Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of May 9, 2006
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.75/19-05-2006

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 09-05-2006 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 9, 2006

6. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii arendării nr.16/1994 (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 553/2005

 

Domnul Miron Tudor Mitrea:

  ................................................

Trecem la Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii arendării nr. 15/1994.

Suntem în aceeași situație.

Raportul de respingere a fost respins, urmează dezbaterea pe articole, potrivit art.104 alin. 3.

Dacă inițiatorul dorește să ia cuvântul?

Domnul Munteanu, aveți microfonul.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur că, vă spun sincer, îmi este greu să revin la microfon și să susțin această inițiativă legislativă în calitate de inițiator.

Faptul că proiectul de lege a fost respins la Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților de trei ori mă face să cred că nu s-a ținut cont de avizul favorabil dat de către toți cei 25 de parlamentari ai Comisiei pentru agricultură, nu s-a ținut cont de faptul că doar cu 12 voturi împotrivă plenul Senatului a votat acest proiect de lege, nu știu ce gândiți dumneavoastră atunci când legi bune și absolut necesare, din punctul meu de vedere, sunt respinse doar pentru că inițiatorii sunt din opoziție.

Sincer vă spun că sunt nedumerit și revoltat de acest lucru.

Stimați colegi, sunt sigur că astăzi suprafețe foarte mari de teren sunt nelucrate în România și pentru că nu există această reglementare între arendași și arendatori, sau între arendatori și arendași.

Știu, de asemenea, că sunt zeci de mii de procese pe rolul instanțelor de judecată, alte zeci de mii de nemulțumiri, tocmai din lipsa acestui contract-cadru la Legea arendei.

De aceea, aș vrea să vă rog să votați pe articole acest proiect de lege, precizând încă un lucru: această inițiativă legislativă nu implică cu nici un leu bugetul de stat.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Dacă există alte intervenții?

Da. Mai sunt. Domnul Liviu Timar are cuvântul.

Domnul Liviu Timar:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Ca și domnul coleg Munteanu, vin și eu să întăresc necesitatea adoptării acestui act normativ. De ce? Sunt unul care vin din producție, să spun așa, și în activitatea mea m-am întâlnit cu foarte multe contracte de arendă, făcute de diferiți arendași, semnate de diferiți arendatori.

Când s-a făcut acest model de contract, s-a ținut cont tocmai de acest lucru, fiindcă foarte mulți arendatori nu au pregătirea necesară să înțeleagă întotdeauna ceea ce trebuie să prevadă un contract de arendă. Acest contract de arendă vine în întâmpinarea acestor oameni, de a-i ajuta pe cei care semnează aceste contracte de arendă, de a fi atenți la ceea ce semnează.

Faptul că nu implică nici un ban de la buget, cred că în această sală, în această zi, putem adopta acest act normativ, care este absolut necesar. Cred că toți colegii mei, indiferent din ce partid sunt, care au lucrat în producție, știu exact ceea ce spun.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Domnul Tabără.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Domnilor colegi,

Eu nu fac altceva decât să repet ceea ce am mai spus de la acest microfon.

Cred că nu este atât de important cine semnează această inițiativă legislativă, cât conținutul ei. Și, din punct de vedere juridic, legea este făcută corect și, mai ales, este cea care transpalizează, să spunem așa, contractul de arendă, făcându-l mai accesibil între cele două părți. Și trebuie să recunoaștem că, de-a lungul anilor, de la apariția Legii arendei, foarte multe probleme au ieșit tocmai din netransparența lui.

Proiectul de lege nu face altceva decât să aducă acest contract de arendă la o vizibilitate mai mare și la o înțelegere mai mare a părților care fac acest contract.

Acesta este motivul pentru care Grupul parlamentar al Partidului Democrat va vota această lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Domnul Sergiu Andon.

Domnul Sergiu Andon:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Reglementarea propusă este, într-adevăr, necesară într-o țară în care, în multe alte domenii, s-au constatat abuzuri de drept, activități speculative, profitarea de ignoranță și așa mai departe.

Nu mai știu exact care a fost votul meu în Comisia juridică, de disciplină și imunități, dar îmi amintesc ... A fost pentru, mă asigură domnul Munteanu, pentru că, într-adevăr, s-a conlucrat cu inițiatorul, ne convinsese de utilitatea ei. Reținerea colegilor mei era mai mult de natura de a nu încălca principiul libertății contractuale, sens în care era gata să avem și un amendament.

În sfârșit, ca să conchid, - și vorbesc acum în numele colegilor din Grupul parlamentar al Partidului Conservator -, ca ultimă reflecție, concluzia noastră este că legea merită votată și vom vota pentru.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc. Domnul deputat Mocanu.

Domnul Vasile Mocanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Am 9 declarații politice făcute în plenul Camerei Deputaților, pe tema "cum este folosit Parlamentul, ca anexă, de către Guvernul actual".

Dacă și această propunere legislativă nu trece prin Parlament, care are o activitate extraordinar de mare, vreau să vă spun un singur lucru: câte primării sunt în Țara Românească, atâtea modele de contracte de arendă se află pe masa fiecărui primar pentru avizare. Nu sunt lucrate peste un milion și jumătate de hectare în Țara Românească, din care, o mare parte, din această vină, din această lipsă de reglementare a actului normativ pe care-l avem pe masă, care trebuie adoptat, fiindcă facem pentru agricultură un lucru deosebit de important.

Eu mulțumesc domnului deputat Tabără și, la fel, și celorlalte grupuri parlamentare care, înaintea mea, au dovedit o gândire extraordinar de pragmatică și de normală pentru dezvoltarea agriculturii românești.

Vă mulțumim pentru acest lucru și Grupul parlamentar al P.S.D., desigur că susține cu tărie această propunere legislativă.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Dumitriu, Grupul parlamentar al P.R.M.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur că între noi și P.S.D. există actualmente un Protocol de colaborare parlamentară, însă, nu mă pot abține să nu întreb: de ce această lege nu a fost promovată mai demult, pe când exista o majoritate parlamentară care avea probabil mai demult dorința pe care și-o exprimă abia astăzi? Există, în același timp, și această Lege nr.16/1994, care se folosește la ora actuală și care, din păcate, creează foarte multe probleme în diferite locuri, tocmai pentru că ea ar trebui completată totuși cu prevederile introduse astăzi prin această lege-cadru a arendei.

Așa încât eu revin la propunerea pe care am mai făcut-o și în alte dăți. Ca treburile să meargă, hai să dăm această lege care are, sigur, imperfecțiuni, dar care poate fi îmbunătățită pe parcurs. Trebuie, totuși, creat un cadru, pentru ca să nu mai existe tot felul de instanțe ad-hoc și care creează tot felul de probleme în fiecare zonă a țării.

Deci, sigur, cumva noi, P.R.M., ar trebui să fim solomonici. Au dreptate și cei de la Guvern, care spun că nu este o lege întru totul bună, au dreptate și cei de la P.S.D., care vin cu niște propuneri foarte bune prin această lege.

Deci, Grupul parlamentar al P.R.M., conform protocolului, va susține această lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc. Domnule Uioreanu, aveți cuvântul.

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Independent de Protocolul P.S.D.-P.R.M., noi susținem această modificare legislativă. O considerăm de bun augur. Credem că orice simplificare duce la derularea mai fluidă a actului.

Deci, încă o dată, Partidul Național Liberal susține acest proiect.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Stimați colegi,

Dacă toată lumea îl susține, permiteți-mi să dau cuvântul ultimului vorbitor, pentru că, după aceea, nu mai putem să-l susținem în vot. Îl susținem numai în vorbe.

Vă rog.

Domnul Máté András-Levente:

Domnule președinte,

U.D.M.R. nu susține acest proiect de lege, din următoarele motive: în primul rând, este libertatea contractuală. Codul civil, care este în vigoare din 1850, prevede condițiile obligatorii minime pentru valabilitatea unui contract. De asemenea, art.969 din Codul civil prevede că convențiile făcute cu respectarea legii sunt respectate și este putere de lege între părți.

Mi se pare inoportun ca să intervenim noi, legiuitorul, și să obligăm părțile să semneze doar un model de contract. Deci, legea deja prevede care sunt condițiile minime pentru valabilitatea unui contract.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule deputat, vă rog frumos, domnule deputat, să coborâți. Nu v-a văzut secretarul, v-a văzut acum, vă dau cuvântul.

Domnule deputat, vreți să luați cuvântul? Vă rog foarte mult. Este foarte simplu, nu trebuie să vă certați cu secretarul. Nu v-a văzut. V-am văzut eu, aveți cuvântul.

Domnul Petre Ungureanu:

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Cu multă plăcere.

Domnul Petre Ungureanu:

Mă înscrisesem la cuvânt înainte de a se hotărî că este ultimul cuvânt, dar făceam o critică prietenească secretarilor care nu observă aceste balete ale noastre.

Voiam să spun, din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități. Sigur, nu vorbesc în numele comisiei, dar mă simt dator să apăr comisia, pentru că aici, inițiatorii, cu avânt revoluționar, ne-au înfierat.

Vreau să spun că mă pricep la agricultură exact atât cât se pricep dumnealor, inițiatorii, la legi. Noi nu am spus că legea nu este bună. Am spus doar că, din punct de vedere juridic, așa cum a spus colegul de la U.D.M.R., tot jurist, iată că juriștii știu de ce, ne-am opus acestui proiect, pentru că încalcă principiile de bază ale contractelor civile, încalcă principiile de bază ale Codului civil. Există niște reguli de bază; mă rog, unii spun "pacta sunt servanta", alții zic "969 Cod civil", alții spun tot felul de reguli. Sigur că, juriști fiind, nu ne-am putut lăsa induși de avântul pentru succesul socialist al agriculturii și, să spunem, să introducem în contractul de arendă reguli care ar impieta asupra libertății contractuale.

De aceea, nu trebuie să ne certați că nu ne pricepem la agricultură. Nu trebuie să ne certați că, chipurile, eu, jurist fiind și liberal, sunt împotriva curentului care spune ... mă rog, colegul meu a spus că "noi îl vom susține", "voi vedea cum votez". Dar nu pot să trec peste ideea că introducem în lege și în contract obligații care exced acestora. Uitați-vă la punctul de vedere al Guvernului. Uneori, nu ne convine. Dar, uitați-vă că acolo am spus niște lucruri foarte corect. Contractul acesta de arendă limitează, numai la terenuri, posibilitatea de arendare, nu și la celelalte mijloace. Or, în Legea nr.16 sunt ... Deci, limităm, încercăm să facem un bine, făcând rău.

De altfel, să știți că nu este nici o poziție politică. A fost un coleg de-al nostru, liberal, care a venit și ne-a consultat, pe mine și pe alții de la Comisia juridică, de disciplină și imunități. La fel, a vrut să introducă acest contract și i-am spus că nu, din aceleași motive. Deci, nu are nici o culoare politică votul nostru. Am explicat, doar, din punct de vedere juridic, de ce nu este corect.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnul Călian.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Mă bucur că funcționează foarte bine protocoalele, se nasc noi alianțe ... Așa este normal într-o democrație autentică, așa cum se pare că este și în România.

La subiect: există reglementări legale în privința arendării. Nu știu cât de mult acest proiect de lege va rezolva problema efectiv în domeniul agriculturii, din acest punct de vedere.

Practic, așa cum am dezbătut pe fond în Comisia juridică, de disciplină și imunități acest proiect de lege apare, cum spunea și colegul Ungureanu, un model de contract impus, cu bunele și cu relele lui. Nu știu dacă trebuie să impunem un asemenea contract, însă, dacă totuși există un punct de vedere comun și dinspre Putere, și dinspre Alianță, și Grupul parlamentar al Partidului Conservator va vota acest proiect de lege. Însă, repet, reglementări în acest sens, din punct de vedere juridic, existau și există.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Trecem la dezbaterea pe articole a proiectului de lege, conform art.104 din regulament.

Articolul unic.

Vă rog, votați. 121 de voturi pentru, 25 împotrivă, 8 abțineri - adoptat.

Pct.1. Vă rog, votați. 132 de voturi pentru, 21 de voturi împotrivă, 11 abțineri, adoptat.

Pct.2. Vă rog, votați. 133 de voturi pentru, 22 de voturi împotrivă, 10 abțineri, adoptat.

Pct.3 - Anexa.

Vă rog, votați. 129 de voturi pentru, 18 voturi împotrivă, 11 abțineri.

Există o greșeală tehnică, pe care domnul președinte ne-o va prezenta și pe care o facem corecție, cum este și firesc.

Domnul Sergiu Andon:

Vă mulțumesc.

La pct.3, formularea corectă este: "anexa introdusă la prezenta lege are următorul cuprins", în loc de "după art.26 se introduce o anexă nouă cu ...", pentru că nu se introduce după art.26, ci la sfârșitul legii.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Sigur, domnule președinte.

Vă mulțumesc.

Proiectul de lege a fost votat pe articole.

Trece la votul final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 23 august 2019, 14:57
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro