Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of March 23, 2006
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.39/31-03-2006

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
14-10-2019
08-10-2019
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 23-03-2006 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of March 23, 2006

  1. Mesajul Grupului parlamentar de prietenie al Parlamentului României cu Republica Elenă, prezentat de domnul deputat Sotiris Fotopolos, cu prilejul Zilei Naționale a Eladei - 25 martie.

 

Ședința a început la ora 9 45.

Lucrările ședinței sunt conduse de domnul deputat Bogdan Olteanu, președinte al Camerei Deputaților, și de domnul senator Nicolae Văcăroiu, președinte al Senatului, asistați de domnul senator Gavrilă Vasilescu, secretar al Senatului, și domnul deputat Gelil Eserghep, secretar al Camerei Deputaților.

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Vă rog să luați loc în sală pentru a putea începe lucrările.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Declar deschisă ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, anunțându-vă că din totalul de 468 senatori și deputați și-au înregistrat prezența la lucrări un număr de 372, iar 96 colegi sunt absenți, fiind întrunit astfel cvorumul legal pentru desfășurarea lucrărilor.

Birourile permanente ale celor două Camere au adoptat proiectul ordinii de zi și al programului de lucru în forma în care v-au fost distribuite.

Doresc doar să adaug aici, spre informarea doamnelor și domnilor deputați că, potrivit deciziei Biroului permanent al Camerei Deputaților de ieri, după ședința Camerelor reunite va avea loc o scurtă ședință a plenului Camerei Deputaților, la care vă rugăm să rămâneți.

Dacă la ordinea de zi, sunt comentarii sau observații?

Domnul deputat Sotiris Fotopolos, aveți cuvântul.

Domnul Sotiris Fotopolos:

Domnilor președinți ai Senatului și a Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor,

Aș vrea să-mi permiteți să vă adresez astăzi mesajul Grupului parlamentar de prietenie al Parlamentului României cu Republica Elenă cu ocazia Zilei Naționale a Eladei, adresat României.

Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Este deopotrivă o bucurie și emoție să vă transmit prezentul mesaj cu ocazia împlinirii a 185 ani de la istorica Revoluției a națiunii elene din 1821, pentru reînvierea speranței de libertate și independență a Eladei și a Zilei Naționale a Eladei, 25 martie, sâmbătă, care coincide, nu întâmplător, cu "Buna Vestire", simbolizată semnificativ pe drapelul alb-albastru al Greciei cu însemnul Crucii.

Este ziua în care Comunitatea grecilor din România și mii de filoeleni români cinstesc cu pioșenie și veșnică recunoștință generația nemuritoare a anului 1821 care, cu curaj, eroism și sacrificii supreme, a luptat pentru vestirea libertății națiunii elene.

Este ziua comemorări și reculegerii amintirii eroilor, fiice și fii ai Eladei, fiice și fii ai diasporei elene din România care, împreună cu eroii români, și-au vărsat sângele în mările Eladei, pe pământul acesteia și pe cel al Moldo-Vlahiei, pe traseul Trei Ierarhi - Secu - Drăgășani.

Ei merită recunoștința, pe care o putem exprima cel mai sugestiv prin angajamentul ferm și dinamic de păstrare în conștiință a valorilor mândriei sufletului elen, aici, în România.

Este ziua care conferă dimensiunea imaginii senine a Eladei, respectul cuvenit, locul și rolul ei n structurile euroatlantice și în cele ale altor organisme și organizații internaționale.

Este Ziua Eladei alături de România și pentru România. Este ziua în care ne vom apleca frunțile, ca în fiecare an, în amintirea eroilor români și eleni căzuți la Secu și la Drăgășani.

Vineri la ora 13.00 vom depune coroane de flori la Drăgășani.

Este ziua care confirmă Comunității grecilor din România un prilej în plus de afirmare a satisfacției față de eleganța modern europeană a Eladei cu care promovează relațiile sale bilaterale și, în mod deosebit, în ultima perioadă, cu România în drumul ei spre integrarea în Uniunea Europeană.

Este ziua exprimării recunoștinței României și Eladei, țări cu relații tradiționale statornicite în decursul timpului pe multiple planuri de interes comun, amplificate și diversificate mai ales în anii post decembriști.

Este ziua de alese mulțumiri sufletești și recunoștință a României, a Parlamentului României pentru faptul că Parlamentul Elen a întreprins și decis politic, la data de 2 noiembrie 2005, ratificarea Tratatului de Integrare a României și Bulgariei în Uniunea Europeană, în prezența președintelui României și a președintelui Bulgariei, însoțiți de delegațiile lor oficiale.

Elada, Parlamentul Elen care face parte din grupul dur al Uniunii Europene, Parlamentul Elen a fost primul care a ratificat acest tratat pentru noi și Bulgaria.

Este ziua care conferă Parlamentului României un prilej în plus de a fi recunoscători Eladei, prin faptul că după ratificare, liderii eleni, la nivel de Președinție, Parlament și Guvern, își exprimă deplina adeziune și sprijinul pentru finalizarea procesului de integrare a României în Uniunea Europeană și ceea ce merită să subliniez, de sprijin efectiv, în conformitate cu experiențele acumulate, în procesele post-integrare.

În acest sens subliniem declarațiile oficiale ale președintelui Eladei, domnul Karolos Papoulias, ale președintelui Parlamentului Elen, doamna Anna Benaki, și ale premierului Guvernului Eladei, domnul Kostas Karamanlis, care, cu ocazia ultimei vizite oficiale în Elada a președintelui României, domnul Traian Băsescu, și a premierului Guvernului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, însoțiți de delegațiile lor, s-au îmbrățișat și în fața mass-mediei grecești, a Parlamentului Elen, a avut loc, eu fiind prezent, unul dintre cele mai emoționante momente.

Suntem prieteni, am fost prieteni și vom rămâne prieteni.

Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Vă rog să-mi permiteți să-mi exprim satisfacția deplină a delegației Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă, la invitația Parlamentului Elen, imediat după ratificarea Tratatului de Integrare, ocazie cu care, în esență, am reținut - în urma multiplelor întâlniri cu Grupul parlamentar de siguranță și politică externă, cu Grupul parlamentar pentru problemele Uniunii Europene, cu Grupul parlamentar pentru probleme sociale și de ocrotire și, nu în ultimul rând, cu omologii noștri din Grupul parlamentar de prietenie al Parlamentului Eladei cu Parlamentul României, și care, într-o deplină atmosferă de prietenie și consens, și-au exprimat voința de a promova și a amplifica relațiile diplomatice parlamentare româno-elene, elene-române - susținerea unei idei promovată de noi de a se institui un Parlament Trilateral Român - Elen - Bulgar, în consens cu modelul Trilateralei la nivel înalt România - Elada - Bulgaria.

Nu vom uita paginile istoriei poporului elen scrise de eroii eleni și români ai Revoluției din 1821 pentru vestirea libertății și independenței, pentru liniștea sub ramuri de măslin în spațiul sud - estic european.

Elada a fost, este și va fi în inimile poporului român, în inimile Comunității elene din România.

Cu alese sentimente și considerație pentru Parlamentul României și Parlamentul Eladei, cu convingerea împletirii dinamice a relațiilor parlamentare, semnează președintele Grupului parlamentar de prietenie a Parlamentului României cu Republica Elenă, subsemnatul.

Nu pot să găsesc cuvinte să-mi exprim, domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților, și în mod deosebit, dumneavoastră, mulțumirea că m-ați ascultat și v-am reținut cu acest mesaj și, mi-aș permite să vă rog să rețineți, cel puțin din partea subsemnatului, în calitate de deputat, faptul că, în această perioadă, ne apropiem de Sfintele Sărbători ale Paștelui, se vestește primăvara, și aș vrea să vă spun o părere. Este bine să existe o liniște aproape totală, mai ales în societatea românească în această perioadă și este bine să ne gândim împreună ce trebuie să mai facem pentru finalizarea procesului de integrare a României în Uniunea Europeană, proces atât de mult dorit de societatea românească.

Vă mulțumesc din suflet. (aplauze)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat pentru mesajul dumneavoastră.

Domnul deputat Varujan Pambuccian, dorește să intervină și, de asemenea, domnul deputat Ilie Merce, apoi.

Domnul Varujan Pambuccian:

Vă mulțumesc.

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Doresc să intervin în numele Grupului parlamentar al minorităților naționale în legătură cu Ziua Greciei.

Cred că sunt momente care trebuie marcate așa cum se cuvine de către noi toți, pentru că așa cum un om nu poate trăi fără prieteni, o națiune nu poate trăi fără prieteni.

Grecia nu este doar țara care stă la baza civilizației noastre europene, este și un foarte bun prieten al României, lucru pe care l-a dovedit, mai ales acum, când România a avut nevoie de sprijin concret în aderarea la Uniunea Europeană.

Și pentru că vorbesc de sprijin concret în aderarea la Uniunea Europeană cred că se cuvine, tot astăzi să le mulțumesc tuturor colegilor mei din grupul parlamentar și cred că se cuvine să le mulțumim tuturor colegilor mei din grupul parlamentar care prin legăturile cu țările de origine din Uniunea Europeană sau prin legăturile foarte puternice cu organisme extrem de influente internaționale au contribuit concret și mai mult decât au spus, pentru că noi suntem un grup care vorbește destul de puțin, mult mai puțin decât face, au contribuit concret la acești pași pe care îi face România astăzi.

Este suficient să menționez, pentru că astăzi este Ziua Greciei, eforturile pe care colegul meu, Sotiris Fotopolos le-a făcut și pe care cei care au însoțit toate delegațiile în Grecia le știu și este suficient să menționez ultimul sprijin, cel mai recent sprijin pe care l-am primit din partea Congresului European Evreiesc, iarăși, un sprijin deloc de neglijat.

Așa cum spuneam, sâmbătă este Ziua Greciei, țara în care trăiește poporul care stă la baza civilizației europene de astăzi. Să-l cinstim așa cum se cuvine, aplaudându-l în Parlamentul României.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 15 october 2019, 10:03
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro