Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 08-05-2006

Ședința Camerei Deputaților din 8 mai 2006

2. Dezbaterea Propunerii legislative pentru declararea comunei Stoina oraș (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 215/2006

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

Și, cu aceasta, vă rog să-mi permiteți să trecem la dezbaterea proiectelor înscrise pe ordinea de zi de astăzi, începând cu prima propunere, cea pentru declararea comunei Stoina oraș; lege organică.

Invit Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic, domnul Relu Fenechiu, sau cine îi ține locul, vă rog să vă luați locul în banca destinată comisiilor, și pe inițiatorul acestei propuneri, care, de fapt, sunt doi..., pardon, trei: Manta Pantelimon, Romanescu Marcel și Stoica Ioan. Care dintre dumneavoastră dorește să prezinte propunerea?

Domnule Manta, poftiți.

Domnule președinte, Relu Fenechiu, vă rog să vă pregătiți pentru a prezenta raportul, după cuvântul inițiatorului.

Domnul Pantelimon Manta:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Propunerea legislativă vizează înființarea comunei Stoina ca oraș. Din păcate, Guvernul a dat un aviz negativ, ca și comisia de specialitate, deci, s-a reîntors la comisie. Aceasta și-a menținut avizul negativ, justificat în principal prin faptul că nu sunt îndeplinite cele mai multe din criteriile care ar trebui să stea la baza înființării unei comune ca oraș.

Sincer să fiu, chiar dacă din punct de vedere juridic, pentru că acest lucru m-a determinat să am o atitudine oarecum îndârjită împotriva comisiei și a celorlalți colegi care au luat cuvântul data trecută, așadar, din punct de vedere al legalității este în afară de orice îndoială că nu sunt aspecte procedurale care să contravină legii în acest proiect legislativ. Trebuie însă să recunosc, în spiritul fair-play-ului, că o parte dintre indicatori nu sunt îndepliniți. Cu referire, dacă vreți, în primul rând, la populație, deși legea, oarecum, lasă posibilitatea de interpretare, în sensul că spune "de regulă, minim 5.000", comuna Stoina are 3.000.

E adevărat, este un oraș cu o puternică rețea de dezvoltare petrolieră și de gaze, care poate da perspectiva dezvoltării și urbanistice.

De aceea, suport cu stoicism înfrângerea probabilă, având în vedere avizele negative, cu speranța că... Eu am vorbit și cu primarul localității, care, de altfel, este al Partidului Democrat, speram să-l conving să treacă la PC dacă votam proiectul acesta de lege, văd că colegii de la PD nu l-au susținut, este dispus să refacă întreaga documentație, pentru că sunt multe inadvertențe între cele afirmate de consiliul local și direcția de statistică, mai ales că o parte din date sunt de acum 4 ani, din iulie 2002, și de aceea sunt aceste inadvertențe.

Eu las la aprecierea dumneavoastră, cu specificarea, însă, că din punct de vedere al legii, condițiile sunt îndeplinite în totalitate.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc, domnule coleg. Pentru a vă "îndulci" un pic stoicismul de care vorbeați, vreau să vă felicit pentru felul cum ați susținut această inițiativă și pentru sinceritatea și realismul de care dați dovadă. Vreau să vă mai spun că o să vă mai susțină și alți colegi, inclusiv de la prezidiu.

Are cuvântul domnul Relu Fenechiu, pentru a prezenta raportul.

Domnul Relu Fenechiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mulțumesc și colegului pentru prezentarea inițiativei.

Dincolo de partea subiectivă a unei astfel de hotărâri, vreau să vă spun că există foarte clar o lege, și acea lege este Legea nr. 351/2001 privind Planul de amenajare a teritoriului național, înainte de a lua în discuție, repet, subiectiv, înființarea unei comune sau transformarea unei comune în oraș, Comisia de administrație publică, prin regulamentul ei, a hotărât în unanimitate că prima dată se cere părerea experților, care trebuie să ne prezinte dacă această localitate, dacă o astfel de localitate îndeplinește indicatorii minimi necesari pentru înființarea comunei.

Din nefericire, acești indicatori nefiind îndepliniți, ca la fiecare astfel de inițiativă comisia a hotărât, nu pot să vă spun dacă în unanimitate sau cu una-două abțineri, dar a hotărât menținerea raportului de respingere.

După cum știți, Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, iar prin obiectul de reglementare propunerea legislativă se încadrează în categoria legilor organice. Așa încât, comisia propune în continuare respingerea proiectului de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

La dezbateri generale, dacă dorește cineva să se mai înscrie? Domnul secretar Victor Ponta.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Mă bucur că am ocazia să iau din nou cuvântul pe acest proiect de lege. Nu sunt inițiatorul său, dar se referă la o comună din județul Gorj, și atâta timp cât locuitorii comunei își doresc un anumit lucru și atâta timp cât toate aspectele legale au fost explicate de către inițiator, cu riscul că supăr reprezentanții locuitorilor din Brașov, eu am datoria să votez și să încerc să sprijin o dorință a locuitorilor dintr-o comună din județul meu.

Cu atât mai mult cu cât, în aceste zile, probabil că ați văzut cu toții la televizor, un sat întreg dintr-o comună din Gorj a dispărut și mi se pare că de fiecare dată, doar pentru că județul Gorj nu e mai aproape de București sau, poate, de Cluj sau de Iași, există o anumită tendință de a crede că acolo lucrurile se rezolvă de la sine, fără nici un fel de sprijin.

O să votez ca deputat de Gorj, nu vorbesc în numele grupului meu, această inițiativă. Și, sigur, mi-aș dori să fiu un pic mai optimist decât inițiatorul, decât domnul Manta, în sensul în care legea, poate, va trece. Și primarul, poate, nu va trece la PC, ci, poate, redevine social-democrat.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Mulțumesc foarte mult.

Are cuvântul domnul Ghișe. Vorbiți în numele grupului parlamentar sau în nume propriu? În numele Grupului parlamentar al PNL. Poftiți.

Domnul Ioan Ghișe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate doamne și stimați domni colegi,

Din raportul comisiei descoperim următoarele: din 3.200 de locuitori, 1.800 de alegători, s-au prezentat 957 la vot și au fost pentru 500 și ceva. Legea spune: se înființează un oraș cu minim 5 mii de locuitori.

Dacă pentru această situație, că unul dintre noi este susținător, împotriva prevederilor legale, al unei transformări de sat în oraș, păi, atunci, în țara asta, nu facem decât să dezvoltăm haos în administrație! Dacă legea spune imperativ "minim 5.000 de locuitori"!

Și eu fac apel în cuvântul meu nu la colegii din coaliția guvernamentală, ci la colegii de la PSD, ai domnului deputat. Domnule, dacă 500 de locuitori - deci, nici măcar jumătate din alegătorii comunei respective - pentru un sat din cele 6 sate apropiate, vor să devină oraș, nu se îndeplinește condiția prevăzută de lege, atunci, mă întreb, care criterii, care principialitate? Numai așa, din entuziasm electoral!

Și cuvântul meu este pentru domnii deputați și doamnele deputate de la PSD, să aibă o poziție corectă, principială și să respecte criteriile prevăzute de lege. O astfel de prevedere, de inițiativă legislativă, nu este normal să fie susținută de majoritatea plenului Camerei Deputaților.

Mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimate coleg,

V-aș ruga un lucru, înainte de toate, în pofida alternanțelor pozitive și negative ale intervențiilor dumneavoastră și ale raportului cu sala, v-aș ruga pe toți colegii să-l aplaudăm pe domnul Ghișe, că astăzi aniversează niște ani frumoși. (Aplauze.)

Dar, în afară de asta, l-aș ruga să observă că inițiatorii acestei propuneri legislative nu sunt colegii de la PSD, încât nu s-a înțeles în sală, de ce ați avut controversa cu PSD-ul.

Dacă mai dorește și altcineva să se înscrie la cuvânt pe marginea acestei propuneri legislative? Nu.

Vom lăsa pentru mâine, fiind vorba de o lege organică, votul final asupra acestei propuneri.