You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2003 > 16-09-2003

Sittings of the Chamber of Deputies of September 16, 2003

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.34 Cristian Nechifor - comentariu pe marginea ultimului meci de fotbal al echipei naționale;

Domnul Cristian Nechifor:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Subiectul pe care aș vrea să-l abordez astăzi a fost întors pe toate părțile în ultimele zile și s-ar părea că nu mai este nimic de spus în această privință. E vorba despre ultimul meci al echipei naționale de fotbal, meci care a întristat milioane de români, și le-a trezit suporterilor o revoltă justificată, legată de maniera dubioasă în care au fost arbitrați jucătorii noștri.

Așa este, arbitrajul elvețian ne-a furat în mod clar. Însă, de aici și până la instigațiile anti-europene, care s-au auzit după meci, e o cale lungă și incorectă. Așa cum România nu e doar țara cerșetorilor care irită capitalele europene, nici Elveția nu cred că e doar țara lui Urs Meier. Ca orice organism viu, și familia europeană are uscăturile ei, dar a generaliza astfel de exemple, este incorect și contra-productiv.

Iată de ce cred că aceia care au vrut să obțină capital politic prin atitudini anti-europene, după meciul naționalei, fac un deserviciu României. Asemenea abordări populiste, de tip Haider sau Le Pen, nu își mai au locul într-o Europă unită, civilizată și reconstruită. Sportul trebuie să-i apropie pe oameni, nu să-i despartă, indiferent de accidentele inerente ale oricărei competiții.