You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 24-02-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.34 Costache Mircea - declarație politică cu titlul "Corupția la români în viziunea creatorului Partidului Delicvenței Social Democrate din România (PDSR)";

Domnul Mircea Costache:

"Corupția la români în viziunea creatorului Partidului Delicvenței Social Democrate din România (PDSR)"

De:

"Dacă nu vă ies actele de înregistrare a FDSN-ului de la Tribunal până la alegeri, nu vă mai rămâne decât să vă vărsați în partidul lui Dide"(Ion Iliescu, într-o casă conspirativă din București,1992)

Nu demult, dl. Ion Iliescu a șocat opinia publică românească afirmând că fenomenul corupției la români este vechi de 150 de ani. Oamenii simpli care nu și-au pierdut simțul umorului, în ciuda vitregiei vremurilor iliesciene, au interpretat faptul ca pe o nouă emanație a unuia care se simte cu musca pe căciulă. Dacă tot a vrut să arunce pisica moartă din propria ogradă politică în curtea altor epoci, de ce nu s-o fi dus înapoi cu 2050 de ani, la înființarea primului stat centralizat trac, sau mai departe în urmă, spre Homo sapiens fosilis investigat cu C14, pentru a se depista străvechimea genei infracționale a umanoidului care, vorba lui Toma Caragiu, cu doi solzi de dinozaur, îl promova pe colegul de Neanderthal din postul de Sisif 4 la serviciul "Mișcarea bolovanilor" în acela de șef de peșteră.

Dar domnul președinte nu se referă de loc la prima sa epocă de glorie, la anii 1950-1980 ai secolului trecut pentru a face o paralelă între aceasta și cea de a doua epocă de glorie iliesciană, 1989 - 2005. Atunci ar fi constatat că în prima sa perioadă, când era mai mic în ierarhie, s-a construit o economie care producea bunuri atât pentru consumul intern cât și pentru export, când s-au construit cartiere de locuințe, s-a lichidat analfabetismul, s-a electrificat țara , s-au urbanizat multe localități rurale, s-a edificat o politică externă rațională și eficientă, când demnitatea statului român era unanim respectată și apreciată. Cum stăteam cu corupția înainte de 1989, domnule președinte? Unde sunt palatele cu turnulețe, " pagodele ", pontoanele, debarcaderele, ambarcațiunile, vilele, limuzinele, conturile din străinătate și latifundiile corupților acelei perioade ? Șefii de stat de atunci luau, oare, cu ei, în avionul prezidențial pe alde Tender, Haisam, Omar, Cristescu, Medințu, Iacobov, să-i plimbe prin lume drept mostre de întreprinzători fruntași în demolarea României ?

Ne-ați spus la televizor că după 1989 țăranii și-au distrus cooperativele agricole de producție, IAS-urile, SMA-urile, livezile, podgoriile, pădurile, complexele zootehnice, pentru că așa au vrut ei. Tot așa, fabricile au fost falimentate, dezmembrate și vândute la fier vechi, de către muncitori pentru că așa au vrut ei. Probabil că energia electrică și carburanții s-au scumpit că așa au vrut ei, minerii, muncitorii și ceferiștii au fost disponibilizați că așa au vrut ei, hoții au furat că așa au vrut ei, maeștrii combinațiilor și ingineriilor financiar bancare au jefuit că așa au vrut ei, mafioții au măsluit actul de justiție că așa au vrut ei și în general, întreaga panoramă a dezastrului românesc post decembrist este opera unor maeștri ai corupției care au procedat așa fiindcă așa au vrut ei. În cazul acesta, dumneavoastră ce ați vrut, domnule președinte ?

Părerea celor mai mulți români este că amploarea fenomenului corupției dezvoltat în România anilor 1989-2005 este fără precedent în istoria națională și că ravagiile acestui flagel au drept cauză principală prezența în fruntea statului român a două personaje: unul de paie și altul de iască. Nu-i numesc fiindcă oricine poate azi să-i recunoască. Lipsa de autoritate, complexele, incultura oportunismul, beția puterii cu orice preț, lipsa de luciditate și de patriotism autentic au aruncat țara dezindustrializată, deșertificată, secătuită, debusolată și înfometată, în rândul țărilor lumii a treia. Iluzia contaminării cu performanțe economice și de organizare socială prin simpla juxtapunere țărilor civilizate, fără venirea la conducerea treburilor publice a unor caractere puternice, incoruptibile și patriotice , întârzie revenirea noastră la normalitate.

Așa stând lucrurile, stimați filosofi ai istoriei corupției la români, cărați-vă că s-a făcut târziu, și s-au furat cam multe ! " De noapte și de frig, seniori!" (Laurențiu Fulga)