Alexandru Mocanu
Alexandru Mocanu
Sittings of the Chamber of Deputies of September 7, 2004
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.113/15-09-2004

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
19-11-2019
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 07-09-2004 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 7, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.7 Alexandru Mocanu - declarație cu titlul "PSD legalizează frauda electorală";

 

Domnul Corneliu Ciontu:

  ................................................

Dau cuvântul domnului deputat Alexandru Mocanu. Va urma domnul Makkai Grigore.

Rog mai multă concizie pentru că la ora 9,20 ședința pentru declarații se încheie.

Domnul Alexandru Mocanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică se intitulează "PSD legalizează frauda electorală".

În debutul ultimei sesiuni a actualei legislaturi, miercuri, 1 septembrie, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților s-a aflat Proiectul de Lege pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, lege organică pentru care competența decizională revine Camerei Deputaților.

Noi, parlamentarii Alianței D.A. PNL-PD am depus la Comisia parlamentară specială pentru redactarea propunerilor privind legile electorale, un număr de 107 amendamente la propunerea legislativă privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului. Acestea vizează, în primul rând, respectarea strictă a limitelor Constituției revizuite, asigurarea unui proces electoral cât mai transparent și corect, preîntâmpinarea și sancționarea oricăror operațiuni de natură să perturbe ori să influențeze organizarea și desfășurarea normală și corectă a scrutinului, precum și consemnarea și validarea rezultatelor acestuia.

Din păcate, cele mai multe și cele mai importante amendamente formulate de către noi au fost respinse. Mai mult, față de varianta adoptată de Senat, Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaților a depus la comisie - și a impus prin vot - o serie de amendamente care sunt mult în afara cadrului constituțional, demonstrând o dată în plus, că PSD se pregătește să fraudeze "legal" alegerile parlamentare și prezidențiale. Iată câteva exemple:

1. PSD dorește ca, prin excepție de la regulă, Președintele României aflat în funcție să poată candida ca "independent" pe lista unui partid pentru o funcție de senator sau deputat și totodată să participe activ în campania electorală, ceea ce înseamnă batjocorirea prevederilor constituționale și trimiterea în derizoriu a instituției prezidențiale.

Alianța D.A. PNL-PD, neavând nimic împotriva unei eventuale candidaturi de parlamentar a domnului Ion Iliescu, a propus acestuia ca și PSD să opteze pentru una din următoarele 2 variante. Astfel, Președintele României aflat în funcție:

  1. poate candida ca orice candidat independent;
  2. trebuie mai întâi să demisioneze din funcția de șef al statului și apoi să candideze pe lista unui partid politic.

Dar PSD nu se cramponează de respectarea Constituției, nici a oricăror alte norme legale sau morale! Năstase și PSD sunt speriați de moarte de perspectiva pierderii alegerilor parlamentare și prezidențiale și de aceea el și camarila sa de baroni - s-a văzut la recentul congres - se agață cu disperare de imaginea lui Ion Iliescu, considerat ca fiind pe post de locomotivă, atâta timp cât este văzut încă de unii ca fiind "sărac și cinstit".

Din punctul de vedere al Alianței D.A., domnul Ion Iliescu poate veni, din nou, în fruntea celor care au instituționalizat corupția în România și au întins-o peste țară ca o molimă. Dacă astăzi "comunistul de omenie" dorește să redevină "nașul" "capitaliștilor de cumetrie", putem să convenim că, în cea mai mare măsură, aceasta este problema sa și a PSD. Dacă, însă, Președintele României aflat în funcție dorește să candideze, ca "independent", pe lista unui partid, în disprețul Constituției, atunci acesta devine o problemă a poporului român care a votat această Constituție prin referendum!

Dacă Președintele României, în calitate de garant al respectării cu sfințenie a Constituției, nu va pregeta la încălcarea grosolană a prevederilor acesteia într-o problemă care îl privește și în care este implicat direct și personal, înseamnă că se depășesc orice limite posibile. Ce putem pretinde cetățenilor obișnuiți dacă, în fapt, șeful statului nu se jenează să pună pe prim plan interesul personal și de partid în detrimentul respectării regulii de bază a democrației într-un stat de drept?

2. Proiectul de lege prevede, de asemenea, ca în străinătate, să se organizeze secții de votare nu numai în ambasade și consulate dar și în localitățile unde "se găsesc grupuri de cel puțin 50 de cetățeni români cu drept de vot". Aparent, reglementarea pare a fi în spiritul asigurării drepturilor fundamentale ale omului. Numai că la alegerile care, spune legea, se desfășoară pe teritoriul Regulamentului, nu se pot organiza secții de votare pe teritoriul altor state, cu excepția ambasadelor și consulatelor care sunt teritoriu românesc! Dar PSD nu vrea să știe de lege, nu știe câte astfel de secții vor fi, care sunt costurile pentru închiriere spații, nu vrea să știe de nimic și pace! El dorește una și bună: să poată organiza câteva mii de astfel de secții, în care procesul de votare va fi absolut incontrolabil!

Pentru a nu fi acuzați că nu respectăm fie și în parte, drepturile omului am depus un amendament conform căruia, în birourile acestor secții să se includă și câte un reprezentant al partidelor politice parlamentare, participarea acestora, urmând să se asigure exclusiv pe cheltuiala acestor partide. Dar PSD a respins amendament, acesta fiind cea mai elocventă democrație că el dorește să legifereze niște reglementări la adăpostul cărora să fure "legal"!

3. În ceea ce privește "mita electorală", Alianța D.A. a insistat să păstrăm prevederile recent adoptate la Legea alegerilor locale. Însă PSD care probabil dorește încă de pe acum ca pentru parlamentarele din noiembrie candidații și activiștii săi să își reia nestingheriți practicile de mituire a electoratului a refuzat cu obstinație menținerea în totalitate a acelor prevederi, așa că le-a "tuns", încât să nu mai reprezinte un pericol.

4. Prin acest proiect de lege, PSD permite prefecților și subprefecților să candideze pentru Parlament, fără a demisiona cu 6 luni înainte de data alegerilor (conform Legii nr.68/92, republicată în 1966), astfel încât ei să fie concomitent și arbitri (adică prefecți, subprefecți) dar și jucători (candidați pentru Senat sau Camera Deputaților).

La limită, prin amendamente, Alianța D.A. a propus, pe de o parte, ca prefecții care vor să candideze să demisioneze din funcție cu minim 60 de zile înainte de data alegerilor, iar pe de altă parte, aceștia să nu poată participa la campania electorală din județele în care și-au exercitat funcțiile în ultimele 3 luni anterioare datei scrutinului, prevedere aplicabilă inclusiv șefilor serviciilor ministeriale deconcentrate la nivelul județelor, întrucât, ca și prefecții și subprefecții, aceștia au la îndemână o întreagă rețea ierarhică și o logistică importantă pe care le pot utiliza - așa cum au demonstrat-o și alegerile locale - în campania electorală.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Până la începerea efectivă a dezbaterilor la acest proiect de lege, puteam fi taxați că dintr-o teamă exagerată și nejustificată, abuzăm în încercarea noastră de a suprareglementa, acolo unde nu este cazul.

Dar iată că, miercuri 1 septembrie, în chiar prima zi a acestei sesiuni, imediat după începerea dezbaterilor la acest proiect de lege, PSD își dă în petic în ce privește atitudinea sa față de legi și regulamente. Iar aceasta nu s-a întâmplat într-o văgăună din pădurea de la Uțuțoaia unde nu te vede nimeni, ci în Parlamentul României, în fața presei și nu numai! Iar darea în petic a fost "comisă" nu de ... portarul de la sediul PNL, ci de ditamai vicepreședintele PSD Valer Dorneanu - Președintele Camerei Deputaților.

Astfel, când s-a ajuns la votarea unui amendament al opoziției la art.4 al proiectului de lege (conform căruia "pot depune candidaturi toate organizațiile, legal constituite, aparținând minorităților naționale reprezentate în Parlament"), domnul Dorneanu a constatat că opoziția este .... "majoritară"! Din acest moment a început circul. Mai întâi, preț de câteva minute, domnul președinte a încercat să ne convingă că 33 este mai mare decât 50 și că, pe cale de consecință... amendamentul a fost respins!? Pe fondul rumorii generale care s-a creat, sesizând și grotescul dar și pericolul, reprezentantul UDMR se apropie de domnul președinte și îi șuieră printre dinți să facă prezența nominală. Chiar dacă era așezat pe scaun, domnul Dorneanu ia poziția de drepți și "ordonă" strigarea catalogului. Trec mai bine de 40 minute și degeaba: 50 rămâne, indiscutabil, mai mare decât 33. Și atunci, alb ca varul, gândindu-se la ceea ce se putea întâmpla, domnul Dorneanu dixit: "Suspend lucrările Camerei Deputaților. Ne revedem luni, 6 septembrie. La revedere!", după care se întoarce pe călcâie și fuge din sală acompaniat de protestele liderilor grupurilor partidelor din opoziție, de fluierături, de huiduieli, de un vacarm greu de descris în cuvinte. De ce toate acestea? Pentru că, în conformitate cu Regulamentului Camerei Deputaților, la dezbaterile proiectelor de lege pe articole nu se cere un anumit cvorum, adică strigarea catalogului a fost neregulamentară. Apoi, niciunde în Regulament nu scrie că dacă deputații PSD nu sunt prezenți (ei fiind "ocupați" în teritoriu cu alegerile preliminare intere!?), lucrările Camerei trebuie suspendate! În fine, vacarmul final a fost generalizat și chiar amplificat pentru că pentru că domnul Dorneanu nu a avut bărbăția și nici eleganța necesare ca, înaintea "fugii", să recunoască, totuși, că numărul 50 este superior lui 33! Dar oare de ce s-a speriat într-atât domnul Dorneanu? Personal, cred că s-a speriat că nu va trece acest amendament și astfel UDMR e foarte posibil să nu mai intre în Parlament;...

Domnul Corneliu Ciontu:

Domnule Mocanu, ați depășit cu foarte mult cele trei minute. Vă rog frumos, am insistat la concizie.

Domnul Alexandru Mocanu:

Am terminat, domnule președinte.

S-a speriat că, imediat după acesta, urma să se voteze art.5, adică cel care va putea permite sau nu Președintelui României aflat în funcție să candideze pe lista unui partid politic și era previzibil că, în situația dată, articolul în forma propusă nu trecea la vot; s-a speriat pentru că precedentul creat cu votarea amendamentului de la art.4 s-ar fi putut menține până la sfârșit prin coalizarea întregii opoziții și, în acest fel, aceasta ar fi "curățat" legea de acele prevederi care "legalizează" frauda electorală a PSD. Iată de ce cred eu că domnul Dorneanu se făcuse alb ca varul.

În fața tuturor alternativelor posibile, "onestul" și "cinstitul" Valer Dorneanu, la fel ca în Caragiale, a ales.... "să suspandăm...." Și a fugit!

Dacă domnul Dorneanu - pe care îl consider la polul opus baronilor locali și centrali ai PSD - a putut proceda în acest fel, vă dați seama ce și, mai ales, câtă putreziciune e în PSD?!

Ceea ce trebuia demonstrat!

P.S. Miercuri 1 septembrie a.c., la Jurnalul de la ora 19.00, postul public de televiziune, TVR1, nu s-a dezmințit și a prezentat absolut tendențios incidentul petrecut în Camera Deputaților. Astfel, pe fondul unor imagini care nu spuneau nimic, redactorii de serviciu au citit un text din care rezultă că tot tămbălăul s-a produs datorită deputaților Alianței, care au insistat ca Ion Iliescu să nu poată candida la alegerile din noiembrie.

Rușine domnule Nicolau, Director general și președinte al Consiliului de administrație al TVR! Pentru astfel de dezinformări ordinare vi se permite să vă acordați salariul de 100 milioane lei pe lună?!

Ce poți să-i faci unui astfel de individ? Să-i ceri demisia.... E prea puțin! Și atunci? Rămâne ca telespectatorii plătitori de taxă tv să-l judece pe mercenar! Și poate și Clubul Român de Presă.

Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 20 november 2019, 6:27
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro