You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 24-02-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of February 24, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.54 Cristian Sandache - declarație politică cu titlul "Un document nesincer și superficial: platforma-program a Alianței PNL-PD";

Domnul Cristian Sandache:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

"Un document nesincer și superficial: platforma - program a Alianței PNL - PD".

O lectură atentă a platformei-program a alianței P.N.L.-P.D. provoacă o nedisimulată dezamăgire. Ai senzația că unele afirmații și prevederi le-ai mai citit undeva, că ele îți sună destul de familiar. Spiritul documentului este asemănător celebrului "Contract cu România" din 1996, inspirat din "Contractul cu America" al Partidului Republican din S.U.A.

Principiile enunțate sunt în general generoase, numai că ambele formațiuni politice membre ale alianței au mai fost la guvernare și te întrebi ce-au făcut de fapt atunci.

Altminteri, cineva venit din afara României și necunoscător al istoriei sale post-decembriste ar crede că atât P.N.L, cât și P.D. au apărut pe scena politică după anul 2000... Se afirmă undeva că alianța susține sporirea funcției stimulative a statului, numai că, așa ceva nu s-a realizat între 1997-2000.

Aserțiunea potrivit căreia alianța militează pentru "depolitizarea structurilor economice", ni se pare o glumă de un cinism debordant, fie și numai dacă ne amintim de ingineriile financiare ale unor veritabili baroni așa-zis "europeni", atât din P.D., cât și din P.N.L. Nu putem uita în acest sens impresionanta desfășurare logistică din campania prezidențială a domnului Theodor Stolojan bunăoară, cu marile sale afișe agățate ca niște personaje din "Pădurea Spânzuraților" de toți stâlpii. Bani, nu glumă!

De ce nu au aplicat liberalii și democrații lui Băsescu toate aceste măsuri în anii 1997-2000? Nu cred că Partidul Național Țărănesc Creștin - Democrat îi intimida atât de mult. Dimpotrivă, dacă ne gândim cum s-a comportat Partidul Democrat în cadrul fostei alianțe, asemenea unui "Gică - contra - agitat", nu prea îi mai putem bănui pe țărăniști de dictatură... În fapt există o singură caracterizare pentru acest document programatic: este unul populist, lipsit de orice sinceritate reală.