Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2004 > 28-09-2004

Ședința Camerei Deputaților din 28 septembrie 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.18 Borbely Laszlo - intervenție politică intitulată "Promisiuni neonorate";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Borbély László:

"Promisiuni neonorate"

De-a lungul anilor s-a discutat foarte mult despre dreptul de proprietate.

În sfârșit, din legislația 1996 - 2000 s-a pornit conceperea unor legi care nu au însemnat numai o ocrotire formală a proprietății, ci o garantare reală a acesteia. Au trebuit să treacă ani buni până când au fost finalizate legile proprietății: legea privind retrocedarea fondului funciar și forestier (Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare) și Legea nr. 10/2001 privind retrocedarea imobilelor naționalizate.

În cadrul acestor legi sunt prevăzute foarte clar metodele privind despăgubirea celor care nu pot să-și redobândească proprietățile în natură.

Deși Legea nr. 10/2001 prevede că în termen de 30 de zile se stabilesc normele metodologice de despăgubire în bani sau acțiuni, nici până acum nu s-au finalizat acele prevederi care ar face funcționale despăgubirile. Știu, este vorba de o valoarea forte mare (după aprecieri, circa 5 miliarde dolari) dar este datoria morală și legală a Guvernului de a demara măcar, după aproape 4 ani, procedura de despăgubire.

Din păcate, deși au existat mai multe promisiuni, proiecte, chiar unele prevederi pentru eliberarea unor titluri de valoare, fără o concepție clară și o corelare a tuturor aspectelor fără o titrizare a acestor titluri nu s-a reușit decât bulversarea celor care după atâția ani de așteptare credeau că se rezolvă ceva.

Cu cât se amână mai mult finalizarea procedurii, cu atât rămân mai puține firme de privatizat, și șansele păgubiților sunt mai reduse.

În protocolul încheiat între PSD și UDMR, ani de-a rândul a fost prevăzută despăgubirea, dar nu s-a făcut mai nimic.

Se impun măsuri urgente pentru a urgenta despăgubirea, fără de care Constituția modificată, care precizează nu numai ocrotirea, ci și garantarea proprietății, va rămâne literă moartă.

Care ar fi aceste măsuri: toți cei implicați, AVAS, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, CNVM și alții, să aducă acele modificări legislative și guvernamentale care să facă viabilă emiterea titlurilor de valoare prin titrizare, cotare la bursă, prin oferta unui anumit procent din acțiunile firmelor care se vor privatiza, mai ales prin Ministerul Economiei.

Suntem în al 12-lea ceas. Proprietarii și-au pierdut răbdarea și vor apela din nou la instanțele europene dacă legislația din România nu reușește să rezolve această problemă urgentă. Fac apel la Guvernul României, la cei implicați, să ia urgent măsurile necesare pentru ca cetățenii sau instituțiile care și-au pierdut proprietatea, măcar să primească o despăgubire cât de cât apropiată de valoarea proprietății pierdute.

Este datoria morală a noastră, a tuturor, ca după 15 ani de la schimbarea regimului comunist, să repunem în drepturi pe cei pe care i-a nedreptățit un regim dictatorial.