Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 21-09-2004

Ședința Camerei Deputaților din 21 septembrie 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.25 Leonida Lari Iorga - declarație politică cu titlul "România doar prin Dumnezeu mai poate fi";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Leonida Lari Iorga:

"România doar prin Dumnezeu mai poate fi"

În ultimul timp, se apropie de mine diverși ziariști cu întrebarea: ce se întâmplă în Republica Moldova, zona Transnistria? Ce să le spui în trei cuvinte despre problemele istorice care țin din adâncul vremurilor și până acum? Ce-ar trebui să le explic eu sau oricare altcineva despre ce este vorba, când e nevoie de un adevărat compendiu istoric asupra acestor teritorii?

Aceste teritorii au aparținunt din totdeauna românilor. Iată câteva argumente. Transnistria a fost zestrea Mariei de mangop, atunci când s-a căsătorit cu Ștefan cel Mare. Dar, până la asta, să nu uităm că Dacia Romană se întindea de la Bug, iar Tirasul (astăzi, Tiraspol) era un simplu port de importare și exportare a mărfurilor într-un ținut locuit total de daco-romani, iar nu de slavi. Rând pe rând și râu cu râu, Imperiul rus țarist, apoi, cel sovietic, actualmente, iarăși rus, ne-au cam mânat și îndepărtat pe noi, românii, dintr-un început, de la Bug, pe unde avem chiar orașul Nanu, ceea ce însemnează "naș", apoi, de la Nistru, pe unde avem cetățile noastre de rezistență, până s-a ajuns la Prut. Nici o Țară nu-și construiește cetățile de apărare înlăuntrul său, dar cu lăsarea în afară.

Plus de asta, uitați-vă cu atenție la harta României, cu Basarabia și Bucovina, ea seamănă cu o inimă. fără ele, seamănă cu un pește.

Pe placul Domnului sunt toate viețuitoarele, dar mai cu seamă omul, care e după chipul și asemănarea sa. Domnului, născătorului sufletelor noastre, primul nostru părinte înaintea părinților care ne-au născut în materie, nu-i este pe plac mândria, viclenia, minciuna, trădarea, uciderea, amorțirea în patimi. Tocmai de aceea, ținând cont de aceste cuvinte ale Domnului, consider că nu România, ci conducătorii săi de la 1989 încoace au încălcat orice prescripții ale Domnului și o spun fără înconjur: România doar prin Dumnezeu mai poate fi!

În încheiere, o strofă, una biblică, a scriitorului Efim Tarlapan: "După ce a primit o labă/ peste fața Basarabă,/ România mea, creștină/ A întors și Bucovina!"