You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 27-04-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of April 27, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.11 Paul Magheru - declarație cu titlul "Slăviți martirii dezrobirii și ai întregirii Neamului";

 

Domnul Corneliu Ciontu:

  ................................................

Dau cuvântul domnului deputat Paul Magheru. Va urma domnul Florin Iordache.

Domnul Paul Magheru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sub deviza "Slăviți martirii dezrobirii și ai întregirii Neamului" apare de 10 ani o publicație locală, Luna cinstirii, scoasă de Primăria municipiului Beiuș, dedicată eliberării Beiușului, la 19 aprilie 1919, și comemorării martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș.

Duminică, 25 aprilie, s-au împlinit 85 de ani de când, pe un afet de tun drapat cu tricolorul Patriei au fost aduse trupurile martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș spre odihnă veșnică în cimitirul din Beiuș. Protopopii bisericilor ortodoxe și greco-catolice au ținut o slujbă de pomenire și veșnică recunoștință eroilor dezrobirii și întregirii neamului românesc. A fost de față o delegație a PRM, condusă de deputatul Lucian Augustin Bolcaș, vicepreședinte al PRM, lider al Grupului parlamentar al PRM din Camera Deputaților, care a depus o coroană de flori în nume personal, ca vrednic urmaș al acestei ilustre familii, și alta în numele președintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, și a reprezentanților PRM prezenți la comemorare. Domnul avocat Lucian Augustin Bolcaș a ținut să precizeze, spre mâhnirea mulțimii prezente, că în aceeași zi în care noi depuneam coroane de flori la mormântul martirilor români, PSD, în cârdășie cu UDMR, a inaugurat la Arad așa-zisul Parc al "reconcilierii" și a dezvelit în prezența primului-ministru ungur Peter Medgyessy, statuia rușinii, înfățișându-i pe cei 13 generali care în timpul revoluției maghiare din 1848 au ucis 40.000 de români și au ras de pe fața pământului 300 de sate și biserici ortodoxe.

Luna cinstirii, organizată în jurul datei de 19 aprilie 1919, ziua eliberării Beiușului, în Sâmbăta Paștelui, este legată de luna patimilor și de nădejdea învierii. Nu i-a fost dat românului, poate oamenilor în general, să aibă vreodată parte de o bucurie deplină. O spune, în numele tuturor, bătrânul părinte al unui erou național: "În veci nu simți pe lume deplină desfătarea,/ În orice bucurie se-amestecă-ntristarea". Ziua de 19 aprilie este pentru beiușeni deopotrivă o zi aniversară, dar și comemorativă, de bucurie a eliberării, dar și de îndurerare, de reflecție și de cinstire a eliberatorilor.

Iată, pentru contemporaneitate, pe scurt cum s-au desfășurat evenimentele acum 85 de ani: După 1 decembrie 1918, Unirea cerută la Alba Iulia de peste o sută de mii de români, în condițiile favorabile ale sfârșitului primului război mondial și începutul tratativelor de pace, trebuia transpusă în realitate prin trecerea efectivă a Ardealului sub administrația românească. Armata română, cu încuviințarea regelui Ferdinand I Întregitorul, primește ordin să treacă linia de demarcație stabilită între Ciucea și Zam. Trupele secuiești de sub comanda căpitanului Verböczy, încurajate de guvernul bolșevicilor maghiari al lui Belá Kun, instaurat vremelnic la Budapestea, s-au dedat la atrocități, la toate formele de fărădelegi, de la tâlhării până la masacre odioase, ca cele de la Sighiștel, Lunca și Vașcău. În noaptea de 3-4 martie sunt ridicați de la casele lor avocații Ioan Ciordaș și Nicoale Bolcaș, militanți activi pentru înfăptuirea României Mari, sfârtecați cu bestialitate și îngropați de vii într-o groapă comună. La 25 aprilie, după cum spuneam, pe un afet de tun drapat cu tricolorul Patriei trupurile celor doi martiri sunt depuse pentru odihnă veșnică în cimitirul din Beiuș.

La 19 aprilie 1919, la ora 15,00, trupele române de sub comanda colonelului G. Rascoviceanu își făceau intrarea în Beiuș, fiind primite cu entuziasm greu de imaginat de către populația orașului.

Glorificând pe cei doi luptători martiri, pe toți cei care și-au dat viața pentru întregirea Neamului, Beiușul, acest vajnic centru de cultură și conștiință națională, își împlinește o mare și sfântă datorie. În 1935, în centrul orașului Beiuș, a fost fixat un monument din bronz, reprezentând Mama România care primește la sânul ei eroul jertfit pentru întregirea neamului, învăluit de faldurile patriei, cu care îl ocrotește ținându-le desfășurate cu ambele mâini. În 1944, monumentul a fost "doborât și topit pentru fabricarea de armament de către armatele horthisto-hitleriste în retragere". După ani și ani, când speranțele se stinseră de mult, s-a descoperit placa de bronz originală cu chipul celor doi martiri: avocații dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș. În 1996, colegul nostru sculptorul Cornel Durgheu, cu sprijinul Despărțământului Beiuș al Astrei și Primăriei orașului, a dat o replică exactă în bronz a monumentului original ce domină parcul din centrul Beiușului istoric, cultural și revoluționar.

Non omnis moriar. Oamenii nu mor cu totul. Iar ceea ce ne amintește de veșnicia eroilor noștri turnată în bronz sunt dragostea de țară, dragostea de oameni, dragostea de dreptate și adevăr.

Domnul Corneliu Ciontu:

Mulțumesc.