You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 13-06-2006

Sittings of the Chamber of Deputies of June 13, 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.61 Gabriel Sandu - declarație politică privind "Importanța sprijinirii sportului";

 

Domnul Gabriel Sandu:

"Importanța sprijinirii sportului"

Dacă la multe capitole trebuie să recunoaștem că România nu excelează, sportul a fost și trebuie să fie o permanentă sursă de victorii pentru români.

Avem mare nevoie de victorii pentru noi, ca națiune.

Din păcate, sportul se bucură de un respect minim în România.

Este oricum un adevărat miracol faptul că sportivii noștri încă mai fac performanță la nivel mondial, având în vedere bazele materiale minuscule de care se bucură.

Este foarte important să creăm o strategie națională pe termen lung în ceea ce privește sportul. În primul rând, copiii trebuie îndreptați spre sport pentru a pregăti o bază de selecție pentru mâine. În toate țările civilizate, activitățile sportive ale unui elev sunt privite ca un mare avantaj pentru admiterea în licee și universități foarte bune. Oriunde în lume există campionate pentru juniori, inter-licee, inter-universități, care rivalizează în valoare cu campionatele seniorilor. Cred că și noi trebuie să facem acest lucru.

În al doilea rând, ar trebui sprijiniți cei care fac performanță. Este inadmisibil faptul că foști mari campioni internaționali care au adus glorie României trăiesc acum în condiții aflate la limita subzistenței.

Și, în momentul în care vorbesc de sport, nu mă refer numai la fotbal, care dă rezultate remarcabile, datorită în primul rând finanțării de care beneficiază. Problema este cu celelalte discipline, cele olimpice, de pildă. Cum putem vorbi de performanță în momentul în care sportivii și antrenorii trebuie să strângă bani pentru a-și cumpăra echipament și în momentul în care dotările necesare antrenamentelor sunt aproape preistorice.

Chiar dacă unii părinți consideră că ora de "mate" este mult mai importantă decât ora de sport, sau dacă elevii de liceu își petrec de obicei orele de educație fizică chiulind la barul preferat, activitatea fizică este cel puțin la fel de importantă ca și cea mentală.

Mi-e teamă că ne jucăm cu sănătatea copiilor noștri în momentul în care nu îi îndreptăm spre un sport care să îi dezvolte fizic armonios și ne jucăm și cu dezvoltarea lor globală, pentru că practicarea unui sport educă și spiritul, prin disciplină și prin dezvoltarea spiritului de competiție, a ambiției de a fi primul, pregătindu-i în general pentru viață.

Faptul că sportul este considerat ca fiind facultativ se va reflecta în performanțele globale pe care România le-a înregistrat în ultimul timp.

Adevărul este că numai atunci când vom reuși să ne schimbăm mentalitățile și vom acorda sportului sprijinul și respectul pe care le merită ne vom putea bucura de victorii și performanțe mondiale.