Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of April 13, 2006
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.58/21-04-2006

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 13-04-2006 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 13, 2006

44. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.20/2006 privind acordarea de facilități producătorilor agricoli și crescătorilor de animale în perioada de preaderare la Uniunea Europeană (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 102/2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Pct.45. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.20/2006 privind acordarea de facilități producătorilor agricoli și crescătorilor de animale în perioada de preaderare la Uniunea Europeană.

Legea are caracter ordinar. A fost adoptată de Senat.

Raport de adoptare la Comisia pentru agricultură.

Din partea inițiatorului, vă rog.

Domnul Dănuț Apetrei (secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Prezenta ordonanță stabilește o serie de măsuri și responsabilități la nivelul administrației publice implicate în implementarea programului "Fermierul", menite să sprijine transformarea gospodăriilor țărănești în ferme familiale comerciale.

Totodată, prin prezentul act normativ, se instituie cadrul juridic pentru acordarea unor facilități financiare fermelor familiale cu caracter comercial care accesează programul "Fermierul", astfel încât să se asigure consolidarea exploatațiilor agricole existente, care produc în principal pentru autoconsum, și susținerea acestora în vederea comercializării surplusului de produse pe piață.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Comisia.

Domnul deputat Munteanu.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Raportul comisiei a fost adoptat în unanimitate, în ședința din 29 martie 2006.

Proiectul de lege este de competența decizională a Camerei Deputaților.

Așadar, comisia propune admiterea, cu modificări și completări, a proiectului de lege.

Aș vrea să fiți de acord, domnule președinte, să sesizați că a fost omis la redactare, chiar înaintea art.1, "legea de aprobare a acestei ordonanțe".

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Vă mulțumesc.

Dacă nu există comentarii la acea îndreptare de eroare materială, vom lua notă de ea.

Dezbateri generale.

La dezbateri generale, domnul deputat Munteanu.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Începând cu titlul ordonanței de urgență, cred că pentru cei care se pricep cât de cât la agricultură vor accepta că și crescătorul de animale este tot producător agricol.

Noi am înțeles importanța și necesitatea Programului "Fermierul". Știm că acesta este viitorul agriculturii, dar am spus, atunci când a fost promovat acest pachet de legi, și spunem și acum că a fost blocată o sumă foarte mare de bani. Este vorba de 7.000 de miliarde de lei din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, ceea ce nu se justifică în acest moment.

Nici nu am subvenționat agricultorii și acest lucru se vede foarte ușor dacă priviți câmpul nelucrat, faptul că nici crescătorii de vaci de lapte nu mai primesc stimulente pentru laptele livrat.

De asemenea, cel mai grav lucru, care ne determină să spunem că aceste sume nu se vor consuma, rezultă și din faptul că nici până astăzi Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale nu a reușit să încredințeze licitația unei bănci comerciale.

Știm că sunt cereri, deși mai puține decât am crezut noi toți, repet aici, nu numai inițiatorul, dar încă noi ne străduim astăzi să creăm legislația secundară pentru aplicarea Programului "Fermierul".

Nu ne dorim decât să vedem lucruri bune în politica agrară a actualului Guvern, pentru că celelalte le vedem cu toții, zilnic. Am spus și altădată că Guvernul promovează legi prin răspundere și apoi, la un interval de timp foarte scurt, pentru că nu acceptă dezbaterea parlamentară, vine cu modificări și completări.

Și așa se ajunge că Programul "Fermierul" are șanse extreme de scăzute de a fi implementat. El se dovedește aproape inaccesibil pentru cei mai mulți dintre doritori.

Sigur că mulți și-ar fi dorit o astfel de afacere, dar, pe de o parte, lipsa fondurilor proprii, dar mai ales o birocrație excesivă îi fugărește, îi îndepărtează de acest program.

Normal ar fi să nu votăm această inițiativă legislativă, dar pentru că sperăm că Programul "Fermierul" va ajunge, în sfârșit, la agricultori, vom fi de acord cu această inițiativă.

Îi rugăm în schimb pe cei care fac politica agrară astăzi să se gândească la acest blocaj de 7.000 miliarde și câmpul încă nu este lucrat.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

La dezbateri generale, dacă există alte intervenții?

Da, domnul deputat Dragoș Dumitriu.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Domnule președinte,

Fără îndoială, modul în care vom gestiona subvenționarea agriculturii în această perioadă de preaderare, este o măsură a capacității noastre de a gestiona viitoarele fonduri europene. Pentru că fondurile pentru subvenționarea agriculturii sunt printre cele mai mari și mai importante care se acordă statelor comunitare, care trebuie gestionate cu foarte, foarte multă atenție.

Deci, această probă, numită Programul "Fermierul", este de fapt o probă de foc pentru modul în care europarlamentarii noștri și conducerea statului vor reuși să negocieze mai departe cu Uniunea Europeană și să finalizeze Capitolul "Agricultura", probabil cel mai important capitol din negocierea cu Europa.

De aceea, aș ruga, deși am votat în unanimitate, într-adevăr, acest proiect de lege, dar aș ruga ca Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale să trateze cu maximă atenție și cu maximă responsabilitate acest proiect, acest proiect propriu al lor - Programul "Fermierul".

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Dacă la dezbateri generale mai dorește cineva?

Domnul deputat Nicolae Popa.

Domnul Nicolae Popa:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Sigur că toată lumea are dreptate. Dar este un proverb românesc: "Rău e cu rău, dar e mai rău fără rău". Trebuie să înțelegem de la bun început că integrarea României în Uniunea Europeană, în domeniul agriculturii, impune niște condiții, condiții chiar și la nivelul subvenționărilor, care trebuie reduse treptat și mers pe o anumită canalizare a acestora.

Eu nu cred că cineva ar fi rău intenționat și nu ar dori să sprijine agricultura sau nu ar dori să funcționeze agricultura la parametrii maximi. Iată, de pildă, eu vă dau două exemple, prin care vreau să demonstrez că nu există rea-credință.

În primul rând, noi am adus semnalele din teritoriu privind prețul la motorină destul de ridicat și în urma discuțiilor pe care le-am avut și cu domnul ministru Flutur, am convenit, în măsura fondurilor disponibile, să reducem prețul la motorină, cu 7.000 lei, de la 33.000 lei, la 26.000 lei. Este o reducere, totuși, este un lucru extraordinar.

De asemenea, atunci când s-a pus problema subvenționării pe cap de animal la zootehnie, pe cap de vacă, am arătat situația nemulțumirilor procesatorilor și a producătorilor de lapte. Și s-a venit pe urmă și am făcut acea reparație de a asigura primă de performanță pentru laptele de vacă.

Deci, iată că sunt niște lucruri. Încercăm să facem cât de cât, să reparăm din mers toate treburile acestea, în așa fel încât să nu distrugem ceea ce s-a obținut și ceea ce s-a realizat până în momentul de față.

De aceea, noi vom susține, Grupul parlamentar al Partidului Conservator, vom susține acest proiect de lege și, bineînțeles, toate proiectele de legi care vizează integrarea agriculturii în Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Alte intervenții?

Domnul deputat Becsek-Garda.

Domnul Becsek-Garda Dezso-Kalman:

Domnule președinte,

Și noi susținem această inițiativă legislativă, Grupul parlamentar al U.D.M.R., dar trebuie să spunem de la această tribună faptul că în cazul retrocedărilor terenurilor agricole, a aplicării legilor de retrocedare, se fac foarte multe abuzuri. Și sunt deposedați mare parte a proprietarilor de pământurile pe care ar trebui să le primească, conform legii.

Ar trebui să facem ceva și în acest domeniu, pentru că facem programe, dar nu se poate să fim o țară sud-americană, ca populația de la sate, mare parte a populației, să rămână fără teren agricol. Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Doamna deputat Ardelean, 1 minut, cu îngăduința colegilor.

Doamna Cornelia Ardelean:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Deja a vorbit colegul meu, dar aș dori să fac o completare și să fac apel la toți colegii asupra mediatizării facilităților de care beneficiază producătorii agricoli.

Din păcate, în teritoriu oamenii nu ajung suficient la informații și cred că, pe lângă autoritățile locale, și noi trebuie fiecare să ne implicăm cât mai mult în mediatizarea facilităților de care ei dispun.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, doamna deputat.

Dacă s-au încheiat dezbaterile generale, trecem la dezbaterea pe raport.

Amendamente admise - pct.1. Observații? Comentarii? Nu.

De la pct.2 la 5. Observații? Comentarii? Nu.

De la pct.6 la 10. Observații? Comentarii? Nu.

Pct.11, 12. Nu sunt. Mulțumesc. Nu există amendamente respinse.

Rămâne la vot final.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.10/2006 pentru modificarea și completarea ... Nu.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 25 august 2019, 10:19
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro