Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 6, 2006
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.5/16-02-2006

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-10-2019
08-10-2019
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 06-02-2006 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 6, 2006

18. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului  

   

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

    ................................................
 

Urmează prezentarea interpelărilor pe scurt. Domnul deputat Eugen Bejinariu a depus 5 interpelări în scris. Evident că nici nu-i dădeam cuvântul să susțină 5 interpelări, pentru că regulamentul este restrictiv și este de datoria mea să vă reamintesc această literă a Regulamentului.

Domnul deputat Ioan Munteanu - 6 interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Gabriel Vlase - 6 înterpelări depuse în scris.

Domnul deputat Claudiu Pop - 4 interpelări depuse în scris.

Domnul deputat Gheorghe Chiper - o interpelare depusă în scris.

Domnul deputat Viorel Pupeză - o interpelare depusă scris.

Domnul Titus Corlățean o interpelare depusă scris.

 
Adrian Moisoiu

Domnule deputat Adrian Moisoiu, aveți 3 interpelări. Având în vedere că timpul ședinței ne permite, de data aceasta celor prezenți le dăm cuvântul ca să susțină interpelările pe scurt, evident, cu respect pentru colegi.

 

Domnul Adrian Moisoiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Într-adevăr, sunt 3 interpelări, una mai importantă decât cealaltă.

Prima este adresată, hai să spunem, domnului Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe, și se referă la faptul că la 20 octombrie 2005 s-a hotărât prin Acordul român dintre România și Ungaria deschiderea unui consulat la Miercurea Ciuc, respectiv, prin reciprocitate, la Gyula în Ungaria. Dacă Ungaria deja la data de 3 ianuarie și-a inaugurat la Miercurea Ciuc, așa cum a fost înțelegerea, acest consulat, după informațiile noastre, România încă nu a găsit clădire în care să fie amenajat consulatul.

Deci îl rog pe domnul ministru să ne dea informații asupra stadiului în care se găsește această activitate.

O a doua interpelare este adresată chiar domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu și se referă la "Fundația Gojdu". Dat fiind faptul că aceasta este deosebit de importantă, fiindcă așa: "se adresează acelei părți a națiunii române din Ungaria și Transilvania care se ține de legea răsăriteană ortodoxă" și pentru că între România și Ungaria s-a încheiat un acord care deja este înaintat către Parlament ca să îl legalizăm, după acest proiect de lege, și care este anticonstituțional, e neconstituțional prin o serie întreagă de prevederi de la art.29 alin.3 și 5, art.33 alin.3, art.44 alin.1 și 4, art.46 și art.136 alin.5.

Îl invit pe domnul prim-ministru să poftească aici în fața noastră și să spună care e motivul pentru care a înființat această nouă sau care se dorește să fie înființată această nouă fundație care poartă același nume, "Gojdu", având în vedere că de fapt Guvernul ungar este cel care nu respectă legea. Românii au o "Fundație Gojdu", nu mai au nevoie de încă una care să aibă același nume.

Domnul prim-ministru are datoria să oblige Guvernul ungar să respecte legile internaționale care prevăd că un asemenea testament cum este acesta se încheie și se derulează până când se epuizează întreaga avere. România respectă legile retrocedării averilor, Ungaria nu are aceleași obligații? Renunțarea de către statul român asupra dreptului la moștenirea Gojdu reprezintă totodată și un cadou nemotivat făcut statului ungar. Sau există vreun interes?

În sfârșit o a treia interpelare are mai multe direcții și anume: domnului ministru Gheorghe Dobre la transporturi, domnului ministru Gheorghe Barbu la muncă și protecție socială, domnului Blaga la Ministerul Administrației și Internelor, domnului Vlădescu la Ministerul Finanțelor, cât și domnului Răzvan Orășanu, președintele de la AVAS. Se referă la faptul că SC CFR - mesagerie s-a privatizat încă din decembrie 2004 și iată că în clipa de față oamenii sunt, din luna septembrie, deci începând cu sfârșitul lui august nu au mai primit nici un fel de salarii. Partea proastă, pentru că sunt aici înșirate toate lucrurile care s-au derulat între momentul privatizării și luna septembrie, la care mă refer, partea proastă este că pe fluturașii de salarii apar că se plătesc c.a.s. și contribuție pentru șomaj, sănătate, pensii, dar acești bani nu se virează la Inspectoratul Teritorial al Muncii, motiv pentru care oamenii nu se pot înscrie nici la șomaj, oamenii nu se pot înscrie nici la cursurile de preformare. Partea proastă este că neavând bani nu plătesc contribuția sindicală și, în consecință, nici sindicatul de profil nu le apără interesele.

Problema este și mai gravă în condițiile în care, în decembrie 2005, câțiva dintre ei, în mod demonstrative, au început și au făcut o grevă a foamei, dar în momentul când au văzut că nimeni nu se interesează de ei și pot să moară liniștiți, normal că au întrerupt.

Față de cele de mai sus, îi rog pe cei amintiți înainte să se implice și să vină aici, în fața noastră, și să ne spună care este poziția ministerelor pe care le conduc, respectiv care sunt măsurile pe care le preconizează.

Încă o dată vă mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule deputat, înțeleg că ultima interpelare are cinci adresanți, v-aș ruga foarte mult să precizați dacă doriți un răspuns scris, oral sau coral!?

 
 

Domnul Adrian Moisoiu:

Păi, peste tot le-am transmis dânșilor, adică în adresa de prezentare am scris și scris și oral, dar mă mulțumesc dacă vine cineva și-mi dă răspunsul oral și restul să le discutăm, să mi le trimită și în scris.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Luați-o ca o glumă colegială făcută cu simpatie.

Domnul deputat Baban Ștefan nu este prezent. Doamna deputat Daciana Sârbu, trei interpelări depuse scris.

 
Grațiela Denisa Iordache

Doamna deputat Grațiela Iordache. Vă rog, doamna deputat. Aici nu scrie ce număr de interpelări aveți.

 

Doamna Grațiela Denisa Iordache:

Doar una, domnule președinte.

 
   

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog!

 
 

Doamna Grațiela Denisa Iordache:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Obiectul interpelării care este adresată președintelui AVAS, domnul Răzvan Orășanu, are ca subiect situația de la S.C. "Industria sârmei" din Câmpia Turzii, județul Cluj.

După cum poate ați auzit este o zonă...deci Câmpia Turzii este o zonă monoindustrială. De această societate comercială, privatizată în present, depinde nu numai Câmpia Turzii, dar încă 2000 de salariați din Turda și încă 7 comune din împrejurimi. Este vital dezvoltarea și menținerea la o rată a profitabilității înalte a acestei companii pentru județul Cluj și pentru zona Câmpiei Turzii.

Din păcate, se pare că semnalele sunt foarte proaste, s-a ajuns din acest motiv la conflicte sociale deosebit de puternice, muncitorii ajungând până la blocarea drumului în urma unei greve spontane.

Având în vedere această situație și faptul că deși s-a reluat lucrul, multe dintre împrejurările care au condus la această situație rămân aceleași, rugăm președintele AVAS să instituie o comisie de urgență care să analizeze evoluția economico-financiară a societății de la momentul privatizării până în prezent și modul în care au fost realizate aceste clauze ale contractului de privatizare, contract care rămâne un secret până la ora actuală atât pentru deputații județului Cluj, cât și pentru muncitorii de acolo.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

 
Cornelia Ardelean

Doamna deputat Cornelia Ardelean. Vă rog.

 

Doamna Cornelia Ardelean:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Interpelarea este adresată domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu și are ca subiect situația de la S.C. Aris Arad.

Voi spune doar pe scurt că solicit sprijinul și intervenția domnului prim-ministru în analiza situației de la S.C. Aris. Consider că acolo se întâmplă o nedreptate și cred că organele abilitate ar trebui să facă o analiză asupra acestei situații.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

 
Paul Magheru

Domnul deputat Paul Magheru, Grupul parlamentar P.R.M.

Poftiți, vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Paul Magheru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În condiții favorabile, îmi permit și eu să vă prezint foarte pe scurt trei interpelări, două adresate ministrului educației și cercetării și una domnului prim-ministru.

Prima interpelare are ca obiect necesitatea promovării unei hotărâri de guvern cu specializările acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu pe universități, facultăți sau departamente. Știți foarte bine că din acest an, mai exact din acest an universitar, s-a trecut la activitate universitară pe baza unei noi legi a învățământului, Legea nr.288, după structura procesului de la Bologna, situație în care au apărut noi organisme de evaluare a calității învățământului superior, a fost abrogată activitatea C.N.E.E.A.-ului, s-a înființat ARACIS-ul care încă nu și-a preluat activitatea.

Cert este că în această situație universitățile suferă, adică din cauza următorului lucru: au fost acreditate multe specializări care n-au mai fost publicate în hotărâri de Guvern, or, Legea învățământului stipulează clar: nu se pot organiza licențe și nici nu se pot face admiteri dacă specializările care fac acest lucru nu sunt prevăzute în hotărârile de guvern. Deci, lucrul acesta îl cerem cu insistență și foarte repede din partea Ministerului Educației și Cercetării.

A doua interpelare adresată tot ministrului educației și cercetării are ca obiect formarea inițială a personalului didactic din învățământul primar și preșcolar. De altfel, mâine, în legătură cu acest lucru mi-am permis și o declarație politică pentru că este vorba nu numai cea mai nobilă meserie din lume, dar probabil cea mai importantă. Este o meserie apostolică, aceea de educatoare și de învățătoare.

Suntem, dacă nu vom fi foarte atenți, pe calea de a comite greșelile care s-au făcut și până acum în legătură cu pregătirea acestor cadre didactice din învățământul primar și preșcolar. Mi-am permis și-mi permit și acum în interpelarea aceasta și în declarația politică de mâine să sugerez, să cer celor de la minister să supravegheze prin ordine ferme respectarea Legii învățământului privind dreptul instituțiilor de învățământ superior care au dreptul să facă această pregătire, adică nu orice SRL, nu orice om pus pe căpătuială, ci numai acele instituții de învățământ superior care au specializări de psihologie și științele educației acreditate, ceea ce, din păcate, până acum nu s-a făcut.

Iar primului-ministru îi adresez o interpelare care are ca obiect, mai exact, o solicitare a listei la zi a solicitărilor de restituire a imobilelor situate în Municipiul Oradea și județul Bihor. Acest lucru a pornit de la faptul că, într-un proces legitim și din care România și-a făcut un merit, de respectare a și de garantare a calității, din păcate, s-au găsit oameni, instituții, societăți care revendică, ordine călugărești, medievale sau care n-au existat niciodată, care revendică imobile în care-și desfășoară activitatea instituții de stat, școli, internate și care sunt revendicate în mod absolut neligitim. De aaltfel, autoritățile, cel puțin legale, din Bihor recunosc că aproape toate actele care s-au cerut până acum sunt deficitare și nu se poate pune mare credit pe ele, încât, în final, l-am asigurat pe domnul prim-ministru că, după ce vom avea această listă, multe din aceste nereguli sesizate și de către noi și de către Prefectura și de către Consiliul județean Bihor, ca deputat P.R.M. de Bihor, ca reprezentant al intereselor județului și ale țării, avem dreptul să ne convingem de legitimitatea retrocedărilor, dar mai ales să pregătim din timp și la nevoie să preîntâmpinăm risipirea bunului public.

În acest scop, v-am solicitat și așteptăm cu încredere, domnule prim-ministru, lista cu cererile de retrocedare a unor imobile din Municipiul Oradea și județul Bihor și sunt sigur că situația este generală, din păcate, în toată Țara Românească.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Dați-mi voie să fac o remarcă de ordin procedural. În conformitate cu art.177 alin.1 din Regulamentul Camerei Deputaților, interpelările adresate primului ministru și astăzi au fost două de acest gen, se pot expune din două în două săptămâni, în ziua de luni, consacrată răspunsurilor la interpelări, între orele 18,00 și 18,30.

Textul regulamentului are o rațiune pentru a face o departajare în ceea ce privește importanța și greutatea răspunsurilor.

Nu am oprit pe nimeni să le dezvolte acum, pentru că nu este vina domnilor deputați, dar rog staful tehnic și, mai ales, rog pe colegul din Biroul permanent care răspunde de organizarea ședințelor de interpelări și întrebări să respecte pe viitor regulamentul.

Vă mulțumesc.

Aș dori să se consemneze în stenogramă și această parte a stenogramei să fie înaintată Biroului permanent.

 
Andrian-Sirojea Mihei

Domnul deputat Andrian Mihei. Nu este prezent. Este prezent? Mă scuzați, domnule deputat.

Vă rog să susțineți.

 

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am trei interpelări. Prima adresată Ministerului Economiei și Comerțului, care sunt posibilitățile de concretizare a proiectului Nabucco. O alta adresată Ministerului Administrației și Internelor. Ministerul Administrației și Internelor a achiziționat un lot de trei nave de patrulare second-hand. Care a fost procedura de achiziționare a acestor nave.

Iar a treia este adresată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale: în contextul gripei aviare, să se precizeze dacă în județul Constanța au fost societăți comerciale afectate, care au fost acestea, dacă au fost despăgubite și care a fost cuantumul despăgubirilor.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Petru Călian

Domnul deputat Petru Călian. De data aceasta n-am mai greșit. Vă rog.

 

Domnul Petru Călian:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Cu scuzele de rigoare, am două interpelări care sunt adresate domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu e vina domnilor deputați. Vă rog să le susțineți.

 
 

Domnul Petru Călian:

Vă mulțumesc.

Prima interpelare are ca obiect situația I.M.M.-urilor românești în contextul aderării României la Uniunea Europeană și condițiile de armonizare a politicii acestora cu cele europene.

Este cunoscut faptul că foarte multe societăți comerciale private sunt în situația de a da faliment după momentul aderării la Uniunea Europeană, momentul 2007. De ce? Pentru că deja apare o piață globală concurențială la care se discută de alte standarde în care nu se încadrează cel puțin 40% din societățile private mici și mijlocii din România.

În acest sens, am solicitat primului-ministru să ne comunice care sunt măsurile pe care le întreprinde Guvernul României în vederea diminuării impactului pe care această aderare o va avea asupra întreprinderilor mici și mijlocii.

O a doua interpelare este adresată, evident, domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu și are ca obiect restituirea averii lăsate moștenire națiunii române de Emanuil Gojdu și respectarea acordurilor semnate în 2002 de statul român și cel maghiar și a celui din 1940, prin care autoritatea maghiară se obliga să restituie României întreg patrimoniul Gojdu aflat pe teritoriul țării vecine.

Este deja o problemă foarte mediatizată. Guvernul, din păcate, a venit cu un proiect de lege care a fost trecut de comisie, a ajuns în fața plenului Camerei Deputaților prin care se prevedea înființarea unei fundații mixte româno-ungare care să administreze patrimoniul Fundației Gojdu.

Ulterior, fără să știm de ce, a fost retras, iar acum este pe rolul Comisiei juridice o altă ordonanță care prevede același lucru. Este o măsură, o ordonanță criminală pentru că este imposibil, un patrimoniu de peste 3 milioane de dolari lăsat de către distinsul avocat Emanuil Gojdu și totodată om politic, demnitar, lăsată prin testament, așadar, tinerilor ortodocși, și, mai precis, Bisericii Ortodoxe Române.

Acest lucru nu a fost respectat. Ba mai mult de atât, într-un mod de-a dreptul mârșav, Primăria sectorului 7, dacă nu mă înșel din Budapesta, și-a permis să concesioneze majoritatea clădirilor unor firme mixte maghiaro-cipriote. Este un act abuziv și Guvernul României nu trebuie să îngenuncheze în această situație în fața guvernului de la Budapesta.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Domnilor deputați, vreau să vă mărturisesc că eu am făcut prima clasă primară la Liceul "Emanuil Gojdu" care poartă un nume pe care cred că Parlamentul României trebuie să-l apere.

 
Florin Iordache

În continuare, domnul deputat Ioan Țundrea, două interpelări depuse în scris; doamna deputat Manuela Mitrea, o interpelare depusă în scris; doamna deputat Manuela Mitrea este foarte harnică în absență; domnul deputat Florin Iordache, patru interpelări depuse în scris.

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

Voi fi foarte scurt. Două din interpelările mele sunt adresate doamnei ministru Sulfina Barbu. Prima vizează localitățile Vulturești și Dobroteasa din județul Olt, localități care, în urma ploilor abundente și inundațiilor din vara anului trecut, au avut de suferit și la această dată, aproximativ 100 de hectare sunt compromise, cât și drumul național 67 care a avut de suferit și am rugămintea la doamna ministru să-mi precizeze care sunt măsurile pe care intenționează ministerul pe care-l conduce să le ia.

Cea de-a doua interpelare adresată tot doamnei ministru Sulfina Barbu vizează localitatea Vitomirești din județul Olt. Și această localitate a avut de suferit și o rog să-mi precizeze la care din lucrările de reabilitare și consolidare care traversează localitatea Vitomirești intenționează în programul dumneaei să acționeze.

Cea de-a treia interpelare este adresată domnului ministru Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale, și vizează analizele pozitive și negative care au fost făcute la păsările sălbatice. Pentru că, așa cum știm, prin ordinul ministrului Gheorghe Flutur, vânătoarea la păsările sălbatice a fost interzisă, comparativ cu țările Uniunii Europene unde în combaterea gripei aviare tocmai că s-a considerat că vânătoarea este o soluție.

Și ultima interpelare vizează pe doamna ministru Monica Macovei, ministrul justiției. Pentru că prin interpelarea 537 B am solicitat să-mi precizeze echipa de consultanți și realizările profesionale ale celor care au întocmit raportul Freedom House. Dumneaei mi-a răspuns parțial. O rog să-mi precizeze dacă echipa care a realizat raportul Freedom House...să-mi precizeze echipa cât și copiile și cv-urile acestor oameni să vedem dacă aceștia au fost cei mai nimeriți care au putut întocmi acest raport.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Mircia Giurgiu

Domnul deputat Gheorghe Băeșu, depus în scris. Domnul deputat Ion Călin, interpelare depusă în scris. Domnul deputat Marius Iriza, patru interpelări, din fericire, depuse în scris. Domnul deputat Petre Străchinaru, o interpelare depusă în scris. Domnul deputat Emil Radu Moldovan, două interpelări depuse în scris. Domnul deputat Ioan Aurel Rus, patru interpelări depuse în scris. Domnul deputat Mircia Giurgiu, patru interpelări.

Vă rog, pe scurt, domnule deputat, să le susțineți.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prima interpelare este adresată domnului Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru al României. Obiectul interpelării îl constituie situația foarte gravă în care se află 14 salariați de la SOMVETRA Gherla S.A. din județul Cluj, care sunt în a patra zi de greva foamei. Până în acest moment, nimeni din autoritățile publice locale nu au fost prezenți la fața locului. Precum și situația grea în care se află 626 de salariați de la acea societate care sunt nevoiți să trăiască de mai bine de trei luni fără nici un fel de venit.

O a doua interpelare este adresată doamnei Anca Boagiu, ministrul integrării europene și domnului Gheorghe Barbu, ministrul muncii. Obiectul interpelării îl constituie accesarea fondurilor europene, fiindcă la regiunea nord-vest s-au pierdut 300.000 de euro anul trecut din fondurile PHARE, la componenta dezvoltare-resurse umane, care se referă la calificarea, recalificarea șomerilor și păstrarea locurilor de muncă.

O altă interpelare este adresată domnului Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății. Obiectul interpelării îl reprezintă situația gravă cu care se confruntă nou-născuții din județul Cluj. Peste 2500 de sugari nu mai primesc lapte praf gratuit și sunt în pericol de a contacta diferite boli.

Și ultima interpelare este adresată domnului Gheorghe Barbu, ministrul muncii, solidarității sociale și familiei și obiectul interpelării îl reprezintă situația în care se află mamele care nu au mai primit indemnizația de creștere a copilului datorită faptului că societățile la care au lucrat au fost închise sau se află în procedură de faliment.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Valentin Adrian Iliescu

Domnul deputat Valentin Iliescu, o interpelare. Vă rog să poftiți, domnule deputat.

 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Cred că dintr-o eroare materială s-a menționat că este vorba de o interpelare. De fapt sunt două, care de fapt amândouă au același filon, ideea de dreptate și adevăr.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog să le susțineți pe amândouă.

 
 

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Recent, Curtea Marțială dintr-un stat federal american s-a pronunțat pentru achitarea pușcașului marin american care l-a accidentat mortal pe teritoriul României pe basistul trupei "Compact", Teo Peter. Un caz clar de sfidare a ideii de dreptate și adevăr, față de care autoritățile române, foste și actuale, au o foarte mare responsabilitate.

Prin interpelarea mea, cer ministrului de externe Mihai Răzvan Ungureanu să prezinte poziția oficială a ministerului pe care îl conduce și măsurile pe care le va întreprinde Guvernul României pentru ca această evidentă încălcare a ideii de dreptate și adevăr să fie reparată.

Cea de-a doua, pe aceeași linie, acea de sfidare și de încălcare permanentă a ideii de dreptate și adevăr care, din păcate, se desfășoară în continuare sub ochii noștri. Este vorba de privatizarea Societății ARO SA Câmpulung, despre care foarte mulți români spun că este o hoție evidentă, dar față de care autoritățile statului român, în mod clar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în ciuda numeroaselor frământări sociale din localitate și din județ, nu a făcut până în prezent absolut nimic.

Interpelarea este adresată noului președinte Răzvan Orășanu. Fac precizarea că pe aceeași temă am depus încă două demersuri, o întrebare și o interpelare, la care autoritățile statului abilitate, respectiv AVAS-ul nu au catidicsit să răspundă.

Vă mulțumesc frumos.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Gheorghe Sârb

Domnul deputat Anghel Stanciu, o interpelare depusă în scris, domnul deputat Vasile Soporan, trei interpelări depuse în scris, domnul deputat Cosmin Nicula este autorul unui record, 11 interpelări depuse în scris. Domnul deputat Aurel Vlădoiu, două interpelări depuse în scris. Doamna deputat Mihaela Rusu, o interpelare depusă în scris.

Deputații Corneliu Dida, Eduard Martin, Alexandru Mazăre, trei interpelări depuse în scris. Domnul deputat Gheorghe Sârb, o interpelare depusă în scris. Este prezent? Da.

Vă rog, domnule deputat. Iertați-mă, urmăream mai mult lista decât sala.

Vă rog.

 

Domnul Gheorghe Sârb:

Stimați colegi,

Interpelarea de față se adresează domnului ministru al finanțelor Sebastian Vlădescu. Este pe tema alocării unor fonduri ca urmare a aplicării Legii 189/2001 pentru o serie de bugete locale din județul Constanța.

Este vorba de fapt de 9 comune din acest județ care, în urma aplicării Decretului-Lege nr. 118 din 1990 și a Legii nr. 189 din 2001, sunt văduvite la capitolul "venituri bugetare" de sume relativ importante pentru aceste bugete.

Precizez că cele două texte de lege pomenite implică o serie de scutiri privind plata impozitelor și taxelor locale pentru aceste persoane. Este vorba de circa 1500 de cetățeni din comunele respective, 9 comune, cu un deficit de venituri pe această cale de 3,1 miliarde lei vechi, sume care sunt relativ importante mai ales pentru una dintre ele, comuna Fântânele care are un deficit de 1 miliard de lei, este o comună nou înființată în cursul anului trecut.

Solicităm domnului ministru de finanțe măsurile de rigoare în baza legii care precizează că "ministrul finanțelor va introduce în structura bugetului de stat sumele necesare", presupunând desigur nu numai asigurarea drepturilor bănești pentru aceste persoane persecutate sau deportate în trecutele regimuri totalitare, ci și acoperirea impozitelor lipsă la bugetele locale, ca urmare a aplicării respectivelor legi.

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Dragoș Petre Dumitriu

Mai sunt înscriși pe listă, doamna Daniela Popa lipsește. Domnul deputat Nicolae Popa lipsește. Domnul deputat Dragoș Dumitriu, vă rog să reveniți în mijlocul nostru.

Poftiți la tribună.

 

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Tocmai încercam să conving Puterea să treacă la a face dreptate și adevăr și a respecta adevărul.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Știți de ce e puternică Puterea? Pentru că nu se lasă convinsă.

Vă rog frumos.

 
 

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Avem și noi ce învăța, deci.

Este vorba de o interpelare cu un subiect foarte clar și précis, și anume, situația alimentării cu apă potabilă din Municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș.

Interpelarea este adresată în primul rând doamnei ministru a mediului, Sulfina Barbu, apoi domnului ministru al administrației și internelor, Vasile Blaga și, în fine, domnului ministru al sănătății, Eugen Nicolăescu.

Îi invit pe acești domni să facă un control al situației calității apei potabile din zona Curtea de Argeș și a fondurilor alocate pentru întreținerea, repararea și asigurarea bunei funcționări a instalațiilor de alimentare cu apă potabilă de acolo.

De asemenea, le solicit să ia măsuri împotriva reprezentanților lor în teritoriu care ei aveau obligația de a sesiza această proastă funcționare și de a reglementa toată situația la timpul potrivit.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Costache Mircea

Doamna deputat Olguța Vasilescu, interpelare depusă scris. Domnul deputat Mircea Costache, cinci depuse în scris, una pe care o susțineți oral.

Vă rog.

 

Domnul Costache Mircea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vreau doar să le enumăr, nu să le prezint, pentru că e vorba de o prezentare pe scurt. Una se adresează domnului ministru al culturii și cultelor și se referă la finalizarea edificiului Bibliotecii Naționale, pe lângă care bucureștenii și nu numai ei trec de foarte multă vreme și nu știu ce se întâmplă acolo.

O alta se referă la "Integrala Eminescu" rămasă în suspans, tot adresată domnului Adrian Iorgulescu. Una adresată deopotrivă domnului Răzvan Orășanu, președinte AVAS, dar și ministrului transporturilor și se referă la privatizarea Serviciului de expediții, mesagerie, bagaje, coletărie CFR mesagerie SA, dar și a stațiilor de informare călători din unele orașe inclusiv din Municipiul Buzău.

Și, de asemenea, o întrebare pe adresa domnului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu în care mă interesează cum apreciază domnia sa promovarea interesului național de către autoritățile române în procesul de privatizare a băncilor, rețelelor electrice, a contractării importurilor de gaze etc.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Și eu vă mulțumesc.

La observația anterioară trecută în stenogramă cu privire la modul de alcătuire a acestei ședințe, adăugați împrejurarea că s-au programat și întrebări în ședința destinată interpelărilor. Cu această motivare, adresă la Biroul permanent.

Domnul deputat Mihai Mălaimare, două interpelări depuse în scris.

Cu aceasta, programul de astăzi a fost epuizat.

Stimați colegi, declar închisă ședința de astăzi, luni, 6 februarie, a Camerei Deputaților.

 
   

Ședința s-a încheiat la ora 19,17.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 14 october 2019, 19:02
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro