Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 7, 2006
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.6/17-02-2006

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 07-02-2006 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 7, 2006

3. Dezbateri asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.110/2005 privind vânzarea spațiilor proprietate privată a statului sau a unităților administrativ - teritoriale, cu destinația de cabinete medicale, precum și a spațiilor în care se desfășoară activități conexe actului medical (retrimis comisiei);
 
see bill no. 336/2005

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2005 privind vânzarea spațiilor proprietate privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, cu destinația de cabinete medicale, precum și a spațiilor în care se desfășoară activități conexe actului medical.

Conform art. 115, proiectul de lege urmează a fi dezbătut în procedură de urgență.

Conform prevederilor regulamentului trecem la dezbaterea proiectului.

Dau cuvântul reprezentantului inițiatorului.

Vă rog să poftiți, domnul secretar de stat.

Domnul Szekely Ervin Zoltan (secretar de stat, Ministerul Sănătății):

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

În urma apariției Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110 Ministerul Sănătății a primit foarte multe semnale din partea autorităților locale în primul rând, dar și din partea altor instituții în care solicitau să fie consultați în legătură cu adoptarea formei finale a acestei ordonanțe și în urma acestor semnale Guvernul a emis Ordonanța de urgență nr. 167 prin care a suspendat efectele Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110 pentru a da posibilitatea autorităților locale și altor instituții de a formula amendamente la acest text.

Această serie de consultări este în plină desfășurare. Pentru luna februarie au fost programate câteva întâlniri cu organizații reprezentative ale autorităților locale, și în aceste condiții solicitarea noastră este să binevoiți, conform art. 109 din Regulamentul Camerei Deputaților, retrimiterea acestui proiect de lege la comisie pentru a da posibilitatea îmbunătățirii textului și armonizării tuturor intereselor care s-au născut în legătură cu aplicarea acestor ordonanțe.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Din partea comisiei, apreciind și asupra propunerii de restituire la comisie.

Domnul Mircea Ifrim:

Mulțumesc, domnule președinte. Noi vom fi de acord însă l-aș ruga pe doctorul Paveliu, secretarul comisiei care s-a ocupat de această lege, să exprime câteva cuvinte.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

O să-mi permit să-i dau cuvântul ca reprezentant al unui grup parlamentar, este singura modalitate în care regulamentul îmi permite. Deci reprezentați grupul parlamentar căruia îi aparțineți, la dezbateri generale.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Marian Sorin Paveliu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Rugămintea mea către Ministerul Sănătății, în urma consultării cu mai mulți colegi din comisie, este ca această dezbatere, discuție, formă finală, dacă vreți, a legii și a ordonanței, să se facă în termen de cel mult o săptămână după adoptarea pachetului privind reforma sanitară, având în vedere faptul că acest proces de vânzare a cabinetelor medicale a început, acum este întrerupt, ceea crează și perturbări dar și prejudicii în unele situații, mai ales că se suprapune peste altă lege această lege, și de aceea vă propun ca în termen de cel mult trei săptămâni să discutăm această lege, laolaltă cu ordonanța de prorogare a termenului de intrare în vigoare, și cred că este rezonabilă propunerea.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Mulțumesc, domnule deputat.

Din partea celorlalte grupuri parlamentare. Un singur reprezentant de grup, vă rog, la dezbateri generale.

Domnul Renică Diaconescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.110/2005 care, de fapt, cum a spus și domnul reprezentant al Partidului național Liberal, a creat mari nemulțumiri în rândul medicilor, dovadă că ministerul a intervenit imediat, cu altă ordonanță de urgență a Guvernului, care a anulat efectele primei ordonanței de urgență.

Primăriile din anumite localități au determinat sume inacceptabile pentru unele clădiri vechi și insalubre care reprezentau, spuneau ei, cabinetele medicale. De aici au venit și nemulțumirile medicilor care erau siliți, conform primei ordonanțe, să dea sume fabuloase pentru a putea intra în proprietatea unui cabinet medical.

Așa cum s-a mai spus în Comisia pentru sănătate, dincolo de interesele politice noi am reușit, prin eforturi conjugate, ca în comisie să creăem um raport, să-i dăm acestui proiect de lege un alt fundament, științific, echilibrat din punct de vedere social și profesional.

Deci, punctul de vedere Partidului Conservator este ca acest proiect de lege să se întoarcă în comisie, pentru a fi analizat și gândit profesional, și nu vrem ca acest pachet, acest proiect să intre în pachetul de legi formulat de Ministerul Sănătății pentru că, de fapt, este vorba de o privatizare masivă, și aceasta nu trebuie făcută în grabă și pe picior.

Mai mult decât atât, cerem ca medicilor umani, medicilor de familie să li se acorde aceleași facilități și aceleași drepturi pe care le-am acordat medicilor veterinari.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Aurel Nechita:

Domnule președinte,

Colegii din PSD sunt de acord cu retrimiterea acestui proiect de lege, a Ordonanței nr. 110 la comisie. Ce este hilar este că e în procedură de urgență. Noi am lucrat în comisie timp de două luni de zile la ea. Onor Ministerul Sănătății a dat o ordonanță prin care a prorogat cu 3 luni, până la sfârșitul lunii martie și oamenii în țară așteaptă practic o lege bună și nu o ordonanță care amână altă ordonanță.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Mihai Sandu Capră:

Deci, Grupul parlamentar al Partidului Democrat acceptă retrimiterea la comisie, dar vreau să menționăm faptul că dacă în termenul pe care colegii mei l-au menționat, de 3 săptămâni, nu vom avea un punct de vedere al Ministerului Sănătății privind vânzarea cabinetelor medicale pentru medicii de familie, vom accepta și vom urma procedura parlamentară, pentru că această lege la care s-a muncit pentru sistemul de sănătate, pentru accesibilitatea populației la servicii de sănătate trebuie să ajungă cât mai repede să-și producă efectul, deci această lege diferă esențial de principiile care sunt stipulate în ordonanța Guvernului care prevede vânzarea cabinetelor medicale. Deci, dacă în termenul pe care antevorbitorii mei l-au precizat, de maxim 3 săptămâni, nu vom avea un punct de vedere vizavi de acest proiect de lege, vom solicita procedură normală parlamentară pentru că acest proiect de lege să fie adoptat.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Dacă mai dorește cineva? Vă rog, domnule deputat.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Grupul parlamentar al PRM este de acord cu retrimiterea la comisie, dar în același timp solicită comisiei o atitudine fermă împotriva bâlbâielilor și incompetenței dovedite de reprezentanții Ministerului Sănătății, care au dat dovadă în ultima perioadă de cum nu se face treabă la Guvern.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Grupurile parlamentare și-au epuizat dezbaterile generale. Vă supun votului dumneavoastră, vă rog să vă exprimați prin vot electronic deschis asupra propunerii de retrimitere la comisie, subliniind însă această anormalitate care există în fluxul adoptării actelor normative, pentru că amânarea adoptării unui proiect de lege privind o pronunțare asupra unei ordonanțe de urgență o face totuși să-și continue efectele, așa cum există ea.

Procedura votului. Vă rog, doamnelor și domnilor deputați, prezența și opțiunea, pentru împotrivă, abțineri la retrimiterea la comisie.

Încheiem sesiunea de vot. Vă rog să afișați rezultatele: 151 pentru trimitere, 10 împotrivă, 7 abțineri. Înseamnă un total de 168 din prezenți - 171.

În aceste condiții, îl rog pe domnul președinte al comisiei ca, de comun acord, să stabilim un termen.

Domnule președinte Ifrim? Asupra termenului. Vă rog să propuneți.

Domnul Mircea Ifrim:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Termenul să fie 25 februarie. Dacă sunteți de acord.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Există obiecțiuni la termenul de 25 februarie? Dacă nu, l-am adoptat prin consens. Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 25 august 2019, 7:07
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro