You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 24-02-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.16 Dumitru Bentu - declarație politică ce poartă titlul "Atitudini";

Domnul Corneliu Ciontu:

Îl invit pe domnul deputat Dumitru Bentu.

Va urma doamna Mihaela Ionescu.

Domnul deputat Cornel Popa a depus la secretariat declarația.

Domnul Dumitru Bentu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică poartă titlul "Atitudini".

Miercuri, 18 februarie 2004, în sala "Drepturilor Omului", Comisiile reunite pentru politică externă și apărare ale celor două Camere ale Parlamentului României au dezbătut raportul comun la proiectul de Lege pentru aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949.

A fost prilejul pentru a se sublinia, încă o dată, consensul tuturor forțelor politice care, pe parcursul mai multor ani, au acționat pentru atingerea acestui obiectiv major, de politică externă a statului român.

În același timp, s-a subliniat sprijinul constant și consistent venit din partea populației, care a înțeles că aderarea la NATO este cea mai bună soluție pentru securitatea României. România devine astfel primul filtru de neutralizare a fenomenelor negative și primul blocant al fluxurilor destabilizatoare, orientate spre interiorul Alianței.

S-au evidențiat avantajele, beneficiile, obligațiile și răspunderile ce revin țării noastre, într-un amplu spațiu geopolitic reprezentat de Europa Centrală și de Sud-Est, Coridorul energetic Caspico-atlantic și zona Mării Negre.

Prin noul său statut, România devine o platformă de proiectare și influență a NATO în această regiune complexă.

Țara noastră merita să adere încă din 1997, dar în 2004 este mult mai bine pregătită să facă față tuturor provocărilor. A fost evidențiat faptul că este primul proiect politic ce unește întregul spectru politic românesc și un real privilegiu pentru orice parlamentar de a participa la scrierea unei pagini de istorie.

Privilegiul respectiv nu a ajuns, însă, să fie exprimat și de reprezentanții Partidului Democrat, care au absentat, motivat sau nu, de la ședința respectivă. O atitudine care demonstrează, încă o dată, și nu mai era nevoie, că decuplarea acestei formațiuni politice de la marile obiective ale României devine tot mai mult o certitudine, iar nimbul neantizării se substituie unui simbol floral sugestiv - un trandafir trist și singur. Mulțumesc.

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc și eu.