You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 16-03-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of March 16, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.42 Pavel Târpescu - abordarea "câtorva probleme cu privire la recenta restructurare a Guvernului și atitudinea opoziției față de acest demers";

Domnul Pavel Târpescu:

Vă rog să-mi permiteți să abordez în plenul Camerei câteva reflecții cu privire la recenta restructurare a Guvernului și atitudinea opoziției față de acest demers. Restructurarea a fost concepută ca o schimbare de viteză, pe care Executivul o dorește pentru atingerea obiectivelor de integrare în Uniunea Europeană conform calendarului stabilit, avându-se în vedere pe de o parte multitudinea și complexitatea problemelor nerezolvate, dar și recomandările Comisiei Europene, care trebuie privite cu toată responsabilitatea.

Dovedind un machiavelism lamentabil, conform căruia în politică pot fi folosite orice mijloace pentru a-și atinge scopul, din care morala și scrupulele sunt excluse, opoziția a încercat să blocheze restructurarea și, prin aceasta, să se opună respectării calendarului de aderare la Uniunea Europeană.

Asemeni mamelucilor, unii membri ai onoratei opoziții urmează cu sfințenie ordinele primite din partea liderilor de partid, în speranța unui os mai mare sau mai mic, privit ca o mană cerească. Unde este rolul constructiv al opoziției, dacă scandalul și gălăgia sunt ridicate la rang de principii politice? Mesajele opoziției contrapun PSD-ului doar populism și demagogie, apropiindu-se în mod evident de orientările PRM. "Să uzezi, dar să nu abuzezi", spuneau latinii, îndemnând la cumpătare și sobrietate. Onorata opoziție uită că, în legislatura trecută, românii au fost striviți de greutăți, umiliți de sărăcie, de șomaj, de violență și de disprețul celor care au condus țara, înșelați de cei care s-au dovedit incapabili să-și onoreze promisiunile.

Asumându-și cu responsabilitate și demnitate greșelile trecutului, PSD guvernează cu oamenii pentru oameni și nu împotriva intereselor acestora.

Partidul nostru reprezintă România profundă, România celor care muncesc din greu, dar pentru care, din nefericire, sărăcia și nesiguranța n-au fost încă din păcate înlăturate definitiv.

Dar România nu are doar un trecut și prezent, ci și un viitor. Iar viitorul nostru este conceput ca făcând parte dintr-o Europa unită și prosperă. Pentru a apropia acest viitor de România, Guvernul trebuie să fie mai eficient, mai dinamic, mai hotărât în acțiunile sale. Acesta este sensul restructurării Executivului, domnilor din opoziție. Dar, nimeni nu-i obligat la mai mult, decât poate înțelege.