You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 18-05-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of May 18, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.42 Vasile Miron - moment aniversar la Comănești, oraș din județul Bacău;

Domnul Vasile Miron:

"Moment aniversar la Comănești, oraș din județul Bacău"

Sâmbătă 15.05.2004, a avut loc, în orașul de pe cursul superior al râului Trotuș, festivitatea prilejuită de a 50-a aniversare a liceului din localitate.

La festivitate au participat parlamentarii Nicolae Sersea, Vasile Miron, prefectul județului Bacău Cătălin Mardare, Inspectoratul general al I.S.J. Bacău Gheorghe Iorga, primarul orașului Dorinel Miron, foști și actuali profesori și elevi ai liceului.

Liceul din Comănești a fost înființat în 1954 cu secție serală, iar din 1960 ca școală medie mixtă cursuri de zi. De-a lungul anilor, liceul a dat țării promoții de elevi foarte bine pregătite, din rândul absolvenților săi provenind nume de prestigiu din diverse domenii de activitate: Ioan Lascăr, Adrian Padoleanu, Gheorghe Bucur, Ionel Aichimoaie, Dumitru Spiridon, Nicolae Ciocan, Vasile Miron, Marilena Niculescu, Mihail Chelom, Dumitru Potoroacă, Dorinel Miron și mulți alții.

Prin Hotărârea Consiliului local din 12.05.2004, se acordă titlul de cetățean de onoare al orașului domnului Gheorghe Podoleanu, primul director al liceului și domnului Ioan Lascăr, medic chirurg de renume mondial. De asemeni, tot prin Hotărârea Consiliului local din 12.05.2004, spitalul din Comănești se va numi Ioan Lascăr, hotărâre ce va fi înmânată spre aprobare domnului ministru al sănătății, Ovidiu Brânzan.

Oficialitățile județului și ale orașului prezente la această festivitate împreună cu medicul Ioan Lascăr au vizitat spitalul din Comănești unde s-a redeschis secția de chirurgie, drept pentru care s-au cheltuit peste 7 miliarde lei, în vederea efectuării lucrărilor de reparații și a fost adusă aparatură de ultimă oră în valoare de peste 25 miliarde lei.

La liceul din Comănești, devenit, prin ordin al ministrului Alexandru Athanasiu, Colegiul tehnic Dimitrie Ghika, se va construi, printr-un program al Guvernului României, o sală de sport tip A, în vecinătatea colegiului, încă două blocuri pentru tineri prin ANL, iar la Școala nr.7 din Comănești, tot prin același program al Guvernului României s-a terminat construcția unei săli de sport tip B.

Lucrările de reabilitare a Școlii nr.e (Leorda) se află în stadiul final, după care urmează, începând cu luna iulie, lucrările de reabilitare a Școlii nr.5 (Lăloaia). La ambele școli, cheltuielile de reabilitare se fac prin Banca Mondială și Consiliul local, în valoare de cca 16 miliarde lei, respectiv 20 miliarde lei.

Urmează ca, în urma demersurilor efectuate de autoritățile locale la forurile competente și printr-un proiect de lege pe care-l voi iniția în Parlamentul României, să se redeschidă Judecătoria Văii Trotușului cu sediul la Comănești.