Plen
Ședința Camerei Deputaților din 30 martie 2004
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.43/08-04-2004

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 30-03-2004 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 30 martie 2004

7. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției și Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea unor prevederi din Cartea II, Titlul I din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției (restituire la comisie).
 
consultă fișa PL nr. 393/2003 394/2003

 

Domnul Constantin Niță:

  ................................................

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Inițiatorul dacă dorește să ia cuvântul. Nu dorește.

Vă rog, comisia.

Domnul Florin Iordache:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Comisia juridică, de disciplină și imunități a examinat propunerea legislativă în ședința din 9 decembrie 2003 și a hotărât cu majoritate de voturi respingerea inițiativei legislative.

La lucrările ședinței, din 24 de membri ai Comisiei juridice, de disciplină și imunități, au participat 22 de deputați.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice.

 

(În continuare, lucrările ședinței sunt conduse de domnul Valer Dorneanu, președintele Camerei Deputaților.)

Domnul Valer Dorneanu:

Comisia juridică, de disciplină și imunități a propus, după cum ați ascultat raportul domnului secretar, respingerea acestei propuneri.

Dacă dorește cineva să intervină la dezbateri.

Vă rog.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Domnule președinte,

Onorați colegi,

Cel mai ușor lucru este să respingi niște propuneri. Propunerile acestea legislative au însă și niște implicații care s-ar putea să nu convină actualului Guvern și în general României.

Deci aceste două propuneri vizează îmbunătățirea cadrului legislativ de luptă împotriva corupției.

Guvernul, în frunte cu primul-ministru, în frunte cu toate personalitățile importante au declarat o luptă totală împotriva corupției. Rezultatul este că majoritatea actuală respinge niște propuneri de îmbunătățire a legislației împotriva corupției, și vreau să vă spun, domnule președinte, că, în calitate de autor al celor două inițiative, era o minimă cerință de bun simț la ora actuală, nu de politețe, să fiu invitat la dezbaterea lor în comisie. Vreau să vă spun că nu s-a întâmplat lucrul acesta.

Dumneavoastră vreți să le respingeți. Bun. Mie îmi convine pentru că sunt în Opoziție. Peste câteva zile, luni și marți, ne ducem la Uniunea Europeană, la Bruxelles, unde se va dezbate un raport privind diverse lucruri pe care trebuie să le facă România la Comitetul parlamentar mixt Uniunea Europeană - România, și acolo este un punct care spune: modul de realizare a angajamentelor luate la precedentul Comitet parlamentar mixt, care a fost în noiembrie. Unul din punctele de acolo, punctul 13, se referă tocmai la îmbunătățirea legislației împotriva corupției, ținându-se cont în această chestiune și de propunerile Opoziției. Or, dacă dumneavoastră credeți că este bine să respingeți propunerile Opoziției, fără să fie dezbătute măcar în comisie, lucru care s-a întâmplat acum, veți reuși să dați pentru punctul respectiv, punctul 13, un "nu", deci nerealizare - nu s-a îmbunătățit legislația așa cum a promis Guvernul și Parlamentul la acea întâlnire. Mai mult decât atât, nu s-a ținut cont de propunerile Opoziției. Și, atunci, de fapt, veți realiza un lucru pe care cred că dumneavoastră nu îl doriți: veți da o palmă României. Unde? În Parlamentul European, unde și așa avem un raport de țară foarte prost, și nu aș vrea să vă spun situația în care se află miniștrii noștri când merg acolo să negocieze anumite lucruri atât pe partea guvernamentală, cât și pe partea parlamentară, tocmai din cauza unor întâmplări ca acestea.

Eu vreau să vă spun, domnule președinte, cu toată responsabilitatea, că îmi este foarte greu să mă duc la Bruxelles și să spun "România nu a făcut", pentru că acolo nimeni nu judecă că astăzi este un Guvern PSD care nu a făcut anumite lucruri, ci că România nu le-a făcut, și cred că nu vă puteți lua această responsabilitate cu atâta ușurință. Este motivul pentru care domnul Hrebenciuc, când a condus ședința, le-a retrimis la comisie tocmai pentru ca să se discute în mod serios, nu pentru ca să fie din nou respinse, și retrimise aici și respinse fără ca acolo să se facă vreun fel de dezbatere. Pentru că domnul Hrebenciuc, ca președinte din partea României al Comitetului parlamentar mixt Uniunea Europeană - România, a înțeles că este o problemă care trebuie jucată în mod inteligent și în mod corect.

Nu este vorba de inițiativele lui Chiliman! Este vorba de legislația împotriva corupției!

Sau ne facem că facem, sau într-adevăr vrem să facem.

Ar trebui să spun că mie mi-ar conveni să le respingeți pentru că am un motiv în plus să spun "PSD-ul nu vrea să lupte împotriva corupției!", dar, domnule președinte, prin aceste respingeri, angajați de fapt numele României acolo într-un mod negativ.

Personal, cred că ar trebui să nu faceți acest lucru, și eu vă solicit ca ambele inițiative pe care le-am făcut să fie retrimise la Comisie și discutate în mod serios cu reprezentanții Ministerului Justiției, și nu expediate la respingeri într-un sfert de minut, așa cum probabil că s-a întâmplat în lipsa inițiatorului și a oricărei dezbateri.

Vă solicit lucrul acesta cu toată responsabilitatea și vă rog să gândiți foarte bine ce hotărâți în acest moment.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Doamna deputat Mona Muscă.

Doamna Monica Octavia Muscă:

Vă mulțumesc frumos.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Noi am mai avut aici o lege pe care am discutat-o referitor la transparență cu privire la Statutul consilierilor locali. Atunci ne-am luptat și eu și domnul Emil Boc și nu am reușit să introducem acolo un amendament care să facă transparentă activitatea comisiilor din cadrul administrației publice locale.

Mai este și Legea administrației publice locale nr.215, care are tot niște chei care închid ușile transparenței și care trebuie modificată.

Lasă că și la noi, la Camera Deputaților și chiar la Senat, în Regulament sunt câteva chestiuni care trebuie modificate tot în spiritul transparenței.

Știți foarte bine că legile transparenței, fie Legea nr.544/2001 - Legea accesului la informațiile de interes public, fie Legea nr.52, care obligă pe toți cei care iau decizii ca înainte de a lua aceste decizii să le transmită publicului pentru a participa societatea civilă la luarea deciziei și pentru a o modifica în cazul în care cei vizați de acea decizie nu sunt în acord cu ea, sunt în același timp legi anticorupție.

V-aș mai aduce aminte că unul dintre principiile pe care noi trebuie să le respectăm pentru a intra în Uniunea Europeană este cel al transparenței, și nu întâmplător.

Deci dacă clamăm că vrem să intrăm în Uniunea Europeană, dacă suntem pentru transparență și vrem să respectăm acest principiu, dacă pe de altă parte suntem împotriva corupției, și vă aduc aminte aici că majoritatea parlamentară dar, de fapt, Guvernul majorității parlamentare și-a asumat răspunderea pentru o lege anticorupție, dacă vrem ca din rapoartele de țară - indiferent că ele sunt ale Comisiei Europene sau că vin de dincolo de ocean și sunt ale Departamentului de Stat SUA - să dispară problema legată de corupție, care este una dintre cele mai grave probleme care planează asupra României, atunci ar trebui ca dumneavoastră să acceptați asemenea proiecte de legi pentru că sunt în consens cu intrarea în Uniunea Europeană, cu eforturile pe care le facem, inclusiv Guvernul, inclusiv majoritatea parlamentară.

Nu putem pe de o parte să vorbim despre anticorupție și să spunem că luptăm împotriva ei, să ne aplecăm capul în momentul în care rapoartele de țară spun ce spun despre noi cu privire la corupție - că suntem pe primul loc dintre toate țările care sunt înscrise pentru a intra în Uniunea Europeană, și în același timp să respingem un proiect de lege care ar putea să ne aducă un beneficiu pe tema eliminării sau, mă rog, a reducerii corupției.

Eu nu înțeleg: totuși, până la urmă, dumneavoastră vreți să luptați împotriva corupției sau nu? Sunteți pentru transparență sau nu?

Eu cred că proiectul domnului Andrei Chiliman este un test, printre altele, și cu privire la adevărata voință a Parlamentului de a lupta împotriva corupției, nu numai de a o clama.

Drept urmare, eu vă cer, vă solicit să îngăduiți acest proiect de lege pentru a fi discutat, și nu să îl respingeți. Orice respingere pe această temă dovedește că, de fapt, noi nu avem voința de a lupta împotriva corupției, ci, din contră, de a o proteja prin respingerea unor asemenea proiecte de legi.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnul profesor Neagu, președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități.

Domnul Ion Neagu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ținând seama de faptul că, între alte argumente, domnul deputat Chiliman a invocat și faptul că la data la care am dezbătut această inițiativă nu a fost prezent, v-aș ruga să fiți de acord cu restituirea la Comisie pentru a reanaliza această propunere și în prezența domniei sale.

Vă mulțumesc. (Aplauze ale doamnei deputat Monica Octavia Muscă.)

Domnul Valer Dorneanu:

Supun votului dumneavoastră această propunere.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

  ................................................
 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

Stimați colegi, la pct.31 există o propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor prevederi din Carta II Titlul I din Legea nr.161/2003, noi am votat restituirea unei propuneri legată de aceasta.

Vă propun ca și aceasta să fie retrimisă comisiei.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

Unanimitate.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 29 februarie 2020, 9:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro