Ion Mocioalcă
Ion Mocioalcă
Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2004
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.18/04-03-2004

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-10-2019
08-10-2019
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 24-02-2004 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.38 Ion Mocioalcă - declarație cu titlul "C.S.R, final de coșmar";

Domnul Ion Mocioalcă:

Declarație Politică: "C.S.R., final de coșmar".

Ca și politica pe plan național, în politica județului nostru se vântură o mulțime de povești, menite să forțeze cumva norocul și, de ce nu, buna-credință a electoratului. Suntem martorii unui fel de ping-pong politic, care, în loc să limpezească apele, va da, cu siguranță, multă bătaie de cap celor care vor fi chemați la urne, pentru ca, prin voturile lor, să aleagă noile structuri de conducere locale sau naționale. Rămâne de văzut dacă și electoratul, desigur, majoritatea acestui electorat, va "înghiți" asemenea "finețuri politice".

Până una alta, guvernarea actuală, Partidul Social Democrat, își vede de treabă. Când ai atâta de lucru, n-ai timp prea mult de vorbe. De aceea și profită politicienii cu poziție. Ei n-au acum de lucru. Și ar vrea...

Este la mare modă imaginea! Pe lângă purtătorii de cuvânt, iată, apar "purtătorii de imagine"! Domnul Stolojan își declară calitățile: "Integritate, corectitudine și cinste"! Desigur, cum de turcul, și pistolul! Adică, toți peneliștii sunt ca "șefii".

Intransigentul și a toate știutorul Băsescu trebuie să fie prototipul pedist. El a și hotărât, poate fi orice, și Președintele României, acceptă să fie și prim-ministru, ba chiar și primar general al Capitalei! Ba ne și amenință: dacă nu va fi ales, pleacă și ne lasă cu ochii în soare! Măcar să se țină de cuvânt, deși n-aș crede!

Pozând în "Biciul lui Dumnezeu" (adevărată blasfemie!), Vadim Tudor uită și de partidul lui. PRM-ul de doar un decor pentru măscările lui. Am trăit să auzim și pe aceasta: "Poporul de nu mai ascultă decât de mine!"... Doamne ferește!

Până și Lia Roberts, o româncă americană, reprezentanta republicanilor din Nevada-SUA, ar vrea să ne bage pe gât imaginea ei roz-bombon și să ne fie, bineînțeles, președinte de țară și, după aia, mai vedem noi!

Nu pe realizări, pe fapte concrete și benefice colectivității se bazează discursul lui politic, ca și intervențiile reprezentanților acestora în acest județ, cât pe imagine. Principalul este să-i știe lumea. Ei vorbesc peste tot, la radio, la televizor, vorbesc și în ziar, vorbesc și la fierul de călcat! În năvala vorbelor, noi, cei mulți, trebuie să-i amețim și să uităm ce s-a întâmplat, să zicem, chiar aici, în Reșița, sau în județ, cu câțiva ani în urmă, când ei, cu sculele puterii în mână, se "sacrificau", ca să ne fie nouă bine...

Așa au dat ei Reșiței, Combinatului Siderurgic în speță, în loc de mâncare... imagine! În loc de siguranță, miros de țepari "strategici", vezi Doamne, din prospera Americă!

Nu doar țărănistul - azi, anchetat penal - Radu Sârbu, fost șef al F.P.S.-ului, ci tot Guvernul, cu liberalii și democrații lui Roman și Băsescu, sunt responsabili de ce s-a întâmplat atunci la C.S. Reșița! Promisiunile de investiții în combinat, de zeci de milioane de dolari, făcute într-un contract de privatizare mai mult decât superficial, de către o firmă obscură, fără garanții, fără clauze asiguratorii, au fost supervizate de însuși prezența domnului lider democrat, Petre Roman, la semnarea contractului! Ați uitat, domnilor vechi guvernanți?

John Michael McNut și-a tras repede o leafă lunară de 24.000 USD, în combinat n-a intrat nici un cent! Guvernul PSD trebuia să repare gravele greșeli, pe când escrocul McNut era acoperit de contract. Oamenii combinatului n-aveau ce mânca! Era de înțeles: pe ei îi interesa mai puțin textul iresponsabil al contractului cu firma fantomă americană. Ei voiau loc de muncă, salariu câștigat cinstit! Către cine să-și îndrepte protestul? McNut se refugia în America. Mai aproape era Guvernul PSD, pus în situația de a repara legal catastrofala prestație a fostului Guvern. La 45 de milioane de dolari se ridică gaura financiară din C.S.R. (să nu-i spunem jaf!), pe care, acum, actuala guvernare trebuie să o acopere!

Spre satisfacția lipsită de de a opoziției, mânia oamenilor a fost dirijată spre PSD: demonstrații, greva foamei, blocări de drumuri, chiar și pietre în geamurile prefecturii și ale sediului PSD! Culmea cinismului, deputați și lideri politici din județ, ai Opoziției, declarau atunci în presă că au soluții de rezolvare..., că ei sunt de partea greviștilor, plângându-și soarta, ca și cum, vorba aceea, "nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase"!

Catastrofalele prevederi ale acelui contract iresponsabil obligau Guvernul actual să aștepte termenele lungi acceptate pentru investițiile promise. N-am putut decât să acordăm ajutoare sociale de peste 100 de miliarde de lei acestor oameni năpăstuiți și, mai recent, salarii compensatorii celor disponibilizați.

După atâtea serioase demersuri de clarificare juridică și de selectare a altor investitori, salutăm cu satisfacție recentul succes clar al actualului Guvern, al Agenției de Privatizare, în perfectarea contractului de cumpărare al C.S.R. de către Grupul TMK, cel mai mare producător de țevi din Rusia și al doilea din lume! 25 de milioane de dolari - aport de investiții și acoperire de datorii, contract clar, transparent, peste 1.500 de locuri de muncă asigurate.

Iată, vin și la Reșița marii investitori! Parcă auzim oferta domnului Spătaru, candidat, probabil, PNL la Primăria Reșița, care promite 20.000 de locuitori în plus în Reșița, adică, măcar 7-8.000 de locuri de muncă! De ce nu s-a întâmplat "minunea" asta în guvernarea veche?

Oamenii Reșiței au, din nou, o perspectivă bazată pe fapte reale, nu pe promisiuni cu acoperire îndoielnică. Reprivatizarea C.S.R.-ului deschide calea trecerii rapide a platformei fostului combinat cocso-chimic din Țerova în administrația Consiliului Local Reșița și a demarării acțiunilor complexe de realizare a unui parc industrial la dispoziția investitorilor, o soluție de viitor apropiat pentru alte, atât de necesare sute, poate mii de locuri de muncă, într-un oraș greu lovit de tranziție și reformă.

De aceea, spuneam mai înainte, poate am greșit atunci când, prinși în treburile multe ale unei guvernări temeinice, responsabile, n-am avut timp de vorbe și nu am ripostat la loviturile sub centură ale Opoziției.

Serios este și contractul de privatizare al U.C.M. Reșița. Timpul lucrează în favoarea noastră. Măsurile de perspectivă, împreună cu cele necesare, de protecție socială, în această etapă, sunt "cartea de vizită" a PSD, răspunsul nostru la vorbele și promisiunile, altminteri, de neevitat, ale Opoziției, într-o democrație adevărată.

Și pentru că tot veni vorba de C.S.R., să recunoaștem măcar acum, cum puteau veni în Reșița investitori serioși din țară sau din afară când Reșița, ani la rând, a fost cunoscută ca un oraș nesigur, cu puternice tensiuni sociale, cu radicalism sindical - nu al oamenilor, ci al liderilor de la "Vatra"? Și care, recent, deși știau că în câteva zile se va semna contractul cu firma rusească, au mai organizat un protest la Prefectură și o amenințare cu pichetarea Guvernului. Să-și întărească cumva șubrezita poziție de lider sindical! Vezi, Doamne, el, liderul, a grăbit privatizarea...

Sper că mulți au priceput. Nu tot ce zboară se mănâncă! Și nu toate vorbele sunt adevărate...

Închei, exprimându-mi o neclintită convingere: bunul simț al oamenilor obișnuiți este greu de clintit! Electoratul este mai deștept decât își închipuie majoritatea politicienilor! Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 14 october 2019, 19:00
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro