You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 04-05-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of May 4, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.22 Marian Adrian Motoc - intervenție ce are ca subiect începutul de campanie electorală;

Domnul Marian-Adrian Motoc:

"Început de campanie electorală"

Începutul de campanie electorală în România a adus, cu o rapiditate mai mare decât toate mișcările de până acum a celor care au stat în "amorțire" politică, mai mulți candidați și mai multe partide politice decât își poate imagina un simplu membru al electoratului. Astfel, au fost prezentați tot felul de candidați, de la diferite partide, personalități notorii în a candida și în a nu obține niciodată mai nimic. Este cazul lui Victor Ciorbea, a lui Călin Cătălin Chiriță, Emil Boc sau chiar Traian Băsescu. Aceștia se aruncă în campanii pompoase, oferind, ca de obicei, mai mult circ și promisiuni deșarte decât fapte concrete și realizabile.

Este adevărat, fiecare poate să se manifeste, iar legea română permite oricărui cetățean care îndeplinește, desigur, câteva cerințe legale, să se manifeste și să candideze în funcții publice. Cu toate acestea, electoratul se așteaptă la discursuri competente, capabile să schimbe și să realizeze ceva, așa cum se întâmplă de patru ani încoace, de când guvernează Partidul Social Democrat.

Din păcate, partidele din opoziție nu reușesc decât să conceapă o campanie falimentară, bazându-se pe vechile lor capacități de a minți oamenii, populația acestei țări și a folosi tot felul de viclenii pentru a ieși în evidență. Și mai grav este faptul că toți acești așa ziși candidați încearcă să denigreze partidul de guvernământ pentru a induce în eroare pe cei cu drept de vot, prezentându-le lucrurile într-un mod eronat. Or, acest lucru se mai numește și escrocherie politică și nu face parte din regulile democrației.

Cu toate aceste spectacole de denigrare și de prezentare a feței perfide a propriilor partide sau semi-partide, căci aproape nici nu au ajuns la acest statut prin activitatea pe care au avut-o, nu cred că vor reuși să mintă într-atât de mult populația încât aceasta să creadă toate minciunile care îi vor fi prezentate.

Îndrăznesc să spun că românii nici măcar nu au uitat dezastrul la care a reușit să-i aducă fosta guvernare CDR, astfel încât nu este posibil nici să cadă din nou în plasa impostorilor, care și-au luat diferite înfățișări și se prezintă acum ca cei mai în măsură să schimbe ceva în România.

Partidul Social Democrat are cu ce se prezenta în electorală, activitățile și evenimentele create pentru țară vorbesc de la sine, iar situația îmbunătățită de trai este certă și sigură că va duce spre succese veritabile ale actualului partid de guvernământ. Situația jalnică în care se prezintă celelalte partide nu ne deranjează și nici nu ar însemna nimic pentru noi dacă nu am fi direct implicați în denigrări și minciuni, căci numai așa s-au învățat să lucreze adversarii noștri politici, prin denaturarea adevărului și prin prezentarea situației pe care vor ei să o vadă.

Am încredere în electoratul românesc și consider că acesta este destul de inteligent ca să facă diferența între ce e bine și ce e minciună sau denaturare a adevărului. Prin urmare, fiecare își va face jocul așa cum va hotărî de cuviință, iar acei candidați minusculi care apar de fiecare dată când sunt alegeri și mai deloc când este vorba despre guvernare sau obținerea posturilor pentru care candidează nu au decât să continue să se prezinte ca cei mai competență, atât timp cât sunt general recunoscuți drept impostori și trădători, care au reușit să aducă țara la limitele sărăciei atunci când au avut funcții de decizie.