You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 24-02-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.39 Grigore Emil Rădulescu - semnalarea drasticului dezechilibru social în domeniul pieței muncii;

Domnul Grigore Emil Rădulescu:

Reducerea numărului de salariați este principala problemă cu care se confruntă societatea românească din 1990 încoace. În doar 14 ani, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul locurilor de muncă a scăzut de la 8,2 milioane în 1990 la 4,7 la sfârșitul anului trecut. Paradoxal, avem din ce în ce mai puțini șomeri, în condițiile în care forța activă a României este de 10 milioane de oameni.

Dacă raportăm numărul de salariați din România la numărul de persoane care nu sunt încadrate în muncă, ajungem la o constatare uluitoare: fiecare salariat român întreține alte cinci persoane, prin contribuția la asigurările sociale și nu numai. Asta și pentru că, după 1989, foarte mulți angajați au ieșit la pensie, pentru că nu au făcut față tulburărilor economice sau au profitat de neclaritățile legislative. Înainte de 1989, raportul era de patru salariați la un pensionar, iar acum este de 1,6 pensionari la un salariat.

Ultimul sondaj realizat de CURS arată că peste 86% din români consideră că statul este dator să le asigure un loc de muncă. Lunar, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) scoate la bătaie cel puțin 18.000 de joburi, în cele mai diverse domenii. Dar, potrivit reprezentanților ANOFM, la bursa locurilor de muncă șomerii refuză slujbele oferite, deoarece mulți le consideră sub demnitatea lor, mulțumindu-se astfel cu pomenile date de stat.

Controalele declanșate de către inspectorii de muncă în scopul depistării muncitorilor care lucrează ilegal au descoperit că doi din cinci patroni încearcă să fenteze bugetul statului, prin folosirea "muncii la negru". Potrivit oficialilor din MMSSF, numărul celor care lucrează la negru este de ordinul milioanelor. Anul trecut, erau înregistrate 3.600.000 de convenții civile, dintre care în jur de 50.000 s-au transformat în contracte de muncă, după apariția noului Cod al Muncii. În evidențele Casei de Pensii, numărul contribuabililor rămâne cantonat în jurul cifrei de 4,7 milioane, în condițiile în care forța activă a României este de 9,4 milioane.