Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 13, 2006
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.100/23-06-2006

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
22-10-2019
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 13-06-2006 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 13, 2006

6. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.202/2005 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Companiei Naționale Loteria Română - S.A. și a Companiei Naționale Imprimeria Națională - S.A., precum și pentru modificarea actelor normative care reglementează regimul acestora (rămas pentru votul final).
 
see bill no. 210/2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

Pct.18. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 202/2005 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Companiei Naționale Loteria Română - S.A. și a Companiei Naționale Imprimeria Națională - S.A., precum și pentru modificarea actelor normative care reglementează regimul acestora. Legea are caracter ordinar. Adoptată de Senat, raport și raport înlocuitor de la Comisia pentru politică economică. Suntem în procedură de urgență.

Procedură, domnul deputat Cornel Popa.

Domnul Cornel Popa:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 202/2005 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Companiei Naționale Loteria Română - S.A. și a Companiei Naționale Imprimeria Națională - S.A., precum și pentru modificarea actelor normative care reglementează regimul acestora, a dat naștere unor dispute suficient de pronunțate în comisia noastră, poate și pentru că nu s-a îndeplinit o procedură și, de aceea am cerut viciul de procedură, în sensul că având în vedere că au existat două puncte de vedere, nu concordante, ale Ministerului Justiției și ale Ministerului Finanțelor Publice, noi am cerut un punct de vedere comun al acestora. Pentru că el n-a apărut în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, sigur că spiritele s-au încins și cred că am viciat puțin sensul literei de lege, de aceea eu cer, domnule președinte și stimați colegi, să fiți de acord să trimitem din nou la comisie acest proiect de lege și să ne aplecăm cu luciditate și să lăsăm puțin pasiunea de o parte, sperând, în egală măsură, că o dată ajuns la comisie acest proiect de lege, cele două ministere vor înțelege că este cazul să ne trimită un punct de vedere comun și să nu ne trimită în derizoriu, iar litera de lege să nu sufere.

Trecând la analiza pe puncte, eu sunt convins că la această oră n-am ajunge să elaborăm un act normativ care să fie bine articulat și să satisfacă punctul de vedere al celor două ministere.

De aceea, cer din nou, domnule președinte, să fiți de acord, stimați colegi, de asemenea, să-l retrimitem la comisie spre a emite un punct de vedere competent.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Există intervenții pe retrimiterii la comisie? Pare că ar exista o intervenție.

Domnule Ponta, vă rog.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Domnule președinte,

Colegii noștri din comisia de specialitate au votat de fiecare dată împotriva acestei inițiative legislative. O inițiativă legislativă făcută, evident, pe baza unor interese personale, o privatizare din care trebuiau să câștige acele grupuri de interese de care tot vorbește toată lumea și nu le scoate nimeni la suprafață. Acum, dacă au găsit colegii noștri altceva de discutat la comisie, poziția noastră și poziția tuturor cred că e foarte clară. A fost o șmecherie încercată de guvern care n-a ținut în Parlament. Are rost s-o rediscutăm, mai găsim ceva, mai aveți ceva de privatizat, deci pur și simplu, sigur, suntem de acord și cu retrimiterea, dar poziția noastră este absolut aceeași. Este o schemă de fraudare a statului și cu cât o ținem mai mult, cu atâta poate vor găsi alte idei de a delapida ceea ce a mai rămas la cele două companii.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Vă mulțumesc. Domnul deputat Cornel Popa?

Probabil vrea să-i amintească domnului deputat Ponta că sunt aceeași directori care erau pe vreme Guvernului domniei sale.

Domnul Cornel Popa:

Domnule președinte,

I-aș spune onorabilului coleg să nu folosească de câte ori vine la microfon această intervenție, numai pe declarații politice. Ne-am săturat de asemenea declarații politice! în ultimii 4 ani aveau datoria să ne arate că sunt și lucruri de făcut la modul concret, iar în ceea ce ne privește, noi v-am spus că vrem un punct de vedere comun al celor două ministere.

Dincolo de celelalte jafuri care sunt la ordinea zilei, noi nu le comentăm, clarificați-vă, vă rog, care dintre dumneavoastră ați luat șpaga de 8 milioane de euro?

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Vă mulțumesc.

Doamna deputat Iordache, domnul deputat Lakatos și domnul deputat Dumitriu.

Doamna Grațiela Denisa Iordache:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Domnule președinte, vă rugăm să sistați discuțiile care nu au ca obiect acest act normativ și să supuneți la vot propunerea făcută anterior, de retransmitere la comisie a prezentului act normativ.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc. Am luat act de această propunere. Mai erau înscriși domnul deputat Lakatos și domnul deputat Dumitriu. Dacă nu mai sunt alte solicitări, oricum discuțiile se încheie.

Domnule deputat Lakatos, vă rog.

Domnul Lakatos Petru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Și eu voiam să fac propunerea pe care doamna Iordache a făcut-o și cu o singură observație. Dacă cineva nu participă la lucrările comisiei, să nu spună neadevăruri. În comisie, motivul neaprobării a fost acesta: nu a existat concordanță între părerile celor două ministere. s-a cerut de două ori, de două ori nu s-a primit, și atunci comisia, cu o majoritate de voturi a hotărât în felul acesta. Deci, nu trebuie, dacă cineva e în altă comisie să spună altceva.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Vă mulțumesc.

Domnul deputat Dumitriu.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte, noi nu vedem sensul retrimiterii la comisie, este clar, să nu uităm că în momentul de față există și anchete care se desfășoară în legătură cu Loteria Națională, chiar mă surprinde că un grup parlamentar de aici, pe care îl respect foarte mult, altfel, insistă să retrimită la comisie o chestiune care s-ar putea să vizeze pe un membru foarte important al lor. Deci, nu mai are rost, și eu zic să trecem la vot și să respingem această chestiune care este și de domeniul trecutului și de domeniul rușinii.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Domnul președinte al comisiei a solicitat cuvântul din partea comisiei. Nu? M-ați indus în eroare, domnule deputat.

Domnul Mihai Tudose:

Nu, nu din partea comisiei.

Raportul prevede, domnule președinte, dacă îl citiți atent, și o recomandare. Și, s-a spus aici că există puncte de vedere diferite de la Ministerul Finanțelor Publice, de la Ministerul Justiției.

De asemenea, în comisie s-a pus problema tratării diferite a celor două companii. Nu seamănă deloc loteria cu imprimeria. Absolut deloc.

S-ar putea vota respingerea, și Guvernul, în înțelepciunea lui, să le privească separat și eventual să dea două ordonanțe de urgență, pentru fiecare dintre ele, câte una pentru fiecare. Ați făcut și o afirmație foarte gravă, că dorim menținerea,... s-a făcut o afirmație gravă, că dorim menținerea unui statusquo, ca să se poată fura în continuare, fiind directorii de pe vremea noastră. La loterie, din câte știu eu, directoarea este nou numită, de pe vreme dumneavoastră, nu e de la PSD, și nici directorul de la Imprimerie nu este membru psd. Dacă dumneavoastră aveți informații că acolo se fură, aveți organisme abilitate să facă anchete, nu facem noi acum anchetă despre unde și cum se fură.

Avem un raport de respingere a treia oară, domnule președinte. Îl trimiteți înapoi la comisie, în regulă, probabil că o să îl aveți și a cincea oară. N-am auzit punctul de vedere al Ministerului Justiției sau al Ministerului Finanțelor Publice, să explice de ce au puncte de vedere diferite. Cu atât mai mult cu cât au ca locație aceeași clădire și, întâmplător, fac parte din același guvern.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Sunt convins că venind mai târziu n-ați auzit ce am spus, am spus doar că e vorba de niște persoane care au mai fost, n-am spus absolut nimic despre existența unor fapte care pot fi considerate dubioase. A fost afirmația unui alt coleg, și nu a mea.

Supun votului dumneavoastră propunerea procedurală care s-a făcut, aceea de retrimitere la comisie a proiectului, vă rog să votați.

Da. Vă mulțumesc. Propunerea de retrimitere la comisie a fost respinsă.

(Conform afișajului, s-au înregistrat 204 deputați prezenți; 80 voturi pentru, 111 împotrivă, 4 abțineri, 9 deputați nu au votat)

În aceste condiții, dat fiind că nu există amendamente respinse sau respinse, proiectul rămâne la vot final, cu propunerea făcută, de respingere.

Da. Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 22 october 2019, 17:32
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro