit și prin tot ceea ce face acum PSD ne dă garanția că România se află pe drumul cel bun, un drum al normalității, un drum al politicii "cu oameni, pentru oameni și împreună cu ei".

Gheorghe Popescu - referire la implicarea Guvernului în ajutorarea zonelor calamitate;

Domnul Gheorghe Popescu:

Guvernul - aproape de cei afectați de furtuna din 31.08.2003.

În urma catastrofei care s-a abătut asupra unor județe din Oltenia în seara de 31 august 2003, s-a constatat că în județele Gorj, Mehedinți și Dolj vânturile puternice au spulberat acoperișurile unor blocuri, case, provocând și alte distrugeri materiale.

Atât consiliul județean Gorj, Prefectura Gorj cât și Guvernul României prin persoana ministrului delegat pentru administrație domnul Gabriel Oprea s-au sesizat și în ziua de 03.09.2003 o delegație comună condusă de domnul Oprea s-a deplasat în județul Gorj la clădirile afectate. S-a constituit o comisie de evaluare formată din experți și inspectori de la Inspecția de stat în construcții care au evaluat pagubele produse de vânturile puternice.

Ministrul delegat al administrației publice, domnul Gabriel Oprea a promis că în viitoarea ședință de guvern aceste evaluări vor fi prezentate Guvernului pentru a stabili cele mai bune măsuri de despăgubire și ajutor a celor afectați în urma acestei catastrofe.

Din gorj, ministrul delegat al administrației domnul Gabriel Oprea s-a deplasat în județele Mehedinți și Dolj - județe afectate de furtuna din 31.08.2003.

Cristian Sandache - o replică la Alternativa PRM;

Domnul Cristian Sandache:

Alternativa PRM - o aberație

Președintele PRM - senatorul C.V. Tudor a declarat în repetate rânduri că formațiunea sa politică este unica în stare a guverna statul român. Nu în ultimul rând, domnia sa este convins de faptul că va deveni președintele tuturor românilor.

Fiecare cetățean al acestei țări are dreptul la libera exprimare. Evident că și președintele PRM are același drept constituțional. La rândul nostru, noi, cei din PSD suntem convinși că o asemenea formulă este identică în mod absolut cu o nenorocire pentru țara noastră și - aș adăuga, cu o aberație.

Toți susținătorii și simpatizanții PRM-ului și ai lui C.V. Tudor trebuie respectați - în numele principiilor democrației. Și în SUA - de pildă, există formațiuni sau grupuscule cu tentă radicală - unele de un extremism periculos. Astfel de asociații nu vor guverna însă America niciodată - decât în filmele horror. Democrația puternică, autentică, respinge asemenea experimente periculoase.

Păstrând proporțiile - este bine să reflectăm dacă România are nevoie de aventuri politice - poate tentante, la o privire superficială - pentru cei naivi, dar cumplite pentru interesul național - în ipotetica lor materializare. Nu pledez pentru o vânătoare, ci pentru ca opțiunile unora dintre concetățenii noștri să fie făcute în deplină cunoștință de cauză.

Codrin Ștefănescu - clarificări în scandalul declanșat împotriva Ministerului Integrării Europene;

Domnul Codrin Ștefănescu:

Apropiata campanie electorală ne oferă posibilitatea să asistăm, din păcate, la promovarea unor manevre și jocuri politice oportuniste, menite să discrediteze și să descalifice partidul de guvernământ din cursa politică.

Ceea ce este mai grav, este faptul că, de această dată, prin scandalul declanșat împotriva Ministrului Integrării Europene, doamna Hildegard Puwak și intens susținut de către opoziție și de mass-media, este discreditată, în primul rând România, ca viitor stat membru al Uniunii Europene.

Solicitarea demisiei din funcția de ministru al Integrării de către PD și PNL în situația în care nu se dispusese încă anchetarea cazului, în care prestația doamnei Puwak nu a fost niciodată pusă la îndoială, nici măcar de către membrii Comisiei Europene și într-un moment decisiv pentru România, respectiv discutarea raportului de țară, reprezintă un act sabotor în ceea ce privește evoluția imediată a României.

Este deja superfluu să amintesc faptul că poziția exprimată tocmai de către presupușii prejudiciați, respectiv membrii comisiilor care se ocupă de anchetarea cazului, este favorabilă ministrului Puwak, aceștia declarându-și "încrederea în partenerii români".

Este de neînțeles cum anumite personalități din opoziție dovedesc pe zi ce trece că subminează prin orice mijloace credibilitatea țării în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană, profitând de anumite conjuncturi pentru a-și crește cota în sondajele electorale...! Inevitabil, se nasc întrebări: jocul cui îl fac și cui folosește?

Trecând peste aspectele care dovedesc disponibilitatea doamnei ministru pentru anchetarea cazului, pe care PD și PNL se pare că nu au considerat-o ca pe o atitudine firească, a unei persoane vădit inculpabile, opoziția s-a grăbit să eticheteze și să condamne, prin deja-i cunoscuta politică "aruncatul cu piatra".

Cu riscul afectării credibilității clasei politice românești pe plan internațional, PD și PNL dovedesc încă o dată că singura modalitate prin care speră să-și câștige respectul pe plan politic este, paradoxal, împroșcatul cu noroi.

Și în acest caz, cu siguranță "doamna de fier" a politicii românești nu se va lăsa intimidată.

Cristian Nechifor - comentariu legat de posibila revenire la putere a coaliției PNL - PD;

Domnul Cristian Nechifor:

Aceia dintre dumneavoastră care n-au reușit să vadă, în anii de după revoluție, serialul de televiziune "Twin Peaks", au acum un motiv de bucurie - pot auzi, pe viu, vorbele care le dădeau fiori multor telespectatori: "Se întâmplă iar!" Spun "pe viu" fiindcă, de data asta, nu e vorba de personajele ciudate care poluau un orășel american, ci de două personaje colective din politica românească, personaje colective care se zbat să revină pe ecrane, promițând publicului episoade mai frumoase decât tragi-comedia pe care au jucat-o în stagiunea 1996-2000.

Probabil că unii dintre dumneavoastră au ghicit deja distribuția: da, e vorba de Partidul Democrat și Partidul Național Liberal, care speră să dea lovitura sub genericul "Convenția Democrată se întoarce".

Dacă intenția lor ar rămâne în domeniul cinematografiei, comedia ar fi garantată, iar tragedia ar avea efecte doar în domeniul ficțiunii. Cum însă foștii colegi de Convenție se dau de ceasul morții ca să refacă în lumea reală vechea coaliție, cred că românii merită să afle răspunsul la câteva întrebări: Câte guverne au de gând să schimbe PNL și PD, în ipoteza că ar ajunge, cumva, la putere? Traian Băsescu va avea același program continuu de scandal în interiorul coaliției? Care va fi formula matematică de împărțire a funcțiilor? Vom avea un nou primar - prim-ministru? Cei 15000 de specialiști vor fi clonați, sau confecționați din carton presat?

Programul de guvernare va fi de dreapta - centru - stânga sau de stânga - centru - dreapta? Cred că românii care n-au uitat guvernarea din 1996-2000 au dreptul să pună aceste întrebări. Iar domnii din noua Convenție Democrată au obligația morală să dea niște răspunsuri cât mai cinstite! Dacă pot.

Maria Lazăr - semnal verde pentru un an școlar mai bine pregătit;

Doamna Maria Lazăr:

Un nou an școlar mai bine pregătit.

Pregătirea noului an școlar reprezintă o prioritate absolută a Guvernului care a luat toate măsurile pentru ca instruirea și educația elevilor să se desfășoare în condiții cât mai bune.

Anul acesta, în multe localități, în special în mediul rural, copiii vor învăța în școli noi, bine dotate și încadrate cu personal corespunzător.

Prin descentralizarea în administrație, primăriile și consiliile locale s-au îngrijit de repararea și curățenia școlilor, care sunt pregătite să-și primească elevii și profesorii. Pentru noul an școlar Guvernul a adăugat la cheltuielile curente 210 miliarde lei, valoarea rechizitelor gratuite pentru un număr de 1 milion de elevi care provin din familii cu posibilități materiale reduse. Prin generalizarea învățământului de zece ani, s-au acordat noi fonduri pentru manuale, în valoare de peste 198 miliarde lei, destinați elevilor de clasa IX-a.

Tot din acest an școlar, se acordă produsele alimentare, laptele și cornul, și preșcolarilor, în număr de peste 550.000 copii. au fost achiziționate mașini și repartizate în peste 750 localități pentru transportul copiilor din zonele îndepărtate la școală.

Apreciez că, în pofida tuturor afirmațiilor care se fac de către reprezentanții partidelor din opoziție și a unor critici nejustificate la adresa Ministerului Învățământului, Cercetării și Tineretului și a Guvernului, buna organizare și desfășurare a procesului instructiv-educativ al tinerilor reprezintă o problemă de prim ordin a actualilor guvernanți, care prin înfăptuirea procesului de reformă în acest domeniu, va ridica ștacheta învățământului românesc la nivelul celor mai avansate țări.

Iosif Armaș - marcarea unui act istoric mai puțin cunoscut legat de regalitatea română;

Domnul Iosif Armaș:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Aș dori, cu permisiunea dumneavoastră, să subliniez, în câteva cuvinte, importanța deosebită a unui act istoric, despre care se vorbește astăzi, din păcate, relativ puțin și care este cunoscut doar de către cei avizați.

La 9 septembrie 1878, pe baza propunerii Consiliului de Miniștri, principele României, Carol I, a adoptat titlul de "Alteță Regală", recunoscut ulterior și pe plan internațional. Se împlinesc astăzi, așadar, 125 de ani de la acest eveniment.

În ce rezidă importanța demersului?

Adoptarea titulaturii de "Alteță Regală", la data menționată de către principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, a reprezentat o etapă importantă în consolidarea poziției internaționale a României.

Domnitor al României din 10 mai 1866 și recunoscut de puterea suzerană, Imperiul Otoman, în același an, la 11 octombrie, Carol I a impulsionat, prin acțiunile sale, procesul de modernizare a României, demarat de predecesorul său, Alexandru Ioan Cuza.

Una dintre prioritățile sale a reprezentat-o ruperea relațiilor de dependență față de Imperiul Otoman și obținerea independenței de stat a României.

Izbucnirea unei noi crize orientale, în 1876, și implicarea Rusiei în această criză, a oferit României o conjunctură favorabilă realizării acestui obiectiv. România a declarat starea de război cu Imperiul Otoman la 29 aprilie 1878, iar câteva zile mai târziu, la 9 mai același an, Parlamentul a proclamat independența de stat a României.

Sub comanda directă a lui Carol I, armatele române au participat, alături de trupele ruse, la operațiunile militare din sudul Dunării.

Marile puteri europene, reunite în cadrul Congresului de pace de la Berlin, au recunoscut, la 1 iulie 1878, independența de stat a României. După această recunoaștere internațională, prioritatea autorităților și a diplomației românești a reprezentat-o consolidarea poziției României pe plan internațional, iar actul din 9 septembrie, la care mă refer la declarația mea politică, s-a înscris în această acțiune amplă, care a culminat cu proclamarea Regatului, în anul 1881.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Ștefan Baban - despre violența domestică în România anului 2003;

Domnul Ștefan Baban:

Violența domestică în România anului 2003

Violența domestică face zilnic mii de victime. Numai câteva organizații neguvernamentale întind deocamdată o mână de ajutor femeilor și copiilor maltratați în familie. Mediatizată ca o izbăvire, Legea nr.217/2003 merge, din păcate, doar până la jumătatea drumului.

Statisticile oficiale spun că una din trei femei din România este abuzată psihic sau fizic de familie, însă judecând după faptul că până acum poliția și autoritățile făceau totul ca să descurajeze orice tentativă a victimei de a depune plângere, se poate spune că, neoficial, mult mai multe femei sunt victime ale violenței domestice. Chiar dacă nu sunt descurajate de polițiști, multe femei nici nu se gândesc să reclame o bătaie acasă, de vină fiind prejudecățile care plasează femeia divorțată în afara societății, sau chiar modelele deja existente în familiile părintești, unde bătaia era de foarte multe ori ritual acceptat și obișnuit. Statul modern a perpetuat multă vreme o legislație care întreținea ideea că tot ceea ce se petrece dincolo de ușa unei familii este treaba membrilor familiei.

Nici opinia publică nu face mai frumos în acest tablou al nepăsării.

De o săptămână a intrat în vigoare Legea nr.217/2003, care se presupune că va reglementa oarecum problema violenței domestice. Dar legea nu merge de fapt decât până la jumătatea drumului. De ce această afirmație. Conform noii legi, poliția nu are voie să intervină în cazurile de agresiune și chiar să fie sesizată de vecini dacă aceștia se încumetă să se amestece într-o familie violentă. Realitatea este însă alta: poliția vine foarte greu când este chemată pentru acest gen de scandaluri, iar la fața locului fie nu se amestecă, fie aplică o amendă modică, ceea ce-l face pe bătăuș să-și continue desăvârșirea operei. Nu s-a introdus ordinul de restricție pentru agresor, astfel că victima continuă să fie terorizată în continuare.

Ce-l face pe un om să suporte bătăile partenerului de viață? Multe. Prima dată speranța că a fost o întâmplare. Apoi pe măsură ce bătăile devin un obicei, rușinea de cunoscuți care ar putea afla ce se petrece în familie, apoi frica de divorț, care în cazul femeilor devine un stigmat insuportabil, frica de a-și lua viața în propriile mâini pentru că depind financiar și locativ, toate acestea inducând ideea că persoana în cauză este incapabilă de un lucru bun.

România anului 2003 nu diferă mult de alte țări, chiar civilizate, la capitolul violență domestică. Românii își bat nevestele ca și alți bărbați de pe planetă, numai că diferența o reprezintă nepreocuparea statului nostru de a proteja victimele și de a trata mințile bolnave ale agresorilor.

La noi inițiativa a avut-o ca de obicei tot societatea civilă. Câteva organizații neguvernamentale au înființat de-a lungul timpului adăposturi temporare pentru femeile bătute și centre de consiliere medicală, juridică și psihologică. Nesprijinite de autorități însă, fiecare și-a dat duhul la un moment dat, când finanțările externe au încetat să mai vină.

Partea și mai rea din acest lanț vicios, dacă poate exista și o parte mai rea, este aceea că violența perpetuată în familie se răsfrânge mai devreme sau mai târziu asupra mentalității copiilor. Mai mari sau mai mici, fiecare a fost bătut sau brutalizat în vreun fel. Fără o consiliere de specialitate, acești copii vor crește și vor face, probabil, același lucru în familiile lor, dacă nu cumva vor deveni viitorii infractori ai societății.

România dorește cu ardoare integrarea în Uniunea Europeană. În aceste condiții, și în acest domeniu trebuie luate măsurile necesare pentru a ne putea înscrie în rândul țărilor civilizate. În caz contrar, între dorință și realitate, drumul va fi foarte lung și anevoios.

Puiu Hașotti - despre o meteahnă a guvernării PSD - imixtiunea politicului în justiție;

Domnul Puiu Hașotti:

Imixtiunea politicului în justiție - meteahna guvernării PSD

Motto: "Ne vom angaja în realizarea unei reforme profunde a justiției și vom susține, prin toate mijloacele constituționale și legale, deplina depolitizare și reala democratizare a actului de justiție, pentru asigurarea unui sistem judiciar independent și responsabil, fundamentat pe respectarea principiilor statului de drept, a unui sistem care să fie funcțional, eficient și apropiat de cetățean." (Fragment din discursul premierului Adrian Năstase la ședința Parlamentului din data de 28 decembrie 2000 pentru acordarea încrederii Programului și listei Guvernului)

Pentru atingerea criteriilor politice de integrare în Uniunea Europeană, România trebuie să îndeplinească, printre altele, un obiectiv fundamental: independența puterii judecătorești. Numai că instalarea actualului Guvern în decembrie 2000 a adus cu sine o imixtiune fără precedent a politicului în justiție deși, în Programul de guvernare, PSD optase pentru independența și democratizarea actului de justiție. În doi ani și jumătate de guvernare PSD, parlamentarii PNL au adus în atenția opiniei publice o serie de acțiuni edificatoare pentru amploarea acestui flagel.

Gravitatea fenomenului de implicare a factorilor politici în justiție, cu încălcarea principiului separației puterilor în stat și normelor democratice de funcționare a acestora, a fost semnalată și de comisarul european pentru extindere, Gunther Verheungen. Acesta a atras atenția autorităților de la București, în nenumărate rânduri, asupra păstrării independenței justiției, ca o premisă a alinierii la standardele occidentale.

Actuala putere a fost atât de receptivă la aceste declarații încât a reușit să transforme justiția în lanterna roșie a procesului de integrare europeană, bila neagră menționată în toate rapoartele și studiile occidentale care monitorizează pașii României spre integrarea euro-atlantică.

În loc să ia măsurile necesare pentru stoparea imixtiunii în actul de justiție, Ministerul Justiției încurajează această meteahna a puterii pesediste, devenind agentul de impunere a puterii executive în cadrul instanțelor judecătorești. Presa a relatat de curând un nou abuz al ministerului, ale cărui consecințe grave își vor găsi ecoul - bineînțeles - și în cancelariile occidentale. Este vorba de maniera dictatorială de instalare în funcție - la Iași - a magistraților loiali puterii, pe criterii arbitrare și lipsite de profesionalism, discreditând moral și umilind restul magistraților din branșa ieșeană.

Acțiunea, un alt exemplu al reformei justiției pusă în practică de ministrul Rodica Stănoiu și de subordonații săi, a determinat reacția a peste 80 de judecători ieșeni de a-și anunța demisia în bloc, fapt fără precedent în țara noastră.

Este motivul pentru care cer Guvernului Adrian Năstase să pună capăt acestor practici dictatoriale de influențare a activității instanțelor de judecată și să renunțe la abuzurile la adresa magistraților din România. În caz contrar, imixtiunea în actul de justiție, intimidarea, subordonarea, politizarea justiției dar și proliferarea corupției din sânul acesteia se vor regăsi în viitorul Raport de țară al Comisiei Europene și vor cântări greu în cursa României pentru integrare, cu riscul de a pune în pericol acest proces.

Corneliu Ciontu - o analiză a situației sportului românesc;

Domnul Corneliu Ciontu:

Deriva sportului românesc

Trăim cu toți, după 1989, o perioadă de privațiuni economice, de frustrări și umilințe în raport cu propria identitate. Din pricina suferințelor noastre materiale și a locului pe care România îl are acum în lume, din pricina erorilor conducătorilor politici, mulți dintre noi și-au pierdut bucuria propriei comunități, confortul de a fi români, orgoliul național constructiv.

Din păcate, dar și din fericire, în ultimii 15 ani am avut doar două motive importante de satisfacție națională: reușitele elevilor și studenților români la olimpiadele internaționale și marile performanțe ale sportivilor români. Faptul că, în condițiile crizei economice și ale precarității sistemului de învățământ, tinerii români continuă să fie cei mai buni din lume la matematică și informatică este, în viziunea Partidului România Mare, un veritabil miracol, care vorbește de la sine despre potențele intelectuale insuficient stimulate ale poporului român. Totuși, pentru majoritatea românilor, mândria națională se confundă, în ultimii ani, cu reușitele echipei naționale de fotbal, cu victoriile din gimnastică, canotaj, atletism, înot, box sau scrimă. Prin perseverență și talent nativ, sportivii noștri au reușit să concureze și să învingă reprezentanții marilor puteri economice și politice ale lumii. Și, în acele momente în care imnul național este intonat, românii au senzația că toate privațiunile lor pot fi uitate, că suferințele le sunt răscumpărate într-un plan compensatoriu mai înalt.

Totuși, toate aceste reușite sportive remarcabile nu se pot genera singure, fără o bază solidă, fără o rădăcină temeinică. Și trebuie s-o spunem cu fermitate, anul 2003 pare să ne demonstreze faptul că această bază solidă a dispărut. Anul acesta criza din sportul românesc s-a generalizat și a afectat chiar și acele domenii în care România era, în mod tradițional, principala favorită. Astfel, dacă în anul 2000, la Olimpiada de la Sydney, delegația țării noastre a reușit să se claseze între primele 10 națiuni ale lumii, în anul 2003 sportivii români nu au câștigat nici un titlu mondial la o disciplină olimpică. Situația este fără precedent în istoria postbelică a sportului românesc. Însă, din nefericire, recordurile negative nu se opresc aici. La recent încheiatele Campionate Mondiale de Atletism desfășurate în Franța, la Paris, România nu a cucerit nici o medalie. Și acest eșec de proporții reprezintă o premieră sumbră. Niciodată până în anul 2003, România nu s-a mai întors de la un campionat mondial de atletism fără să fi cucerit cel puțin o medalie. Pentru țara care a impus în atletismul mondial pe Iolanda Balaș, Maricica Puică, Lia Manoliu sau Gabriela Szabo, doar câteva dintre atletele române care au marcat istoria atletismului mondial, dezastrul sportiv de la Paris este inacceptabil.

Un alt domeniu sportiv în care România a dominat cu autoritate este gimnastica sportivă. Începând cu Nadia Comăneci, care a revoluționat practic această disciplină, și continuând cu Daniela Silivaș, Ecaterina Szabo, Lavinia Miloșevici și Andreea Răducan, gimnastele din România și-au spulberat de fiecare dată adversarele. În acest an însă, la campionatele de la Arnhem, în Statele Unite, echipa țării noastre a pierdut supremația pe echipe, reușind să câștige doar trei medalii, nici una de aur. Și, ținând seama de condițiile extrem de precare în care lucrează lotul condus de binecunoscuții antrenori Octavian Belu și Mariana Bitang, meritul pentru cele câteva medalii câștigate aparține exclusiv gimnastelor și antrenorilor.

Nici la canotaj, sportul care a impus lumii nume precum Ivan Pațaichin și Elisabeta Lipă, situația nu este mai bună. La campionatele mondiale de la Milano, desfășurate la sfârșitul lunii trecute, România a cucerit o singură medalie de aur dar și aceea la o probă care nu figurează în programul olimpic.

Criza din fotbal nici măcar nu mai trebuie amintită: cluburile românești se dovedesc incapabile să acceadă în fazele superioare ale competițiilor europene, iar echipa națională se află în situația de a irosi o a doua calificare consecutivă, fapt fără precedent în istoria post-decembristă.

Cauza acestui moment de răscruce în istoria sportului românesc nu este o bruscă și misterioasă dispariție a calităților fizice și psihice ale sportivilor noștri. Cauza este univocă, simplă, și trebuie rostită ca atare: lipsa de responsabilitate a guvernărilor post-decembriste în raport cu nevoile profunde ale sportului. Un sport de mare performanță nu se poate concepe în absența unei baze de selecție, iar această bază de selecție are nevoie de existența premiselor pentru sportul de masă. Avem nevoie, pe scurt, de infrastructură, de săli specializate la care toată lumea să aibă acces, de terenuri și chiar de maidanele de altădată. Aveam nevoie de un sistem de recrutare la nivelul sportului școlar, de fonduri pentru competiții și loturi de juniori. Nu poți descoperi un Ilie Năstase decât selecționând 10.000 de tineri tenismeni. Dar câți copii din România își permit să practice tenisul? Nu poți descoperi un Gheorghe Hagi decât în condițiile în care copiii pot învăța regulile fotbalului pe terenuri de joacă special amenajate.

Dar aceste terenuri nu mai există. În ultimii nai, au fost închise zeci de baze sportive, fără să fie pus nimic în locul lor. Sportul a început să fie practicat în condiții decente, dar numai ca fenomen privat. Există terenuri private de tenis, de fotbal, săli specializate în gimnastică de întreținere. Dar câți tineri au acces aici? Cu toate păcatele lui în raport cu sportul, sistemul comunist a știut să mențină totuși o instituție de selecție eficientă la nivel școlar și a încurajat competițiile interne. În ciuda caracterului său propagandistic, o competiție aparent inutilă precum Daciada permitea juniorilor să se familiarizeze cu competiția și condițiile specifice de concurs. Desigur, în Occident, sportul a devenit, în bună măsură, un fenomen privat. Dar asta în condițiile în care există resurse particulare suficiente pentru asta. Și în condițiile în care există o infrastructură creată de stat. Într-o țară civilizată, municipalitatea pune la dispoziția tinerilor, în fiecare cartier, terenuri de fotbal, tenis sau baschet în mod gratuit. În schimb, în România, din cele 400 de săli de sport anunțate de actualul guvern ca prioritate națională, s-au dat în folosință două sau trei.

Considerând sportul, așa cum am arătat, o veritabilă efigie națională, dar și o premisă a sănătății publice, PRM a prevăzut în programul său de guvernare obiective și măsuri concrete, care pot asigura dezvoltarea bazei materiale și perpetuarea performanțelor autohtone.

În primul rând, acordând o atenție specială sportului de masă, sportului pentru toți, PRM are în vedere alocarea de către primăriile locale de fonduri special prevăzute în buget pentru construirea și întreținerea terenurilor și sălilor publice de sport.

În al doilea rând, considerăm că este absolut imperativ un departament guvernamental dedicat exclusiv juniorilor, sportivilor de mâine, având ca atribuție unică monitorizarea și asigurarea unor condiții decente de pregătire.

În al treilea rând, credem că guvernele post-decembriste nu au reușit să asigure încă o lege adecvată a sponsorizării, lege care să motiveze investitorii privați să investească în sport.

Peste un an, la Atena va avea loc o nouă ediție a Jocurilor Olimpice. Va fi atunci momentul de bilanț al gestionarilor sportului românesc. Și să dea Dumnezeu ca și după acest moment să mai avem motive de mândrie națională. Pentru că, în fond, acesta este unul din miracolele olimpismului: talentul și ambiția unor sportivi pot suplini incompetența și dezinteresul guvernanților.

Valeriu Zgonea - intervenție cu titlul: PNL + PD = cdr reloaded;

Domnul Valeriu Zgonea:

PNL + PD = CDR RELOADED

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul României și-a reluat lucrările, deschizând astfel o nouă etapă a vieții politice românești și marcând totodată începutul unei noi perioade preelectorale. Și poate tocmai pentru a marca acest moment ca pe unul foarte important, vicepreședintele PD, deputatul lider de grup, încearcă, printr-o declarație spectaculoasă, care pare mai degrabă un joc politic greșit construit, să dezmorțească lupta politică.

Astfel, ignorând conducerea partidului din care face parte (greșeală impardonabilă) și mai ales, făcând abstracție de pozițiile oficiale ale președintelui României, ferm și constant exprimate de-a lungul timpului, privitoare la Holocaust și tragedia evreilor, Emil Boc declară că partidul său studiază oportunitatea politică de a declanșa procedura de suspendare din funcție a președintelui Ion Iliescu. Motivația ar fi presupusa încălcare de către domnul Iliescu a legilor în vigoare, mai precis a art.6 din Ordonanța Guvernului nr. 31/2002.

La prima vedere, un partid din opoziție dorește cu orice preț să rămână cantonat, în sondajele de opinie, la dezamăgitorul procent de 8-10%. Sau, poate, domnii să-și fi schimbat orientarea politică. Se pare că, în ultimul timp, PD-ul, în general și deputatul lider de grup, în special, în dorința deznădăjduită de a se erija într-un lider de opinie, alunecă tot mai des pe panta declinului, având o "prestație" cel puțin penibilă. Și piatră de temelie a rupturii dintre PD și interesul național, stă astăzi graba cu care reprezentanții acestuia încearcă să satisfacă anumite comenzi din interiorul și exteriorul partidului în sprijinirea problemelor istoriei artificial tendențios evaluate. Probabil că acele capete care nu pot nici măcar să facă distincția cuvenită și de altfel evidentă între sursele domnului președinte Iliescu și propriile lor insinuări tendențioase, dispun de o logică de fier izvorâtă fie din limitarea posibilităților lor electorale, fie din convingerea că, în războiul procentelor, prin această mișcare neinspirată, PD-ul a "punctat" voluntar pentru tabăra adversă.

Acestea sunt cel mai adesea consecințele unui joc politic greșit construit, care de cele mai multe ori are urmări dezastruoase. Și pentru că, probabil, distinșii reprezentanți ai PD-ului considerau în mod eronat că se află în topul preferințelor electoratului român, au încercat să-și "întărească" rândurile, anunțând ca iminentă o viitoare alianță cu justițiarul PNL. Și asta, în condițiile în care, cu puțin timp în urmă, dumnealor susțineau că acei parlamentari care migrează de la un partid la altul ar trebui să fie alungați din Parlament. Trebuie menționat că între clientelismul politic, pe de o parte și voința de a te alătura partidului a cărui doctrină îi este cea mai apropiată, pe de altă parte, este o diferență foarte mare. Iar ideea de trădare a electoratului care te-a propulsat în Parlamentul este mult mai mare în cazul social democratului liberal PD.

Domnilor, ar fi mult mai onorabilă o retragere din viața politică decât este o existență penibilă. Probabil dumneavoastră considerați că vă puteți spori capitalul politic și social adunând rușine și dezgust pe scena politică din România. O mașină care există numai în certificatul de înmatriculare o cumperi doar pentru a transfera toate piesele unui mașini second-hand. O firmă cu datorii o cumperi numai dacă ai înnebunit. Plecarea PD-ului către PNL semnifică fie transferul unui brand care nu mai există, fie cumpărarea unui produs din care a rămas cutia! Dar gusturile nu se discută!

Și se miră că zilnic sute de social democrați rămân cantonați în zona în care sunt de 10 ani. Altfel nu se poate, iar PNL va aduna o dată cu cumpărarea brandului PD o piață formată din câțiva zeci de cetățeni.

Dar nu uitați că într-o țară democratică este esențială existența unei opoziții puternice (ceea ce cu siguranță nu constituiți) și că aveți întotdeauna posibilitatea opțiunii către o altă carieră, atâta timp cât viața politică nu vă mai motivează. Sau, poate, cine știe, chiar nu o înțelegeți!

Ion Mogoș - urmărirea unor evoluții la nivel european;

Domnul Ion Mogoș:

În octombrie 2003 urmează să aibă loc la Roma reuniunea ministerială a Uniunii Europene, în vederea dezbaterii proiectului Constituției europene. Principalele reforme politico-instituționale ale Constituției europene vizează o mai mare transparență decizională la nivel comunitar, un cadru instituțional democratic, vizibilitate sporită a Uniunea Europeană pe scena internațională, concretizarea politicii europene de securitate și de apărare. Implicit, toate aceste reforme răspund scopului ultim al tratatului instituind Comunitatea Economică Europeană, și anume, o uniune din ce în ce mai strânsă între popoarele și statele europene. Mai precis, se încearcă depășirea dihotomiei interguvernamental-federalism la nivelul Uniunii Europene.

Deși lăudabil, acest proiect de reformă ar avea implicații importante pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și pentru statele candidate, viitoare membre ale Uniunii Europene. Astfel, este vorba în primul rând despre afectarea suveranității naționale, prin transferul de suveranitate nu numai în domeniul economic, și limitat la nivelul politic, ci și în domenii precum politica externă, securitatea și apărarea, etc. Pe scurt, integrarea politică în Uniunea Europeană se fundamentează pe concretizarea "metodei comunitare" în defavoarea "metodei interguvernamentale".

Această realitate afectează statele mici ale Uniunii Europene, statele candidate în sensul posibilității unei influențe mult reduse în ceea ce privește procesul decizional european. Reacțiile nu au întârziat să apară. De exemplu, Polonia, ca viitor membru al Uniunii Europene în 2004, a făcut cunoscut punctul său de vedere Comisiei europene. Polonia cere menținerea dreptului de veto pentru fiecare stat membru în chestiuni precum politica socială, taxe, apărare. De asemenea, Polonia critică viitorul sistem rotativ de numire a comisarilor europeni, insistând pentru dreptul fiecărui stat de a avea un comisar. În ceea ce privește chestiunile de securitate și de apărare, Polonia cere anularea posibilității de a crea pacte militare alternative la NATO, în sensul menținerii priorității NATO.

România, ca posibil membru al Uniunii Europene în 2007, trebuie să aibă în vedere toate aceste implicații ale Constituției europene. Integrarea în Uniunea Europeană nu trebuie să reprezinte un scop în sine, ci o șansă care să răspundă în mod concret intereselor României. În acest sens, România trebuie să încurajeze transparența și, mai ales, egalitatea decizională în interiorul Uniunii Europene.

Nu este vorba despre negativism sau despre ignorarea aspectelor pozitive ale integrării politice la nivel comunitar. dimpotrivă, statul român trebuie să conștientizeze că aceste evoluții europene reprezintă o necesitate pentru proiectul comunitar, și nu doar o tendință lipsită de substanță.

Cu toate acestea, transferul de suveranitate rămâne o chestiune preocupantă. Din acest motiv, orice modificare prin tratat, susceptibilă de a afecta suveranitatea națională a unui stat în contextul procesului decizional al Uniunii Europene, trebuie să fie făcută în conformitate cu principiul egalității naționale și, în mod practic, fără a afecta în mod major statutul anumitor state membre.

România este direct interesată în a urmări cu atenție următoarele evoluții la nivel comunitar și în a adopta un punct de vedere conform cu interesul său național, dar și cu poziția sa regională.

Vă mulțumesc.

Vlad Gabriel Hogea - un istoric al eșecului conducerii PSD la nivelul municipiului Iași.

Domnul Vlad Gabriel Hogea:

Senatorul PSD Ion Solcanu bate, de câteva săptămâni, localitățile județului Iași, însoțit de o echipă de medici care oferă consultații și tratamente medicale gratuite, în cadrul programului "Sănătate înainte de toate".

Stupiditatea "caravanei" este evidentă: pe ruinele fostului sistem sanitar ieșean, îngropat de el și de ai lui, se înfiripează o diversiune electorală menită să-i debusoleze pe bieții țărani care se înghesuie să-și facă o ecografie gratuită. Gratuită - vorba vine, pentru că nu ne îndoim că finanțarea aparține baronilor filialei locale, ocrotiți politic de cel mai longeviv politruc ieșean postdecembrist.

Și, în vreme ce liderul grupului PSD din Senat aruncă praf în ochii sătenilor amărâți, una dintre fabricile etalon ale Iașilor, SC Fortus SA (fostul Combinat de Utilaj Greu) și-a închis porțile (ironia sorții!) chiar după vizita de lucru efectuată în oraș de către președintele Iliescu. Societatea nu mai are alimentare cu energie electrică, iar muncitorii vin la serviciu doar pentru pontaj, deja punându-li-se în vedere că vor fi trimiși în șomaj.

Nu-i nimic, bine că firma-căpușă a lui Șerban Mihăilescu, "Cominco", a câștigat la Iași licitația pentru parcul Tehnologic "Tehnopolis", cu o finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, în valoare de 6,1 milioane euro, asta după ce aceeași firmă a găștii PSD efectuase lucrări de consolidare la două licee ieșene, "Mihai Eminescu" și "Virgil Madgearu", în cuantum total de 600 000 euro! Și tot în orașul păstorit de Solcanu, Casa Județeană de Pensii și-a cumpărat un sediu nou în buricul târgului, în suprafață de 2.532 metri pătrați, achitând 57,8 miliarde lei (peste 1,7 milioane dolari) companiei Iulius Grup, aparținând afaceristului Iulian Dascălu (de numele căruia se leagă construcția celebrului Mall din Campusul "Tudor Vladimirescu", cu ani în urmă, după achiziționarea în urma unei licitații dubioase, de la Universtiatea Tehnică "Gh. Asachi", a imensei cantine studențești). Cu banii aruncați de CJP pentru acest sediu opulent se puteau cumpăra aproximativ 100 de apartamente luxoase în Centrul Civic al orașului Iași.

Varianta aleasă, departe de a fi una rațională, a fost, bineînțeles, una favorabilă celor care fac jocurile în partidul de guvernământ.

Nici RAJAC (Regia Județeană de Apă Canal) nu stă mai rău: 46 miliarde lei (cam 1,8 milioane euro) pentru noul sediu din Copou. Trebuie amintit că, de curând, s-a descoperit că în 1995 (deci tot în timpul guvernării Iliescu-PDSR), RAJAC Iași a încheiat un contract cu firma (Mannesmann", în valoare de 13,2 milioane dolari, pentru modernizare Stației de Epurare. Doar linia 1 (43% din valoarea investiției) a fost modernizată, paguba de la linia 2, rămasă în același stadiu, ridicându-se la peste 7 milioane de dolari, bani scoși din buzunarele ieșenilor. Între 1996-2003, la conducerea RAJAC Iași s-a aflat Gheorghe Nichita, fost membru PD (1996-2000), trecut ulterior la PSD, impus recent ca viceprimar interimar al Iașilor, cu perspectiva de a candida ca primar, în 2004, din partea PSD.

Pentru cine nu știe, contribuabilii ieșeni plătesc cel mai ridicat preț din țară pentru apa furnizată: 18 750 lei/mc, la aceasta adăugându-se impozitul plătit pe... apa de ploaie deversată în grădinile oamenilor în urma precipitațiilor (bir sinistru inventat de același Nichita).

O altă regie (sau "societate", cum și-a zis mai nou), "Autobuzul", a ieșit și ea în evidență în 2003 printr-o afacere veroasă. Directorul Mihai Giubernea și-a pus semnătura pe un contract halucinant, în virtutea căruia "Autobuzul" a închiriat pe 4 ani, de la societatea "Bursa Moldovei", un număr de 30 de microbuze, la un preț de 1520 euro/bucată/lună, adică, în total, peste un milion de euro. Prin acest târg, "Autobuzul" are mai multe obligații decât drepturi, fiind pândită de spectrul falimentului. Cine supraveghează și coordonează activitatea de transport în comun? Bineînțeles, primarul Costică, același care a tras sforile pentru ceea ce presa a numit "cea mai mare escrocherie a deceniului Simirad" - privatizarea pe furiș a SC "Salubris" SA (care se ocupă de ridicarea gunoiului menajer și de masacrarea câinilor comunitari).

Printr-o fantomatică asociație PAS ("Programul Acțiunii Salariaților"), în spatele căreia se află unul dintre fiii lui Simirad, se va înstrăina societatea cu 2,5 miliarde lei (sumă infimă!), după care viitorul proprietar va realiza profituri de milioane de euro de pe urma banilor de la populație!

Primarul n-a uitat să obțină de la Consiliul Local 3,5 miliarde de lei pentru ranforsarea șoselei Iași -Voinești, care duce spre vila sa din Galata, ceea ce pare un bacșiș față de risipa de peste 100 de miliarde de lei alocați în ultimii doi ani pentru Piața Agroalimentară hala Centrală (cupolă de sticlă, gresie, balustrade de inox, tâmplărie de termopan, fântână arteziană etc.).

A cui este Hala Centrală ca atare (clădirea imensă care înglobează și piața nou amenajată)? A lui Dănuț Prisecariu, omul momentului între afaceriștii lui Solcanu, virtual posesor de imunitate parlamentară, ca și un alt cotizant fruntaș, Maricel Popa (președintele Grupului "Omega-Tehnoton")...

Celelalte regii din subordinea lui Simirad au fost și ele zguduite de scandaluri. Curtea de Conturi a descoperit înscrierea fictivă, de către "Termoservice" SA, cu titlul de restanță, a sumei de 63,3 miliarde lei, care, în realitate, reprezentau penalități de întârziere. Manevra se făcuse pentru a diminua în scripte profitul societății. După ce "Termoservice" SA și RADET (Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice) și-au pasat reciproc datoria, Simirad a hotărât să procedeze, într-o primă fază, la fuziunea celor două societăți, iar în a doua fază să se lipească și CET (Centrala de Energie Termică), tot procesul întinzându-se pe vreo trei luni de acum încolo. Cum CET își va epuiza curând resursele financiare pentru achiziționarea combustibilului lichid și solid, se vede treaba că haosul din regii va duce la imposibilitatea furnizării de energie termică populației în condiții optime.

Simirad, în tot acest timp, își pregătește alifia și ochelarii de soare ca să se prăjească pe plajele cubaneze. O parte din presa ieșeană a remarcat falimentul administrației sale, imputându-i, între altele, dezastrul din regiile autonome, starea jalnică a străzilor, lipsa proiectelor de finanțare, scandalurile de corupție din Primărie, eșecul personal înregistrat ca om politic, nestimularea mediului de afaceri, investițiile uriașe în construcții megalomanice etc.

Solcanu-Simirad, un duo penibil purtând marca PSD, un S.S. care terorizează Iașii de un deceniu încoace. Două pete negre pe harta progresului, a civilizației, a modernității.

 

Domnul Corneliu Ciontu:

Cu aceasta ședința dedicată declarațiilor politice s-a încheiat. Vă urez o zi spornică.

 
   

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 25 january 2021, 9:16
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro