You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 24-02-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.43 Cristian Nechifor - semnalarea unor aspecte ale activității filialei Partidului Democrat de la Iași;

Domnul Cristian Nechifor:

Cred că se observă destul de clar deja că situația unor partide, la nivelul întregii țări și implicit la nivel local, este deplorabilă. S-a ajuns la situații în care membrii de partid cu funcții de conducere au demisionat în grup sau au plecat, la perioade scurte de timp, din partidele în care au stat în ultimii ani sau în care au ajuns prin peregrinajul politic de care au dat dovadă în diferite perioade de timp. La Iași, ca de altfel în mai toate filialele Partidului Democrat, situația a ajuns să fie tragi-comică. Membrii de partid, care mai există, nu participă în nici un fel la deciziile pe care le iau șefii, șefii sunt dictați de alte filiale sau de șefii de la centru.

Toate luptele care se duc acum în interiorul PD Iași relevă clar o situație care era de prevăzut - lupta pentru locurile pe liste și pentru influență. Or, în cele mai multe cazuri, foștii candidați la diferite funcții în Parlament sau în consiliile locale sau județene, nu au fost în stare să adune destule voturi pentru a ajunge acolo unde își propuseseră. În acest context, acum negociază sau încearcă să facă acest lucru, în timp ce sondajele și previziunile le arată clar că nu mai au nici o șansă. Din această cauză, s-a ajuns la soluția aducerii de la București a unui șef de filială. Tot din această cauză, cei din conducerea partidului fug încotro apucă. Din aceeași cauză, vizita lui Traian Băsescu la Iași s-a soldat cu un eșec evident. Nimeni nu a fost desemnat de Partidul Democrat să candideze la primăria orașului și nici nu au fost lămurite anumite lucruri care de fapt determinau această de către alte partide.

În acest context, este de remarcat faptul că debusolarea care i-a cuprins pe simplii membri sau pe simpatizanții partidului, despre care am vorbit mai înainte, este un efect normal al acțiunilor șefilor.

Oamenii care acum conduc Partidul Democrat la Iași nu au fost în stare să se așeze la o masă, să discute coerent și să pună la punct situația cu care se confruntă.

La ce s-ar putea aștepta alegătorii în cazul în care aceștia ar ajunge să conducă destinele orașului în care locuiesc sau să acceadă la funcții de răspundere în Parlamentul țării? Pierderea credibilității este, așadar, un efect clar și real, determinat de fuga de răspundere serioasă a celor care își doresc cu disperare funcții pe care nu le pot suporta. În același timp, este un efect al demersurilor acerbe îndreptate într-un singur sens - funcții care să le asigure pârghiile de care au nevoie pentru a prospera financiar.

Aceasta este singura concluzie credibilă care poate descrie situația încordată și haotică pe care, voit sau nu, șefii din Iași ai Partidului Democrat au asistat-o ca niște chirurgi neputincioși sau nespecialiști, de la începutul anului și până acum. Sunt convins că cetățenii vor penaliza drastic aceste bâlbâieli și incoerențe flagrante care ar putea duce la un dezastru în cazul în care ar fi trecute cu vederea. Vă mulțumesc.