You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 09-05-2006

Sittings of the Chamber of Deputies of May 9, 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.70 Mihai Sandu-Capră - despre semnificația zilei de 9 Mai pentru Europa și, în special, pentru România;

Domnul Mihai Sandu-Capră:

Stimați colegi,

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, în anul 1950, la Paris avea loc un eveniment de o importanță majoră pentru ceea ce înseamnă acum Uniunea Europeană. Într-un moment dificil al istoriei postbelice, și anume începerea Războiului Rece, lui Robert Schuman, ministrul afacerilor externe francez de la acea vreme, i-a fost încredințată de către omologii săi din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii o misiune foarte importantă: crearea unui plan care să ducă la reintegrarea Germaniei Federale în concertul european. În acest sens, el accepta fără rezerve propunerea unei persoane necunoscute marelui public la acea vreme, Jean Monnet, propunere ce viza crearea unei Europe unite prin plasarea producției franco-germane de cărbune și oțel sub responsabilitatea unei autorități supreme comune, independente, în cadrul unei organizații deschise participării si altor state europene.

Se declanșa astfel un proces cu totul nou in relațiile internaționale - de exercitare în comun a suveranității, în anumite domenii. Europa devenea continentul care construia prima regiune economică a lumii.

Decizia ca 9 mai să fie sărbatorită drept Ziua Europei a fost luată în timpul summit-ului liderilor Uniunii Europene de la Milano din 1985, devenind totodată un simbol european.

Pentru noi, românii, 9 mai 2006 are o semnificație dublă. Sărbătorim împreună cu toți europenii Ziua Europei Unite si, totodată, o facem pentru ultima dată din afara marii familii europene.

Însă, nu trebuie sa omitem faptul că, anul acesta, România și Bulgaria au avut la Bruxelles, la celebrarea Zilei Europei, un sat separat cu trei pavilioane, restaurante în aer liber și o scenă.

Acum, când suntem atât de aproape de momentul integrării, nu putem să ne simțim altfel decât europeni. La mulți ani România, La mulți ani Europa!

Va mulțumesc.