You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 24-02-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.8 Puiu Hașotti - declarație politică cu titlul "Dorește oare PSD integrarea României în Uniunea Europeană?";

Domnul Corneliu Ciontu:

Dau cuvântul domnului Puiu Hașotti. Va urma domnul deputat Becsek-Garda Dezideriu.

Domnii deputați Cristian Sandache, Cristian Nichifor, Adrian Rădulescu au depus la secretariat declarațiile.

Insist încă o dată asupra concentrării declarațiilor, că au fost 60 de înscrieri la cuvânt.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc. Sper să mă încadrez, domnule președinte.

Declarația mea se intitulează, "Dorește oare PSD integrarea României în Uniunea Europeană?"

Precizez că această declarație politică nu este o reacție la declarația nerușinată a Despinei Neagoe, purtătoarea de cuvânt a Guvernului Năstase. Este o declarație care exprimă incertitudinea ce frământă tot mai mulți observatori ai evoluției României.

Țara noastră se află astăzi într-o situație ce ar fi fost incredibilă acum patru ani - a ajuns în mod oficial în urma Bulgariei în cursa pentru Europa. Ceea ce nimeni nu ar fi crezut, s-a întâmplat. Oficialii europeni au abandonat calea observațiilor subtile, diplomatice. Numai că, în fiecare zi, România, și nu PSD, primește o nouă lovitură. Declarațiile tot mai puțin diplomatice, tot mai tranșante, vin atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea Statelor Unite ale Americii.

Cum s-a ajuns aici? Cum a reușit România, în doar patru ani, să se afle în situația în care să se discute oficial despre suspendarea negocierilor de aderare?

Răspunsul lui Adrian Năstase poate fi pentru cei neavizați incredibil pentru un prim ministru. Președintele PSD a vorbit mai întâi despre un complot internațional în favoarea intereselor Turciei și a ajuns acum să pună totul pe seama "nervozității" oficialilor europeni, intervenită bineînțeles din cauze exterioare României. Pe scurt, nu există probleme reale, iar singurele "mici" disfuncționalități sunt Opoziția, presa și neseriozitatea parlamentarilor europeni, insuficient și incorect informați.

Există însă și o altă posibilă explicație. Poate că nu numai corupția și incompetența ne-au adus în această situație. Poate că personajele oculte din PSD au hotărât că este mai importantă conservarea stării de lucruri actuale aducătoare de beneficii materiale: administrația publică acaparată în totalitate, județe întregi înfeudate, viața economică aservită intereselor pesediste, justiția - un soldat disciplinat al partidului, pe scurt tot ce mișcă în România mișcă doar la comandă pesedistă. Integrarea în Uniunea Europeană ar însemna reguli stricte, legalitate, ordine, onoare, toate contrare esenței PSD.

Se pune așadar întrebarea: au decis oare Adrian Năstase și colaboratorii săi intimi să obstrucționeze procesul de integrare europeană? Întrebarea are o rațiune. doar în acest mod s-ar putea explica toate acțiunile acestui partid - întârzierea negocierilor, unde România nu are nici un capitol închis definitiv, neaplicarea acquis-ului comunitar adoptat deja, încălcarea moratoriului asupra adopțiilor internaționale, refuzul reformelor. Am putea înțelege atunci, și noi și oficialii europeni, de ce Guvernul PSD a înșelat sistematic Europa.

Poate că PSD a înțeles că integrarea în Uniunea Europeană va zdruncina din temelii întreaga "familie" pesedistă. Justiția va deveni dreaptă și mult mai independentă, presiunile asupra presei și agenților economici se vor diminua considerabil, administrația publică ar deveni cu adevărat "publică", alegerile nu ar mai putea fi fraudate, minciuna sfruntată nu ar mai fi politică de stat iar, cel mai important, legea va începe să fie respectată și aplicată. Dacă au înțeles cât au de pierdut, este posibil să fi decis să lupte pentru interesele lor, nu pentru interesele României. Nu ar fi pentru prima oară!

Există însă o certitudine: fie că este vorba despre incompetență, fie că este vorba despre rea-voință, Guvernul Năstase lucrează împotriva intereselor naționale. Iată de ce trebuie să plece!

Vă mulțumesc.

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.