Plen
Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 23 martie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.39/31-03-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
19-11-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 23-03-2006 Versiunea pentru printare

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 23 martie 2006

14. Numirea Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Pct.11 al ordinii de zi avem numirea Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Din partea comisiilor cine va participa?

Domnul deputat Sergiu Andon, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Camerei Deputaților.

Domnul senator Eckstein Kovacs Peter, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului.

Pentru prezentarea raportului comun al Comisiilor juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări ale celor două Camere, dau cuvântul domnului deputat Sergiu Andon, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Camerei Deputaților.

Vă rog, domnule deputat!

Domnul Sergiu Andon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Prezint raportul comun privind audierea candidaților propuși pentru numirea în Colegiul CNSAS.

În conformitate cu dispozițiile art.9 din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului și ale art.8 din Legea nr.187 din 7 decembrie 1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității ca poliție politică, Comisiile juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări ale celor două Camere ale Parlamentului au fost sesizate de către Birourile permanente cu audierea candidaților propuși, precum și pentru constituirea Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, ca poliție politică.

Potrivit art.12 din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, cele două Comisii juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, având cvorumul îndeplinit, s-au întrunit în ședință comună, ieri, 22 martie 2006.

În conformitate cu prevederile art.8 alin.3 din Legea nr.187/1999, membrii celor două comisii au analizat documentele prezentate de președintele României, de domnul prim-ministru și de grupurile parlamentare pentru candidații propuși, după cum urmează:

  1. din partea președintelui României, domnul Petrescu Gheorghe Dragoș;
  2. din partea domnului prim-ministru, domnul Dumitrescu Constantin Grigore Ticu;
  3. din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat, domnul Turianu Cornel și domnul Lazea Dorin Dan;
  4. din partea Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal, domnul Secașiu Claudiu Octavian și domnul Dinescu Mircea;
  5. din partea Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat, domnul Chirițescu Florian, domnul Ionescu Cazimir Benedict și domnul Tănase Laurențiu;
  6. din partea Grupurilor parlamentare ale Partidului România Mare, domnul Buchet Constantin;
  7. din partea Grupurilor parlamentare ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, domnul Cendes Ladislau Antoniu.

Au fost analizate, pentru fiecare candidat, următoarele două documente: Curriculum Vitae, declarație pe propria răspundere a candidaților, în sensul că nu se încadrează în prevederile art.5 alin.2-5 din Legea nr.187/1999, respectiv, că nu au aparținut și nu au colaborat cu organele de securitate.

De asemenea, la dosar s-au aflat: cazierul judiciar al fiecăruia, existând, și din acest punct de vedere, condițiile întrunite, precum și declarații scrise de acceptare din partea fiecărui candidat în parte.

Comisiile juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări ale celor două Camere ale Parlamentului au constatat că aceștia îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, pentru ocuparea funcției de membru în Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, ca poliție politică.

În urma dezbaterilor și întrebărilor puse, candidat cu candidat, ascultându-se și anumite puncte de vedere ale domnilor candidați, sub aspectul intențiilor dânșilor în ceea ce privește desfășurarea activității, s-a trecut la vot. Votul a fost secret, cu buletine. Toți candidații au fost aleși, unii cu unanimitate, alții cu majoritate covârșitoare de voturi.

Având în vedere rezultatul votului, nu au existat contestații pe marginea votului, membrii celor două Comisii juridice supun plenului Camerelor reunite prezentul raport comun și, în conformitate cu prevederile alin. 6 ale art. 8 din Legea nr. 187/1999, cu modificările ulterioare, propunând acceptarea componenței Colegiului C.N.S.A.S., conform candidaturilor propuse și discutate. Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dacă există intervenții din sală? Da, domnul deputat Nicolae Popa.

Domnul Nicolae Popa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnilor președinți,

Doamnelor și domnilor colegi senatori și deputați,

Constatăm cu stupoare că noi nu avem pe cine analiza astăzi, pentru că nu sunt prezenți candidații. Păi, e vorba de respect și de considerație față de Parlament. Nu putem permite acest lucru în continuare, să fim discreditați tocmai de cei care au nevoie de noi, astăzi, să le dăm și să le acordăm votul de încredere pentru C.N.S.A.S. Deci, am rugămintea, domnule președinte să impuneți măsurile regulamentare de a fi prezenți cei care astăzi se prezintă ca și candidați pentru această comisie. (aplauze)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Am solicitat secretariatului convocarea în sală a candidaților. Domnul deputat Ilie Merce.

Domnul Ilie Merce:

Aceeași problemă aș fi dorit s-o ridic și eu, deci, sunt de acord cu propunerea domnului deputat. Mai sunt, însă, și alte probleme: materialele ce ni s-au prezentat în mapă despre domnii propuși nu sunt foarte edificatoare în cazul unora. Nu există C.V. De exemplu, domnul Ticu nu are, măcar din respect pentru parlamentari, să-și facă și el un C.V., să știm cu cine avem de-a face și, pe urmă, mai e o chestiune esențială, care lipsește, după părerea mea. În cazul în care vor fi aprobați de Parlament, domnii în cauză vor lucra cu documente clasificate. Au certificatul ORNIS sau nu-l au? Că dacă nu-l au, nu au voie să fie aleși în aceste funcții în care, prin excelență, vor lucra cu documente clasificate. V-aș ruga, dacă aveți posibilitatea, să ne edificați dacă au sau nu au și să-i avem de față, pentru că mai avem să le adresăm și alte întrebări pentru a-i cunoaște mai bine.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. În banca din dreapta prezidiului au sosit candidații pentru CNSAS. I-am invitat și pe cei care se află încă pe hol. Dau cuvântul domnului deputat Ioan Ghișe.

Domnul Ioan Ghișe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Totuși, mi se pare că am ajuns la limita ridicolului: adică domnul Constantin Ticu Dumitrescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, din 1990, să vină, să-și prezinte CV-ul unor colonei de securitate care acum sunt în Parlament. Rușine. (aplauze)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Ilie Merce.

Domnul Ilie Merce:

Domnilor colegi, eu am spus-o și o repet în fața dumneavoastră, că am deținut funcții, am avut responsabilități în organele de informații. Peste 20 de ani am lucrat în instituții de învățământ. Am recunoscut, nici o zi din viața mea n-am ascuns-o. Sunt mândru de funcțiile pe care le-am avut... (rumoare, vociferări) Mă rog, eu cred că unii dintre colegi suferă de entropie, dacă cunosc ce-i asta, sunt într-o stare de haos și n-au informațiile ca să judece corect. Cu hă-hăielile astea... De la cine le-ați împrumutat? Mai terminați... Hai, să fim serioși, domnule. Dacă aveți ceva de spus, veniți la tribună. Dacă aveți ceva să reproșați, spuneți-o în mod concret.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Imediat... Din partea comisiei, domnul președinte Sergiu Andon, după aceea, domnul deputat Moisoiu. Vreau, doar, să vă informez că la raportul comisiei se regăsesc toate documentele solicitate, conform legii.

Domnul Sergiu Andon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Aceasta era precizarea pe care vroiam să o fac din partea comisiei. Totodată, pentru a păstra spiritul de legalitate al Parlamentului, apreciez argumentația domnului deputat Ghișe sub aspect moral, dar din punct de vedere legal, indiferent cine este candidatul și ce merite istorice are, dosarul trebuie să fie complet. Problema e, însă, că noi la dosar avem CV-ul domnului Constantin Dumitrescu Grigore Ticu, cunoscut sub numele de luptător de Ticu, și dacă nu a ajuns în setul domnului deputat Merce, atunci e o defecțiune tehnică, dar la dosar a existat și CV-ul, inclusiv, cu numele complet, pentru că în comisie au fost discuții și despre identitatea perfectă dintre numele din actele de stare civilă și numele sub care e cunoscut luptătorul. Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Domnul Merce. Domnul deputat Moisoiu a cerut cuvântul înaintea dumneavoastră.

Domnul Adrian Moisoiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Din intervenția anterioară am înțeles că se dorește ca să fie cineva mai egal decât toți care suntem egali, dar asta vine să completeze o idee care, nu știu, și ea tot în același loc se încadrează? Haideți s-o citim împreună: "Subsemnatul Dumitrescu Ticu Constantin Grigore declar că accept să candidez la Colegiul CNSAS, în limita în care nu mi se vor aduce prejudicii morale". Vă rog frumos... Suntem Parlamentul României. Aducem prejudicii morale domnului Dumitrescu? Ce caută dânsul într-o asemenea postură aici? Eu cred că această declarație a domnului Dumitrescu, pe care fiecare o aveți în mână, și care ni s-a distribuit la casetă, este foarte edificatoare. Vă rog să vă uitați. În consecință, o asemenea declarație nu poate să fie compatibilă cu cineva care dorește să candideze pentru asemenea post. Este jignitoare pentru noi. Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Domnul deputat Ilie Merce, după aceea, doamna senator Rodica Stănoiu.

Domnul Ilie Merce:

Domnilor colegi, să nu credeți că am ceva cu domnul Ticu Dumitrescu. Nu-l cunosc, dar trebuie să fie cunoscut. Uitați, CV-ul dânsului. Datele de stare civilă sunt de notorietate: "Fiind membru în CPUN, senator a două legislaturi, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, președinte al Uniunii Internaționale a Foștilor Deținuți (1991-1992)..." Are vârsta fostului deținut, ceea ce nu reprezintă un handicap, ci, dimpotrivă, un titlu de noblețe și un argument, mai ales când se iau în seamă memoria și experiența. "Studii: eliminat din Facultatea de drept, înainte de a fi arestat de Securitate și condamnat, ca deținut politic, la 3 ani închisoare. După eliberare, la cererea sa de a continua studiile, Ministerul Învățământului, într-o comunicare oficială, îi respinge solicitarea, motivând că se menține eliminarea..." A urmat destinul familiei sale în lupta împotriva comunismului, fiind arestat în repetate rânduri de Siguranță și Jandarmerie. După eliminarea din facultate, fiind urmărit de Securitate... Deci, ce vreau să vă spun, domnilor? Nu e scrisă de el. E un referat. Nu e scrisă, nu e semnată... Putea s-o facă, că nu era nici o problemă și nu mai ridicam asemenea chestiuni. Ceva nu e în regulă. Dacă nu avem nimic de ascuns și trăim în văzul lumii, atunci, hai să fim consecvenți pe această linie.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Doamna senator Rodica Stănoiu și după aceea domnul senator Puiu Hașotti.

Doamna Rodica Mihaela Stănoiu:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Eu nu am de ridicat o problemă cu vreuna dintre persoanele care candidează, ci numai o chestiune de principiu. Ea vine, mai ales, din faptul că noua inițiativă legislativă s-a făcut printr-o ordonanță de urgență, și nu printr-un proiect de lege. Și atunci se ridică o serie de probleme cu incidență directă asupra momentului de astăzi. Dat fiind că ordonanța este deja în vigoare, și dat fiind că nouă, parlamentarilor, ni s-a cerut deja să completăm niște formulare, niște formulare care privesc o altă concepție cu privire la ceea ce înseamnă informator sau colaborator al fostei Securități și o altă concepție cu privire la poliția politică. Se lărgește foarte mult acest cadru și noi vom fi verificați pe o declarație pe proprie răspundere, cu consecințele de rigoare, care sunt acolo prevăzute. Întrebarea mea este o întrebare de principiu, legată de această nouă procedură: dacă candidații noștri, care după votul de astăzi vor fi noul Colegiu și vor avea sarcină să verifice, deci, dacă candidații noștri de astăzi au fost verificați potrivit noii proceduri. Aceasta este întrebarea, pentru că mi se pare firesc. Dacă este așa, totul este în regulă. Vă rog să mă credeți că este o întrebare venită din cea mai bună bună-credință, pe o chestiune de procedură.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, doamna senator. Domnul senator Puiu Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Mulțumesc.

Domnilor președinți,

Constat că sunt unele discuții care ies în afara procedurii. Aici a fost prezentat un raport de către președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Camera Deputaților, iar discuții pe marginea ordonanței nu avem la ordinea de zi. În al doilea rând, a avut dreptate colegul Ghișe, care ne-a atras atenția asupra penibilului în care unii dintre colegii noștri aruncă întregul Parlament. Pentru că asta este realitatea. Ați vorbit de domnul Ticu. Este domnul Constantin Ticu Dumitrescu, și dumneavoastră, domnule deputat, n-am să vă pronunț numele, pentru a nu avea drept la replică, îi cunoașteți dosarul domnului Constantin Ticu Dumitrescu de vreo 30-40 de ani. Acum vreți să-l cunoașteți încă o dată? Îl știți și pe acesta.(aplauze) Nu mai invocăm niște chestiuni care, realmente, nu au nici un rost. În sfârșit, închei, urându-le viitorilor membri ai CNSAS-ului mult succes, pentru că au nevoie de succes, și să ne purice bine, să ne perie bine, pentru că prea intră în Parlament și unii domni care nu prea au ce căuta aici. (aplauze)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Eckstein Kovacs Peter a cerut cuvântul și apoi domnul președinte Andon.

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Mulțumesc, domnule președinte.

Ceea ce este strict obligatoriu să conțină mapa fiecărui candidat este declarația că nu a colaborat cu fosta Securitate și cazierul judiciar, respectiv, propunerea nominală din partea grupurilor parlamentare, respectiv, Președinție și Guvern. Ca atare, este normal ca să primim acceptul persoanelor candidate, dar nu este o condiție de formă care să aibă ceva sancțiune. Vă rog să mă verificați. Este vorba de Legea nr. 189/2000. Pe de altă parte, în opinia mea, prevederea legală ca, candidații să fie audiați în Comisiile juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări reunite, face ca obiectul discuțiilor din cele două Camere reunite să se limiteze la raportul pe care l-au întocmit cele două Comisii juridice ale Parlamentului. Aș vrea ca să reamintesc și prevederile din Regulamentul comun al ședințelor comune ale celor două Camere care prevede că în astfel de situații procedura de vot este prin buletine de vot. Pentru ca votul nostru să fie legal, trebuie să-și exprime prin vot, să fie prezenți majoritatea parlamentarilor, iar majoritatea care se prevede, prin Regulament, este majoritatea simplă. Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule senator.

De acord cu afirmațiile dumneavoastră, mai puțin cea legată de procedura de vot, dar o voi prezenta la momentul respectiv. Imediat o să vă dau cuvântul... Domnul președinte Sergiu Andon. Voi avea rugămintea, atât la grupurile parlamentare, cât și la parlamentari, să încerce, pe cât posibil, să-și limiteze numărul de intervenții la una.

Domnul Sergiu Andon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați parlamentari, m-am prezentat, din nou, ca să aduc precizările cuvenite ridicate de excepția de procedură, să-i spunem, ridicată de doamna senator Rodica Stănoiu. Așa este. Din punct de vedere juridic e bine ca declarația pe propria răspundere să se conformeze Ordonanței Guvernului nr. 16/2006, care e în vigoare, lucru pe care l-a observat și comisia ieri, în singura ședință dedicată acestei însărcinări a noastre, și cele aproximativ 4 declarații pe proprie răspundere, care nu se conformau, din punct de vedere formal, modelului dedus din Ordonanța nr. 16/2006, au fost refăcute. S-ar putea ca doamna senator să aibă informații anterioare, dar nu s-a trecut la discutarea candidaturilor și apoi la procedura finală de vot, până ce acei candidați care aveau declarații pe proprie răspundere cu alt conținut decât cel obligatoriu, prevăzut de Ordonanța nr. 16/2006, nu și-au refăcut declarațiile. În momentul de față, la dosarul cauzei se află declarații conforme cu legea în vigoare. Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Dacă vor mai fi drepturi la replică, o să le dau la sfârșit. O să am această rugăminte. Are cuvântul domnul deputat Mircea Costache.

Domnul Mircea Costache:

Mulțumesc, domnule președinte.

Pe lângă cele spuse până acum, trebuie să mai adaug câteva lucruri care n-au reieșit din raportul prezentat de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări. În cadrul audierilor, de bună credință, unii dintre colegi au adresat întrebări la care nu s-au dat răspunsuri clare. De aceea, cred că dezbaterile de astăzi, chiar dacă par pentru unii de prisos, sunt la locul lor, în ideea ca, fiecare membru al Parlamentului, să știe ce votează astăzi. În legătură cu domnul Ticu Dumitrescu sunt câteva lucruri de bun simț de constatat, dacă vrem să fim cu toții avizați. Și vedem că un om la 78 de ani nu mai poate conduce nici bicicleta, dar România și CNSAS-ul! După aceea, sunt câteva întrebări la care dânsul n-a răspuns și unele pe care le-a afirmat singur pe niște posturi de televiziune, la vremea respectivă, că în calitate de pedagog la un liceu își mai turna colegii sau în calitate de om care avea acces la arhivele Securității a folosit unele documente, pe care i le-am înmânat personal, ieri, în cadrul audierilor și la care n-a răspuns. Dacă dânsul a șantajat fie colegi deținuți politici, așa cum rezultă din documente ale Federației Foștilor Deținuți Politici și din alte materiale, așa se poate presupune că șantajează și pe unii membri ai Guvernului, care-l propun astăzi, nici mai mult nici mai puțin. În mod ilegal, în documentele care ni s-au dat, este drept președinte al CNSAS, și nu candidat, pentru că președinția acestui colegiu se va stabili ulterior. Sunt unii susținători de-ai dânsului aici, care au fost și ei informatori dovediți și văd că acum se transformă brusc în repere morale, ceea ce ar trebui să le dea puțin de gândit și să se mai abțină un pic.

Din punctul de vedere al Grupurilor parlamentare ale Partidului România Mare avem serioase motive să nu considerăm rațională modernizarea României, înscrierea ei pe orbita normalității cu personaje vetuste, ridicole, anacronice, așa cum este domnul Ticu Dumitrescu. Dacă doriți să modernizați România cu astfel de fosile, să vă fie de bine. Succes! (aplauze)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Are cuvântul domnul deputat Gheorghe Gabor. O să vă dau imediat cuvântul, domnule deputat. Mai e o scurtă listă de intervenții. După aceea, urmează doamna deputat Leonida Lari. O să-i rog pe doamnele și domnii senatori și deputați să-și aștepte rândul. Există mai multe solicitări de intervenții. Veți primi, pe rând, cuvântul. Fac, de asemenea, apel la doamnele și domnii senatori și deputați să-și limiteze expunerile la o raportare decentă față de colegi, precum și față de candidați.

Domnul Gheorghe Gabor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Stimați candidați pentru CNSAS,

M-am întrebat și ieri în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, mă întreb și astăzi, și vă întreb și pe dumneavoastră cui îi este frică de Ticu Dumitrescu, pentru că ieri, în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, toate tunurile unei anumite părți din comisie au fost îndreptate împotriva domniei-sale și a lui Mircea Dinescu. De ce oare? Întâmplător, eu cred că primul-ministru, atunci când l-a propus drept candidat la CNSAS pe domnul Constantin Ticu Dumitrescu, a făcut cea mai bună alegere, pentru că reprezintă un reper moral, un om care își va face pe deplin datoria și va reuși pe deplin să convingă cine nu merită să acceadă pe băncile Parlamentului. Sunt convins că în această compoziție, candidații CNSAS, care vor deveni membri CNSAS, astăzi, prin votul nostru, al tuturor, își vor face pe deplin datoria și, din punct de vedere moral, vor ajuta România să urce încă o treaptă. Vă mulțumesc. (aplauze)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Are cuvântul doamna deputat Leonida Lari.

Doamna Leonida Lari:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Eu, ca româncă de dincolo de Prut, țin la voi, toți românii de suflet și de sânge, dar adevărul este numai unul: oamenii care au zăcut în pușcăriile comuniste nu au servit comunismul, inclusiv, Constantin Ticu Dumitrescu, s-au chinuit în aceste pușcării, au fost supuși la grele și aproape ucigătoare încercări. Oamenii care au servit comunismul au beneficiat de toate privilegiile vieții sociale și politice, atât în România, țara-mamă, cât și în Basarabia, și în Bucovina, să ținem minte asta. E nevoie, am impresia, cât mai grabnic de o Lege a lustrației. (aplauze)

 

(În continuare ședința este condusă de domnul senator Nicolae Văcăroiu, președintele Senatului)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Invit la microfon pe domnul deputat Petru Călian, din partea Partidului Conservator.

Domnul Petru Călian:

Mulțumesc, domnilor președinți,

Stimați colegi senatori și deputați,

Asistăm, astăzi, la un scenariu sau la un fel de telenovelă, care, practic, nu are nici un sens. De ce? Pentru că ieri, în cadrul Comisiilor juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, am dezbătut pe larg toate candidaturile. Să nu uităm că, în conformitate cu legea, președintele, primul-ministru, principalele partide politice parlamentare propun candidați pentru CNSAS. Insistăm foarte mult asupra candidaților, dar eu consider că dreptul exclusiv aparține, și inclusiv, responsabilității celor care i-au propus. Toți candidații au primit un aviz favorabil în cadrul Comisiilor juridice reunite, iar noi venim acum și nu mai recunoaștem ce am votat ieri. Este regretabil faptul că unii dintre colegii noștri din Comisiile juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări vin astăzi și spun că nu au primit răspunsuri ieri. Nu le-au primit, pentru că nu au insistat ca să le primească, sau poate nu au fost atenți. Consider că toate aceste discuții, astăzi, în plenul celor două Camere, sunt inutile, pentru că dacă unul dintre candidați nu-și va face corespunzător datoria, cred eu că se va face, să spun așa, de rușine cel care l-a propus, în cazul domnului Ticu Dumitrescu, domnul prim-minstru, dar consider că nu este cazul să ne fie frică de domnul Ticu Dumitrescu. Cel puțin pe mine, dar și pe colegii din Partidul Conservator, ieri, ne-a convins că este hotărât să facă ordine în CNSAS, pentru că, în fond și la urma urmei, vă rog să nu mă întrerupeți, nu este problema directă doar a candidaților. Problema este de organizare în CNSAS, în primul rând. Am mai spus-o și o repet și astăzi: mandatul de 6 ani este mult, mult prea lung. Rigurozitatea cu care se urmărește activitatea acolo este sub semnul întrebării, fapt pentru care, astăzi, trebuie să votăm această componență, așa cum a fost aprobată ea, prin raport de adoptare, ieri, în cadrul Comisiilor juridice reunite. Vă mulțumesc.

 

(Ședința este condusă, din nou, de domnul deputat Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Doamna senator Rodica Stănoiu. O să rog să asigurați liniștea și ordinea în sală.

Doamna Rodica Mihaela Stănoiu:

Deci, revin asupra precizării inițiale. Departe de mine de a pune în discuție situația unora dintre candidați și, cu atât mai mult, cea a domnului Ticu Dumitrecu, pe care-l respect, și a domnului Mircea Dinescu. Sunt, poate, ultimii care trebuiau să fie amintiți în acest context. Ce vreau să spun, însă, este o chestiune de procedură și primul jurist care este colegul meu, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Camera Deputaților, nu putea să mă înțeleagă și i-aș răspunde cu ceea ce celebra noastră Iolanda Eminescu spunea: "Bănuiți-mă că ABC-ul îl știu și să pornim de la d". Deci, care este ABC-ul? E o chestiune de procedură destul de complicată. Nici prin minte nu mi-a trecut că domnii candidați, că nu e nici o doamnă, încă o dată, nu mi-a trecut prin cap că n-au completat acea declarație pe proprie răspundere... Acum aflu că nu toată lumea, dar asta-i cu totul altceva... deci, că n-au completat declarația pe proprie răspundere, potrivit ordonanței. Nu asta este problema. Problema este că mi-e teamă că ne aflăm într-un fel de vid legislativ, pentru că cine-i verifică pe domnii care de mâine, așa cum spunea colegul nostru, au sarcina să ne verifice pe noi și să vadă dacă merităm să stăm aici. Cine? Fostul CNSAS nu mai există, actualul este pe poziția de candidat, dar fără a fi fost verificați potrivit reglementărilor care există în ordonanță și care sunt altele. Aici este problema. Iar dacă cumva verificarea a făcut-o un alt organ, atunci e grav, pentru că atunci ieșim din competența acestui organ. Aceasta este chestiunea de procedură pe care am ridicat-o, și nu declarația formală.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, doamna senator.

Are cuvântul domnul deputat Mihăiță Calimente. Da, imediat, după Calimente, vă dau cuvântul pe procedură.

Domnul Mihăiță Calimente:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Sigur că aceste discuții au loc pentru că atunci când domnul Ticu Dumitrescu a adus în Parlament această lege, în perioada guvernării din 1996-2000, ea a fost torpilată. Sigur că unora dintre dumneavoastră, această lege le creează fiori pe șira spinării. Eu cred că a sosit momentul ca, în sfârșit, nu numai în Parlamentul României, ci și în toată viața politică și socială a României trebuie să facem curățenie și să nu ne mai trezim cu oameni care au condamnat alți oameni, oameni care sunt simboluri ale regimului de tristă amintire, care vin și ne dau lecții morale de la această tribună a Parlamentului. Acești oameni trebuie să facă pasul înapoi și, dacă ar fi de bună credință, să-și ceară scuze în fața poporului român pentru atrocitățile pe care le-au săvârșit, pentru starea în care au adus poporul român și nu să vină să ne țină lecții de morală, astăzi, în Parlamentul României. Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat! Pe procedură, doamna deputat Grațiela Iordache.

Doamna Grațiela Denisa Iordache:

Domnilor colegi,

Având în vedere că toate aceste subiecte aduse în discuția plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului au fost dezbătute și răsdezbătute în cadrul Comisiilor juridice, atât ale Senatului, cât și ale Camerei Deputaților, vă solicit dumneavoastră și dumneavoastră, domnule președinte, ca în virtutea art.28 din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, să sistați dezbaterea acestei probleme puse în discuție, art.28, pag.26. Vă mulțumesc și vă rog să supuneți la vot.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, doamna deputat! Voi supune la vot această propunere. Vreau să vă informez că înainte de înaintarea acestei propuneri mai exista un număr de 5 înscrieri la cuvânt, care vor rămâne înregistrate. Există o nouă intervenție pe procedură din partea domnului lider Mînzînă.

Domnul Ion Mînzînă:

Domnule președinte,

Mă rog, dumneavoastră ați ocupat acum funcția de președinte, puteți să luați orice decizie doriți, dar este o problemă prea importantă, sunt mai mulți colegi de-ai noștri înscriși la cuvânt, puteți sista înscrierile la cuvânt, dar lor trebuie să le dați cuvântul și apoi discuția devine din ce în ce mai interesantă. Eu constat că cei care ar avea ceva pete mai negre în dosar vin aici și fac bezele acestei comisii de studiere a arhivelor securității. Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Nu eu voi decide sistarea discuțiilor, ci plenul, dacă va lua această decizie. Doamna deputat Mona Muscă, tot pe procedură.

Doamna Monica Octavia Muscă:

Domnilor președinți,

Stimați colegi și invitați,

A fost discutată fiecare candidatură în Comisia juridică, de numiri, disciplină și validări. Acolo, fiecare dintre grupurile parlamentare a avut reprezentare. Voturile au fost minimum 20 din 23, și atunci eu nu mai înțeleg, ori cei care au fost în aceste comisii nu au reprezentat grupurile parlamentare, ori grupurile parlamentare și-au schimbat, între timp, punctul de vedere. Și într-un caz și într-altul noi trebuie să urmăm procedura. Avem un raport pozitiv. Vă rog frumos, domnilor președinți, să intrăm pe raport și să nu discutăm candidaturile, pentru că suntem în afara procedurilor. Vă rog foarte mult, să intrăm în procedura corectă în asemenea situații. Restul defulărilor, cu altă ocazie.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Voi supune votului dumneavoastră propunerea de sistare a dezbaterilor. Mai există un număr de 5 înscrieri la cuvânt, 6 dacă doamna deputat Mona Muscă dorește să intervină și pe fond. Nu! Supun votului dumneavoastră propunerea de sistare.

Cine este pentru? Vă rog să numărați. Da, mulțumesc. Voturi împotrivă? Vă rog să numărați. Abțineri?

Cu 182 de voturi pentru, 112 voturi împotrivă și 5 abțineri, s-a aprobat propunerea doamnei deputat Grațiela Iordache. Urma la cuvânt domnul senator Gavrilă Vasilescu. (Discuții în sală)

Nu, nu! Rămăseseră niște înscrieri la cuvânt și ele ... Nu, s-a sistat lista. După cum au dovedit-o procedurile parlamentare în această toamnă, când am discutat Regulamentul, lista a rămas valabilă.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Mulțumesc, domnule președinte!

Doamnelor și domnilor,

Să știți că este tot o problemă de procedură, dar nu cum trebuie să procedăm, ci cum am procedat! Constat că Președinția, Guvernul și formațiunile politice care au făcut propuneri pentru membri CNSAS, au dat dovadă de prea mult misoginism. Uitați-vă și dumneavoastră, totuși! Nu există nici o femeie și eu cred că ar fi fost foarte bine ca între candidații respectivi să fi fost și o femeie. Le urez domnilor, al căror vot nu mă îndoiesc că-l vor obține, mult succes și, ca membru în comisia de validare, aș vrea să-mi permit, nu o luați ca un sfat, dar luați-o ca o constatare, aveți nevoie, domnilor, dacă vreți să fiți eficienți, dincolo de profesionalism, este nevoie și de multă armonie în această comisie. Încă o dată succes!

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule senator. Domnul senator Gheorghe Funar. Vă dau cuvântul pe procedură imediat, după ce vorbește domnul senator. Domnule senator, fiind vorba de o doamnă, îi îngăduiți doamnei Daniela Popasă vorbească pe procedură înaintea dumneavoastră?

Domnul Gheorghe Funar:

Mai ales că între candidați la CNSAS nu este nici o doamnă, vă rog stimată doamnă!

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Doamna Daniela Popa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

La intervenția doamnei deputat Grațiela Iordache s-a solicitat ca în conformitate cu art.28 din Regulamentul comun al ședințelor Camerei Deputaților și Senatului, "numai președintele și un grup parlamentar pot solicita sistarea dezbaterilor", această solicitare s-a realizat, aici, în plen. A fost făcută. Dumneavoastră, domnule președinte, ați supus la vot această solicitare. De asemenea, a fost votată. Deci, haideți să sistăm discuțiile! Nu dați în continuare luări de cuvânt, conform listei. Listele s-au discutat și intrăm, efectiv, în discuția și pe votul plenului celor două Camere. Vă rog.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, doamna deputat. Am supus votului dumneavoastră sistarea dezbaterilor după încheierea listei vorbitorilor înscriși, și voi respecta această listă. Mai este vorba doar de 3 persoane. S-a trecut și în stenogramă. Pentru a nu exista nici un fel de interpretare că ar exista un interes personal, renunț la cuvântul meu pe care îl aveam programat pe listă. Mai rămân doar 3 vorbitori. Domnul senator Funar.

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte!

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Am ajuns într-o situație delicată pentru că a fost pus carul înaintea boilor, respectiv, fără să fie adoptată prin lege această Ordonanță a Guvernului nr.16, noi luăm în discuție acum componența CNSAS-ului. Și am ajuns, datorită acestui fapt, într-o situație și mai delicată. S-au făcut propunerile de candidați dar declarațiile acestor candidați nu le-a verificat nimeni. Conform ordonanței, dânșii urmează să-i verifice pe ceilalți cetățeni ai României, dar, în primul rând, trebuie verificați candidații și, inclusiv, trebuie să obțină certificatul ORNIS. În această situație, pentru a ieși din clenciul în care ne-a adus Guvernul, propunerea Grupurilor parlamentare PRM este ca raportul Comisiilor juridice, de numiri, disciplină și validări să fie retrimis la comisii, și la comisii să fie cercetate declarațiile date, ieri, se pare, de către candidați. Să se țină seama, inclusiv, de informațiile care au apărut astăzi în cotidianul "Tricolorul" și, probabil, multe altele. Este necesar ca membrii CNSAS-ului să fie ei, în primul rând, oameni care respectă prevederile Ordonanței Guvernului nr.16! Ca atare, noi solicităm să se retrimită raportul la comisii și în cadrul acestor comisii să fie cercetată corectitudinea acestor declarații și primite alte informații, la care s-a făcut trimitere și astăzi în "Tricolorul". Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule senator. Am luat act de propunerea dumneavoastră și o voi supune la vot după ultimele două intervenții. Domnul deputat Dumitru Dragomir și domnul deputat Alexandru Ciocâlteu.

Domnul Dumitru Dragomir:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Eu sunt unul cu patalama de la CNSAS, care m-a găsit curat, au spus că am fost un milițian care, atunci când m-au făcut milițian au dispărut bancurile cu milițienii. Aș vrea să întreb, dacă eu am fost verificat de CNSAS, și dânșii sunt niște oameni onorabili, toți, sunt verificați de cine, pentru această funcție? Ar trebui să fie cineva, să nu-i mai facem de râs aici, în Parlament, să spunem ce a făcut domnul Ticu Dumitrescu ... eu, știu, să mă răzbun și eu pe domnul Dinescu, pe care-l simpatizez, dar dânsul a scris nasol de mine de mai multe ori, și așa, să fim nedrepți unii cu alții! Nu, normal ar fi trebuit să spună "uitați, domne, fișa fiecăruia!" ; aceasta este fișa cercetată de un organ anume. Și atunci ... Dar eu stau și mă gândesc acum, în final, când poporul moare de foame, când pensionarii merg pe la diferite prefecturi și-și cer drepturile, n-ar fi mai îndreptățit un CNSAS al privatizărilor? Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Domnul deputat Alexandru Ciocâlteu, cu care închidem seria dezbaterilor.

Domnul Alexandru Ciocâlteu:

Domnule președinte,

Stimați invitați,

Stimați colegi,

Îmi cer scuze pentru vestimentație. Mă pregăteam să plec în teritoriu, dar mă simt obligat moral de cei 5 care-mi poartă numele și se află în cartea de aur a luptei împotriva comunismului, de această situație absolut jenantă în care ne punem o parte dintre noi, în fața acestor domni care fie au stat ani de zile în pușcărie, fie au stat cu domiciliu forțat... Domnule Ticu Dumitrescu, vă cer iertare în numele meu, în numele familiei mele și a multor oameni care se află aici, în acest Parlament, pentru ceea ce ... la ceea ce ați asistat astăzi! La fel aș dori să-i spun și domnului Dinescu și aș vrea să știți că ați fost, în permanență, un luptător împotriva hidrei comunismului și mulți au uitat că nu există nici o diferență semnificativă între comunism și nazism. Eu vă mulțumesc că sunteți aici și vă doresc să aveți puterea să duceți până la capăt lupta împotriva comunismului, care nici măcar nu a început în ultimii 16 ani. Poate că de un an de zile s-a început ceva. Vă mulțumesc. (Aplauze în sală)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Cu aceasta am încheiat seria de intervenții. Dacă din partea comisiilor există o ultimă intervenție? Domnul senator Peter Eckstein Kovacs.

Domnul Eckstein Kovacs Peter:

Mulțumesc. Nu voi interveni eu, ci va interveni textul Monitorului Oficial al României, partea I, Ordonanța Guvernului nr.16. Deci, este vorba de modificarea art.8, care prevede în felul următor: "propunerile vor fi însoțite de Curriculum Vitae, copiile fidele de pe fișele cuprinzând antecedentele penale, declarațiile pe propria răspundere ale candidaților, în sensul că nu se încadrează în prevederile art.5, respectiv nu au fost colaboratori ai securității". Citez din articolul 8, de asemenea, alineatul 8 al art.8, care spune: "Din consiliu și din colegiul consiliului nu pot face parte agenții sau colaboratorii organelor de securitate", astfel cum sunt definiți în prezenta lege. Textul curge și ultimul text citat este al articolului 9, care în alineatul 1 prevede: "În cazul în care, ulterior alegerii colegiului consiliului se constată că unul dintre membrii acestuia nu îndeplinește condițiile prevăzute în prezenta lege, se procedează la revocarea mandatului și la o nouă alegere". Ca atare, condițiile au fost totalmente legale din acest punct de vedere.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Voi supune, conform Regulamentului, mai întâi la vot, propunerea domnului senator Gheorghe Funar, de retrimitere la comisii.

Supun votului dumneavoastră această propunere.

Cine este pentru? Secretarii, vă rog să numărați. Vă rog să asigurăm liniștea în sală. Voturi împotrivă? Și abțineri?

Cu 34 de voturi pentru, 170 voturi împotrivă și 40 de abțineri, propunerea de retrimitere la comisii s-a respins.

Urmează să trecem la votul pentru numirea candidaților, pentru care Comisiile juridice, de numiri, disciplină și validări au dat aviz favorabil. Vă voi citi prevederea legală referitoare la vot. Este vorba de alineatul 6 al art.8 al Legii nr.187/1999: "Camera Deputaților și Senatul, întrunite în ședință comună, pe baza raportului comun al comisiilor juridice, se pronunță prin vot asupra listei cuprinzând candidații pentru colegiul consiliului, în cel mult 10 zile calendaristice de la data depunerii raportului comisiilor juridice. Votul se exprimă prin apel nominal". Aceasta presupune un vot de listă, se va citi lista, se va efectua apelul nominal de către secretarii de ședință, doamnele și domnii senatori și deputați se vor exprima pentru sau contra listei propuse și co-avizate de comisiile juridice. După terminarea apelului, evident, vom repeta numele și prenumele deputaților și senatorilor care nu au răspuns la primul apel. Am rugămintea obișnuită, procedurală de a începe cu miniștrii prezenți în sală. Avem, de asemenea, o rugăminte, dacă mai este domnul deputat Arpad Marton în sală, care are o problemă personală, să începem cu domnia-sa. Vă rog, domnul deputat Mînzînă.

Domnul Ion Mînzînă:

Cine numără voturile, domnule președinte?

Domnul Bogdan Olteanu:

Este apel nominal, domnule deputat! Drept care, secretarii de ședință vor nota și se vor număra voturile. (Rumoare în sală)

Este stenogramă, pentru că este apel nominal, domnule lider! Vă rog, începem cu Senatul, domnule secretar Eserghep!

Domnul Gelil Eserghep:

Să strig miniștrii!

Barbu Gheorghe pentru

Nicolăescu Eugen pentru

Marton Arpad absent

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul senator Gavrilă Vasilescu, dacă mai există miniștri prezenți în sală ...

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Domnul senator Blaga Vasile absent - membru al Guvernului

Domnul Copos Gheorghe absent - membru al Guvernului

Domnul David Cristian pentru

Domnul Flutur Gheorghe absent - membru al Guvernului

Domnul Marko Bella pentru

O să vă rog să-mi spuneți, pentru sau contra.

Domnul Șereș Codruț absent - membru al Guvernului

Deci, doamnelor și domnilor senatori,

Vă rog să răspundeți. Este puțin zgomot, să spuneți tare, pentru sau contra! Deci:

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnule senator, o să vă întrerup o secundă! Am marea rugăminte la colegii prezenți să păstreze liniștea, pentru a se putea auzi exprimarea colegilor.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

- Antonie Ștefan Mihail - absent
- Apostol Neculai - pentru
- Arcaș Viorel - pentru
- Ardelean Aurel - delegație
- Arion Viorel - pentru
- Athanasiu Alexandru - pentru
- Basgan Ion - pentru
- Berceanu Radu Mircea - pentru
- Blaga Vasile - absent - membru al Guvernului
- Bobeș Marin - pentru
- Cazacu Cornelia - pentru
- Câmpeanu Radu-Anton - absent
- Cârlan Dan - pentru
- Chelaru Ioan - pentru
- Cinteză Mircea - pentru
- Ciornei Silvia - euroobservator
- Cioroianu Adrian Mihai - euroobservator
- Cismaru Ivan - pentru
- Copos Gheorghe - absent - membru al Guvernului
- Corodan Ioan - pentru
- Cozmâncă Octav - absent
- Crețu Corina - euroobservator
- Crețu Ovidiu Teodor - pentru
- Cucuian Cristian - pentru
- Cutaș George Sabin - pentru
- Daea Petre - pentru
- David Cristian - pentru
- David Gheorghe - pentru
- Diaconescu Cristian - absent
- Dina Carol - absent
- Dinescu Valentin - pentru
- Dîncu Vasile - euroobservator
- Duca Viorel Senior - euroobservator
- Dumitrescu Ion Mihai - pentru
- Dumitrescu Gheorghe Viorel - contra
- Dumitru Constantin - pentru
- Eckstein Kovacs Peter - pentru
- Fekete Szabo Andras Levente - absent
- Filipescu Teodor - absent
- Florescu Ion - pentru
- Flutur Gheorghe - Absent - membru al Guvernului
- Frunda György - pentru
- Funar Gheorghe - contra
- Găucan Constantin - delegație
- Geoană Mircea Dan - absent
- Georgescu Radu Cristian - pentru
- Gheorghe Constantin - delegație
- Hașotti Puiu - pentru
- Ilașcu Ilie - delegație
- Iliescu Ion - pentru
- Ilușcă Daniel - pentru
- Ion Vasile - absent
- Iorga Nicolae - delegație
- Iorgovan Antonie - pentru
- Ioțcu Petru Nicolae - pentru
- Ivănescu Paula Maria - pentru
- Jurcan Dorel - pentru
- Loghin Irina - absentă
- Lupoi Mihail - pentru
- Maior George Cristian - pentru
- Mardare Radu Cătălin - absent
- Marinescu Marius - pentru
- Markó Bela - pentru
- Meleșcanu Teodor Viorel - pentru
- Mereuță Mircea - pentru
- Mihăescu Eugen - euroobservator
- Mihăilescu Petru Șerban - absent
- Moisuc Viorica Georgeta Pompilia - absentă
- Moraru Ion - absent
- Morțun Alexandru Ioan - euroobservator
- Neagoe Otilian - pentru
- Neagu Nicolae - pentru
- Nemeth Csaba - pentru
- Nicolae Șerban - euroobservator
- Nicolai Norica - pentru
- Novolan Traian - pentru
- Onaca Dorel Constantin - absent
- Oprea Mario-Ovidiu - pentru
- Oprescu Sorin Mircea - absent
- Pascu Corneliu - pentru
- Păcuraru Paul - pentru
- Păunescu Adrian - absent
- Pereș Alexandru - pentru
- Pete Ștefan - pentru
- Petre Maria - pentru
- Petrescu Ilie - nu votează
- Popa Aron Ioan - pentru
- Popa Dan Gabriel - pentru
- Popa Nicolae-Vlad - euroobservator
- Popescu Dan Mircea - pentru
- Popescu Ionel - absent
- Popescu Irinel - absent
- Popescu Mihail - pentru
- Prodan Tiberiu Aurelian - delegație
- Puskas Valentin Zoltan - pentru
- Rădoi Ion - absent
- Rădoi Ovidiu - absent
- Rădulescu Cristache - absent
- Roibu Aristide - absent
- Sabău Dan - pentru
- Sârbu Ilie - pentru
- Silistru Doina - absentă
- Simionescu Aurel Gabriel - pentru
- Sogor Csaba - absent
- Solcanu Ion - absent
- Stan Petru - absent
- Stănoiu Mihaela Rodica - pentru
- Stoica Ilie - pentru
- Strătilă Șerban-Cezar - absent
- Stroe Radu - pentru
- Szabó Karoly Ferenc - pentru
- Șerbănescu Verginia - pentru
- Șerbu Gheorghe Vergil - pentru
- Șereș Ioan Codruț - absent - membru al Guvernului
- Ștefan Viorel - pentru
- Șter Sever - pentru
- Talpeș Ioan - pentru
- Tănăsescu Claudiu - absent
- Tărăcilă Doru Ioan - pentru
- Terinte Radu - pentru
- Theodorescu Emil Răzvan - delegație
- Tîlvăr Angel - absent
- Toma Ion - pentru
- Tudor Corneliu Vadim - absent
- Țâbuleac Mihai - pentru
- Țicău Silvia Adriana - absent
- Țîrle Radu - euroobservator
- Ungheanu Mihai - contra
- Ungureanu Vasile Ioan Dănuț - absent
- Vasilescu Gavrilă - pentru
- Văcăroiu Nicolae - pentru
- Vărgău Ion - absent
- Vedinaș Verginia - nu votează
- Verestóy Attila - absent
- Voiculescu Dan - pentru
- Vosganian Varujan - pentru
- Vraciu Jan - pentru

Vă mulțumesc.

Voi relua lista absenților. (discuții)

- Antonie Ștefan Mihail - absent
- Ardelean Aurel - delegație
- Blaga Vasile - absent - membru al Guvernului
- Câmpeanu Radu-Anton - absent
- Ciornei Silvia - absent
- Cioroianu Adrian Mihai - absent
- Copos Gheorghe - absent - membru al Guvernului
- Cozmâncă Octav - absent
- Crețu Corina - absent
- Cucuian Cristian - absent
- Diaconescu Cristian - absent
- Dina Carol - absent
- Dîncu Vasile - absent
- Duca Viorel Senior - absent
- Fekete Szabo Andras Levente - absent
- Filipescu Teodor - absent
- Flutur Gheorghe - absent - membru al Guvernului
- Găucan Constantin - absent
- Geoană Mircea Dan - absent
- Gheorghe Constantin - absent
- Ilașcu Ilie - delegație
- Ion Vasile - absent
- Iorga Nicolae - absent
- Loghin Irina - absentă
- Mardare Radu Cătălin - absent
- Mihăescu Eugen - euroobservator
- Mihăilescu Petru Șerban - absent
- Moisuc Viorica Georgeta Pompilia - nu votează
- Moraru Ion - absent
- Morțun Alexandru Ioan - absent
- Nicolae Șerban - euroobservator
- Onaca Dorel Constantin - absent
- Oprescu Sorin Mircea - absent
- Păunescu Adrian - absent
- Popa Nicolae-Vlad - euroobservator
- Popescu Ionel - absent
- Popescu Irinel - absent
- Prodan Tiberiu Aurelian - delegație
- Rădoi Ion - absent
- Rădoi Ovidiu - absent
- Rădulescu Cristache - absent
- Roibu Aristide - absent
- Silistru Doina - absentă
- Sogor Csaba - absent
- Solcanu Ion - absent
- Stan Petru - absent
- Strătilă Șerban-Cezar - absent
- Șereș Ioan Codruț - absent - membru al Guvernului
- Tănăsescu Claudiu - absent
- Theodorescu Emil Răzvan - absent
- Tudor Corneliu Vadim - absent
- Țicău Silvia Adriana - absent
- Ungureanu Vasile Ioan Dănuț - absent
- Vărgău Ion - absent
- Vedinaș Verginia - nu votează
- Verestóy Attila - absent

Asta e tot.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule senator. Domnul secretar al Camerei Deputaților, Gelil Eserghep.

Domnul Gelil Eserghep:

Am o rugăminte de la doi colegi care au de prins un avion.

- Buda Daniel - pentru
- Zegrean Augustin - pentru
- Adomnicăi Mirela Elena - pentru
- Adomniței Cristian Mihai - pentru
- Albu Gheorghe - pentru
- Almăjanu Marin - pentru
- Almășan Liviu - pentru
- Amarie Constantin - pentru
- Amet Aledin - pentru
- Anastase Roberta Alma - pentru
- Andea Petru - absent
- Andon Sergiu - pentru
- Andreica Romică - absent
- Andronescu Ecaterina - pentru
- Antal Árpád-András - pentru
- Antal István - absent
- Antonescu George Crin Laurențiu - pentru
- Apostolache Mihai Cristian - pentru
- Ardelean Cornelia - pentru
- Asztalos Ferenc - absent
- Avram Dumitru - absent
- Baban Ștefan - contra
- Bara Nicolae - absent
- Barbu Gheorghe - pentru
- Bardan Cornel Ștefan - pentru
- Bădălău Niculae - pentru
- Băeșu George - pentru
- Bănicioiu Nicolae - absent
- Bărbulețiu Tiberiu - absent
- Becsek-Garda Dezső-Kálmán - absent
- Becșenescu Dumitru - absent
- Bejinariu Eugen - absent
- Bentu Dumitru - absent
- Bivolaru Ioan - absent
- Bîrsan Iulian-Gabriel - pentru
- Boagiu Anca-Daniela - pentru
- Bobeanu Răzvan-Petrică - absent
- Boeriu Valeriu-Victor - pentru
- Bolcaș Lucian Augustin - nu votează
- Bonis Istvan - pentru
- Borbély László - absent
- Boureanu Cristian Alexandru - pentru
- Brânză William Gabriel - pentru
- Brînzan Ovidiu - pentru
- Bruchental-Pop Ionela - pentru
- Buciu Angela - absent
- Buciuta Ștefan - absent
- Buda Daniel - pentru
- Buda Ioan - absent
- Buhăianu Obuf Cătălin Ovidiu - absent
- Buruiană Aprodu Daniela - nu votează
- Bușoi Cristian Silviu - pentru
- Buzatu Dan Horațiu - pentru
- Buzea Cristian Valeriu - nu votează
- Calimente Mihăiță - pentru
- Canacheu Costică - absent
- Cantaragiu Bogdan - pentru
- Cazan Romeo Gheorghe Leonard - pentru
- Călian Petru - pentru
- Călin Ion - pentru
- Câmpanu Liviu - pentru
- Chiper Gheorghe - pentru
- Chiș Filonaș - absent
- Cindrea Ioan - pentru
- Ciocâlteu Alexandru - pentru
- Ciontu Corneliu - absent
- Ciopraga Mircea - absent
- Ciucă Liviu Bogdan - absent
- Cliveti Minodora - pentru
- Cocrea Olguța - absent
- Codîrlă Liviu - pentru
- Constantinescu Anca - absent
- Constantinescu Viorel - pentru
- Corlățean Titus - pentru
- Coșea Dumitru Gheorghe Mircea - absent
- Crăciunescu Grigore - absent
- Crețu Gabriela - absent
- Cutean Vasile Emilian - pentru
- Dan Iosif - pentru
- Diaconescu Marin - pentru
- Diaconescu Renică - absent
- Dida Corneliu Ioan - absent
- Dobre Traian - pentru
- Dorneanu Valer - absent
- Dragomir Dumitru - absent
- Dragomir Gheorghe - pentru
- Drăguș Radu-Cătălin - pentru
- Drețcanu Doina Micșunica - pentru
- Dumitrescu Cristian Sorin - pentru
- Dumitrescu Liana - absent
- Dumitrescu Zamfir - absent
- Dumitriu Dragoș Petre - nu votează
- Dumitriu Mihai - pentru
- Dumitru Ion - pentru
- Dușa Mircea - absent
- Duțu Stelian - absent
- Erdei-Dolóczki István - pentru
- Eserghep Gelil - pentru
- Faina Constantin - pentru
- Fârșirotu Vladimir Mircea - absent
- Fenechiu Relu - absent
- Firczak Gheorghe - absent
- Florea Damian - absent
- Fotopolos Sotiris - pentru
- Frâncu Emilian Valentin - pentru
- Furo Iuliu Ioan - nu votează
- Gabor Gheorghe - pentru
- Ganț Ovidiu Victor - absent
- Găleteanu Monalisa - pentru
- Georgescu Filip - pentru
- Gerea Andrei Dominic - pentru
- Gheorghe Valeriu - absent
- Gheorghiof Titu Nicolae - pentru
- Ghiorghioni Ionesie - absent
- Ghișe Ioan - pentru
- Giurescu Ion - pentru
- Giurgiu Mircia - absent
- Glăvan Ștefan - absent
- Godja Petru - pentru
- Gonțea Ion - absent
- Grigore Dan - absent
- Grosaru Mircea - absent
- Gubandru Aurel - pentru
- Gușă Cozmin Horea - pentru
- Gvozdenovici Slavomir - pentru
- Hanganu Romeo Octavian - pentru
- Hellvig Eduard Raul - pentru
- Hoban Ioan - absent
- Hogea Vlad Gabriel - absent
- Hoinaru Marian - absent
- Hrebenciuc Viorel - pentru
- Iacob Ridzi Monica Maria - absent
- Iancu Iulian - pentru
- Ibram Iusein - pentru
- Ifrim Mircea - absent
- Igaș Traian Constantin - pentru
- Ignat Miron - pentru
- Iliescu Valentin Adrian - pentru
- Ionescu Daniel - pentru
- Iordache Florin - pentru
- Iordache Grațiela Denisa - pentru
- Iriza Marius - nu votează
- Iustian Mircea Teodor - pentru
- Jipa Florina Ruxandra - absent
- Kelemen Attila Béla Ladislau - pentru
- Kelemen Hunor - pentru
- Kerekes Károly - pentru
- Király Andrei-Gheorghe - pentru
- Kónya-Hamar Sándor - pentru
- Kovacs Attila - absent
- Lakatos Petru - absent
- Lambrino Radu - pentru
- Lari-Iorga Leonida - pentru
- Lificiu Petru - pentru
- Liga Dănuț - absent
- Longher Ghervazen - pentru
- Luchian Ion - pentru
- Macaleți Costică - absent
- Magheru Paul - absent
- Man Mircea - pentru
- Manda Iulian Claudiu - absent
- Manolescu Oana - pentru
- Manta Pantelimon - pentru
- Marian Dan Mihai - pentru
- Marin Constantin - pentru
- Marinescu Marian-Jean - absent
- Martin Eduard-Stelian - absent
- Márton Árpád-Francisc - absent
- Máté András-Levente - pentru
- Matei Cătălin Lucian - absent
- Mazăre Alexandru - absent
- Mălaimare Mihai Adrian - pentru
- Mănăstireanu Vladimir Alexandru - pentru
- Mănescu Rareș Șerban - pentru
- Mărculeț Petrescu Mira Anca Victoria - absent
- Mătușa Tudor - absent
- Meir Nati - pentru
- Merce Ilie - nu votează
- Merka Adrian-Miroslav - pentru
- Micula Cătălin - absent
- Mihalache Sorin Dan - absent
- Mihei Andrian-Sirojea - pentru
- Mircea Costache - nu votează
- Mircovici Niculae - absent
- Mironescu Laurențiu - pentru
- Miroșeanu Liviu Alexandru - pentru
- Mitrea Manuela - pentru
- Mitrea Miron Tudor - absent
- Miuțescu Gheorghe Adrian - absent
- Mînzînă Ion - nu votează
- Mocanu Alexandru - pentru
- Mocanu Vasile - pentru
- Mocănescu Coloros Dan Constantin - pentru
- Mocioalcă Ion - absent
- Mohora Tudor - absent
- Moisoiu Adrian - nu votează
- Moldovan Emil Radu - absent
- Momanu Corneliu - pentru
- Motreanu Dan Ștefan - pentru
- Movilă Petru - pentru
- Munteanu Ioan - pentru
- Muscă Monica Octavia - pentru
- Mușetescu Tiberiu-Ovidiu - pentru
- Nassar Rodica - pentru
- Năstase Adrian - pentru
- Nechita Aurel - absent
- Nedelcu Gabriela - pentru
- Nica Dan - absent
- Nicolicea Eugen - pentru
- Nicula Vasile Cosmin - absent
- Niculescu-Duvăz Bogdan Nicolae - pentru
- Nistoran Dorin-Liviu - pentru
- Niță Constantin - absent
- Nițulescu Teodor - pentru
- Nosa Iuliu - absent
- Oancea Viorel - absent
- Olarean Aurel - absent
- Oltean Ioan - pentru
- Olteanu Bogdan - pentru
- Oprea Gabriel - pentru
- Ovidenie Costel - pentru
- Palăr Ionel - pentru
- Pambuccian Varujan - pentru
- Pardău Dumitru - pentru
- Pascu Bogdan - pentru
- Pașcu Ioan Mircea - absent
- Pavelescu Aurelian - pentru
- Paveliu Marian Sorin - pentru
- Păun Nicolae - absent
- Petrea Constantin - pentru
- Plumb Rovana - pentru
- Podgorean Radu - pentru
- Ponta Victor-Viorel - absent
- Pop Claudiu Adrian - absent
- Popa Cornel - pentru
- Popa Daniela - pentru
- Popa Nicolae - pentru
- Popeangă Petre - absent
- Popescu Dan Ioan - absent
- Popescu Florin Aurelian - pentru
- Popescu Ionica Constanța - pentru
- Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton - absent
- Popp Cosmin Gabriel - pentru
- Preda Cezar Florin - absent
- Preda Ion - pentru
- Pruteanu Vasile - absent
- Puchianu Ioan Dumitru - pentru
- Pupeză Viorel - pentru
- Purceld Octavian-Mircea - absent
- Pușcaș Vasile - pentru
- Pușcă Mircea Valer - absent
- Puzdrea Dumitru - pentru
- Racoceanu Viorel - absent
- Radan Mihai - pentru
- Raicu Romeo Marius - absent
- Rădulescu Cristian - pentru
- Rogin Marius - pentru
- Romanescu Marcel Laurențiu - pentru
- Rus Ioan Aurel - nu votează
- Rusu Mihaela Adriana - pentru
- Rușanu Dan Radu - pentru
- Sanda Victor - pentru
- Sandu Gabriel - pentru
- Sandu-Capră Mihai - pentru
- Sasu Ion - pentru
- Săniuță Marian Florian - absent
- Săpunaru Nini - pentru
- Sârb Gheorghe - absent
- Sârbu Daciana Octavia - absent
- Sârbu Marian - pentru
- Sârbu Mugurel Liviu - pentru
- Scutaru Adrian George - pentru
- Semcu Adrian Emanuil - pentru
- Seres Dénes - absent
- Severin Adrian - absent
- Silaghi Ovidiu Ioan - absent
- Sirețeanu Mihail - absent
- Sóki Béla - pentru
- Soporan Vasile Filip - absent
- Stan Ioan - pentru
- Stan Ion - pentru
- Stanciu Anghel - absent
- Stănescu Cristian - absent
- Stănescu Mircea - pentru
- Stănișoară Mihai - absent
- Stoica Ion - absent
- Străchinaru Petre - pentru
- Strungă Emil - pentru
- Szekely Levente Csaba - absent
- Știrbu Monica Mihaela - pentru
- Știrbeț Cornel - pentru
- Știreanu Octavian - pentru
- Știucă Alecsandru - pentru
- Tabără Valeriu - absent
- Tamás Sándor - pentru
- Tămagă Constantin - pentru
- Tănăsescu Mihai Nicolae - absent
- Tărniceru Petru - pentru
- Teodorescu George Alin - absent
- Timar Liviu - pentru
- Timiș Ioan - pentru
- Todoran Pavel - pentru
- Toma Florentina Marilena - pentru
- Toma Horia-Victor - pentru
- Tóro Tiberiu - pentru
- Tudor Constantin - pentru
- Tudor Marcu - absent
- Tudose Mihai - absent
- Turcan Raluca - pentru
- Țundrea Ioan - pentru
- Uioreanu Horea Dorin - absent
- Ujeniuc Dragoș - pentru
- Ungureanu Petre - pentru
- Ungureanu Valeriu Alexandru - pentru
- Ursărescu Dorinel - pentru
- Vainer Aurel - absent
- Varga Attila - pentru
- Vasile Aurelia - pentru
- Vasilescu Lia Olguța - nu votează
- Vălean Adina Ioana - pentru
- Văsioiu Horia - pentru
- Vâlcov Șandru Marcela Lavinia - pentru
- Vlase Petru Gabriel - pentru
- Vlădoiu Aurel - pentru
- Voicu Cătălin - absent
- Voicu Mihai Alexandru - absent
- Voinea Florea - pentru
- Zaharia Claudius Mihail - pentru
- Zamfir Gabriel Sorin - absent
- Zamfirescu Dan Dumitru - absent
- Zegrean Augustin - pentru
- Zgonea Valeriu Ștefan - absent

Vă rog, dacă a venit cineva mai târziu, să spună.

- Ciucă Liviu Bogdan - pentru
- Mihalache Sorin Dan - pentru
- Hoinaru Marian - pentru
- Dorneanu Valer - pentru

Vă mulțumesc. (rumoare, discuții)

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

  ................................................

(Domnul deputat Lucian Augustin Bolcaș solicită cuvântul pe procedură.)

Dau cuvântul, pe procedură, domnului deputat Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule președinte,

Pentru ca disputele noastre procedurale să aibă, totuși, o finalitate, vreau să vă spun că, la această dată, plenul Camerelor reunite și-a dat votul pe un fals. Rectificarea apărută în Monitorul Oficial - într-adevăr, apărută în Monitorul Oficial -, prin care alegerea acestui consiliu se face nu prin hotărârea Parlamentului, ci prin lege, este un fals, având în vedere că în ședința Camerei Deputaților din 26 mai 1999, un asemenea amendament a fost respins.

În aceste condiții, eu consider că am făcut bine să nu ne exprimăm votul într-o asemenea construcție instituțională, care este contrară legii.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

  ................................................
 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Rezultatul apelului nominal pentru desemnarea membrilor Colegiului C.N.S.A.S. este următorul: au fost exprimate un număr de 281 de voturi, din care, 277 de voturi pentru și 4 voturi împotrivă.

Vă reamintesc că numirea membrilor Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității se face cu majoritatea deputaților și senatorilor prezenți, conform art.38 alin.7 din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

În aceste condiții, fiind întrunite condițiile regulamentare și legale, membrii Colegiului C.N.S.A.S. au fost votați și își pot exercita mandatul. (aplauze)

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 20 noiembrie 2019, 12:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro