Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 27-09-2005

Ședința Camerei Deputaților din 27 septembrie 2005

2. Proiectul de Lege privind instituirea sistemului de certificate de import și de export pentru produse agricole (retrimis comisiei).
 
consultă fișa PL nr. 364/2005

 

- după pauză -

 

(În continuare, ședința este condusă de doamna Daniela Popa, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistată de domnii Victor Viorel Ponta și Titu Nicolae Gheorghiof, secretari)

Doamna Daniela Popa:

Începem ședința de astăzi, avem și cei doi secretari prezenți.

Declar deschisă ședința de astăzi a Camerei Deputaților anunțându-vă că din totalul celor 331 de deputați și-au înregistrat prezența la lucrări un număr de 248, sunt absenți 83, din care participă la alte acțiuni parlamentare un număr de 32 de deputați.

Continuăm dezbaterile inițiativelor legislative de pe ordinea de zi.

Am rămas ieri la Proiectul de Lege privind instituirea sistemului de certificate de import și de export pentru produsele agricole. Comisia a și stabilit și dumneavoastră ați aprobat un timp maxim de dezbatere de 10 minute.

Dacă la dezbateri generale mai e cineva care să ia cuvântul.

Poftiți. Domnul deputat Adrian Mihei, Grupul parlamentar Partidul Conservator.

Domnul Andrian Sirojea Mihei:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Din punct de vedere procedural, mi se pare lipsit de sens ca un obiect al unei inițiative legislative ce privește serviciile să nu treacă și pe la Comisia de industrii și servicii, iar această comisie să i se ceară avizul după ce s-a dat avizul pe fond la Comisia de agricultură.

Legea, în esență, este o lege bună care trebuie coroborată cu următoarea lege pe ordinea de zi referitoare la depunerea de garanții pentru aceste importuri și exporturi. Dar, pe lângă faptul că este o lege bună, ea poate să inducă și acea, să zic, acel grad de corupție care poate să apară și acei, să zic, indivizi sau societăți care să facă de fapt un trafic de certificate, pentru că la art.12 veți vedea obligațiile care derivă dintr-un certificat nu sunt transferabile, dar drepturile sunt transferabile și la un moment dat o să avem societăți care, din punct de vedere financiar sunt foarte bine așezate, dar din punct de vedere al obiectului de activitate agricultură, nu prea au nimic de-a face. Vor fi la începutul fiecărui an, vor lua aceste certificate care, după aceea, le vor comercializa.

De aceea, eu susțin, dacă se mai poate face ceva să putem să ne exprimăm ca și comisie asupra acestui proiect de lege, dacă nu, va trebui să aducem un amendament asupra art.12 care, în totalitate, ar trebui să fie tăiat.

De asemenea, este un alt articol aici despre forța majoră care induce o altă situație față de cea care este în dreptul internațional și este foarte cunoscută în legislația internațională a contractelor, referitor de "act of God". Sunt situații care sunt independente de voința părților contractuale și nu ar trebui să facem noi altceva decât este în spiritul dreptului internațional.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

La dezbateri generale. Domnule deputat Mihei, am înțeles de la dumneavoastră că propuneți retrimiterea la comisie, da? Da.

Rog comisia să-și spună punctul de vedere. Domnul deputat Mihei a propus retrimiterea la comisie.

Domnul Valeriu Tabără:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

De acord să fie retrimisă la comisie pentru a clarifica și problema titlului legii pentru că este vorba și de modificarea Legii nr.1/2004 și de asemenea de modificarea unui articol. Și atunci mâine încercăm să facem rapoartele suplimentare.

Mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Vă supun la vot această propunere.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

În unanimitate s-a trimis proiectul de lege la comisie.

Domnul deputat Dan Ioan Popescu. Vă rog.

Domnul Dan Ioan Popescu:

Doamna președinte,

Aș vrea să reiterez și în fața plenului Camerei Deputaților, Comisia de industrii a solicitat Biroului Permanent ca acest proiect de lege să-i fie repartizat și pe fond. Și vrem să discutăm împreună cu Comisia de agricultură tocmai pentru a se clarifica toate aspectele care sunt supuse discuției.

Doamna Daniela Popa:

Cred că nu puteți decât să trimiteți amendamente la comisie. Procedural nu știu cum se poate.

 

Domnul Dan Ioan Popescu (din sală):

Am cerut Biroului permanent săptămâna trecută acest lucru, să se retrimită la comisie.

Doamna Daniela Popa:

Este în regulă. Atunci, pe ordinea de zi, mâine, la Biroul permanent să figureze și această chestiune.

Vă mulțumesc.

Dacă cele două comisii sunt de acord să realizeze un raport comun, este în regulă.