Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 9, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
12-11-2019
04-11-2019 (joint)
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 09-12-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 9, 1997

14. Proiectul de Lege privind acordarea unui sprijin material pentru soțul supraviețuitor și pentru urmașii membrilor Academiei Române (Remis comisiei.)

Domnul Vasile Lupu:

................................................

Stimați colegi,

Trecem la proiectul de Lege privind acordarea unui sprijin material pentru soțul supraviețuitor și pentru urmașii membrilor Academiei Române. Comisia pentru muncă și protecție socială este prezentă. Raportul este de admitere. Inițiatorul susține proiectul.

Dacă la dezbaterile generale dorește cineva să ia cuvântul? Nu dorește.

Trecem la titlul legii.

Da, vă rog domnule deputat.

Domnul Marian Sârbu:

Este vorba despre un amendament respins în comisie, asupra căruia aș insista totuși, pur și simplu, pentru a realiza o strictisimă concordanță între conținutul legii și titlu.

Într-adevăr, după cum ați observat, desigur, legea se referă la soți și la copii. Or, titlul se referă la urmașii membrilor, la soțul supraviețuitor, bineînțeles, și urmașii membrilor Academiei Române, ori urmașii pot fi și copii, nepoți, deci generații următoare. De aceea, pentru o strictă conformitate a titlului cu conținutul legii - vedeți, vă rog, și formularea din articolul 4 al legii - aș propune exact aceeași formulare și în titlu, și anume: "Copiii urmași ai membrilor Academiei Române", în loc de "urmașii".

Domnul Vasile Lupu:

Dacă vreți să recitiți titlul legii în formularea dumneavoastră.

Domnul Marian Sârbu:

"Lege privind acordarea unui sprijin material, pentru soțul supraviețuitor și pentru copiii urmași ai membrilor Academiei Române".

Domnul Vasile Lupu:

Se oprește la gradul I, la succesorii legali.

Domnul Marian Sârbu:

Exact. Acesta este conținutul legii.

Domnul Vasile Lupu:

Comisia?

Stimați colegi,

Într-adevăr, văd textul articolului 1... Textul se referă numai la copii.

Domnul Teodor Stanca:

Comisia a luat în dezbatere această propunere și a considerat că, totuși, termenul de urmaș este un termen juridic consacrat în materie și a respins.

Acum, mă rog, dumneavoastră supuneți votului și cum consideră și onorata Cameră, termenii sunt acceptabili amândoi, dar comisia a respins termenul de "copii" și a rămas de "urmași".

Domnul Vasile Lupu:

Domnul deputat Rădulescu Zoner.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Mă scuzați că intervin și eu. Pentru acuratețea textului: este prima dată când aud "copii urmași". Păi, copiii... ori acceptați așa, ori atunci treceți "copii", dacă nu se găsește o altă formulare, dar "copii urmași" nu poate să fie, deoarece copiii sunt urmași. Că sunt legitimi sau recunoscuți ulterior, dar tot urmași sunt.

Domnul Vasile Lupu:

Domnule deputat, există copii succesori, dar pot fi și copii decedați și vin în numele lor nepoții, în dreptul comun.

Și așa cum este titlul, transmis pe mass-media, la adoptarea acestei legi se vor îngrămădi toți urmașii până la gradul IV. Este acceptabil.

Domnul deputat Lăpușan.

Domnul Alexandru Lăpușan:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Nu reprezint poziția grupului nostru parlamentar, care probabil că va fi foarte clar exprimată. Mie mi se pare că acest proiect de lege este o glumă. Din păcate, mi se pare că este o glumă proastră. Nu văd de ce urmașul unui membru al Academiei Române este înjosit în asemenea hal încât să ceară niște drepturi materiale pentru că tatăl lui, bunicul lui sau străbunicul lui a făcut ceva foarte util pentru țara aceasta.

Deci, părerea mea este că acest proiect de lege este o glumă proastă.

Dacă în dezbaterea Camerei Deputaților s-au ridicat de foarte multe ori voci împotriva urmașilor Revoluției, și unii dintre ei au avut de suferit foarte serios, au avut de suferit în urma evenimentelor sau măcar și-au manifestat mai mult curaj decât alții, pentru ca noi astăzi să putem să ne spunem punctul de vedere aici, părerea mea este că nu se justifică un astfel de proiect de lege.

Mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Stimați colegi,

Domnul deputat George Șerban are cuvântul.

Vă rog, păstrați liniștea în sală!

Domnul George M. Șerban:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Mă surprinde poziția domnului deputat Lăpușan, pentru că în comisia permanentă colegii dumnealui...

Domnul Vasile Lupu:

Dacă vă puteți apropia sau potrivi microfoanele mai bine?!

Domnul George M. Șerban:

În comisia permanentă, colegii domniei sale de grup nu au protestat împotriva acestui proiect de lege, ba dimpotrivă, în comisie a participat președintele Academiei, care ne-a stârnit niște zâmbete amare când ne-a spus care este venitul unui academician al României în ziua de astăzi, situație pe care, de fapt, nu a am creat-o noi, ci am găsit-o și este necesar să o reparăm într-un fel sau altul.

Cred că trebuie, în primul rând dumneavoastră să adoptați o atitudine, domnule președinte, pentru că am depășit faza dezbaterilor generale și era vorba de titlul legii.

Colegul meu de comisie și de Cameră, domnul deputat Radu Gheciu, a propus o modificare de titlu. Eu cred că este bine să o votăm, într-un fel sau altul. Nu cred că aduce modificări de substanță, pentru că, de fapt, din cuprinsul legii rezultă foarte clar că propunerea se referă la soție și la copii. De nicăieri din conținutul legii nu rezultă că s-a referit la alte grupe, de alt rang decât copiii și soția.

Eu vă propun să o votăm. De altfel, în comisie am propus să înlocuim și cuvântul "supraviețuitor", care, în afara sensului real pe care îl are, aduce, printr-un sens colateral, ideea unui exercițiu dramatic al soției, care a fost soția unui academician. Dar, am renunțat la acest argument. Mi s-a spus că este un termen consacrat juridic.

Deci, propunerea mea este să votăm cu amendamentul domnului Radu Gheciu la acest titlu și să trecem mai departe la dezbaterea pe fond.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Stimați colegi,

Acum domnul deputat Lăpușan vine cu o glumă bună. Poftiți.

O voce din sală:

A venit să-și ceară scuze!

Domnul Alexandru Lăpușan:

Domnule președinte,

O să-mi cer scuze dacă o să am motive și atunci când am motive nu-mi este rușine ca să-mi cer scuze!

Deci, domnule președinte, propunerea mea este ca să supuneți la vot eliminarea de pe ordinea de zi a acestui proiect, poate și pentru momentul când vom avea un cvorum mai mare și vom putea să abordăm și sub alte aspecte acest proiect de lege.

Mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Propunerea dumneavoastră ar urma propunerii comisiei, de admitere. Eu v-aș propune să retrimitem acest text la comisie, să mai fie analizat și într-o mai bună dispoziție, într-o zi mai puțin încărcată, să rediscutăm acest text.

Deci, proiectul revine la comisie. Și rog Comisia pentru muncă și protecție socială să consulte și Comisia juridică, care oricum trebuia să-și dea avizul pe formalitate, pe constituționalitate, pe tehnica asupra acestui proiect.

Poftiți, domnule deputat.

Domnul Teodor Stanca:

Domnule președinte,

Avizele le-am primit. Nu văd ce am mai putea discuta la acest proiect de lege. A fost discutat și paradiscutat în prezența președintelui Academiei. Noi am înțeles situația prin care trec membrii Academiei Române în momentul de față, din păcate, și dacă a fost o cerere a dânșilor și sprijinită și de Guvern, susținută de Guvern, noi am considerat că este o mână întinsă acestor oameni, față de care trebuie să avem toată considerația noastră, toată stima. Și noi susținem să se aprobe, să se discute și să se adopte acest proiect de lege. Avem avizele toate.

Domnul Vasile Lupu:

Domnul deputat Ionescu.

Domnul Bogdan Ionescu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Iată că a ajuns și vremea când să fiu de acord cu domnul deputat Lăpușan. Acest proiect de lege este o glumă proastă. (Aplauze) Nu, nu este nevoie de aplauze, dar eu nu înțeleg de ce membrii Academiei trebuie să aibă ajutorul statului în ceea ce privește, cum să vă spun, întreținerea urmașilor lor. Merg mai departe și vă spun că membrii Academiei, care este o asociație autonomă, membrii aceștia primesc în fiecare lună de la noi câte un milion de lei. De la noi, în sensul de "la țară" și eu nu știu cum să justific această indemnizație. Pentru că noi plătim un milion de lei lui Maurer, care nu a scris o pagină - nu mă mai aplaudați, domnule Ianculescu -, plătim un milion de lei lui Barbu Zaharescu, care a scris și ne-a învățat economie politică, un milion de lei lui Gulianu, un milion de lei lui Botnariu, care ne arăta că Miciurin este marele savant și într-un fel îmi pare rău că nu plătim un milion de lei și doamnei Elena Ceaușescu, care a fost academician.

Deci, eu zic că această lege nu are nici un fel de interes pentru Parlament, că ea nu trebuie să fie promovată și că, mă rog, Academia, atâta timp cât nu va face gestul minim de a se debarasa de toți aceia care au ajuns prin impostură pe aceste scaune, nu merită din partea noastră nici un fel de ajutor.

Stimați colegi,

Vă rog să suspendăm discuțiile pe această temă și să o retrimitem la comisie.

Domnul Vasile Lupu:

Domnul deputat Zoner a cerut înainte cuvântul.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu Zoner:

Domnule președinte,

La discuții generale nu s-a înscris nimeni. Discuțiile au pornit de la titlu. Deci, cred că aceste discuții nu-și au rostul și, ca atare, să trecem la vot, să găsească comisia eventual formula - și cred că au și găsit-o - și să mergem mai departe. Oricum, acestea sunt discuții generale, nu vă supărați!

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Stimați colegi,

Eu vă rog să acceptați propunerea mea de a o retrimite la comisie. Se vor mai găsi argumente. Iată, după unele păreri o concentrare mare de materie cenușie la părinți produce un deficit la urmași! (Râsete în sală)

Și ca să nu mai lungim vorba, în această chestiune, comisia va reanaliza, va mai consulta academicieni cu diferite specializări și vom reveni.

În timpul care ne-a mai rămas, să mai salvăm un proiect de lege, că nici acesta nu are șanse, este cert!

Vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 13 november 2019, 11:17
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro