You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 13-06-2006

Sittings of the Chamber of Deputies of June 13, 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.7 Aledin Amet - intervenție cu tema "Pentru un traseu economic București - Ankara - Baku - Astana";

 

Doamna Daniela Popa:

  ................................................

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul deputat Aledin Amet.

Domnul Aledin Amet:

Mulțumesc, doamna președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Pentru un traseu economic București-Ankara-Baku-Astana"

State precum Azerbaidjan și Kazahstan sunt, și din punct de vedere al resurselor naturale, extrem de importante, cu un potențial remarcabil de dezvoltare economică. Următoarele decenii vor aduce, cu siguranță, în cele două țări, o dezvoltare semnificativă a industriei petroliere, multe alte economii ale lumii fiind interesate de acest aspect. Marile companii de profil europene și americane au, deja, inaugurate, în capitalele Baku și Astana, oficii de coordonare, ceea ce evidențiază importanța pe care o va căpăta zona respectivă.

Turcia, stat a cărui economie cunoaște o dezvoltare accentuată, beneficiază, ca și țara noastră, de o poziție geografică deosebită.

România are o tradiție cunoscută în domeniul industriei de specialitate și poate să-și asume, în acest sens, un rol principal.

O cooperare, pe termen lung, nu poate fi decât benefică, un traseu care să recompună, firesc, într-o viziune modernă, vechiul "drum al mătăsii", constituind, pentru multe țări ale Europei, o prioritate. Tranzitând și prelucrând o parte din bogatele resurse naturale din regiunea amintită, țara noastră își va consolida, în mod cert, economia, dar și ramurile colaterale.

Toate aspectele prezentate constituie suficiente motive pentru a fi intensificate relațiile de colaborare între România, pe de o parte, și Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, pe de altă parte. Este, cu certitudine, în beneficiul acestor state.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc.