You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 16-03-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of March 16, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.14 Tiberiu Sergius Sbârcea - intervenție răspuns la întrebarea "Oare, pentru omenire, data de 11 devine fatidică?";

 

Domnul Corneliu Ciontu:

  ................................................

Dau cuvântul domnului deputat Tiberiu Sbârcea. Va urma domnul Ilie Merce. Domnii deputați Ion Bozgă, Emil Rus, Mircea Costache au depus la secretariat declarațiile.

Domnul Tiberiu Sergius Sbârcea:

Intervenția mea se intitulează "Oare, pentru omenire, data de 11 devine fatidică?"

Domnule președinte,

Stimate colege și stimați colegi,

Este inimaginabil ce s-a putut întâmpla pe 11 martie 2004 în Spania unde în urma atentatului terorist s-au înregistrat până în prezent un număr de 200 morți și peste 1.500 de răniți, ca un bilanț a ceea ce spaniolii numesc acum "11 septembrie al Europei".

Printre aceste victime erau și numeroși români, care se aflau în trenurile - navetă care transportau zilnic la orele de vârf ale dimineții lucrători din zonele periferice ale Madridului, multe dintre ele cartiere muncitorești, către centru.

Bilanțul tragic pentru România: 11 morți, 6 dispăruți și 80 de răniți.

În urma exploziilor care au avut loc la distanță de 4-5 minute una de cealaltă, în trei din cele 4 trenuri, iar în al 4-lea, cu circa două ore mai târziu, s-a produs un câmp de fiare torsionate, sânge, șoc, carnagiu, cu alte cuvinte spus infernul pe pământ, producând panică, lacrimi, teamă, teroare, iar mai târziu flori și lumânări aprinse în zona catastrofei, unde erau oameni arși, trupuri sângerânde, bucăți de carne și oase.

Mass-media din întreaga lume semnalează faptul că a fost rândul Europei să cunoască tragedia unui "11 septembrie", însă în privința autorilor atentatelor sunt păreri împărțite între demenții separatismului - gruparea ETA și nebunii lui Dumnezeu - gruparea Al Qaeda, sau poate o altă dementă grupare. De fapt aceasta este întrebarea la care trebuie să se răspundă: cine se află în spatele criminalului act terorist ?

Milioane de cetățeni din capitală și din întreaga Spanie au manifestat în semn de solidaritate, sub sloganul "Alături de victime, de Constituție și pentru înfrângerea terorismului".

Regele Spaniei, Juan Carlos I a făcut apel în cursul unei intervenții televizate la "unitate și fermitate", împotriva barbariei teroriste.

În semn de solidaritate, în Franța și Germania drapelele naționale au fost coborâte în bernă, iar în Portugalia a fost declarată o zi de doliu național.

În România, Guvernul României a decis ca ziua de 14 martie 2004 să fie decretată drept zi de doliu național, în memoria cetățenilor români victime ale atentatelor teroriste din Spania. Drapelul național a fost coborât, duminică, 14 martie 2004, în bernă. Tot la această dată peste 1.000 de bucureșteni au străbătut centrul capitalei, până la Ambasada Spaniei, într-un "Marș al tăcerii", cu flori și lumânări aprinse în mâini. De asemenea, pe tot cuprinsul țării, în bisericii și mănăstiri au avut loc slujbe de pomenire pentru toții fiii Europei și ai României. S-au făcut slujbe pentru pace în lume, voință de bine și unitate.

Ne punem întrebarea dacă România se confruntă cu riscul imediat al unei amenințări teroriste, la care trebuie să răspundem că este necesar ca la frontierele țării, aeroporturi, gări și alte locuri aglomerate să intensificăm controalele.

Răspunzând întrebării din titlul acestei intervenții, terorismul nu va putea frânge credința în viitorul democratic al omenirii și voința fermă de armonie pașnică.

Ca cetățean al acestei planete sunt șocat de asemenea evenimente și fac un apel către toți locuitorii Terei de a realiza un front comun împotriva acestor specimene bolnave și să plătească pe măsura faptelor lor.

Dumnezeu să ne dea gândul bun și să ne ajute.

Vă mulțumesc.

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc și eu.