You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 07-09-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of September 7, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.4 Kerekes Karoly - semnal de alarmă cu privire la situația grea a bolnavilor de diabet din județul Mureș;

 

Domnul Corneliu Ciontu:

  ................................................

Dau cuvântul domnului Kerekes Karoly, va urma domnul Metin Cerchez.

Domnii deputați Petre Posea, Florin Iordache și Mihai Stănișoară au depus la secretariat declarațiile.

Domnul Kerekes Karoly:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este cunoscut faptul că la nivel național, numărul bolnavilor de diabet este în continuă creștere. În mod evident, tratamentul acestora necesită din ce în ce mai multă atenție și nu în ultimul rând un efort financiar mai susținut.

Numai la Târgu - Mureș, numărul persoanelor suferind de această boală înregistrate la Centrul de diabet depășește șapte mii. Din păcate, necazurile lor nu sunt numai cele cauzate de diabet, ci au și altele, de natură, mai degrabă, administrativă și probabil că sunt la fel de mari. Astfel: cantitatea de medicamente distribuită județului Mureș nu acoperă necesarul; medicamentele prescrise lunar pot fi eliberate la o singură farmacie din municipiu, aflată în incinta Policlinicii nr. 2 și numai la începutul fiecărei luni; modul în care bolnavii de diabet din Târgu - Mureș reușesc să-și achiziționeze medicamentele amintește de atmosfera anilor '80, prin cozile imense create la ghișeul farmaciei, la fel cum se stătea atunci la alimentele de bază.

Cu toate că a mai fost deschis un ghișeu, această măsură nu a rezolvat nici pe departe problema persoanelor, cărora, în mod special, li se recomandă evitarea stresului. Și tocmai accesul la medicație este, în mod paradoxal, procesul cel mai stresant de care au parte.

Dar nu numai bolnavii sunt cei afectați de acest sistem de eliberare a medicamentelor, ci și farmaciștii, pentru care desfășurarea activității a devenit un infern.

Originea acestei situații greu tolerabile o constituie o prevedere din Programul național de prevenție și control al diabetului, prin care se instituie măsura de distribuire a medicamentelor numai prin farmaciile aparținând de spitale stabilite de Ministerul Sănătății.

Soluțiile care ar duce la rezolvarea acestei situații pot fi mai multe. Una, pe care o consider optimă, ar fi ca oricare dintre farmaciile care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate să poată distribui și medicamentele necesare bolnavilor de diabet. O altă soluție ar fi mutarea farmaciei și a centrului de diabet într-o clădire special amenajată, cu posibilitatea de a servi bolnavii la multe mai ghișee, însă acesta este un deziderat care întârzie să se materializeze.

În data de 4 februarie a.c., am adresat ministerului de resort o întrebare parlamentară cu privire la toate aceste probleme, dar răspunsul primit a evitat tranșarea chestiunii, subliniind doar, în mod eronat, un cu totul alt aspect, diferit de fondul problemei, și anume, solicitarea exagerată de medicamente din partea centrului de diabet.

Câteva luni mai târziu, în iunie, am încercat să conving ministerul despre gravitatea situației, punându-i la dispoziție fotografii publicate în presa locală, ale uriașelor cozi formate în fața ghișeului farmaciei. Am încercat să-l sensibilizez pe domnul ministru cu argumentul că situația de la Târgu - Mureș nu este în folosul Guvernului.

De data aceasta, reamintesc ministerului că este responsabil cu sănătatea publică, precum și faptul că la integrarea României în Uniunea Europeană se pun anumite condiții, printre care și cea a îmbunătățirii sistemului sanitar. Cu astfel de imagini, ca cea descrisă mai sus, este destul de greu de imaginat obținerea aprobării intrării României în rândul țărilor membre ale Uniunii.

Mulțumesc pentru atenție.

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.