You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 13-06-2006

Sittings of the Chamber of Deputies of June 13, 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.82 Nini Săpunaru - atenționare în legătură cu "situația deplorabilă" în care se găsește Mausoleul de la Mărăști;

 

Domnul Nini Săpunaru:

Stimați colegi,

Vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu situația deplorabilă în care se găsește un obiectiv cultural definitoriu pentru județul Vrancea-Mausoleul de la Mărăști.

Mausoleul eroilor Mărăști (1916-1918) este obiectiv de importanță majoră pentru istoria universală iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare. Obiectivul este înscris în domeniul public al Consiliului județean Vrancea și în administrarea Muzeului Vrancei.

Mausoleul Eroilor (1916-1918), amplasat în Câmpul istoric Mărăști, comuna Racoasa, este monument istoric de valoare națională și universală, înscris în listele patrimoniului cultural național pe anul 2004 cu numărul de ordine 397 Nr. COD-VN-IV-m-A-06632.

Panteon al Eroilor Neamului, Mausoleul de la Mărăști, ansamblu dedicat memoriei celor căzuți în luptele din vara anului 1917, a fost realizat din inițiativa Armatei a 2-a Română și a Societății Mărăști.

Piatra fundamentală care a inaugurat lucrările Mausoleului (operă a arhitectului Pandele Șerbănescu), a fost pusă la 10 iunie 1928, în cadrul unei ample comemorări a eroilor, în prezența generalilor Averescu și Mărgineanu. Criptele impresionantului edificiu adăpostesc osemintele a peste 20.000 de soldați care și-au dat viața în luptele de pe platoul Mărăștilor. în aceeași incintă odihnesc înmormântați generalii Averescu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.

Concepția Mausoleului de la Mărăști, din punct de vedere arhitectural și plastic, este considerată unicat în Europa, iar valoarea memorială a acestuia îl înscrie în istoria universală.

Starea de conservare a Mausoleului de la Mărăști a fost grav afectată în timp de agresivitatea mediului, alunecările locale de teren, îmbătrânirea materialelor de construcție și, nu în ultimul rând, de seismele repetate. Evenimentele naturale catastrofale din vara și toamna anului 2005 au adus monumentul în stare de colaps accentuând degradările fundației și rezistenței obiectivului, existând chiar pericolul prăbușirii acestuia odată cu versantul pe creasta căruia este amplasat.

Având în vedere cele arătate mai sus, facem apel la autoritățile în drept să ia toate măsurile necesare în regim de maximă urgență pentru salvarea acestui monument, astfel încât Mausoleul de la Mărăști să poată fi redat circuitului muzeal vizitabil și patrimoniului cultural-mondial.

Vă mulțumesc.