You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2004 > 26-10-2004

Sittings of the Chamber of Deputies of October 26, 2004

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.11 Radu Ciuceanu - declarație politică intitulată: "Două castele pentru... un bilet de intrare!!".

 

Domnul Corneliu Ciontu:

  ................................................

Dau cuvântul domnului deputat Radu Ciuceanu, ultimul vorbitor.

Domnul Radu Ciuceanu:

Domnule prezident,

Domnilor colegi,

Încerc în câteva cuvinte să-mi exprim un punct de vedere, care, de altfel, va fi detaliat în declarația pe care o voi înmâna secretariatului. Este vorba de acea dulce uitare, poporul român îmbogățindu-și mereu istoria, prin lăsarea la vatră a unor datorii pe care le are față de cei care au luptat pentru propășirea sa, pentru salvarea lui.

Acum trei ani de zile, după nenumărate discuții, s-a hotărât să ia ființă un ordin comemorativ al rezistenței. Prin el se manifesta o recunoștință a patriei noastre față de cei care zeci de ani au luptat împotriva comunismului.

Au trecut aproape 4 ani de zile de atunci și nu s-a făcut nimic. La repetatele noastre insistențe, pe care le consideram motivate atât dintr-un punct de vedere personal, cât și cel al comisiei noastre, împotriva abuzurilor, ni s-a răspuns că nu se găsesc bani.

Este foarte ciudat. Iată că acum ne-am găsit să scoatem zeci de milioane de euro să plătim despăgubiri celor care trebuiau să fie ultimii despăgubiți. Pentru zecile de mii care urmau să capete o distincție, în fond, acești bani n-au apărut.

Personal, îmi pare rău de acest fapt, și voi prezenta, voi depune la secretariat protestul meu, nu numai al meu, dar și al camarazilor mei de luptă. Vă mulțumesc.

Declarație politică intitulată "Două castele pentru... un bilet de intrare!!"

Hotărât lucru, și parcă izvorât dintr-un blestem pe care poporul român îl adastă cu grijă, mai ales după cele două războaie mondiale și revoluția din decembrie 1989, umbrele celor ce s-au jertfit pentru țară și credința în Dumnezeu, devin din ce în ce mai scurte pierzându-se degrabă în albul indiferenței și ignorării timpului pe care-l trăim.

Ne despart numai câteva zile de când un H.G. a oferit fostului rege Mihai - detronat neconstituțional de către Armata Roșie și regimul comunist, pe care, din păcate, miopia sa și a partidelor politice i-a adus în țară - o despăgubire substanțială de zeci de milioane de euro pentru proprietățile sale de la Sinaia. Ceea ce ni s-a părut surprinzător, pe fundalul unei transparențe pe care vrem să o îmbrățișăm atunci când vom trece poarta Uniunii Europene. Să fim bineînțeleși, nimănui nu îi trece prin minte să facă vreun proces, în general, monarhiei române, și în special regelui Mihai, care a trăit momente de covârșitoare importanță pentru România, la o vârstă care-i proiecta gândurile și deciziile sub autoritatea celor mai iluștri reprezentanți ai clasei politice românești.

Evident că hotărârea luată de Guvernul României are o pronunțată și nedisimulată tentă politică. Indiferent de aportul pozitiv marcat, al domnului Radu Duda, de altfel, de însăși Premierul țării, al activității sale, problema restituirii celor două palate, atât de mult legate de istoria regilor, dar și a poporului român, trebuia să aibă în mod necesar o audiență publică. Cu atât mai mult cu cât la rotunjirea sumelor au contribuit și danii facute de binevoitori din țară, fără a mai vorbi de generozitatea poporului român exemplificată prin cele două legi de înzestrare a Coroanei regale, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În consecință, am considerat că o evaluare a celor două castele nu poate fi ruptă de o evaluare generală a întregului patrimoniu pierdut atât de fostul rege Mihai, cât și de patrimoniul național al Coroanei. Aici, evident, trebuie ținut cont de marile prejudicii artistice și financiare aduse Țării, în condițiile dramatice ale abdicării regelui Carol al II-lea, când în cele nouă vagoane, care l-au însoțit, au fost pierdute faimoasele colecții de artă flamandă și italiană, franceză și engleză care, numai în parte aparținuseră defunctului rege Carol I.

În ceea ce privește scurgerile de bunuri valorice: obiecte de artă, bijuterii, acțiuni nu se poate face o estimare corectă asupra lor.

Ceea ce se poate susține și afirma deschis este că - evident cu acceptul discret al ocupanților sovietici - o seamă de bunuri aparținând inventarului regal au fost fie înlocuite prin cópii, urmând să însoțească într-un transport asigurat alte bunuri printre care picturi de valoare spre o destinație știută. Pe urmă, de ce să nu se adauge suma de 500.000 de franci elvețieni pe care Alexandru Bârlădeanu i-a predat, la plecare, Casei Regale, dintr-o sumă care ar fi urmat să fie completată, dar numai prin tăcerea desăvârșită a fostului rege Mihai, ceea ce de altfel nu s-a petrecut. spre cinstea tânărului monarh.

Și o ultimă observație care este legată de "starea națiunii". Am fi considerat că ultimii, chiar efectiv ultimul care urma să-și ia proprietățile, înapoi - unele i-au fost deja restituite de mai bine de un an de zile - trebuia să fie în mod onorabil, cel care a părăsit țara, lăsând în urma sa să se consume tragedia unui popor care a înnobilat pământul țării cu sute de mii de victime sau care, tot cu sutele de mii, aproape de un milion, au suferit în urma terorii bolșevice. De aceea ni se pare anormal, dacă nu straniu și poate vina nu este în exclusivitate a fostului rege ci a familiei sau consilierilor săi ca, pe fundalul luptei de rezistență, care a fost o realitate, aici, în România, omul ca a fost de două ori rege să se coboare, acceptând o negociere petrecută pe sub mână aducătoare de mari beneficii, înainte chiar ca anumite probleme legate de înstrăinarea unor bunuri aparținând poporului român să nu fie complet elucidate.

Și acestea toate pentru a fi și a rămâne un exemplu de rectitudine morală și regală.