Valeriu Tabără
Valeriu Tabără
Sittings of the Chamber of Deputies of February 7, 2006
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.6/17-02-2006

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 07-02-2006 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 7, 2006

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.3 Valeriu Tabără - intervenție politică intitulată "Mai este nevoie în România de biotehnologii?";

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Din partea Grupului parlamentar al P.D., domnul deputat Valeriu Tabără.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Valeriu Tabără:

Doamna președintă,

Doamnelor colege și domnilor,

Eu nu am să dau citire întregii declarații, ci doar am să spicuiesc câteva dintre ideile ei, și, în același timp, să o prezint pentru stenogramă.

Declarație politică se intitulează "Mai este nevoie în România de biotehnologii?"

Și această problemă mi-o pun, legat fiind de Hotărârea de Guvern care s-a dat săptămâna trecută, de interzicere a fi cultivată în România "soia modificată genetic".

Este o simplă speculație și o măsură oarecare. Numai de interzicere a unei plante, obținută după cele mai noi metode și poate cele mai de vârf cuceriri ale științei în domeniul biologiei. Pentru că de o astfel de măsură trebuie să se lege și altele, eu le spun în ghilimele, și anume este vorba de a analiza dacă existența universităților și a facultăților, a secțiilor de biotehnologii în care se instruiesc și se specializează oameni de vârf în tehnica aceasta a investigației, în microcosmosul celulelor, mai este necesareă în România?

Și i-aș ruga pe cei 2 miniștri, ai "agriculturii" și ai "mediului", dar o fac cu deosebită seriozitate, să analizeze într-un viitor foarte apropiat și o hotărâre de Guvern care să decidă dacă astfel de secții și universități își mai au locul în România. Pentru că măsura și hotărârea de Guvern luată, în opinia mea și nu numai, este lipsită de orice temei științific.

Nu cred că ne putem juca, nici din punct de vedere economic, și nici din punct de vedere al perspectivelor realizărilor științifice în domenii de vârf ale biologiei, așa cum n-am putea renunța niciodată la ceea ce înseamnă cercetarea atomului și folosirea atomului. De altfel, cele două chestiuni, macrocosmosul, tendința de a cuceri luna și toate celelalte componente ale universului, de a le cunoaște, sunt la fel de importante ca și cea de a cuceri celula și ceea ce înseamnă controlul caracterelor, și a ceea ce înseamnă utilizarea în scopurile pașnice și a vieții, a marilor cuceriri ale biologiei în secolul al XX-lea.

(In continuare, partea finală a intervenției consemnate conform materialului depus la secretariatul de ședință.)

Este o întrebare pe care mi-o pun mereu în ultimii ani. Și vă mărturisesc că o fac nu din cauza produselor rezultate din aceste tehnici de vârf, o fac pentru că în România, după 1990 în facultățile de biologie și apoi în universitățile de științe agricole s-au înființat secții și apoi facultăți de inginerie genetică la care încă din primele momente a fost întotdeauna o concurență acerbă pentru ocuparea locurilor repartizate de către Ministerul Educației și Cercetării.

Acest lucru s-a repetat an de an, cei mai buni elevi s-au îndreptat spre aceste locașuri unde, credeau ei, vor învăța să facă ceea ce natura nu reușise îndeajuns: să perfecționeze viața, pentru că dincolo de tot ceea ce se spune, tehnicile de inginerie genetică nu sunt altceva decât mijloace de a crea diversitate și perfecțiune.

Dincolo de ce a făcut și face natura în mersul ei etern (crearea vieții, modelarea mediului - sunt specii care dispar, sunt multe care apar - sunt munți tineri, sunt munți bătrâni, sunt regiuni întregi în care locul vegetației este luat de nisip - toate în timp de milioane de ani), apare și forța creatoare a omului, care prin tot ceea ce a dobândit de-a lungul existenței sale, cu mijloacele tehnice evoluate, este capabil să accelereze unele procese naturale, care în cadrul natural se desfășoară în milioane de ani, timpii de realizare a acestor procese în laborator se măsoară în ani, luni, săptămâni sau chiar zile ... Rezultatul activității științifice la nivel înalt, folosirea tehnicilor moderne de investigație duc inevitabil la creații noi, cele mai multe fiind puse în slujba și folosul omului.

Îmi amintesc, fiind în primii ani de școală generală, în anii '50 ai secolului trecut, cum profesorii ne vorbeau cu o oarecare reținere despre marile realizări ale lui Miciurin, și mai târziu la disciplinele de botanică și zoologie despre "marile descoperiri ale lui Lasenko" în biologie, acolo unde-și găsise loc politica bolșevică.

Niciodată în acei ani, aproape nici un profesor nu îndrăznea să ne spună ceva despre morganism, despre ceea ce înseamnă genetica moleculară, prin care mari cercetători americani (Wattson, E.Crik, Morgan) prin cercetările lor arătaseră și demonstraseră, începând cu anul 1941 - care este baza dezvoltării vieții - ADN și ARN și ARI - alcătuite din gene - care stau la baza cercetărilor, precum cărămizile dintr-o construcție, cărămizi care încă de pe atunci se spunea că ar putea fi schimbate din lațul genetic - determinând alte caracteristici organismului. Și, ceea ce era important, se spunea și apoi s-a demonstrat că aceste descoperiri epocale vor revoluționa viața umană, îmbunătățind-o, că se va putea ajunge să se trateze boli incurabile prin intervenții pe celule, pe nucleu, gene și fracțiuni de gene.

Din anii '40 ai secolului trecut, lumea științifică este într-o cursă contra cronometru pentru cunoașterea macrouniversului și pentru cea a microuniversului - atomul și celula - ambele extrem de importante pentru ceea ce va însemna viața pe pământ.

Nu mi-am propus să vin în Camera Deputaților cu o pledoarie științifică în favoarea ingineriei genetice, ci mai mult pentru a pune în gardă pe cei care vor asculta și vor citi ceea ce am spus aici. Pentru că, dacă lumea bună - formată din țările dezvoltate - SUA, Canada, Spania, China, India, Australia, Africa de Sud - valorifică în plan economic marile descoperiri ale geneticii, în România - la sugestia unor falși cunoscători ai problemei - se blochează programe de cercetare de inginerie genetică, interzicându-se cultivarea unor produse realizate de aceste cercetări (soia, porumb și cartofi).

Dacă Greenpeace este de înțeles în atitudinea ei radicală, nu sunt de înțeles miniștrii care iau măsuri radicale la "sugestia" unor pseudocunoscători ai problemei. Deciziile luate de Guvernul României, la propunerea miniștrilor agriculturii și ai mediului, de a interzice cultivarea soiei transformate genetic, sigur, cu păstrarea unor reguli, este în opinia mea asemănătoare cu măsurile luate de Inchiziție, în secolele XIV - XVII, împotriva oricăror forme de investigații științifice.

Lovitura dată progresului științei în România, blocarea unor programe de cercetare în biologie, intră în responsabilitatea celor două ministere. Măsura luată printr-o hotărâre de Guvern nedocumentată va aduce, pe lângă mari prejudicii economice fermierilor români, și o regândire a profilului secțiilor și facultăților de inginerie genetică din învățământul superior românesc, în care statul român investește din bani publici formarea de specialiști cu înaltă calificare - care mai este rostul lor dacă produsul calificării lor este interzis?

Își poate permite Guvernul României să investească fonduri într-un domeniu neacceptat de anumiți membri ai Guvernului? Putem asigura burse și susținere financiară pentru a crea specialiști care apoi să lucreze în Marea Britanie, SUA și alte state care știu să folosească astfel de specialiști?

Dacă săptămâna trecută s-a aprobat în Guvernul Tăriceanu o HG care interzice cultivarea soiei MG, pe când o HG de interzicere a funcționării facultăților de inginerie genetică și biotehnlogii?

Promit că voi mai reveni pe această temă.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 24 august 2019, 23:38
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro