Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 17-10-2006

Ședința Camerei Deputaților din 17 octombrie 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.75 Constantin Tămagă - comentariu legat de huliganismul de pe stadioane.  

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Constantin Tămagă:

Fotbalul nostru a ajuns o gravă problemă nu numai pentru forurile de specialitate, pentru cluburi și pentru societatea românească, ci și pentru Parlament. Din nou spectacole de mahala balcanică pe stadioanele noastre, oferite de acei derbedei care se infiltrează permanent, cu sutele, printre adevărații spectatori. Ca atare, echipele bucureștene Dinamo, Steaua și Rapid, angajate în mari competiții europene, au fost nevoite să susțină întâlnirile de campionat, din etapa a 11-a, cu tribunele goale, într-un cadru dezolant, miile de spectatori nemaiputând să se bucure de victoriile favoriților, dar nici să mai ofere reprezentații degradante de huliganism, de genul celei petrecute la întâlnirea România-Belarus.

Este greu să-și închipuie cineva că în vreo altă țară europeană ar fi putut să aibă loc ceea ce s-a întâmplat la 7 octombrie, pe stadionul Ghencea. În timp ce jucătorul numărul unu al reprezentativei noastre, Adrian Mutu, se afla în afara gazonului, unde medicul încerca să-i oprească sângerarea de la cap, survenită în urma unei ciocniri cu un adversar, zeci de susținători steliști au început să-l huiduie și să-l înjure pe jucătorul nostru accidentat, chipurile fiindcă ar fi exagerat cu driblingurile și că ar fi contribuit la golul marcat de adversari.

Toți acești mahalagii incurabili n-au găsit un cuvânt de apreciere la adresa lui Mutu pentru aportul său în teren, pentru golul marcat încă din primele minute. În loc de aprecieri și încurajări - fluierături și înjurături, înrăiții spectatori uitând cu totul că în nebunia lor îl molestează pe golgheterul echipei noastre naționale.

De același tratament golănesc s-a bucurat și portarul Coman, care a apărat în acest meci în mod excepțional. Dacă cineva are a le reproșa ceva jucătorilor, pentru prestația lor în teren, acela este doar antrenorul echipei reprezentative și nicidecum spectatorii. Dacă aceștia sunt nemulțumiți de comportarea unora dintre jucători, nu-i obligă nimeni să aplaude, dar nici să huiduie ca pe maidan.

Scânteia care a declanșat reacția oribilă a galeriei steliste de pe Ghencea are rădăcini mai adânci. Se știe că Mutu a fost jucătorul lui Dinamo, iar Coman este al Rapidului, rivalele de moarte ale Stelei. Uitând că se află la o întâlnire importantă pentru Euro 2008 a echipei noastre naționale, scandalagii de profesie n-au ezitat să-și facă numărul obișnuit, pentru care vin la stadion.

Dacă vom merge și mai departe și ne vom reaminti de frecventele declarații scandaloase ale patronilor, acționarilor, managerilor și antrenorilor celor trei cluburi bucureștene, dar și ale altora ca FC Național, CFR Cluj, Universitatea Craiova ori Politehnica Timișoara, vom vedea că spectacolele degradante din tribunele stadioanelor noastre sunt, de fapt, rezultatele fotbalului aflat sub puterea, pe cât de benefică, pe atât de nefastă, a banului. Până când această luptă oarbă și imorală între cei ce investesc bani în fotbal, nu pentru performanță, ci pentru câștiguri cât mai mari, nu va dispare, lăsând loc cu adevărat întrecerii sportive, nu vom avea liniște pe stadioane.

Forurile diriguitoare ale fotbalului nostru au obligația să recurgă la cele mai drastice măsuri pentru a stârpi huliganismul, inclusiv la dispoziția disputării unora dintre meciuri în absența spectatorilor. Așa cum spuneam, un meci de fotbal cu tribunele goale este dezolant, semănând cu o cursă de maraton, în care atleții aleargă prin pustiu. Dar dacă astfel nu se poate, va trebui să alergăm și prin Sahara.