You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 07-02-2006

Sittings of the Chamber of Deputies of February 7, 2006

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.14 Emil Radu Moldovan - declarație politică cu titlul "Reforma în agricultură își flutură neputința";

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Emil Radu Moldovan. Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Emil Radu Moldovan:

Mulțumesc, doamnă președintă.

Declarația mea politică de astăzi este institulată "Reforma în agricultură își flutură neputința"

Marea reformă din agricultură s-a dovedit a fi o cacealma, iar perspectiva pentru anul 2006 e tot mai sumbră pentru țăranul român. În condițiile în care 40% din populația României trăiește din agricultură, vă cer să fiți mai responsabil, domnule ministru, și mai atent la nevoile reale cu care se confruntă acest sector.

Modernizarea propusă de dumneavoastră ascunde prea multă ineficiență și e în joc supraviețuirea a milioane de români, care au nevoie de fapte, nu de povești nemuritoare despre proiecte irealizabile. Ați mers din greșeală în greșeală și continuați să ne uimiți cu noi măsuri dezastruoase. Ajutorul promis sectorului agricol s-a materializat, în 2005, prin înjumătățirea subvențiilor, iar pentru 2006, ca și noutate, vă grăbiți să anulați subvențiile la grâu, porumb, floarea soarelui, soia și furaje, foarte importante, tocmai pentru agricultorii din Transilvania. E normală reacția de neîncredere cu care sunteți întâmpinat de țăranul român, din moment ce v-ați demostrat atât de clar neeficiența în reformarea sistemului.

Ați criticat vehement politica dusă de PSD în domeniul agriculturii, dar, odată ajuns ministru, nu ați adus nici o îmbunătățire concretă, iar lipsa rezultatelor e o dovadă în acest sens. Sub conducerea dumneavoastră, prețul pentru grâu a scăzut de la 5.000 la 2.000 de lei vechi/kg, iar importurile au sufocat producția internă.

Ideea pentru implementarea unui sistem de subvenții pe cap de animal e o altă greșeală, pe care sunteți nerăbdător să o aplicați. Consecința va fi descurajarea performanței și a calității.

În loc să luptați pentru a ajuta dezvoltarea agriculturii, nu faceți decât să loviți și să limitați țăranul român. Poate ne explicați de ce nu se mai cresc animale în țară, de ce importurile au sufocat producția internă? Fără subvenții serioase, discutăm povești despre ferme moderne și capacități de procesare.

Când țăranul va fi încurajat să producă, când va avea piață, când va ști care va fi prețul recoltei viitoare, informație în baza căreia va putea să acceseze o sursă de finanțare bancară și să-și aleagă tipul de cultură profitabilă, atunci vom putea spune că în România, țară cu aspirații de integrare europeană, se face cu adevărat agricultură.

Până atunci, vă invit, domnule ministru, să vă puneți pe treabă și să lăsați ca faptele să treacă înaintea promisiunilor. Sunt convins că știți povestea cu butoiul gol care face tărăboi..., doar pentru că e gol. Din păcate, o asociez mereu cu dumneavoastră.

Mulțumesc.