You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2006 > 12-09-2006

Sittings of the Chamber of Deputies of September 12, 2006

  1. Intervenții și declarații politice ale deputaților:
  1.38 Aurel Olărean - declarație politică: "Paranoia terorismului internațional sau România este o țară paranoică?";

 

Domnul Aurel Olărean:

"Paranoia terorismului internațional sau România este o țară paranoică?"

Domnule președinte

Stimati colegi parlamentari,

Probabil că din lipsa de subiecte mai serioase și demne de luat în seamă, această vară a fost intoxicată și masacrată sistematic de mass media românească cu subiectul Omar Hayssam. Un subiect, altfel, destul de "subțire" pentru o țară cu o presă serioasă și care caută soluții pentru rezolvarea unor probleme social-economice presante, dar în România în perioada de vacanță orice subiect este incitant.

Un acuzat de terorism arab, anchetat, dar nedovedit ca atare, reușeste să fugă din România și astfel face de rușine întreg sistemul de supraveghere infracțional românesc. Dar de aici și până la demiterea-demisia șefilor principalelor servicii secrete românești este o cale lungă pe care numai o minte diabolică o poate înțelge sau accepta. Din declarațiile oficiale ulterioare rezulta că nici măcar nu se știe cine și cum trebuie sa acționeze și cum să supravegheze o persoană acuzata și urmarită în astfel de situații. În orice țară democrată șefii serviciilor secrete sunt personae invizibile și intangibile, iar schimbarea lor în aceste condiții a șocat prin faptul că a dezvăluit, în premieră, vulnerabilitatea României. Dar nu o vulnerabilitate în fața terorismului internațional, ci în fața micilor infractori care dispar peste hotare ajutați de rețele de traficanți internaționali.

Știrea evadării arabului poate face, eventual, obiectul unei notițe la televiziunile de scadal, dar nu poate face obiectul unei campanii de presă care a adus din nou România în zona negativă a scandalului de presă. Cu atat mai mult cu cât nici acum, la 3 luni de la evadare, nimeni nu poate să ofere o explicație plauzibilă și acceptabilă. Toate țările au exemple similare, dar parcă cele mai mediatizate sunt cele din România, și asta datorită mass media autohtone, care nici nu așteaptă să se usuce cerneala pe o pagină și transmite diverse variante si supoziții ale informației.

Paranoia care a cuprins mass media romaneasca referitor la acest caz a depășit limitele bunului simț. Domnilor, arabul Omar Hayssam nu a fost condamnat, el era în stadiul de cercetări judiciare! Dar scandalul iscat inutil a dus până acolo încât să auzim, în aceste zile, propuneri ca cetățenii români aflați în stadiul de cercetare penală sa fie marcați cu o brățară electronică de identificare. Vitele vor avea cip-uri electronice de identificare, iar noi brățări!

Suntem singurii care atragem atentia presei internationale asupra noastră, exacerbând faptele negative și trecând sub tăcere aspectele pozitive ale societății românești contemporane. Si fără supărare, devenim paranoici, pentru că nu reușim să vedem partea pozitivă a societății românești: am făcut mari progrese și vom mai face, și nu evadarea unui presupus terorist arab șifonează imaginea unei țări. Cu condiția ca întâmplarea sa nu fie exagerat mediatizată.