Plen
Ședința Camerei Deputaților din 10 aprilie 2007
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.47/20-04-2007

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
09-12-2019
27-11-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 10-04-2007 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 10 aprilie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

   

Ședința a început la ora 15,00.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de doamna Daniela Popa, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și, în a doua parte, de domnul Eugen Nicolicea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnii Gheorghe Albu și Ioan Munteanu, secretari.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Bună ziua, stimați colegi!

Deschidem ședința consacrată declarațiilor politice.

Christos a Înviat! și La mulți ani! tuturor colegilor care participă la această ședință!

 
Andrian-Sirojea Mihei - declarație politică: O nouă șansă!;

Începem cu Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, domnul deputat Andrian Mihei.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Mulțumesc, doamna președinte.

Declarație politică: "O nouă șansă!"

Stimați colegi,

Anul 2007, anul european al egalității de șanse, este și pentru români un an care ne-a tot adus, una câte una, șanse pe care trebuie să le fructificăm în folosul cetățenilor acestei țări. Intrarea în Uniunea Europeană a fost și este o mare provocare și o dată ajunși aici, avem datoria de a ne prezenta onorabil și de a depune toate eforturile pentru ca cetățenii României să aibă cu adevărat nivelul de trai al unui cetățean european.

Guvernul format și acreditat în săptămâna patimilor reprezintă o nouă șansă pentru a pune în practică, fără orgolii și interese personale, planurile care pot conduce spre o nouă Românie, spre o nouă șansă pentru cetățenii noștri.

Sper, și îi rog pe noii membri ai Guvernului să facă totul pentru a conduce destinele țării spre ceea ce toți românii își doresc, să se vegheze la îndeplinirea sarcinilor asumate față de Uniunea Europeană în domeniile în care, până acum, am avut observații sau rezerve din partea acestora.

Nu spun că trebuie să respectăm totul orbește, însă, din păcate, sau din fericire, cele asumate trebuie îndeplinite indiferent că au fost stabilite pe vremea lui Năstase sau mai târziu. Sunt lucruri pe care, teoretic, ni le-am asumat și trebuie îndeplinite. Și în mare parte, sunt în sprijinul democrației și al bunului mers în România.

Unele voci au încercat să spună că e posibil ca Guvernul să nu aibă sprijinul parlamentar necesar pentru diversele sale proiecte legislative. Vă rog, stimați colegi, să priviți legile prin prisma interesului general, național, pe care acestea le au în momentul votării lor și nu prin prisma intereselor partinice. Totodată, țin să subliniez că, inclusiv în acest moment, cadrul legal existent permite exercitarea corectă a democrației în statul român de drept, însă importantă este vegherea asupra aplicării corecte și nepărtinitoare a legilor existente. Chiar și pe vremea lui Ceaușescu, România era privită ca un stat cu un sistem legislativ foarte democratic, însă normele, ordinele și regulamentele de aplicare ale acestora schimbau, practic, înțelesul și spiritul legilor.

De aceea, fac un apel la dumneavoastră, stimați colegi, și totodată, către noul guvern: vă rog să faceți un efort de bună credință și să votați mereu punând mai presus de toate bunul interes al cetățenilor, bunul mers al lucrurilor pentru România, bunul simț față de ceea ce reprezintă țara dumneavoastră. Și nimic mârșav să nu vă abată de la aceste principii! Sunt convins că numai așa putem schimba ceva și noi, românii, putem fructifica, cu adevărat, această nouă șansă pe care o avem.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Alecsandru Știucă - declarație politică despre Agenția Națională a Funcționarilor Publici, între aspirații și realitate;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Alecsandru Știucă.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Alecsandru Știucă:

Vă mulțumesc, doamnă președinte, și răspund peste timp, relativ scurt, la salutul dumneavoastră și la îndemnul dumneavoastră cu: Adevărat a înviat!

O declarație politică despre "Agenția Națională a Funcționarilor Publici, între aspirații și realitate".

La momentul înființării sale, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a reprezentat, pentru mulți funcționari publici și conducători ai autorităților administrației publice locale, soluția ideală, așteptată și dorită pentru a reprezenta drepturile funcționarilor publici și a reglementa, într-o manieră unitară, statutul juridic al acestei categorii sociale.

Pe parcursul trecerii timpului, s-a demonstrat, însă, că o parte dintre atribuțiile pe care le are Agenția Națională a Funcționarilor Publici sunt formale, personalul acestei instituții dând dovadă de supreficialitate și ineficiență în îndeplinirea acestor sarcini.

În acest sens, avem în vedere sesizările primite de la mai multe autorități ale administrației publice locale, vizând procedura greoaie de obținere a unor avize din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici pentru organizarea unor concursuri în vederea recrutării personalului care să ocupe funcții publice vacante, din cadrul autorităților și instituțiilor publice. Astfel, în practică s-au constatat întârzieri nejustificate în procesul de acordare a vizelor fără de care nu se pot organiza concursurile de ocupare a unor posturi.

De asemenea, o altă scăpare a acestei agenții se referă la desemnarea tardivă a unor reprezentanți în comisiile de concurs. De regulă, aceiași 10-15 oameni în cadrul prefecturilor, întâmplându-se, nu o dată, ca respectiva persoană să afle că face parte din comisie la momentul selectării dosarelor sau chiar la proba scrisă ori la interviul candidaților.

În condițiile în care se exprimă ostentativ dorința de a realiza o adevărată descentralizare administrativă și o veritabilă autonomie locală, ni se pare inoportun ca Agenția Națională a Funcționarilor Publici, organ de specialitate al administrației publice centrale, aflată în subordinea Ministerului Internelor și Reformei Administrative, să blocheze unele funcții publice prin amânarea acordării avizelor de desfășurare a concursurilor, lucru care împietează funcționarea în condiții optime a instituțiilor administrației publice.

Se impune adoptarea unor măsuri de urgență, astfel încât Agenția Națională a Funcționarilor Publici să devină o instituție funcțională și să nu mai tergiverseze procesele de organizare și desfășurare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice vacante.

Și, dacă tot susținem reforma în administrația publică, care are, ca element central, descentralizarea, găsim ca oportună organizarea concursurilor în județe pentru desemnarea reprezentanților a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici în comisiile de concurs din această zonă, putând astfel, eventual, fi înlocuiți titularii de drept propuși de reprezentanții Guvernului în teritoriu.

Măsurile trebuie luate urgent, cu un minim efort, în așa fel încât agenția aceasta, și nu numai ea, să nu mai rămână suspendată între aspirații și realitățile presante ale vieții noastre.

Vă mulțumesc mult.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Alexandru Mocanu - declarație politică intitulată Guvernul TăriGeoană!;

Din partea Grupului parlamentar al PD, domnul deputat Alexandru Mocanu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

 

Domnul Alexandru Mocanu:

Vă mulțumesc, doamna președinte de ședință.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o: "Guvernul TăriGeoană!".

Aceasta cred că este titulatura corectă a Guvernului remaniat, votat marți, 3 aprilie 2007, în Parlamentul României. Imaginați-vă, vă rog, un politician în a cărui ținută regăsim, într-o alăturare maladivă, papionul domnului Tăriceanu, șapca domnului Iliescu și tricoul roșu cu Che Guevara al domnului Geoană. Fără a fi ceva peiorativ în elementele de vestimentație amintite, aceasta este reprezentarea pe care o dau eu acestui Guvern.

Pentru că nu-i reprezintă decât pe Viorel Hrebenciu, Dinu Patriciu și Attila Verestoy dimpreună cu acoliții lor, sunt convins că "taxa de înmatriculare" a acestui Guvern va fi plătită integral de către PNL și PSD cu ocazia proximelor alegeri parlamentare.

Acest Guvern, format parcă dinadins în disprețul voinței majorității românilor, l-am putea numi "Guvernul celor 9 M" și s-ar putea traduce astfel:

1. I-am spune, mai întâi, Guvernul Monstruoasei Coaliții, pentru că a fost votat de 302 parlamentari aparținând PSD, PNL, UDMR, PRM și PC, în ciuda declarațiilor mincinoase ale liderilor PRM și PC. Este aceeași coaliție transpartinică ai cărei membri, văzându-și în pericol interesele personale, și-au dat mâna spre a-l îndepărta din funcție pe președintele României și pe toți cei care luptă ori se pronunță, pe bune, împotriva corupției. Din păcate, istoria se repetă. Amintiți-vă, stimați colegi, că, păstrând proporțiile, Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice, urmare a acțiunilor monstruoasei coaliții a "băieților deștepți" din vremea respectivă, pe care domnitorul îi dovedise cu "ocaua mică". Sunt convins că această nouă monstruoasă coaliție nu va reuși de această dată.

2. L-am putea numi Guvern Minoritar, pentru că este format din miniștri aparținând a două partide - PNL și UDMR - a căror pondere în Parlament este de 22%, iar în sondaje de numai 18%.

3. Guvern Marionetă, putem să-i spunem, pentru că minoritar fiind, tot ceea ce va face acest Guvern va fi, în fapt, voința PSD, indiferent cât de mult va mai încerca Geoană & Co. să ne prostească de la obraz. Și iată, prima solicitare a PSD nu a întârziat: Viorel Hrebenciuc îi solicită lui Nini Săpunaru, nici mai mult, nici mai puțin, decât "să-i ceară iertare lui Marian Oprișan". Asta da umilință, n-am ce zice. Și atenție, este doar începutul!

4. Guvernul este Mediocru, pentru că, prin persoanele propuse a fi miniștri și competențele dovedite ale acestora, această echipă guvernamentală este, de departe, cea mai slabă din 1990 încoace și de aceea, probabil, cea mai contestată.

5. Guvernul este Misogin, pentru că este prima formulă guvernamentală de după 1996 din care sunt total excluse femeile. Unde este egalitatea de șanse atât de mult trâmbițată? Unde este comportamentul politic european, unde e papionul ș.a.m.d.?

6. Guvernul este Mincinos, pentru că, în același timp, s-au afirmat de la tribuna Parlamentului lucruri absolut contrare. În timp ce Tăriceanu spune că Protocolul Alianței D.A. este încă valabil, iar Guvernul va continua aplicarea Programului Alianței, două minute mai târziu, Mircea Geoană spune că acesta, adică Programul Alianței, a fost și este un dezastru. Dar, stupoare, două ore mai târziu, în final, PSD votează Guvernul care vine cu acest program.

În realitate, ei nu vor mai respecta decât, poate, măsurile sociale din Programul Alianței și acest lucru nu din convingere, ci din nevoia de a capta bunăvoință. Dar Tăriceanu nu poate recunoaște că va guverna după alt program decât cel aprobat de Parlament în 2004, pentru că, nu-i așa, într-o astfel de situație, îi încetează de drept mandatul de prim-ministru și va trebui ca președintele României să desemneze un alt candidat de prim-ministru. De frică să nu se ajungă aici, domnii Tăriceanu și Geoană sunt dispuși să mintă fără rușine, inclusiv de la tribuna Parlamentului.

7. Este un Guvern de Misiți, pentru că, văzând legăturile de afaceri și de prietenie dintre acești misiți și câțiva guzgani, baroni ori moguli dovediți, ai impresia că, mai degrabă, se pregătește o tranzacție comercială. Eu chiar cred că asta s-a urmărit ca ei, de la înălțimea și prestanța funcțiilor ministeriale, să acționeze ca intermediari ori samsari politici pentru interese economico-financiare majore. De altfel, președintele i-a asemuit cu un consiliu de administrație al unei societăți comerciale.

8. I se spune și Guvern de Moldoveni, pentru că majoritatea membrilor cabinetului provin din această regiune. Fără a avea ceva cu moldovenii, cei mai supărați pentru acest lucru sunt liberalii din Ardeal, care îi reproșează premierului că a făcut "Guvern de moldoveni pe care nu-i interesează decât cum să mai fure puțin" și adaugă "nu ne rămâne decât să-l rugăm pe Tăriceanu să nu mai treacă prin Ardeal, măcar să mai putem să ne salvăm electoratul".

9. Guvern (i)Moral, pentru că mai mulți miniștri au calitatea de învinuiți și sunt cercetați penal de către DNA. Desigur, respect prezumția de nevinovăție, dar fiind vorba doar de opt posturi și nu de 80 de mii, de exemplu, se puteau găsi lesne multe alte persoane competente și onorabile, în afara oricăror bănuieli. La urma urmei, eu nu doresc ca miniștrii din Guvernul României să aibă ca principală preocupare prezentarea zilnică la DNA. Menționându-i, însă, în Guvern, cred că s-a urmărit a pune o anume presiune pe procurori și judecători, ceea ce, după părerea mea, este inadmisibil.

În Joia Mare, membrii acestui Guvern au fost la Cotroceni unde, în fața președintelui, cu mâna pe Biblie, vorba aceea, "ei se jură că nu fură", dar societatea civilă i-a dovedit deja cu "rața în gură", cel puțin pe câțiva dintre ei.

În încheiere, vă anunț, stimați colegi, că, în Vinerea Mare, am rugat teleormănenii să meargă la biserică și, cu anticipație, să cânte Denia Prohodului pentru acest Guvern care s-a născut mort și pentru toți acei politicieni care, în opinia multora dintre noi, răspund la apelativul TăriGeoană.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Și, în loc de post scriptum, reamintesc domnului Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților, că aștept, în continuare, cu nerăbdare, să dezbatem în procedură de urgență proiectele de lege privind lustrația și alegerile uninominale. Nu de alta, dar, la fel ca mulți alții, eu am luat de bune declarațiile domniei sale și refuz să cred că au fost făcute doar de complezență.

Vă mulțumesc încă o dată.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Ștefan Baban - declarație politică cu subiectul SOS - poluarea mondială;

Din partea Grupului parlamentar al PRM, domnul deputat Ștefan Baban.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Ștefan Baban:

Dați-mi voie, în primul rând, doamna președintă, să urez și să vă spun și eu "Adevărat a înviat!" dumneavoastră și colegilor mei.

Am crezut că săptămâna trecută, săptămâna patimilor, ne-a făcut ceva mai buni. M-am înșelat amarnic.

Dar să trec la subiect.

Doamnă președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

"SOS - poluarea mondială"

În ultima sută de ani, 50% din suprafața planetei pe care locuim a fost transformată în mod radical. Urmările nu s-au lăsat așteptate: specii de plante și animale fie au dispărut, fie s-au împuținat, în timp ce numărul celor ce trăiesc pe Terra a crescut de patru ori.

Numai în ultimii 50 de ani, dacă ne uităm în jurul nostru, sesizăm cum au dispărut zeci de hectare de pădure, cum imensele pajiști s-au transformat în deșerturi, cum ghețarii fie și-au diminuat dimensiunile, fie au dispărut. Fenomenele naturale externe sunt din ce în ce mai dese: furtuni violente care matură tot ce întâlnesc în drumul lor, inundații catastrofale care lasă în urmă zeci de morți și mii de sinistrați, incendii care pârjolesc totul în calea lor, mărind și mai mult temperatura sufocantă din momentul producerii lor.

Concluzia este doar una singură, destul de tragică: în evoluția sa spre bunăstare, omul a luat tot ce a putut de la natură, dar nu i-a dat nimic în schimb, nici măcar minima protecție de care avea nevoie. Am ajuns astăzi, cam târziu este drept, să ne dăm seama că exploatarea industrială fără discernământ nu aduce nimic bun, ba din contra, privează generațiile viitoare de o moștenire incomensurabilă.

Nici țara noastră nu s-a abătut de la aceste principii nesănătoase. Goana după îmbogățire cu orice chip și prin orice mijloace, i-a făcut pe cei numiți "oameni de afaceri"să procedeze la defrișări masive, chiar și de la cote apreciabile ale munților noștri, la construcții fără să țină cont de cele mai elementare reguli de bun simț și tehnică a construcțiilor industriale sau civile, fără să se sinchisească de poluarea fonică și chimică (prin deversarea în ape a deșeurilor industriale), toate având ca singur rezultat catastrofele naturale abătute asupra României doar în ultimii zece ani: inundații, furtuni, alunecări de teren, tornade etc.

Foarte puțin s-a făcut și în domeniul politicii mediului la instalațiile industriale. Știm cu toții că marea majoritate a industriei românești dinainte de 1989 a fost construită pe principiul industriei sovietice, sau mai corect spus comunistă, care nu ținea cont de nici o modalitate de ocrotire a mediului înconjurător sau de aplicarea unor politici antipoluante. Ca urmare, în acest moment, România, ca țară membră a U.E., trebuie să scoată bani frumoși din propriul buzunar pentru a crea și aplica un program modern, european, de protecție a mediului și, mai ales, pentru crearea și aplicarea de tehnologii nepoluante. Fie că toate aceste cheltuieli se împart cu unitățile industriale fie sunt doar contribuția statului, țara noastră va trebui să demareze cât mai repede aceste programe pentru a răspunde cerințelor mondiale, chiar dacă majoritatea investitorilor străini care au activități industriale puternice în România nu manifestă nici un fel de angajament, material și financiar, pentru soluționarea acestor probleme.

România trebuie să găsească soluții și la poluarea menajeră și la poluarea casnică. Nu mai trebuie să amintim că educația cetățenilor noștri lasă de dorit, mai ales când se află în natură, dar nici în habitatele lor situația nu este altfel. Poluarea, ca urmare a surselor diferite de încălzire, a reziduurilor casnice, spus pe românește a gunoaielor, trebuie redusă și ea la nivelul solicitat de Uniunea Europeană.

Este foarte important ca aceste acțiuni să fie demarate în regim de urgență, deoarece pentru o investiție de acest gen este nevoie de 5-15 ani și de foarte, foarte mulți bani. Uniunea Europeană ne-a dat termene fixe și bani foarte puțini, doar o treime din cele aproximativ 7 miliarde de euro, cât aveam nevoie pentru a rezolva această problemă.

A venit timpul să lăsăm la o parte această goană după înavuțire și să ne gândim și la ce moștenire lăsăm celor ce vin după noi. Să încercăm să le lăsăm măcar o parte din frumusețile întâlnite de noi în această viață, așa cum și noi le-am primit de la înaintași.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Mihai Dumitriu - declarație politică cu titlul Populism, ipocrizie și lipsă de inspirație;

Din partea Grupului parlamentar al PSD, urmează la cuvânt domnul deputat Mihai Dumitriu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

 

Domnul Mihai Dumitriu:

Mulțumim, doamna președinte.

Să vă răspunde și eu la salutul dumneavoastră: Adevărat a înviat!

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Populism, ipocrizie și lipsă de inspirație".

Doamnă președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Hristos a înviat!

Învierea lui Hristos este puterea lui Dumnezeu și mila Sa pentru noi. Atât de mult a iubit El lumea, încât a dat pe singurul său fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară. El ne tolerează nemernicia de o manieră inegalabilă.

De Paște, președintele Traian Băsescu i-a făcut concurență, în prime-time, Mântuitorului Iisus Hristos, făcându-și de lucru prin locurile cu potențial electoral maxim, unde "din întâmplare" se aflau și televiziunile, șeful statului a acaparat programele într-o zi în care subiectele laice a fost la mare preț.

A făcut-o cu ipocrizie, populism și lipsă de inspirație.

Prezența sa, în sâmbăta Paștelui la un hipermagazin, locul cu cel mai mare număr de alegători pe metru pătrat, denotă populism.

Prezența președintelui de a cumpăra pâine și apă minerală, când o anumită televiziune transmitea în direct, încă de dimineața, febra cumpărăturilor care îi cuprinsese pe bucureșteni, mi se pare o ipocrizie.

Băsescu a vrut să convingă, încă o dată, că este un om obișnuit, între oameni obișnuiți. Nu a reușit decât să insulte buna credință și inteligența celor care i-au observat coșul gol, dovedind lipsă de inspirație.

Prezența sa la meciul Steaua-Dinamo, în tribuna a II-a, deși doar cu un an în urmă stătea în loja lui Becali, este populism.

Dorința acerbă de a capta valul de simpatie roș-albastru, umbrită de creșterea în sondaje a lui Becali, îl obligă pe Băsescu să se întoarcă cu fața la popor, este ipocrizie.

Scorul meciului și bucuria galeriei din Ștefan cel Mare nu i-a adus foloase stelistului Băsescu, dovedind lipsă de inspirație.

"Ascunderea" sa în centrul Sibiului pentru a asista la slujba de Paște de la Catedrala Metropolitană și corecția aplicată ziariștilor de a alunga suspiciunea că președintele este doar un politician avid de imagine, este o ipocrizie.

Invitat de mitropolitul Ardealului să salute lumea, șeful statului s-a adresat credincioșilor, spunându-le că se roagă pentru împăcare, câtă ipocrizie, iar cei cu care nu se poate împăca trebuie schimbați.

"Și eu știu cei trei piloni ai credinței: să fii împăcat cu Dumnezeu, să fii împăcat cu tine și să fii împăcat cu semenii. Uneori, încă, ca șef de stat poți fi împăcat cu Dumnezeu și cu tine, dar nu poți fi împăcat cu toți semenii. Cei cu care nu te poți împăca trebuie schimbați. Țara trebuie schimbată. M-am gândit la acest lucru și în momentul în care am primit Lumina Învierii."

Cât populism și ipocrizie cu tendințe de totalitarism!

Comportamentului lui Băsescu este explicabil. Șeful statului se află, poate, în cea mai neagră perioadă de la preluarea mandatului. A scăzut în sondaje, i-au plecat sfetnicii, este în război cu Tăriceanu, manevrat de consilieri de imagine, angajați pe bani grei, iar suspendarea bate la ușă.

Imaginea lui Băsescu, care lucrează pentru popor, sprijinit de popor, este în suferință.

Este de înțeles de ce președintele a intrat, deja, în campanie electorală, chiar în zilele Sfinte ale Paștelui, acționând cu populism și ipocrizie. Este o altă lipsă de inspirație a președintelui Băsescu.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Emilian Valentin Frâncu - declarație politică cu titlul Să nu ucidem speranța;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Emilian Frâncu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

 

Domnul Emilian Valentin Frâncu:

Mulțumesc, doamna președintă.

Stimați domni și doamne deputați,

Mi-am intitulat declarația politică de astăzi "Să nu ucidem speranța"

Nu am înțeles și nu am să înțeleg niciodată de ce domnul președinte al României, Traian Băsescu, a căutat să provoace căderea Guvernului, la a cărui constituire tot domnia sa a pus umărul în decembrie 2004, prin negocierile purtate cu Partidul Umanist Român, actualmente Partidul Conservator, și cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

Un guvern alcătuit pe structura de rezistență a Alianței D.A. ar fi trebuit să reziste cu eventuale mici remanieri, până la finalul celor patru ani de mandat ai actualului legislativ.

Din păcate, atacurile sistematice ale domnului președinte, atât împotriva primului-ministru și a Guvernului în ansamblul său, cât și împotriva unora dintre partidele care l-au alcătuit, au creat premisele destructurării încrederii înăuntrul Coaliției inițiale.

Repet ceea ce am mai spus. Noi, liberalii, nu am dorit fărâmițarea Coaliției alcătuite după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2004 și nu am dorit ieșirea de la guvernare a Partidului Democrat, partenerii noștri de Alianță.

Aceste două evoluții politice s-au datorat, în exclusivitate, acțiunilor întreprinse mai pe față, mai pe ascuns, de către însuși cosemnatarul protocolului Alianței Dreptate și Adevăr, Traian Băsescu, fostul președinte al Partidului Democrat, ajuns președinte al României.

Chiar și așa, noi, liberalii, nutrim în continuare dorința de a pune în operă programul de guvernare adoptat în luna decembrie 2004, un program care și-a arătat, deja, în bună măsură roadele pozitive, nu poate fi abandonat pe motiv că una din componentele Alianței DA a ieșit din guvern.

Aici este vorba despre binele țării, nu despre brevetarea dreptului de autor sau de coautor al unui text de factură politico-economică. Chiar și atunci când doi părinți se despart provizoriu sau definitiv, ei au în vedere binele copilului lor și nu îi pun pe foc nici certificatul de naștere și nici caietele de școală. Nu-i aruncă la gunoi nici hainele cu care se îmbracă și nici mâncarea din frigider. Nu-i sfărâmă jucăriile și nici nu-i ucid speranțele.

Constatăm acum că Partidul Democrat se grăbește să oficializeze desființarea, la tribunal, înainte de termen, a Alianței D.A. Probabil că fac acest lucru din dorința de a încerca mai apoi, prin cine știe ce chițibușuri avocățești, blocarea aplicării programului de guvernare pe motiv că le aparține și lor. Este o acțiune pripită și fără rost, sortită eșecului, doar în măsura în care nu va avea efectul scontat, dar care va da multă apă la moară adversarilor noștri politici din 2004. ea nu va aduce nici un fel de beneficiu politic Partidului Democrat și nici nu va spori zestrea de susținere populară la viitoarele alegeri pentru președintele Traian Băsescu.

Le sugerez, deci, colegilor democrați să se gândească mai bine care vor fi consecințele reale pe termen mediu și lung ale desființării exact a acelei embleme politice care ne-a adus pe toți la Putere în 2004, începând cu partidele noastre și sfârșind cu actualul președinte al României.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Eugen Bejinariu - declarație politică intitulată Un nou dicționar politic al Puterii;

Urmează, din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Eugen Bejinariu.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Eugen Bejinariu:

Astăzi îmi intitulez declarația politică "Un nou dicționar politic al Puterii".

Cum bine se cunoaște și cum recent a recunoscut și domnul președinte Traian Băsescu, în chip de bravură în relația cu liderii PNL, rezultatele alegerilor parlamentare din 2004 au fost răsturnate în favoarea PD și PNL. S-a creat Coaliția constituită inițial din PNL- PD UDMR-PC. A fost instaurat Guvernul și apoi au fost numiți reprezentanții Guvernului în județele țării, cu respectivele mutări din funcții în administrație, învățământ, cultură, sănătate etc. în favoarea oamenilor Puterii.

N-a trecut multă vreme și au început neînțelegerile, controversele, certurile, acuzațiile și un șir întreg de manifestări ale crizei politice.

De aici au apărut în comunicarea politică și cuvintele și sintagmele noi sau cuvinte și sintagme vechi cu sensuri noi. Iată o primă enumerate, cu explicațiile necesare.

 • anticipație, anticipate - substantiv feminin, înainte de termenul stabilit. Se referă la repetarea dorinței Alianței D.A și a președintelui, a PD-ului și a președintelui, și acum mai ales a președintelui de a se face alegeri parlamentare înainte de anul 2008‚ în numele presupusei consolidări a majorității parlamentare a Puterii;
 • "soluția imorală" - sintagmă atribuită Partidului Conservator, care a venit în Parlament pe seama PSD și a intrat în Coaliție, contribuind la răsturnarea rezultatelor alegerilor parlamentare și formarea Guvernului din cele patru formațiuni politice;
 • a suspenda, suspendare - verb tranzitiv, care înseamnă a atârna, a întrerupe o activitate, a opri cursul unei judecăți sau publicații. În prezent, termenul se asociază funcției de președinte al României. Prin demersurile constituționale, PSD și celelalte partide politice din Opoziție au promovat și susțin etapele pentru demiterea domnului președinte Traian Băsescu;
 • găozar - substantiv masculin, o persoană cu labilitate comportamentală, găunoasă: Termenul a fost adresat unor ziariști de către domnul președinte Traian Băsescu;
 • circ mediatic - substantiv neutru, spectacol constând din acrobații, gimnastică și prezentare de animale dresate. Sintagma exprimă nu spectacolul realizat ca artă, ci relații politice anormale transmise prin mass-media. Un astfel de circ mediatic provoacă derută, confuzie, manipulare și reprezintă o juxtapunere la realitate;
 • "economia duduie" - expresie prin care autorul ei, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, prim-ministru al celui de-al doilea Guvern al României, vrea să definească creșterea economică datorată guvernării portocalii;
 • ticălos, ticăloși, ticăloșie - substantiv masculin, respectiv adjectiv, persoană care comite fapte reprobabile, nemernic. Termenul este readus în comunicarea politică prin filmul "Ticăloșii".

Aceste cuvinte și sintagme care degradează limbajul, cu mare frecvență în comunicarea politică de astăzi, înlocuiesc pe cele ale unei vieți și activități politice normale, precum: studiu, analiză și expertizare; înțelegere, consultare și deliberare; programe sociale; proiecte și programe europene; informare și formare; construcții, edificii și dezvoltare, cunoaștere, comunicare și comuniune etc.

Alți termeni și alte sintagme într-o declarația viitoare.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Angela Buciu - declarație politică intitulată Păstoritul în Uniunea Europeană;

Din partea Grupului parlamentar al PRM, doamna deputat Angela Buciu.

Aveți cuvântul, doamna deputat.

 

Doamna Angela Buciu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

"Păstoritul în Uniunea Europeană"

Primii pași în Uniunea Europeană ne-au adus și cele dintâi măsuri guvernamentale, care demonstrează multă slugărnicie în fața birocraților de la Bruxelles. Una din primele măsuri "europene" vizează ciobanii din Carpați, cărora le-a fost interzisă comercializarea brânzei de oaie în piețele orașelor, măsură care a indignat opinia publică și i-a răzvrătit pe ciobani. Astfel, Ministerul Agriculturii preia o măsură brutală, pe care Uniunea Europeană n-o aplică nicăieri în prezent și nu se știe dacă o va aplica vreodată.

Domnilor guvernanți, ce le veți răspunde ciobanilor înainte de a pleca cu jalba-n băț pe la curțile europene?

Ce spun ciobanii despre măsurile ce se pregătesc, este mai mult decât concludent. Panică.

Este revoltător faptul că autoritățile românești n-au înțeles nimic din politica UE cu privire la transhumanță. Uniunea Europeană nu interzice, ci dimpotrivă, garantează prin legi ferme această străveche practică. Mai marii țării noastre se grăbesc să declare tanshumanța ilegală, în timp ce, în Spania, s-a repus în circulație o mare parte a rutelor pastorale. Este un gest profund antinațional din partea demnitarilor români, care fac anumite jocuri în favoarea unor interese obscure, cu repercusiuni grave asupra economiei tradiționale.

Consiliul Europei recomandă fiecărui stat comunitar să încurajeze transhumanța prin prime suplimentare (vezi Recomandarea nr. 1782/2003).

Ar trebui ca funcționarii guvernamentali să citească ce se întâmplă în Europa civilizată, care se reîntoarce la tradițiile ei nepieritoare, înainte de a distruge obiceiurile strămoșești.

În ceea ce privește comercializarea brânzei, avem din nou un caz de indolență și "adaptare" a politicii UE din partea Ministerului Agriculturii.

Asistăm la simptomele unei maladii românești foarte grave: incompetența și superficialitatea administrativă.

În concluzie, aș spune că Dracul European nu este chiar atât de negru pe cât îl fac să pară incapacitatea și servilismul unor funcționari de stat români.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumim doamna deputat.

 
Mircia Giurgiu - declarație politică intitulată Abuzurile autorităților, la ordinea zilei;

Din partea deputaților fără apartenență la un grup parlamentar, domnul deputat Mircia Giurgiu.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi,

Titlul declarației mele politice de astăzi este: "Abuzurile autorităților - la ordinea zilei".

O să mă refer doar la câteva dintre neregulile care se întâmplă la Cluj-Napoca.

În urma mitingului organizat de către fermierii din România aceștia sunt chemați la poliție mereu, li s-au luat permisele de conducere la tractoriști, sunt amenințați și tot mereu sunt, într-un fel, supuși la o, să-i zicem, hărțuială. În așa fel încât am pregătit această declarație politică pe care o s-o depun la Parlament și o interpelare către ministrul administrației și internelor și către Ministerul Agriculturii, fiindcă, în acest moment, consider că sunt încălcate drepturile, atât la asociere, cât și la liberă exprimare.

Vă mulțumesc.

(Declarație politică consemnată conform materialului depus la secretariatul de ședință.)

"Abuzurile autorităților -la ordinea zilei"

Asociația Fermierilor Crescători de Bovine din Cluj-Napoca este, cu siguranță, în opinia multora, lipsită de importanță, nedemnă de luat în seamă, o organizație din care fac parte doar țărani, oameni fără carte, într-un cuvânt, niște "amărâți de la coada vacii", care nu știu sau nu au cum să dea din coate pentru a supraviețui într-o "societate modernă" ca a noastră, cu care este evident că oamenii simpli nu pot ține pasul.

Acesta este mesajul care a fost recepționat în urma evenimentului care a avut loc la Cluj-Napoca la sfârșitul lunii februarie 2007.

În data de 28 februarie a fost organizată o manifestare sub forma unui marș de protest prin care se dorea soluționarea problemelor cu care se confruntă fermierii: achitarea subvențiilor restante pentru anul 2006, autorizarea fermelor care a existat până în 1 decembrie 2006, atât în intravilan, cât și în extravilan, strategia subvenționării pentru anul 2007, strategia dezvoltării agricole postaderare, absorbția fondurilor structurale, eliminarea accizelor din prețul motorinei pentru agricultură, susținerea investițiilor pentru respectarea investițiilor de mediu și gospodărire a apelor în fermele zootehnice, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit.

Primele demersuri în acest sens au fost făcute în data de 20 februarie 2007, când a fost înregistrată la Primăria municipiului Cluj-Napoca o cerere prin care era solicitat avizul favorabil din partea autorităților, în vederea organizării marșului de protest. Deși cererea a fost înregistrată din timp - Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice prevede depunerea solicitării cu cel puțin 3 zile înainte -, atitudinea autorităților a fost una de amânare și tergiversare a soluționării cererii noastre, astfel încât răspunsul a fost comunicat, mai bine spus înmânat neoficial abia în data de 27 februarie 2007, cu o zi înainte de data anunțată pentru desfășurarea mitingului!!, cu câteva minute înainte de închiderea programului de relații cu publicul, și aceasta tocmai pentru a pune în imposibilitatea de a mai putea fi formulată vreo obiecție cu privire la modul soluționării cererii.

Prin decizia mai sus-menționată, organizatorii erau anunțați că manifestarea nu putea fi avizată favorabil pe traseul solicitat, unul din motive fiind asigurarea desfășurării traficului rutier în condiții de siguranță și fluență.

Astfel, centrul orașului, tocmai unde se dorea a se ajunge pentru a se face cunoscute problemele din agricultură, a fost exclus din traseu, conform deciziei Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

În dimineața zilei de 28 februarie 2007, când urma să aibă loc manifestarea, s-a încercat aducerea la cunoștința persoanelor abilitate a obiecțiilor organizatorilor cu privire la traseul pe care urma să se desfășoare marșul, însă din motive necunoscute, aceste persoane nu au fost de găsit.

În aceste condiții, în timpul manifestării, traseul care fusese indicat nu a fost respectat întocmai. Nerespectarea traseului aprobat a atras aplicarea de sancțiuni clare, dure și precise.

Ne întrebăm dacă în România se mai respectă drepturile cetățenilor, și anume cele de liberă circulație, de manifestare publică a nemulțumirilor sau principiul neretroactivității legilor.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Vasile Mocanu - declarație politică intitulată Politica nu ține de foame;

Din partea Grupului parlamentar al PSD urmează la cuvânt doamna deputat Mirela Adomnicăi. O depuneți în scris. E în regulă.

Domnul deputat Vasile Mocanu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

 

Domnul Vasile Mocanu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o: "Politica nu ține de foame."

Se spune că românii se hrănesc în fiecare zi cu politică. Poate. Dar, avem totuși nevoie și de agricultură, pentru pâinea noastră cea de toate zilele. Se pare însă că actualii guvernanți au uitat acest lucru atât de important.

Criza politică ce afectează de luni bune țara noastră este de natură să ducă agricultura românească în faliment. Lipsa unei strategii coerente, atât de necesară dezvoltării mediului rural, absența reformelor structurale, inconsecvența politicii subvențiilor, incapacitatea de a absorbi fonduri europene sunt doar câteva dintre cele mai grave boli de care suferă agricultura din România. Iar aceste boli se agravează pe zi ce trece. Până acum, Guvernul, acaparat mai mult de disputele politice, nu a propus nici o soluție viabilă acestor probleme.

Mai mult, agricultura rămâne un domeniu unde România riscă activarea clauzei de salvgardare. Odată activată, această clauză ar duce la pierderea subvențiilor pentru țărani. Guvernul vorbește de miliarde de euro ce ar urma să fie direcționate către mediul rural în următorii ani. Cu toate acestea, nici până astăzi nu se știe cu exactitate statutul agenției de plăți, care a început, de mai bine de o lună, să primească cererile țăranilor pentru fonduri europene.

Guvernul s-a schimbat la față. Dar ce facem cu agricultura?

Prin urmare, o restructurare a Guvernului fără o regândire a reformelor din agricultură nu înseamnă nimic. Aruncați programul portocaliu pe foc și apucați-vă serios de treabă!

Politica nu ține de foame, domnilor guvernanți!

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Ioan Stan - apel către ministrul sănătății publice, domnul Eugen Nicolăescu;

Din partea Grupului parlamentar al PNL mai sunt colegi care doresc să-și susțină declarația politică? Nu sunt.

Atunci, din partea aceluiași grup parlamentar PSD, domnul deputat Ioan Stan.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Ioan Stan:

Mulțumesc.

Doamna președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Hristos a înviat!

Declarația politică de astăzi face un apel către ministru sănătății publice, domnul Eugen Nicolăescu.

Ministrul sănătății, fără să fi consultat specialiști oncologi, vrea să introducă începând cu luna mai 2007 un proiect de modificare a modului de derulare a subprogramului curativ de oncologie pentru bolnavii de cancer.

Acest program, despre are s-a aflat de pe site-ul ministerului, a stârnit nemulțumiri în rândul celor peste 1000 de bolnavi de cancer aflați în evidența Secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava, cât și în rândul medicilor oncologi suceveni.

În perioada 03-06 aprilie a.c. la Biroul parlamentar PSD Fălticeni s-au prezentat și înregistrat peste 15 petiții și reclamații din partea bolnavilor de cancer și a rudelor acestora, prin care își prezintă dezacordul față de preconizatele modificări.

Dacă până acum bolnavii de cancer înregistrați în evidențele Secției Oncologie Suceava erau internați și tratați cu medicamente specifice bolilor de cancer, medicamente ce se găseau la farmacia cu circuit închis a spitalului, după aprobarea și introducerea acestui nou proiect, bolnavii trebuie să vină cu medicamentele în sacoșă, obținute de fiecare bolnav personal de la farmaciile din oraș.

Cum se va proceda după noul regulament pe care îl are în vedere ministrul sănătății? Medicul curant îi prescrie bolnavului setul de analize pe care trebuie să le efectueze în Policlinica Județeană, în termen de 72 de ore. Cu rezultatul analizelor, bolnavul de cancer se prezintă din nou la medicul curant, pentru a i se prescrie rețeta cu medicamentele necesare, în funcție de rezultatele analizelor. Cu o cerere din partea bolnavului de cancer și cu rețeta în mână se va prezenta la Casa de Asigurări de sănătate Suceava pentru aprobare. După aprobarea Casei încep drumurile și demersurile pe la toate farmaciile din oraș, pentru găsirea medicamentelor. Dacă are norocul și găsește medicamentele, se prezintă la Spitalul Județean Suceava - Secția Oncologie, spune că este în posesia medicamentelor și solicită internarea în spital sau este trecut pe o listă de așteptate, fiindcă nu întotdeauna sunt locuri în secție. Dacă nu moare, după atâta birocrație și drumuri pe care le face pe la diferite instituții, este internat în spital pentru administrarea sub supraveghere medicală a medicamentelor aduse în sacoșă de bolnav.

Acest lucru se va întâmpla lunar, fiindcă bolnavii de cancer urmează timp de cinci-șase luni un program de chimioterapie o dată la trei săptămâni și de fiecare dată sunt supuși acestor noi proceduri.

Mă întreb, pacienții care sunt greu deplasabili, cei care provin din mediul rural, de la sute de kilometri față de reședința de județ și nu cunosc procedurile și nici orașul, cum se vor deplasa ei la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a obține aprobările pentru medicație? Cât vor sta la rând cei 1000 de bolnavi de cancer, plus alți pacienți care vin zilnic la Casă după diferite aprobări?

Aș dori ca domnul ministru să ne spună pe cine avantajează acest proiect, fiindcă bolnavului sigur îi scurtează viața, după stresul și umblătura după aprobări și diferite semnături de la instituțiile județene.

Citez, după declarație a vicepreședintelui "Asociației Bolnavilor de Cancer", din județul Suceava, domnul Corneliu Orezeanu: "Acest proiect va produce un "genocid curat" în rândul bolnavilor de cancer, de aceea, - spune dumnealui - vom organiza împreună cu celelalte asociații din țară un protest la București, prin care să ne prezentăm dezacordul față de această nouă invenție a domnului ministru Eugen Nicolăescu".

Rog pe domnul prim-ministru și, în același timp, pe membrii Guvernului, de a nu fi de acord cu acest proiect, proiect care dezavantajează în totalitate bolnavii loviți de această cruntă maladie și care mai speră, prin tratamentele pe care le urmează, la câțiva ani de viață.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Constantin Amarie - declarație politică intitulată Cui prodest;

Din partea Grupului parlamentar al UDMR, domnul deputat Garda Dezideriu. Nu este prezent în sală.

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul deputat Aledin Amet. Nu este prezent.

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Constantin Amarie.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Constantin Amarie:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Domnilor colegi, declarația mea politică se intitulează: "Cui prodest".

Declarația Președintelui României la bilanțul DNA, referitoare la parlamentarii care "fac legi pentru infractori", poate fi caracterizată cu cea mai mare bunăvoință, riscantă și cu totul neavenită.

Odată, se referă la mediul de afaceri pe care "a priori" îl definește imoral, a doua oară, trimite direct la o legătură ce s-ar vrea obligatorie între Parlament și cercurile de interese.

Principial, declarația amendează și dreptul la inițiativă legislativă al parlamentarilor, a căror competență în materie trebuie supervizată și cenzurată. De cine? Este lesne de înțeles, când aprecierea negativă este făcută de la nivelul instituției prezidențiale.

Din nefericire însă, pentru domnul președinte, exemplul ales nu are chiar nici o legătură cu intenția atribuită inițiatorilor așa-zisei "legi a berii", deoarece toți semnatarii săi sunt dezlegați de obligații sau legături concrete cu domeniul și în substanța legii, urmăresc, în fond, reglementarea într-un domeniu economic în care statul are anumite obligații rezultate din neaplicarea unor norme europene. În consecință, schema unui ajutor de stat o dată și în spirit european este pe deplin posibilă fără a perturba cu nimic mediul economic. Dar, din motive politice, în actuala conjunctură a dat bine pentru Președinte să arate acuzator către forul legislativ și să facă conexiuni care nu există, și proces de intenție. Nimeni nu mai stă să asculte argumente pertinente, să meargă la esența legii și la consecințele ei practice, pentru a restabili adevărul.

Imaginea primează chiar dacă adevărul e în suferință.

Relația dintre instituțiile fundamentale ale statului, așezate pe baze principiale și sincer motivate în folosul public, ar determina într-adevăr consolidarea conceptului de "bună guvernare".

Dar, dacă Președintele se conduce după deviza napoleoneană "să mă urască, dar să se teamă", atunci sigur toate porțile spre dialogul dintre puterile statului vor fi închise.

Despre ce separație a puterilor putem vorbi, dacă inițiatorii legilor se vor întreba mereu în ce sens propunerile lor nu vor duce la aprecieri incriminatoare la Cotroceni? Și cui folosește procesul de intenție și "prezumția de vinovăție"?

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
Vasile Emilian Cutean - declarație politică referitoare la situația gravă în care se află crescătorii de bovine din România;

Din partea Grupului parlamentar al PNL, mai susține cineva declarația politică? Nu mai sunt colegi deputați.

Din partea Grupului parlamentar al PRM? Nu.

Din partea Grupului parlamentar al PSD. Nu mai sunt. Vă anunț...

Poftiți, domnule deputat, aveți cuvântul.

 

Domnul Vasile Emilian Cutean:

Doamna președinte,

Stimați colegi,

Christos a înviat!

Declarația mea politică se referă la situația gravă în care se află crescătorii de bovine din România și sună în felul următor.

Urmărind mitingul de protest al crescătorilor de bovine ce fac parte din Federația Națională a Crescătorilor de Bovine din România am fost șocat să aflu în ce stare dezastruoasă se află zootehnia. Văcarii, cum au fost ei numiți în batjocură de actuala Putere, au ieșit în stradă, pentru că le-a ajuns cuțitul la os. Ei sunt disperați.

După aderarea României la Uniunea Europeană nu a fost conceput încă un program concret, o politică clară de susținere a crescătorilor de bovine. Dimpotrivă, fermierii se zbat din răsputeri să mențină pe linia de plutire efectivele de bovine care se împuținează de la o zi la alta.

O singură cifră statistică este cât se poate de expresivă în acest sens. În comparație cu anul 1990, efectivul de bovine la nivelul județului Alba s-a redus cu peste 51 000 capete. Dacă pierderile continuă în acest ritm, cele aproape 200 de hectare de pășuni și fânețe vor rămâne pustii. Situația este cât se poate de alarmantă dacă ținem seama de faptul că România este singura țară din valul ultimilor zece noi membri primiți în Uniunea Europeană, în care aproape jumătate din populație trăiește în mediul rural. Consider că tocmai această specificitate ar fi trebuit negociată cu maximum de luciditate și realism.

Ușurința dezarmantă și lipsa de profesionalism a așa zișilor negociatori cu privire la nivelul producțiilor a avut consecințe dezastruoase. Fără să li se spună fermierilor concret ce așteaptă, ce trebuie să facă pentru a atenua efectele și costurile integrării, ei s-au pomenit deodată în fața unor cerințe și exigențe absurde, imposibil de îndeplinit.

În condițiile în care la nivelul județului Alba există peste o sută de asociații profesionale locale de creștere a bovinelor, ce însumează aproximativ 7000 de membri, s-a creat o stare de spirit tensionată, alimentată de teama că nu vor mai putea să-și valorifice pe piață laptele și carnea, dacă fermele lor nu vor deveni peste noapte adevărate farmacii, ceea ce nu se întâmplă niciunde în Uniunea Europeană.

Concurența îi dezavantajează în mod categoric, întrucât sprijinul financiar de care beneficiază colegii lor din Europa este mult mai substanțial. Crescătorii de bovine susțin că pentru a aduce fermele la nivelul cerut de Autoritatea Națională Sanitar - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au nevoie de sume mari de bani pentru investiții și achiziții de mașini, utilaje și instalații, bani pe care nu au de unde să-i procure. Și-au pus mari speranțe în sumele pe care le vor primi din partea Uniunii Europene, dar acum ele nu sunt operaționale. Mai mult, ei nu și-au primit nici acum toți banii din subvențiile cuvenite pe anul trecut. Repetatele apeluri făcute la Guvern și la Ministerul Agriculturii au rămas fără răspuns.

Marea majoritate a fermelor de creștere a bovinelor nu vor supraviețui dacă nu se va trece urgent la stabilirea unei strategii de acordare a subvențiilor și la definitivarea normelor de funcționare a fermelor, care să fie aplicate gradual, în funcție de posibilitățile reale, asociațiilor profesionale locale. Găsesc pe deplin îndreptățită nemulțumirea fermierilor față de modul defectuos și birocratic în care funcționează Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. Lipsa de profesionalism, dar și incompetența celor puși să vină în sprijinul fermierilor au făcut mult rău crescătorilor de animale.

La toate aceste necazuri și greutăți se mai adaugă lipsa programelor de absorbție a fondurilor europene, a celor de selecție și ameliorare a speciei bovină, menținerea taxelor aberante la motorina pentru agricultura și a taxei de drum pentru tractoarele și mașinile agricole.

Federația Națională a Crescătorilor de Bovine a dat un semnal Guvernului și Ministerului Agriculturii. Dată fiind starea extrem de critică în care se află fermele de bovine, mă alătur și eu acestui protest și aștept măsuri urgente din partea autorităților, pentru a nu fi periclitată securitatea alimentară a populației.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Aledin Amet - despre necesitatea studierii limbii tătare în școli;

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale, domnul deputat Aledin Amet.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

 

Domnul Aledin Amet:

Vă mulțumesc.

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Despre necesitatea studierii limbii tătare în școli".

Etnia tătară din România este, din punct de vedere numeric, bine reprezentată, fiind atestată ca prezență, mai ales în zona Dobrogei, de sute de ani.

Dezvoltând inclusiv o cultură scrisă, tătarii se pot mândri cu numeroase personalități ale căror mesaje sunt scrise în limba maternă.

Limba tătară reprezintă o componentă a familiei limbilor turcice. Vorbită, în mod deosebit în regiunea Crimeea, aceasta a reușit să-și păstreze autenticitatea și în România.

În perioada interbelică, dar și în primii ani de după al doilea război mondial a existat o rețea de școli în care predarea se făcea în limba tătară. Mai mult, până în anul 1972, în cadrul Universității București, Facultatea de filologie, se studia și limba tătară. Așadar, se poate vorbi în acest sens de o adevărată tradiție.

După anul 1990, an în care a fost înființată Uniunea democrată a tătarilor turco-musulmani din România, s-au făcut eforturi pentru a fi reînființate unități școlare în care să se predea limba turcă. Uniunea noastră sprijină învățământul în această limbă.

În egală măsură însă dorim să promovăm, păstrând aceleași condiții, și învățământul în limba tătară. Este nevoie, fără îndoială, de sprijinul Ministerului Educației și Cercetării. Este nevoie, fără îndoială, de o bază materială consistentă. Nu poate fi omis nici aspectul pregătirii cadrelor didactice de specialitate. Comunitatea tătară din România are capacitatea de a-și asuma o responsabilitate atât de importantă.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Daniela Popa:

Mulțumesc, domnule deputat.

 
 

Mai sunt în sală colegi deputați care vor să-și susțină declarațiile politice? Nu.

Vă anunț că au depus în scris declarațiile politice următorii colegi parlamentari, de la Grupul parlamentar al PSD domnii deputați: Dumitru Bentu, Mirela Adomnicăi, Gheorghe Chiper, Vasile Filip Soporan, Aurel Gubandru, Vasile Pușcaș, Ion Stan, Cutean Emilian Vasile; de la Grupul parlamentar al PNL nu sunt colegi deputați care au depus în scris; de la Grupul parlamentar al PD domnii deputați: Mircea Man, Bogdan Cantaragiu, Dumitru Ioan Puchianu, Aurel Olărean, Gheorghe Sârb, Traian Igaș, Marius Rogin, Petru Movilă; din partea Grupului parlamentar al PRM, domnul deputat Adrian Mosoiu; din partea Grupului parlamentar al Partidului Conservator, Daniela Popa.

Cu aceasta închidem ședința consacrată declarațiilor politice, și, așa cum ați fost anunțați la Grupurile parlamentare, conform programului de lucru, la ora 16,30 va începe ședința consacrată proiectelor de lege, inițiativelor legislative înscrise pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc.

 
   

(Următoarele intervenții și declarații politice au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la secretariatul de ședință.)

 
  Bogdan Cantaragiu - intervenție în scopul realizării unei campanii intense de prevenție în rândul elevilor privind amenințările cu bombă;

Domnul Bogdan Cantaragiu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Stimați colegi,

Din informațiile instituțiilor abilitate, precum și din relatările presei se poate constata cu ușurință că în ultima vreme a crescut nepermis de mult numărul amenințărilor cu bombă săvârșite de minori. Evidențele Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) arată o cifră absolut îngrijorătoare: aproximativ 60 la sută dintre amenințărisunt făcute de către aceștia. Anul trecut au fost înregistrate 246 de amenințări cu bombă, iar anul acesta, în numai trei luni, sunt aproape 50.

Fie că este vorba de teribilism, de lipsa de supraveghere ori educație deficitară, aceste așa zise acte de terorism, așa cum sunt ele percepute în legea 535 din 2004, s-au transformat într-un adevărat fenomen cu efecte negative. Este - cu alte cuvinte - o perioadă în care s-a creat o adevărată psihoză a alarmelor false.

În joc sunt două categorii de situații, fiecare cu rezultatele și consecințele sale. În primul rând este vorba de perturbarea activității unor instituții ale statului, de cheltuirea banilor publici pe deplasări și verificări. Se știe aproape de fiecare dată că aceste verificări nu vor avea ca urmare descoperirea vreunei bombe, însă procedurile obligă la intervenție promptă.

Pe de altă parte, dat fiind gradul mare de risc al unei amenințări este limpede că intervenția trebuie realizată, iar costurile trebuie suportate de cineva. Legislația în acest sens este cât se poate de dură, iar articolul 389 al legii mai sus menționate - nr.535 din 2004 - spune că "alarmarea, fără un motiv întemeiat, a unei persoane sau a publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menținere a ordinii publice, prin corespondență, telefon sau orice alte mijloace (...) cu privire la răspândirea sau folosirea de produse (...) de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor ori mediul înconjurător se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani. De cele mai multe ori, oalele sparte sunt suportate de părinți, iar în unele situații chiar de minori.

Legislația, așa cum spuneam, este drastică și este limpede de ce este așa. Totuși, este nedrept pentru un copil să i se curme orice perspective prin întocmirea unui dosar penal la o vârstă atât de fragedă. La fel cum este pentru un părinte sau pentru bunici să bage adânc mâna în buzunare pentru a suporta cheltuieli nejustificate.

Nu cer clemență pentru astfel de fapte. Nu. Sunt mult prea grave pentru a fi trecute cu vederea și pentru a fi iertate. Cred însă că trebuie realizată o campanie mult mai intensă de prevenție în rândul elevilor. Instituțiile abilitate - Poliția, Inspectoratele pentru Situații de Urgență din fiecare județ - ar putea interveni în acest sens la orele de dirigenție ori la cele de educație civică. La rândul nostru, am putea încerca să ducem campanii de informare în rândul cetățenilor. Abia după aceea, orice sancțiune, indiferent cât de dură și nedreaptă ar fi ea, este justificată. Vă propun așadar stimați colegi, propun și Guvernului, să luăm o decizie pentru a limita fenomenul și pentru a mai îndepărta cât de cât psihoza alarmelor false.

Vă mulțumesc.

  Constantin Tămagă - exprimarea câtorva idei legate de politica urbanistică a Capitalei;

Domnul Constantin Tămagă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Marea noastră urbe de pe Dâmbovița se pregătește să urce iarăși în marș frenetic pe schele, ca în vremea marii epopei edilitare din deceniile '70 - '80, când întregul oraș se afla sub brațul macaralelor. Potrivit proiectelor urbanistice pe care domnul Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, le etalează de mai bine de un an, se pare că în următorul deceniu vom traversa o perioadă de modernizare a Bucureștilor cu mult mai intensă și mai agitată. Nu știu cât va dura aventura, cât de buimaci vor alerga oamenii după mijloacele de transport în comun, câte zeci de kilometri vor parcurge zilnic în plus posesorii de autoturisme, cum vom călători iarna ori în vreme de inundații, dar la urma urmei, ca să mai scoatem și noi capul în lume, cu o capitală europeană, credem că merită să facem sacrificii, măcar în parte. Ne încearcă însă teama că marile proiecte de astăzi ar putea să nu depășească orizontul fundațiilor și să fim nevoiți să ocolim "prăpăstiile", așa cum odinioară evitam cu frică șantierele părăsite ale cupolelor foametei.

Ceaușescu, cel care printr-un gest făcea să dispară în cupa excavatorului o cocioabă sau un monument istoric, dispunea de toate atuurile: autoritatea totalitaristă, bani cu nemiluita din fondul de dezvoltare, mereu în creștere pe seama fondului de consum, dar și de timp, fiindcă a "domnit" 25 de ani în fruntea partidului și statului.

Domnul Videanu se angajează însă într-o operă edilitară fără fundament. Domnia sa nu-și pune problema că la următoarele alegeri locale ar putea să predea ștafeta, iar viitorul edil-șef al Bucureștilor să fie atât de puțin interesat de modernizarea Capitalei, încât prima sa decizie să vizeze demontarea macaralelor. Să presupunem însă că, la viitorul scrutin, actualul primar general își va reînnoi mandatul. Dar oare vor fi suficienți încă patru ani pentru realizarea unui proiect de anvergură?

Mai întâi, domnul Videanu ne-a hipnotizat cu acel București oraș-metropolitan, care urma să înglobeze în perimetrul său o serie de orașe și așezări rurale de prin împrejurimi, extinzându-și aria până la Oltenița și Giurgiu. Nu știu dacă după reacțiile negative ale multor bucureșteni aceste proiect mai este de actualitate. Acum, la ordinea zilei, au apărut alte idei urbanistice, aparent mai accesibile, dar în realitate cam tot atât de faraonice: pasajele Basarab, Doamna Ghica și Șoseaua Pantelimon, Esplanada din zona centrală a Capitalei, programul lucrărilor de infrastructură rutieră în care sunt înscrise asfaltarea a 159 de bulevarde și 160 de străzi principale, construcția unor noi pasaje de mai mică întindere, modernizarea celor existente și refacerea rețelelor de distribuire a agentului termic.

Municipalitatea va deschide, în același timp, șantiere pentru lărgirea căii de acces nord-sud, de la Piața Victoriei spre străzile Buzești și Berzei, trecând prin Piața Matache Măcelaru, ca și a altor mari artere de trafic ca șoselele Olteniței, Progresului, Mihai Bravu, Chitilei, Grozăvești, ori bulevardele Brâncoveanu, Nițu Vasile, Nicolae Titulescu și alte 20 de străzi importante, precum și amenajarea a 14.000 de locuri de parcare în zonele Universitate, Piața Romană, Piața Amzei, Piața Revoluției și Gara de Nord.

Investițiile pentru realizarea unui asemenea volum impresionant de lucrări vor fi asigurate, circa 50%, din bugetul local, iar restul din credite externe. Fără îndoială, asemenea lucrări sunt necesare, dar ca să declanșezi proiecte de o asemenea amploare, într-o perioadă în care încă resimțim tranziția apăsătoare, înseamnă să acționezi în numele unei politici hazardate, dacă nu riscante, care ar putea să se răsfrângă amarnic asupra bucureștenilor.

Din capul locului se impunea stabilirea unor priorități. În primul rând, trebuia soluționată problema consolidării celor 120 de imobile cu risc de prăbușire în cazul unor cutremure. A-i scuti de plata lucrărilor de consolidare pe cei cu venituri sub media pe economie nu-i o rezolvare, fiindcă în mare parte ceilalți locatari pot să dispună de 1 milion-două în plus față de cei mai defavorizați. Se impune, de asemenea, în mod prioritar, modernizarea canalizării, ca să scăpăm odată de inundații, reconstruirea vechiului centru al Bucureștilor, mereu amânat, dar și realizarea unor locuințe pentru cei expropriați, fiindcă a-i oferi unei familii, pentru o casă cu două camere și dependințe, 15.000 de euro, înseamnă o batjocură, de vreme ce o garsonieră costă de două ori mai mult. Nu se poate să intrăm cu buldozerul în casa omului, atâta vreme cât nu-i putem oferi un adăpost.

Deputat de Argeș fiind, am susținut această declarație politică pentru un motiv serios, și anume acela că municipiul București - orașul străbătut de un parlamentar cinci zile pe săptămână - este Capitala tuturor românilor.

Vă mulțumesc pentru atenție.

  Costică Macaleți - declarație politică: Județul Botoșani - din nefericire un exemplu negativ la capitolul cultură;

Domnul Costică Macaleți:

Declarație politică: "Județul Botoșani - din nefericire un exemplu negativ la capitolul cultură"

Domnule președinte, stimați colegi,

Declarația mea politică de azi se referă la starea precară în care se găsește județul Botoșani, pe care îl reprezint în Parlament, în materie de viață culturală.

Iată numai câteva exemple care, din nefericire, nu ne fac deloc cinste.

Conform unui sondaj de opinie realizat la solicitarea Teatrului "Mihai Eminescu", 40% dintre botoșăneni susțin că au văzut ultimul spectacol de teatru în urmă cu mai bine de doi ani, iar 30% cu un an în urmă și deși teatrul realizează câte șase premiere pe stagiune, 77% dintre cei chestionați nu au știut să nominalizeze măcar un actor de pe scena botoșăneană.

La Botoșani, sediul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, care figurează pe lista clădirilor monumente istorice, se află într-o avansată stare de degradare deși s-au solicitat MCC fonduri pentru reabilitarea clădirii. Reparația capitală a imobilului ar necesita circa 1,1 milioane de lei. Sediul DCCPCN a fost construit în 1890 și este situat în centrul municipiului Botoșani, ultima sa reabilitare având loc în 1989.

Consiliul Județean Botoșani va fi nevoit să găsească un nou spațiu pentru Muzeul de etnografie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea imobilului actual către foștii proprietari. Clădirea, situată în centrul municipiului Botoșani, a fost restituită către Ioan Mihalcea, împreună cu terenul aferent.

Zeci de copaci plantați, luna trecută, în curtea Casei memoriale ''George Enescu'' din Liveni, județul Botoșani, au fost furați. Hoții au smuls din pământ 41 de puieți, plantați de angajații Muzeului Județean Botoșani. Dispariția copacilor readuce în discuție lipsa pazei și a unui sistem de alarmă la unul dintre cele mai importante obiective turistice din județ. Casa memorială adăpostește un pian, câteva manuscrise originale și mai multe obiecte de mobilier care au aparținut marelui compozitor. Autoritățile locale și conducerea muzeului susțin că nu au resurse financiare pentru a asigura paza casei în care s-a născut George Enescu.

Ce am putea să mai spunem în asemenea situație? Ce exemple să dăm copiilor noștri?

Stăm și ne întrebăm: cum s-a ajuns într-o asemenea situație? Să fie de vină sărăcia în care se zbate o mare parte din locuitorii județului nostru? Sau să fie vorba de o nepăsare totală din partea autorităților responsabile de viața culturală a românilor? Cui să-i mai ardă de cultură când guvernanții de la București își scot unii altora ochii în cenușa defunctei Alianțe PNL-PD? Când la tv oamenii văd stupefiați cum înalți demnitari vorbesc de valize cu bani oferite mită și de lucrări de infrastructură de mii de miliarde se "topesc" în buzunarele potentaților, cum să mai ai mintea limpede și să te gândești la cultură?

Un lucru e însă încurajator, din toate acestea. Potrivit studiului citat, solicitat de Teatrul "Mihai Eminescu", majoritatea botoșănenilor ar prefera comediile (în situația în care și-ar permite să meargă la spectacole). Ceea ce înseamnă că al nostru Caragiale e viu și întâlnindu-l la tot pasul pe scena politică, oamenii mai pot să râdă de Mitici, Cațavenci, Tipătești și alții asemenea lor!

  Emil Radu Moldovan - declarație politică cu titlul De la scandal la eșec;

Domnul Emil Radu Moldovan:

Declarație politică: "De la scandal la eșec"

În aceste zile, atenția presei, a oamenilor politici și a majorității populației a fost captată de criza care s-a acutizat între PNL și PD. Nimeni nu a acordat o cât de mică atenție altor evenimente care erau de o gravitate aproape fără precedent în istoria României de după revoluție.

Ele arată foarte clar situația dezastruoasă în care a ajuns populația acestei țări în urma scandalurilor repetate și incompetenței guvernării care acum poate fi numită, fără riscul de a greși, de tristă amintire.

Astfel în unele județe ale țării, pensionarii, datorită sărăciei lucii în care trăiesc, au ajuns să cumpere lapte care avea termenul de valabilitate expirat.

În fața unei asemenea situații care arată dramatismul celor mai mulți dintre pensionari, primul lucru care îmi vine în minte sunt cuvintele din campania electorală ale lui Traian Băsescu, dar și ale celorlalți lideri politici aflați acum la putere care afirmau că, după ce vor accede la putere, principala lor preocupare va fi ca românii să trăiască bine.

Ei, uite domnilor politicieni aflați la putere, că după doi ani și ceva în care le-ați oferit scandaluri și indiferență, pensionarii nu trăiesc bine, din contră, chiar o duc din ce în ce mai rău.

Iar situația nu este diferită nici în alte domenii și nici pentru alte categorii de populație. Spre exemplu, în sănătate aflăm că medicamentele compensate s-au epuizat din nou și că iarăși oamenii au fost nevoiți să-și cumpere cu banii lor medicamentele. Aici, situațiile de criză s-au repetat atât de des și la intervale de timp regulate, încât nu mai e clar dacă e incompetență sau pur și simplă prostie a celor care administrează situația.

De altfel, în ceea ce privește întregul act de guvernare, nimeni nu mai știe despre ce e vorba, deoarece chiar atunci când are de rezolvat probleme sociale grave care se acutizează pe zi ce trece, guvernul este preocupat de scandaluri încât nimeni nu mai pricepe dacă avem de-a face cu un guvern incompetent sau total rupt de realitate.

Având în vedere modul în care au guvernat până în acest moment, prin dezastrul în care au adus populația, oamenii care compun guvernul sunt în primul rând incompetenți. Iar această incompetență este dovedită în fiecare zi prin faptul că în loc să vină cu soluții concrete pentru problemele cu care se confruntă cetățeanul de rând ei nu fac altceva decât să creeze crize peste crize și să se ocupe de cu totul altceva.

Nevoile cetățeanului nu se regăsesc printre preocupările lor deoarece, pur și simplu, nu au capacitatea de a le rezolva, sunt depășiți total de situație. Astfel afirm cu tărie că în aceste momente incompetența este la putere în România.

  Bogdan Cantaragiu - despre rezultate în lupta împotriva corupției și progrese în domeniul justiției;

Domnul Bogdan Cantaragiu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Stimați colegi,

Doresc, în primul rând, să adresez mulțumiri celor care în ultimele șase luni au dus greul luptei împotriva corupției, acelor persoane care au făcut posibile progresele din domeniul justiției. Lupta împotriva corupției este o realitate, iar rezultatele încep să se vadă foarte clar. Cine spune că nu există cazuri de corupție trimise în instanță ori minte, ori nu vrea să vadă rezultatele palpabile cu care, iată, ne prezentăm în fața Comisiei Europene.

Progresele făcute de actuala guvernare în domeniul justiției sunt remarcabile, iar acest lucru se datorează tuturor celor care au muncit pentru evitarea activării clauzei de salvgardare, în special ministrului Monica Macovei. Este lăudabil faptul că raportul pe marginea progreselor în justiție și combaterea corupției, care a fost trimis recent Comisiei Europene, conține date care ne dau speranțe. Spre exemplu, de la 1 septembrie 2006 și până la jumătatea lunii martie a anului curent, DNA a trimis în judecată 195 de inculpați.

Și în privința luptei împotriva corupției de la nivel local există pași înainte. Potrivit datelor puse la dispoziție, Ministerul de Interne a organizat peste 1.200 de întâlniri cu caracter preventiv, a desfășurat activități în cadrul programelor PHARE cu ANAF, Garda Financiară, Protecția Consumatorului, Inspecția Sanitară și Inspecția Muncii. În aceeași perioadă de care vorbeam, 1 septembrie 2006 - 15 martie 2007, DGA a trimis la DNA 142 de dosare penale, iar DNA a trimis în judecată 71 de inculpați.

Este mult? Este puțin? Fiecare judecă după cum vrea să vadă partea plină sau partea goală a paharului. Eu spun că sunt progrese. Și spun acest lucru uitându-mă la rezultatele actuale și la cele din mandatul trecut.

Nu vreau să fac, însă, o comparație. De aceea mă voi limita la ceea se s-a făcut bun până acum. În mandatul actual, cu Monica Macovei la conducerea ministerului de resort, actul de justiție a cunoscut îmbunătățiri evidente. Consiliul Suprem al Magistraturii s-a consolidat și au fost luate măsuri de unificare a jurisprudenței. În această perioadă, CSM a dus o atentă campanie de informare a judecătorilor asupra efectelor negative ale practicilor neunitare, asupra riscurilor ce decurg din aplicarea unor sentințe diferite în cazuri similare.

De asemenea, au fost făcute progrese și în ceea ce privește gestionarea schemelor de personal din fiecare instanță. Pentru îmbunătățirea managementului administrativ al instanțelor, au fost transferate sarcini de la judecători la grefieri. A fost redusă astfel încărcarea judecătorilor cu o serie de sarcini care îi împiedicau în soluționarea mai rapidă a dosarelor.

Sunt, așa cum spuneam, progrese evidente, care ne dau speranțe și care vor dovedi Comisiei Europene că în România s-a lucrat în domeniul justiției. Dar cel mai important este că justițiabilul român va fi mulțumit. Va fi mulțumit pentru că timpul de lucru al unui dosar se va scurta, că nu va avea surpriza neplăcută să i dea o sentință diferită decât în alte cauze similare, că practica este uniformă, iar judecătorii îi vor acorda atenția cuvenită. Și vor mai fi mulțumiți cetățenii care așteptau de atâta vreme să existe cineva care să se lupte cu balaurul corupției, care să trimită în judecată inclusiv persoanele sus-puse care încalcă legea.

Desigur, nu vor fi mulțumiți toți aceia care au avut ocazia să facă aceste lucruri și nu le-au făcut. La fel cum nu vor fi "rechinii" trimiși în judecată. Dar pe ei nu trebuie să-i plângem.

Vă mulțumesc.

  Filip Georgescu - referire la situația din Irak, țara în care războiul continuă și astăzi;

Domnul Filip Georgescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

De patru ani încheiați, Irakul a devenit iadul pe pământ. Tragedia irakiană a întrecut, prin proporții și gravitate, toate conflictele declanșate de SUA, după cel de-al doilea război mondial, sub pretextul luptei împotriva comunismului, a războiului rece, a terorismului, ori pentru "democratizarea" țărilor care nu agreau politica expansionistă, de superputere, a Americii. Atacurile acestea s-au soldat, în mai toate cazurile, cu rezultate contrare celor scontate. Invadată cu mai bine de 50 de ani în urmă, Coreea de Nord nu numai că n-a fost eliberată de ideile ciuce și de bolșevism, dar este capabilă să se înarmeze nuclear prin propriile-i forțe. Vietnamul de Nord n-a fost scos nici el din mrejele comunismului, ci, dimpotrivă, țara s-a reîntregit sub sigla secerei și ciocanului. La rândul său, Irakul a fost victima acelorași mașinațiuni nefaste urzite peste Ocean. Invocând existența în Irak a unor arme de exterminare în masă, precum și sutele de crime săvârșite de Saddam Husein, SUA au declanșat, fără acordul Consiliului de Securitate, un atac nimicitor asupra Bagdadului, iar după două luni, armata irakiană capitula. Saddam a fost și el capturat și apoi spânzurat. Nici până astăzi, armele periculoase din Irak n-au fost găsite, fiindcă ele n-au existat. Însuși George Bush a afirmat că, în această privință, a fost dezinformat de directorul CIA. O minciună care a distrus destinul unui popor!

Cu toate acestea, războiul continuă și astăzi, fiindcă țelul urmărit de președintele George Bush și de echipa sa de la Casa Albă și Pentagon este acela de a pune mâna pe bogatele resurse de țiței ale Irakului. După patru ani, victoria SUA în Irak echivalează cu o catastrofă. Americanii au pierdut 3300 de militari, iar câteva zeci de mii au fost răniți, mulți dintre ei "defilând", prin așezările natale, în proteze, cârje ori bastoane.

În același timp, autoritățile de la Washington au cheltuit câteva sute de miliarde de dolari și cer pentru viitor bugete militare sporite și efective armate mai mari. Ca atare, tot mai mulți congresmeni, nu numai democrați, generali, dar și americanii de rând cer să se pună capăt războiului din Irak. În ultimele săptămâni, în SUA, la Washington, San Francisco și Los Angeles, dar și în alte țări precum Spania, Grecia, Turcia, Malaysia, sute de mii de oameni au protestat pe străzi cerând retragerea armatei americane din Irak.

Unii comentatori consideră agresiunea asupra Irakului drept un război terorist. Expertul britanic în problemele Irakului, care își desfășoară activitatea la Universitatea Queen Mary din Londra, Tony Dodge, făcea recent următoarea remarcă: "Irakul este, practic, un stat eșuat, care se confruntă cu un vid imens în materie de securitate de care au profitat milițiile, infractorii și insurgenții. În următorii șase sau șapte ani, războiul civil se va înrăutăți, în timp ce sprijinul opiniei publice americane se va diminua și va tinde să dispară".

Președintele George Bush refuză să-și retragă trupele din Irak, mergând în pustiu după o democratizare iluzorie. Din păcate, pe aceeași linie rigidă și riscantă se situează și șeful statului nostru. Nu numai că refuză să discute problema retragerii batalionului românesc din Irak, dar pretinde că nu i s-a prezentat o asemenea propunere, că n-a fost elaborat un plan al acestei operațiuni. "Nu ne putem retrage, subliniază președintele Traian Băsescu, pentru că nu ne-am îndeplinit angajamentele și că stingerea luminii în Irak, cu orice preț, e o chestie de onoare, iar cine nu înțelege onoarea, nu înțelege armata". Dar ce onoare trebuie să respecte românii în problema Irakului? Onoarea de a-și trimite militarii care să le asigure condiții optime șiiților și suniților de a se masacra reciproc? Vrea președintele Băsescu să-și înscrie numele alături de George Bush, Tony Blair și alți lideri care au patronat tragedia irakiană?

Vă mulțumesc pentru atenție.

  Horea Dorin Uioreanu - declarație politică: Cum nu poate fi schimbată România;

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Declarație politică: "Cum nu poate fi schimbată România"

Sărbătorile sunt, pentru fiecare dintre noi, prilej de a ne evalua mai bine speranțele și de a ne face planuri pentru viitor. Cel puțin teoretic. Alții preferă să transforme zilele sfinte într-un pretext de a se expune, de a juca rolul familiei fericite în fața camerelor de luat vederi. În frumoasa și mereu surprinzătoarea Românie, poți foarte ușor să îți parchezi mașina pe interzis ca să te oprești să dai un sincron pe tema moralității și poți foarte natural să spui că România trebuie schimbată, în timp ce tu o distrugi.

În primul rând, aș avea o veste pentru președintele Băsescu: România se schimbă. Poate nu de la o zi la alta, probabil nu atât de repede pe cât ne-am dori-o cu toții. În timp ce președintele Băsescu nu mai știe ce piedici să inventeze Guvernului, România a intrat în Uniunea Europeană, Guvernul român încearcă să își creeze o strategie de aderare, să impună reguli și norme europene. Mai am o veste pentru domnul Băsescu: ca să nu obosesc cu statistici, prefer să remarc că, în weekend-uri, supermarketurile din România sunt pline ochi, iar pentru românul simplu a devenit normal să petreacă o vacanță pe an în străinătate.

Aș avea și câteva rețete și despre cum NU poate fi schimbată România. Poți să duci o campanie constantă în care să spui că tu ești cel mai corect, iar restul conducătorilor sunt corupți și incompetenți. Este o variantă. Poți, de asemenea, să pui pe jar o țară întreagă vorbind despre mari dezvăluiri din bilețele secrete. Ar putea avea succes. Poți, de asemenea, să învrăjbești partidele între ele, încercând să devii omul care hotărăște ce e bine și ce e rău. Poți, în același timp, să duci o luptă crâncenă cu șeful Guvernului, din care nimeni nu mai înțelege nimic, după care tu să ieși să spui că te lupți singur cu grupurile de interese.

Ca să spui că vrei să schimbi România, trebuie mai apoi să ai bunăvoința să faci ceva în sensul ăsta. Cu un guvern nou și cu șansa unui nou început, domnul Băsescu are ocazia de a ne demonstra bunele sale intenții. Altfel, vom avea încă o dată o mostră de beție de cuvinte, pe sticlă.

Vă mulțumesc pentru atenție.

  Ion Luchian - declarație politică cu titlul Ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat!;

Domnul Ion Luchian:

Declarație politică: Ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat!

Stimați colegi,

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a luat decizia care se impunea pentru a se pune capăt, în cele din urmă, crizei politice alimentate de acțiunile președintelui țării.

Trebuia ca PD să fie eliminat de la guvernare pentru că în acești doi ani a demonstrat că nu este capabil să se distanțeze nici măcar cu un milimetru de inițiativele președintelui Băsescu, chiar dacă acestea erau îndreptate chiar împotriva Guvernului.

Trebuia ca PNL să își asume acum această măsură pentru că situația politică din ultimele luni, prelungită și în interiorul Guvernului, începuse să amenințe buna desfășurare a activității Guvernului, lucru foarte periculos pentru o țară membră de doar trei luni a Uniunii Europene.

Decizia premierului nu a fost doar una curajoasă, ci și foarte responsabilă, România având nevoie de un guvern cât mai stabil pentru a-și putea respecta angajamentele luate atât față de partenerii europeni, cât și față de cetățenii români, și anume de a realiza proiectele necesare în vederea reducerii decalajului dintre noi și UE.

Scandalurile politice din ultimele luni au împlinit, probabil, cele mai negre așteptări pe care liderii europeni le aveau de la integrarea României în Uniune, însă, decizia premierului arată că există și politicieni români responsabili, dispuși să ia măsuri drastice pentru asigurarea stabilității guvernamentale.

Este sigur că atacurile pe care le-a declanșat președintele Traian Băsescu la adresa primului-ministru și a Guvernului nu vor înceta, ci probabil se vor amplifica după această decizie a premierului.

Este însă la fel de sigur că de data aceasta coeziunea Guvernului nu va mai putea fi zdruncinată, iar atenția acestuia deviată de la lucrurile care contează cu adevărat, și anume buna guvernare a țării.

Vă mulțumesc.

  Ion Stan - declarație politică intitulată România între tradiții și euroconformitate;

Domnul Ion Stan:

"România între tradiții și euroconformitate"

Când în viața viitoare liberalii de azi îi vor întâlni pe patriarhii gândirii liberale românești, Ion Ghica îi va întreba: "Cum ați dus la împlinire întreita misiune a românilor și întreita acțiune liberală, domnule Tăriceanu?"

Mai profund și exigent, A. D. Xenopol va dori să știe dacă guvernarea dumneavoastră a reușit să controleze și să reducă consecințele negative ale paradoxului individualismului liberal sau ați lăsat țara prizoniera păcatului liberal originar laissez faire/laissez passer, pe care l-a demascat în a sa "Théorie de l'histoire".

Ștefan Zeletin va voi să afle dacă ați dat legile necesare protecției politicilor economice, deoarece, spunea el: "Cine stăpânește politica economică a unei țări acela stăpânește și economia acelei țări".

Brătienii vor dori să afle cum ați împlinit misiunea geografică europeană a României, iar teoreticianul de vârf al tristei realități a dependenței țărilor slabe economicește de suprastructuri politice, Mihail Manoilescu, va dori să afle, exprimate matematic, cauzele marilor discrepanțe dintre "beneficiul individual" al întreprinzătorului capitalist și "beneficiul național".

Ce le veți răspunde, domnule Tăriceanu?

Că misiunea economică a românilor a fost dintotdeauna să se lase prinși în plasa deasă a rețelelor care leagă periferiile sau extremitățile continentului de metropole?

Că dintotdeauna comerțul nostru extern a fost mai bine făcut de alții, iar afacerile locale, atâtea câte sunt, e mai folositor să fie fragmentate și preluate de "metropolitani" sau de intermediarii "capitaliști suburbiali"?

Că o parțială deposedare de proprietate a țăranilor, concomitent cu stagnarea economiei indigene și migrația accentuată a forței de muncă sunt soluțiile imediate ale unei relative prosperități?

Că pe o margine de prăpastie dintre capitaliștii metropolitani și autohtoni se dezvoltă, condiționat, și o elită de proprietari?

Că știută fiind opoziția conservatorilor față de formele fără fond pe care se întemeiază doctrina liberală, v-ați propus să realizați și ceea ce nici dictaturile care au pârjolit România nu au reușit: dezrădăcinarea tradițiilor seculare ale românilor?

Nu știm cum se face că dumneavoastră omiteți că în întreaga noastră istorie, toți cei care au încercat să ne impună reguli străine, adică forme fără fond, fie că au fost otomani, fanarioți, regulamentariști organici, muscali ai lui Pavel Kisseleff, nonconformiști occidentali interbelici, comisari ai lui Stalin și, în penultimă instanță, activiști ai revoluției ideologice a lui Ceaușescu au sfârșit prin a se deda obiceiurilor pământului.

Sub guvernarea dumneavoastră, pretextele euroconformității, nu știm cu exactitate cât de reale și cât inventate de escroci specializați în impozitarea imensului capital de naivitate națională și ignoranță guvernamentală, ne amenință obiceiuri și îndeletniciri tradiționale care ne-au asigurat subzistența economică și vor constitui, în continuare, baza existenței gospodăriilor țărănești, adică a celei mai importante părți a populației fără alte resurse de trai.

Produsele gospodăriilor țărănești nu au fost niciodată destinate unui consum de piață extins, care să le pună în circulație comercială dincolo de arealul etnogeografic al tradiției lor și cu atât mai puțin ar exista riscul ca ele să invadeze piața comunitară, pentru a obliga la impunerea de norme de euroconformitate, care nu-și au nici sorgintea și nici ținta în datinile dăinuirii unui popor cu rădăcini istorice europene anterioare lui Hristos.

Măsurile de forță pe care o administrație guvernamentală nu numai incompetentă, dar și antinațională în litera și spiritul reglementărilor adoptate empiric, irațional și cu consecințe social-economice fără alternative, cu care încearcă să interzică tradițiile țuicăritului și palincăritului (n. n. picătura care a umplut și paharul răscoalei moților și a întregii iobăgimi transilvane conduse de Horia, Cloșca și Crișan!), oieritului, ocupațiile de producători de derivate din lapte și carne de ovine, bovine și porcine, amendarea tradițiilor culinare de Crăciun și Paște, rescrierea tradiției petrecerii semenilor pe ultimul drum și multe altele nu sunt decât dovada incapacității guvernului și a agențiilor din subordine de a adopta comportamentul politic demn, independent și suveran, de partener cu drepturi egale în raporturile cu Comisia Uniunii Europene.

An de an, guvernele Italiei, Spaniei, Portugaliei și Franței, să dăm doar exemplele din spațiul european latin, nu au acceptat să-și lase pe drumuri sutele de mii, poate milioanele de țărani și fermieri doar pentru că la Bruxelles au fost emise niște directive de politică economică fără răspuns la consecințele particulare determinate de la țară la țară. Și Uniunea Europeană nu s-a prăbușit. Dimpotrivă.

Numai guvernul nostru, fiindcă nu-i al nostru, nu se comportă ca o autoritate responsabilă pentru apărarea datinilor și tradițiilor, care ne sunt rădăcinile de identitate și spiritualitate națională. Dimpotrivă, Guvernul nostru nu numai că acceptă, dar este dispus să aplice cu jandarmii norme care nu se regăsesc în viața poporului și pe care nici măcar dictaturile străine nu au reușit să le impună.

Reflectați, domnule prim ministru, la apariția, creșterea, apogeul și prăbușirea ideilor liberale în politica românească și alegeți-vă cuvintele dialogurilor interioare cu patriarhii doctrinei din care vă revendicați ideologic.

Consecvență, succese și revelații cât mai puțin neplăcute, domnule prim ministru!

  Lia Ardelean - despre necesitatea adoptării directivelor Uniunii Europene la realitățile României;

Doamna Lia Ardelean:

După cum am mai avertizat, faptul că România a negociat aproape în genunchi aderarea la Uniunea Europeană nu a constituit un lucru pozitiv pentru noi. În ansamblu, după ce ne-am străduit din răsputeri să prindem "trenul" aderării, după 1 ianuarie 2007 constatăm nu numai lipsa de informație a populației privitor la efectele noilor reglementări, ci și o încetinire vizibilă a ritmului reformelor structurale.

Europenii ne avertizează că nu ne mișcăm în direcția dorită și că ne confruntăm cu aceleași "boli" vechi, precum corupția și îmbogățirea elitelor politice dependente de oligarhia economică. Din păcate, nu este vorba doar de încăpățânarea Guvernului de la București de a menține taxa de primă înmatriculare, amenințată de Bruxelles cu o acțiune în justiție la Curtea Europeană, ci de faptul că prelungirea crizei politice de pe malurile Dâmboviței ne estompează imaginea în ochii comunității europene.

Este evident că trebuie să trecem de la faza de a asculta orbește directivele Uniunii fără a verifica concomitent posibilitatea adaptării lor realităților României. Nu trebuie însă să intrăm în conflict cu Bruxelles-ul, ci să repliem din mers noile acte normative, în așa fel încât interesele cetățeanului să fie prioritare, iar efectele integrării să conducă la dezvoltare, nu la regres.

Consider că în această perioadă este mai important decât oricând să dăm dovadă de unitate, coeziune și respect pentru cetățean, iar clasa politică să întreprindă la modul real toate diligențele necesare pentru implementarea corectă a acordurilor europene asumate.

Trebuie să ne asumăm această responsabilitate de a trece de la vorbe la fapte, politicienii actuali având șansa de a intra în istorie nu numai prin reușita integrării României în Uniunea Europeană, ci și prin sprijinirea populației de a absolvi cu brio examenele presupuse de armonizarea legislației.

  Relu Fenechiu - comentarii pe marginea unor declarații aparținând președintelui Traian Băsescu și vicepreședintelui PD, Ioan Oltean;

Domnul Relu Fenechiu:

Săptămâna trecută am fost martorii a două declarații de-a dreptul halucinante. Prima aparține vicepreședintelui PD, domnul Ioan Oltean, care a afirmat la Bistrița că "Partidul Democrat se va manifesta ca un partid de opoziție și nu va vota niciun act normativ pe care actualul Guvern îl va trimite în Parlament". "Nu vom putea susține acte normative ale unui Guvern nelegitim din punctul nostru de vedere. Deci nu vom merge selectiv. Nu vom vota niciun act normativ trimis în Parlament de Guvernul Tăriceanu" a spus domnul Ioan Oltean.

Având o astfel de poziție, Partidul Democrat dă dovadă că pune interesul de partid înaintea interesului național. O dovadă în plus că pentru colegii democrați a contat doar prezența în Executiv, doar deținerea de portofolii ministeriale. Deși în toate bilanțurile interne și în cadrul ieșirilor în presă conducerea Partidului Democrat a clamat faptul că miniștrii săi au reprezentat motorul integrării României în Uniunea Europeană, iată că de acum înainte, conform declarației domnului Ioan Oltean, orice proiect de lege care va viza integrarea va fi respins de către partidul din care domnia sa face parte. Cu siguranță că, în acest caz, Partidul Democrat va vota și împotriva propriilor sale proiecte de lege, pentru că Executivul urmează să trimită la Parlament și proiecte elaborate de către miniștri democrați în ultimele două luni. Sunt tare curios cum vor reacționa pensionarii cărora trebuie să li se modifice calculul pensiei pentru anii lucrați înainte de anul 1962 când vor vedea că senatorii și deputații Partidului Democrat vor vota ordonanța de urgență care stabilește că pentru anii lucrați până în 1962 (când nu se trecea salariul pe cartea de muncă), se va lua în calcul salariul mediu pe economie și nu cel minim ca până în prezent. Și este vorba de o ordonanță elaborată de Ministerul Muncii în timpul ministeriatului domnului Barbu.

A doua declarație a fost dată în sfânta zi de Paște și sună astfel: "Și eu știu cei trei piloni ai credinței: să fii împăcat cu Dumnezeu, să fii împăcat cu tine și să fii împăcat cu semenii. Uneori, însă, ca șef de stat, poți fi împăcat cu Dumnezeu și cu tine, dar nu poți fi împăcat cu toți semenii. Cei cu care nu te poți împăca trebuie schimbați, țara trebuie schimbată".

Declarația aparține președintelui Traian Băsescu și este extrem de periculoasă. Din ea se poate deduce faptul că orice persoană care nu este pe placul președintelui trebuie înlăturată. Mai mult, și țara trebuie schimbată. Dacă o astfel de declarație era spusă de un dictator din America Latină, atunci era ceva normal. Dar ea vine de la președintele unui stat care de 17 ani a înlăturat regimul comunist și care de patru luni este stat membru în Uniunea Europeană. Poate doar din cauza sărbătorilor, analiștii politici nu au acordat atenția cuvenită acestei declarații. În orice țară civilizată din Europa, o astfel de declarație ar fi generat furtună, și nu numai. Cred că a venit vremea ca șeful statului să prezinte scuze, altfel, cred că ne putem aștepta la orice.

  Vladimir Alexandru Mănăstireanu - declarație politică: La nivelul miniștrilor, discursuri pompoase, iar în mediul rural, bâlbâială portocalie!;

Domnul Vladimir Alexandru Mănăstireanu:

Declarație politică: "La nivelul miniștrilor discursuri pompoase, iar în mediul rural bâlbâială portocalie!"

Coordonatorul autorităților de management care va gestiona fondurile structurale este Ministerul Finanțelor Publice.

Fondurile structurale - iată două cuvinte pe care le auzim din ce în ce mai des și care parcă ne trezesc instant spiritul antreprenorial.

România va beneficia de fonduri structurale de circa 28-30 miliarde euro din partea U.E. în perioada 2007-2013, 8,5 miliarde de euro vor trebui cheltuiți zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica. Chiar dacă banii nu vor fi atrași în proiecte în România, fiecare contribuabil va cotiza pentru suma cu care România va contribui la bugetul U.E.

De aceea este limpede că asigurarea resurselor umane și pregătirea acestora rămâne o problemă critică a procesului de gestionare al instrumentelor structurale.

În perioada imediat următoare, primăriile vor funcționa dacă vor reuși să atragă surse de finanțare externă.

Sunt primării din mediul rural care nu știu cum să acceseze fondurile europene. Este o situație generală în țară de la care Tulcea nu face rabat. Mulți edili locali doresc bani, mulți bani pentru comunele pe care le păstoresc. Unii vor parcuri, alții mai multă apă pentru cetățeni, școli mai bune, rampe de gunoi. Numai că Dumnezeu dă, dar nu bagă și în traistă. Nimeni nu știe cum se pot accesa banii, ce proiecte se pot face, care sunt mecanismele și procedurile pe care trebuie să le aplice sau dacă există excepții, acestea sunt rarisime. Primarii primesc ca pe o necunoscută problema accesării fondurilor europene, pentru că după cum afirmă marea majoritate a acestora nu au la dispoziție specialiști care să le facă proiectele viabile, sănătoase, capabile să motiveze o finanțare europeană.

Mulți edili din județul Tulcea au afirmat că lipsa personalului calificat capabil să jongleze cu documentația care stă la baza accesării acestei resurse financiare este practic un handicap grav care îi ține cu mâinile legate în fața acestei oportunități.

Ne întrebam unde sunt armatele de specialiști, care mai de care mai școliți cu care guvernarea D.A. se laudă ca a făcut campanii de instruire în județe, pentru că în realitate județele spun cu totul altceva.

Lipsa de preocupare pentru informarea mediului rural asupra modului în care pot fi accesate fondurile europene, duce la utilizarea ineficientă a banilor comunitari.

Rămân în schimb intenții frumoase înșirate pe hârtie în timp ce în realitate se conturează negru pe alb o crasă incapacitate a administrației de a lua banii Europei.

Pentru că suntem a șaptea țară a Uniunii Europene ca număr de locuitori, ar trebui să ne străduim să devenim și cea de-a șaptea economie a Uniunii Europene.

Vă mulțumesc.

  Ion Stan - declarație politică: Atacurile de presă la adresa persoanei prezidențiale amenință și destabilizează ordinea constituțională și securitatea națională?;

Domnul Ion Stan:

Declarație politică: "Atacurile de presă la adresa persoanei prezidențiale amenință și destabilizează ordinea constituțională și securitatea națională? "

Prezența capului Statului și comandantului Armatei la analiza activității pe anul 2006 a serviciului național de informații pentru securitate internă ar fi trebuit să se constituie într-un eveniment notabil, un prilej important de clarificări doctrinar-strategice și, deopotrivă, izvorul principalelor directive de securitate pentru Serviciul Român de Informații până la un proxim eveniment similar.

În mod firesc, bilanțul S.R.I. a fost așteptat în orizontul de speranțe care să aducă evaluările și concluziile strategice pe care Președintele României le va prezenta cu privire la starea de securitate a națiunii, dedusă din efortul analitic integrator al Comunității Naționale de Informații.

Deziluzia creată de președinte a fost însă cel puțin pe măsura așteptărilor anunțate. Mesajul prezidențial despre starea de securitate a națiunii a fost substituit cu o sumă a considerațiilor personale privind cauzele pentru care primul cetățean al țării, Traian Băsescu, și-a pierdut popularitatea și încrederea, devenind ținta atacurilor presei care-l învinovățesc de destabilizarea vieții politice și tulburarea ordinii constituționale. Și care, de ce nu, ar fi creat și consensul parlamentar cu privire la necesitatea suspendării și demiterii sale. Asta în cazul fericit în care nu va fi judecat și pentru înaltă trădare.

Scontând pe spontaneitatea și labilitatea psiho-sentimentală, acum de duzină, cu care a reușit să ne prostească, Traian Băsescu, uitând că se află la o întâlnire cu profesioniști în identificarea și combaterea diversiunilor și dezinformărilor, a deturnat ordinea de zi a bilanțului S.R.I. ducându-și discursul în zona derizoriului celor trei așa-zis cauze ale crizei politice pe care adversarii săi ar fi provocat-o: 1) predarea la C.N.S.A.S. a dosarelor Securității; 2) condamnarea comunismului și 3) vizitele la Parchet ale unor persoane importante (n.n. marii corupți instrumentați la comanda politică!)

Trei minciuni sau trei dorințe pe care Traian Băsescu le-ar avea în semn de pomenire a sa de către posteritate?!

Predarea dosarelor Securității, cu sau fără Băsescu, era literă de lege. El a orchestrat doar operațiunea de succes imagologic din care a extras maximum de capital politic, al cărui beneficiu a fost atât de efemer încât, în prezent, însuși președintele are, deși nu ar recunoaște, toate motivele să regrete implicarea sa într-un demers pe care l-a scăpat de sub control și care s-a întors și împotriva sa.

Implicarea președintelui în scandalul dosarelor Securității și al C.N.S.A.S. a devenit etalonul negocierii influenței și puterii politice în cadrul Alianței "Dreptate și Adevăr P.D. - P.N.L", fiind începutul sfârșitului acesteia. Teama liberalilor de șantajul cu dosarele l-a determinat pe premierul Tăriceanu să-și creeze propriile C.N.S.A.S.-uri, oficializând, astfel, înfruntarea "pe viață și pe dosare", din care toți cei implicați au pierdut. Au fost sacrificate inutil și discutabil în ceea ce privește legitimitatea morală și juridică o serie de persoane mai mult sau mai puțin publice. Dar preponderent din presa incomodă. Este notabil faptul că puterea a ținut neapărat să o sacrifice în această vendetă politică, în primul rând, pe "campioana legii lustrației", ceea ce este simptomatic pentru adevăratele dimensiuni ale intențiilor de "curățenie morală", prea curând transformată în "macularea morală" a propriilor combatanți ieșiți din cadență.

C.N.S.A.S. a intrat, apoi, într-o ceață mult prea deasă, pentru a putea descoperi și "peștii cei mari". N-a căzut nici un cap de fost nomenclaturist comunist, fiindcă astăzi asemenea capete sunt mult prea sus în noua nomenclatură politică portocalie având, într-o țară măcinată de corupția instituțională la vârf, puterea de a ordona interpretarea și aplicarea legii după propria lor dorință.

Condamnarea comunismuluis-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari bluff-uri băsesciene. Un act profund lipsit de etica științifică, care a denaturat și falsificat istoria, fără a contribui cu nimic la însănătoșirea și puterea capitalismului românesc. Numai un capitalism care să aducă prosperitatea românilor va reuși să condamne comunismul.

Cetățeanul-președintele, dimpotrivă, recunoaște că reprezentanții capitalismului autohton sunt vizitatori de lux ai parchetelor. Pesemne invitați pentru a da seama cum s-au despărțit ei de comunism și cum asmut mogulii presa, acest câine de pază dezlănțuit al democrației, fără vestă și fular oranj, împotriva lui Traian cel Mare.

A naibii de întortocheată și grea mai este logica asta prezidențială!

Demaști securiști de marcă, iar ei, resuscitați de mediul social sănătos, devin peste noapte scribi talentați de articole antiprezidențiale, care țin paginile ziarelor mogulilor de presă.

Condamni comunismul, iar efectul imediat vizibil este acela că puțini capitaliști autohtoni devin clienții justiției.

La așa strategii, așa rezultate. Una peste alta, acestea fiind temele predilecte ale cetățeanului-președinte la bilanțul Serviciului Român de Informații, conform principiului locum legis actum (locul face legea), nu avem a înțelege decât că atacurile de presă la adresa lui Traian Băsescu au devenit noile amenințări care destabilizează securitatea națională, aceasta fiind, în esență, și directiva Prezidențială de Securitate Națională nr. 0001/2007.

  Lia Ardelean - semnalarea situației incredibile în care trăiesc sute de cetățeni din localități ale județului Arad în care au existat, înainte de 1990, exploatări miniere de uraniu;

Doamna Lia Ardelean:

Doresc să vă semnalez situația incredibilă în care trăiesc sute de cetățeni din mai multe localități ale județului Arad în care au existat înainte de 1990 exploatări miniere de uraniu, a căror sănătate este grav afectată de nivelul de radioactivitate. Este vorba de fostele zone miniere Bârzava, Cladova, Săvârșin și Rânușa, unde autoritățile sanitare nu au mai făcut determinări ale nivelului de radioactivitate de ani de zile, iar localnicii trăiesc cu spaima că zilele le sunt numărate din cauza radiațiilor.

În urma închiderii exploatărilor miniere, în cele patru zone au rămas cantități foarte mari de steril radioactiv, localnicii îmbolnăvindu-se masiv de cancer după 1990. Mai mult, conform statisticilor, județul Arad are cea mai mare incidență a bolilor canceroase, fiind înregistrate 360 de cazuri noi de îmbolnăviri anual, rata mortalității în comuna Bârzava fiind de aproximativ 15 la sută din cauza cancerului. Cei 1.000 de locuitori ai comunei se tem de aerul pe care-l respiră și de apa pe care o beau, în special cei care au gospodăriile în apropierea fostei mine de uraniu. Mina a fost exploatată de ruși între 1964 și 1968, însă deși au trecut aproape 40 de ani de când a fost închisă în zonă nu a crescut nici un fir de iarbă. Este dramatic faptul că mina a funcționat foarte aproape de casele bârzăvenilor, exact pe malul râului, iar sterilul radioactiv s-a scurs direct în râu, afectând pânza freatică care alimentează fântânile oamenilor.

Măsurătorile efectuate de-a lungul anilor pentru stabilirea gradului de radioactivitate au certificat existența radiațiilor până în mijlocul localității, la biserică, însă au trecut foarte mulți ani de când nivelul acestora nu a mai fost cuantificat. Consider că autoritățile statului trebuie să se implice cu multă responsabilitate în aceste probleme, care se regăsesc în toate zonele țării unde au funcționat mine de uraniu. Acești oameni nu au nici o vină pentru că locuiesc în astfel de zone și sunt supuși riscului de îmbolnăviri, iar datoria noastră este să intervenim pentru a evita catastrofele, până nu va fi prea târziu.

  Vasile Pușcaș - declarație politică: «Riscă România să intre în faza oboselii reformelor?»;

Domnul Vasile Pușcaș:

Declarație politică: «Riscă România să intre în faza "oboselii" reformelor?»

Stimați colegi,

Doamnelor și domnilor deputați,

Deși data de 1 ianuarie 2007 a fost cunoscută de multă vreme ca moment al aderării României la Uniunea Europeană, oficialii partidelor politice aflate la guvernare, prea ocupați cu luptele interpartidiale și pentru avantajele personale, au omis să se dedice pregătirii pentru aderare.

Astfel că, România a aderat la Uniunea Europeană la termenul stabilit de mai bine de doi ani, cu lacune grave în ceea ce privește respectare principiilor statului de drept, cu o justiție aflată sub semnul întrebării, cu o agricultură jenant de întârziată și aproape imposibil de integrat în Politica Agricolă Comună, cu un Plan Național de Reforme întocmit după ureche, cu programe operaționale amânate de Comisia Europeană, cu o Strategie Post-Aderare scrisă ca o planificare amatoristă etc. Spunem etc. pentru că sunt mult mai multe deficiențe decât cele enumerate mai sus și, ce este cel mai grav, acestea nu sunt enumerate doar de noi, ci de rapoartele Comisiei Europene, atenționările acesteia în ceea ce privește relația bilaterală ori prin intermedierea altor organizații internaționale (vezi Banca Mondială, FMI, etc.).

Dar, stimați colegi, să lăsăm un pic deoparte neajunsurile pregătirii pentru aderare a României și să ne întoarcem în prezent, la comportamentul de stat membru. Ce se întâmplă zilele acestea în România și în Europa? În România știe toată lumea ce se întâmplă (nu sunt convins că și înțelege!), și vizionează un spectacol de cabaret ieftin care aruncă interesul cetățenilor în derizoriu din ce în ce mai mult, pe zi ce trece. În Europa însă, politicienii, deși unii dintre ei, aflați în plină campanie electorală, nu se coboară la nivelul politicii românești, sunt preocupați de chestiuni precum: schimbările climatice ale planetei, problematica energetică, adâncirea integrării europene, o nouă abordare a tematicii Constituției pentru Europa, extinderea Uniunii, conflictele din Orientul Mijlociu etc.

Tot în Europa, presa, pe lângă aceste enumerări și multe alte chestiuni similare, se preocupă și de situația politico-economico-administrativă a statelor membre. Și uitându-se la România, emite caracterizări de tipul celor apărute săptămâna trecută în "International Herald Tribune", "Le Figaro", "Le Monde" și săptămâna aceasta în "Der Spiegel". În articole recente din aceste publicații putem citi caracterizări precum "România este scena confruntărilor de orgolii și a dezintegrării politice", "....în România se practică o politică de tip balcanic, marcată de o stare generală de confuzie " (International Herald Tribune), "România pare să fi intrat într-o criză politică permanentă", "pericolul extremismului" (Le Monde), "...Bucureștiul, un adevărat teatru de război..." (Nepszabadsag).

Să ne aducem aminte și de ratingurile acordate țării noastre de diverse agenții internaționale de profil?! Oare guvernanții noștri au impresia că circul desfășurat de domniile lor nu are nici un fel de influență asupra acestor cifre?!

Dacă la începutul acestui an, un observator imparțial ar fi caracterizat România, ar fi putut spune - cu indulgență - că a intrat într-o stare de oboseală a procesului de reformă, după efortul depus înainte de aderare. Acum însă, același observator ar putea spune, la fel de obiectiv, că România a intrat pe un drum ce merge pe lângă cel european și riscă să ajungă din urmă degringolada politico-economică din țările exotice și zone turbulente și nicidecum modernitatea europeană.

Mai mult, o apreciere recentă a unui cunoscut analist politic german familiarizat cu situația românească se încheie cu întrebarea firească: oare România va mai rata multe șanse oferite de statutul de stat membru?

Sperăm că toate aceste semnale vor sensibiliza guvernanții români asupra problemelor stringente ale societății și, măcar acum, vor adopta atitudinea potrivită unui stat membru demn și competitiv.

Vă mulțumesc.

  Mircea Man - intervenție cu tema 7 aprilie - Ziua mondială a sănătății;

Domnul Mircea Man:

"7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătății"

In anul 1948, prima Adunarea Mondială a Sănătății a simțit nevoia să creeze o zi mondială a sănătății, iar din 1950, pe data de 7 aprilie a fiecărui an, se celebrează Ziua Mondială a Sănătății. În martie 1999, prin Hotărârea de Guvern nr.224, s-a decis ca această zi să fie sărbătorită și în România, iar scopul acestei zile este acela de a crește nivelul de cunoștințe la nivel global pe o anumită temă de sănătate, dar nu în ultimul rând de a atrage atenția asupra unei zone cu prioritate de care se ocupă Organizația Mondială a Sănătății. Tot în această zi sunt lansate programe și proiecte pe termen lung în ceea ce privește sănătatea umană. Guvernul României trebuie să se implice în orice activitate în acest sens, iar sănătatea trebuie să fi o prioritate a guvernului.

La nivel mondial, aproximativ 60 milioane de oameni lucrează în domeniul sănătății, ei sunt cei ce salvează vieți iar cu cât numărul acestora este mai mare cu atât șansele de supraviețuire ale oamenilor sunt mai mari. Nu trebuie să uităm însă că există un mare dezechilibru în repartizarea personalului: în cazul Africii sunt 2,3 specialiști care îngrijesc 1000 de oameni, în America raportul fiind de 10 ori mai mare. In țările mai puțin dezvoltate, personalul este prost plătit, condițiile de muncă sunt mizerabile, ei se confruntă cu probleme grave generate de virusul HIV, malarie etc., iar pentru remedierea acestora se impun strategii naționale și internaționale, o mai bună pregătire a personalului medical, o mai bună remunerare a acestora, deoarece criza mondială în domeniul sănătății s-ar putea intensifica și poate deveni fatală omenirii, iar o pandemie sau o catastrofă naturală ar putea avea urmări tragice. Într-adevăr, există o criză a angajaților din domeniul sănătății

Organizația Mondială a Sănătății este cea care coordonează programele destinate să rezolve problemele de sănătate și să permită tuturor să ajungă la un nivel de sănătate cât mai ridicat posibil.

UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, se alătură Organizației Mondiale a Sănătății în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății prin omagierea lucrătorilor din domeniul medical din întreaga lume, oameni care și-au dedicat întreaga viață binelui celorlalți. Trebuie să se facă eforturi mari pentru a remedia situațiile alarmante care există în lume în sistemul sanitar, trebuie să se întreprindă acțiuni durabile în vederea rezolvării problemelor din acest domeniu.

Sănătatea, domnilor colegi, este capitalul cel mai de preț al omului, pentru că de ea depind toate activitățile sale vitale, organice și sociale. Noi trebuie să dăm sănătății importanța și interesul pe care aceasta o merită, astăzi când omenirea se confruntă cu grave probleme: SIDA, malaria, poluare, stress, alimentație nesănătoasă etc.

  Aurel Gubandru - referire la efectele inundațiilor din luna martie în județul Buzău;

Domnul Aurel Gubandru:

Ploile căzute în luna martie au făcut prăpăd pe drumurile județene. Cele mai multe probleme s-au creat în zonele de deal și de munte, acolo unde precipitațiile au fost mai abundente, majoritatea fiind generate de creșterea debitelor apelor râului Buzău.

D.N.10 Buzău - Brașov a fost inundat pe raza județului Covasna, drept pentru care circulația a fost redirecționată pe rute ocolitoare. În unele locuri s-au reactivat căderile de pietre de pe versanți.

De asemenea, probleme s-au înregistrat și pe D.N. 22 Râmnicu Sărat - Brăila, din cauza creșterii râului Buzău în punctul Grădiștea din județul Brăila. Traficul a fost interzis în cursul zilei de sâmbătă, 24.03, fiind deviat pe D.N.2 E 85 si D.N.2 B.

Pe D.J. 203 K la Mânzălești, a fost afectat acostamentul pe o porțiune de 500 de metri, acesta fiind erodat de apele râului Slănic.

D.J. Buzău - Lopătari s-a rupt în dreptul satului Grunj, iar la Lopătari același drum s-a rupt pe o lungime de 150 de metri de carosabil, în dreptul muntelui de sare. Circulația se efectuează pe un singur sens.

La Siriu, câteva gospodarii au fost inundate. Alimentarea cu apă a localităților Siriu și Nehoiu a fost sistată din cauza depunerilor de mâl din instalația Stației de Epurare de la Siriu.

D.J. care face legătura între Cătina și Zeletin s-a rupt pe o suprafață de 200 de metri după ce răul Zeletin a ieșit din matcă.

Alunecări de teren s-au produs și în zona Ratești din cauza erodării apelor subterane din zona mănăstirii Ratești și a erodărilor făcute de râul Buzău.

Casele din localitatea Berca, construite pe malul râului Buzău, se afla sub pericolul de a se surpa în urma alunecărilor de teren.

Direcția Apelor Buzău - Ialomița, de a cărei competentă țin măsurile de protejare a malului, nu a luat până acum nici-o măsură.

Chiar dacă din anul 1994 există doua proiecte pentru devierea cursului râului Buzău și consolidarea malului, acestea au fost abandonate, negăsindu-și aplicarea nici până în prezent.

Deși ploile s-au oprit, sute de români au rămas pe drumuri, după ce casele lor au fost înghițite de ape.

După o primă evaluare efectuată de autoritățile județului Buzău s-au constatat pagube în valoare de zeci de miliarde de lei.

  Minodora Cliveti - declarație politică cu titlul P.D. să depună bilanțul!;

Doamna Minodora Cliveti:

"P.D. să depună bilanțul!"

Restructurarea Guvernului a devenit fapt. P.D. este invitat să facă politica în altă parte decât la guvernare.

Așa cum și-au construit profilul în ultimii ani pe scena politică românească, P.D.-iștii nu vor pierde vremea cu planurile, nu vor ezita deloc, se vor da din nou peste cap și vor deveni opozanți convinși ai Guvernului. Și, culmea este că le va fi ușor să facă asta, de vreme ce de doi ani de când au format Guvernul, cei din alianță nu au guvernat de fapt, ci au avut strategii (care nu aveau nimic de-a face cu guvernarea) diferite: P.D. să lovească cu obstinație la fundația alianței privind numai în sus, spre Cotroceni, iar P.N.L. să ascundă în dosul perdelelor cât mai mult din scandalul conjugal și să pretindă că nu există violență domestică mai gravă decât în orice alt cuplu.

În rest, ne-a apucat anul intrării efective în U.E., acela promis și pregătit de P.S.D. de-a lungul a patru ani de muncă pe brânci, fără să avem nici măcar o strategie a aderării: cu alte cuvinte, am intrat în U.E. fără să știm ce avem de făcut, în condițiile în care celelalte țări membre fac din cazuri individuale (cum ar fi, de pildă, concedierea a trei muncitoare de la o firmă de confecții franceză, sau reducerea numărului pescarilor tradiționali, instruiți de normele comunitare ce și cât să pescuiască), subiecte naționale de dezbatere publică și prilej de reproșuri severe față de unii sau alții dintre miniștrii responsabili de anumite domenii.

Alianța nu a construit nimic, a pus numai în practică vechiul precept roman "panem et circenses", P.D. asumându-și rolul principal în spectacol:

 • românii au avut parte de circ pe săturate, în timp ce pâinea se scumpește și devine din ce în ce mai ușoară din punct de vedere nutritiv;
 • șomajul rămâne la cote ridicate, deși românii au plecat masiv din țară pentru a lucra în Europa, contribuind astfel la ajustarea statisticilor;
 • stăm în continuare bine la capitolul "avorturi", unde ne situăm pe primul loc în spațiul comunitar, demonstrând lipsa totală de grijă a autorităților pentru creșterea natalității, pentru luarea măsurilor de încurajare a aducerii pe lume a copiilor și de educare a tinerilor pentru a deveni părinți la vârste responsabile;
 • 34% dintre salariații care câștigă sub venitul mediu pe economia națională sunt tineri sub 35 de ani, în timp ce majoritatea pensionarilor reprezintă circa 50% dintre cei cu venituri insuficiente pentru un trai decent.

Este de aceea, cât se poate de clar că P.D. va avea ce critica odată trecut în opoziție, pentru simplul motiv că nu este nimic de lăudat în ceea ce s-a făcut în România de la ultimele alegeri parlamentare, la acest "nimic" P.D. aducându-și cu prisosință contribuția.

De aceea, mi se pare că plecarea acestui partid de la guvernare trebuie să se facă în condiții clare, așa cum pleacă orice salariat care a avut gestiune: cu bilanț clar al promisiunilor făcute în campania electorală și a ceea ce a realizat efectiv pentru țară.

Este un minimum de moralitate politică!

  Aurel Olărean - declarație politică cu titlul România, din lipsă de proiecte viabile, pierde fondurile europene;

Domnul Aurel Olărean:

Declarație politică: "România, din lipsă de proiecte viabile, pierde fondurile europene".

Domnule președinte

Stimați colegi

Din păcate, observ că a devenit un fapt aproape banal ca fondurile europene nerambursabile primite de România de la Uniunea Europeană să rămână neutilizate din lipsa unor proiecte viabile și bine documentate. Am pierdut astfel, prin neutilizare, fonduri SAPARD, fonduri de mediu sau cele destinate, în bună măsură, programului Fermierul și se pare că lista poate continua la nesfârșit.

Anul trecut, când zeci de localități au fost rase de pe suprafața pământului de șuvoaiele de apă dezlănțuite, Comisia Europeană și Fondul european de solidaritate în cazuri de urgență au pus la dispoziția României sume importante de bani destinate tocmai finanțării unor proiecte menite să preîntâmpine, pe viitor, astfel de catastrofe. Trebuiau, însă, prezentate proiectele României în acest sens, iar România nu avea așa ceva.

Situația a fost identică și în anul 2005 când țara noastră a utilizat numai 70 milioane de euro dintr-un total de 200 milioane disponibile, motivul fiind același: lipsa unor proiecte viabile care să justifice scopul și modul de utilizare a fondurilor.

Zilele acestea ne-au fost returnate trei proiecte de dezvoltare regională ce urmau să fie finanțate de Uniunea Europeană din fonduri proprii. Motivul a fost același: o insuficientă documentare a proiectelor. În schimb suntem dispuși să luptăm până în pânzele albe pentru menținerea taxei de primă înmatriculare auto, o taxă considerată de Uniunea Europeană neconstituțională și discriminatorie. Este adevărat că această taxă aberantă va fi plătită de cetățeanul român, nu de UE, și banii vor putea să fie cheltuiți așa cum vrea Guvernul, fără nici un control din exterior.

În aceste condiții, nepăsarea și dezinteresul manifestat de Guvern în problema fondurilor europene devine de neînțeles, în contextul în care cerințele Uniunii Europene sunt cât se poate de simple și de îndreptățite: vor să cunoască proiectele pentru care vor fi cheltuiți banii. O cerere, se pare, imposibil de realizat de Guvernul României.

  Dumitru Ioan Puchianu - declarație politică intitulată Rocada mică sau majoritatea mică a PNL-ului?;

Domnul Dumitru Ioan Puchianu:

"Rocada mică sau majoritatea mică a PNL-ului?"

Domnule președinte

Stimați colegi

Ce se întâmplă în aceste ultime zile pe scena politică românească ar trebui, în logica PNL, să ducă la cea mai mică "mare" majoritate politică post-decembristă. În realitate, penelistii au început să simtă mirosul pericolului izolării spre care singuri s-au aruncat, duși de valul vorbelor mieroase șoptite la ureche de PSD. Nu au luat însă în calcul elementul esențial: un partid este format nu din aleși, ci din alegatori, și aici orgoliile liderilor PNL s-au poticnit. Pentru electoratul dur al PNL-ului, o alianță, fie chiar și numai o apropiere momentană de PSD, ar echivala cu o abdicare de la principiile sfinte doctrinare de după 1989, fapt ce poate fi imediat și irevocabil sancționat ca o trădare.

Alianța DA a fost clădită pe niște principii doctrinare asemănătoare și pe un program asumat politic identic. A fost, însă, demolată de orgolii personale care nu au acceptat decât declarațiile extremiste și mai puțin faptele. Zilele trecute, Partidul Democrat a mai făcut o încercare de reconciliere. Nu de frica ieșirii de la guvernare și nici de frica sancțiunilor electoratului.Nu am cerșit nimic. Pur și simplu din considerente politice. Pentru că nu este logic să distrugi un program de guvernare comun, bazat pe o strategie comună, mai ales în momentul în care rezultatele pozitive erau vizibile. Încercarea de împăcare a avut drept scop numai continuarea programului început, pentru că alianța PNL-PD a însemnat și asumarea îndeplinirii stategiei propuse la alegeri.

PNL-ul a jucat dur și a depășit limita de unde mai există cale de întoarcere, dar, din păcate, nu au luat în calcul și urmările. Pentru că PSD-ul, indiferent de declarațiile de moment, are un singur scop: moțiunea care așteaptă gata pregătită într-un sertar. Și PRM-ul se găsește într-o situație extrem de delicată pentru că o eventuală trecere a Partidului Democrat în opoziție ar diminua drastic și definitiv șansele extremiștilor penegiști și peremiști de a mai ajunge la putere. Singurul PNL ar câștiga o victorie mică și de moment. Dar cu ce preț?

Să fim realiști: un guvern minoritar are toate șansele să se dovedească și mai vulnerabil decât cel actual. Și atunci logic urmează o întrebare de bun simț: qui prodest ?

  Petru Movilă - declarație politică cu titlul Schimbare de dragul schimbării;

Domnul Petru Movilă:

"Schimbare de dragul schimbării"

AȘA NU: În anumite județe ale țării, se dorește schimbarea, fără temei, a șefilor democrați ai instituțiilor deconcentrate. De ce oare?

Două sunt motivele principalele pentru care aceste persoane ar trebui menținute în funcție: profesionalismul lor, dovedit în ultimii doi ani, și faptul că au câștigat acest post prin concurs. Dacă există și instituții în care concursul încă nu a fost susținut din varii motive, atunci decizia de a pleca sau de a rămâne în funcție trebuie să aparțină în mod exclusiv numai persoanelor respective.

Nu trebuie însă uitat un alt amănunt important: la nivelul instituțiilor deconcentrate, colaborarea dintre PNL și PD a fost bună. Există mai multe proiecte comune în derulare, s-au format anumite echipe interinstituționale, au fost obținute câteva rezultate deosebite. A bloca acum această activitate prin impunerea altor șefi în fruntea instituțiilor deconcentrate ar însemna doar o mare pierdere de vreme și de bani.

S-a comentat că șefii democrați ai instituțiilor deconcentrate, ce ar decide să rămână pe post, ar urma să pună în aplicare programul liberal de guvernare. Nu este adevărat. Indiferent cum și-ar denumi PNL strategia de guvernare, aceasta va rămâne, în esența ei, programul Alianței DA. Ultimii doi ani au dovedit că acesta este singurul program câștigător pentru români și pentru România. AȘA DA.

Revin încă o dată cu mențiunea că Partidul Democrat a nominalizat și susținut profesioniști, buni manageri, oameni de calitate în toate pozițiile de conducere ce i-au revenit.

Iar acest program trebuie obligatoriu continuat, într-un ritm susținut. Tocmai de aceea, orice intenție de a rescrie regulile jocului politic, orice tentativă de a-i exclude pe profesioniști, orice calcul politic meschin nu va avea drept rezultat decât eșecul guvernării. Există pericolul ca o guvernare proastă să stopeze drumul european al țării noastre.

Dar România nu are nevoie de așa ceva, ci de stabilitate și de performanță economică. Istoria recentă ne-a învățat că cine seamănă vânt culege întotdeauna furtună! Dacă mai are cine...

Vă mulțumesc.

  Bogdan Cantaragiu - România, între o presă internațională defăimătoare și lipsa de evenimente pozitive pentru a schimba imaginea;

Domnul Bogdan Cantaragiu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Stimați colegi,

Nu știu dacă este o întâmplare sau nu, dar la fiecare sărbătoare de-a noastră apare în presa internațională câte un articol în care este aspru criticată România. Imediat după revelion, la numai câteva ore după mult așteptata aderare în Uniunea Europeană, un ziar din Marea Britanie, The Sun, ne terfelea imaginea și așa nu foarte bună pe care o aveam în exterior. La momentul acela, pe pagina de internet a publicației (http:www.thesun.co.uk/articole/0,,2-2006600595,00.html) era postat un articol extrem de acid, din care consumatorul de presă din Anglia putea înțelege că românii au așteptat integrarea doar pentru a lua cu asalt locurile de muncă. Peisajul dezastruos ilustrat de autorul articolului era completat cu imagini ale unui birt sărăcăcios dintr-o comună din apropierea Bucureștiului.

Zilele trecute, în preajma Paștelui, o altă publicație din Marea Britanie ne desființa imaginea și așa destul de greu încercată. După legenda cu lebedele de la Viena mâncate de români a mai apărut una: imigranții din țara noastră lasă râurile din Regatul Unit al marii Britanii fără crap. Cotidianul The Times scrisa de data aceasta că românii, bulgarii și polonezii pescuiesc ilegal crapul din râurile din estul Angliei. Chiar dacă au precizat că este vorba de "zvonuri care persistă", cei de la The Times au găsit câțiva localnici dintr-un sat care să confirme zvonurile.

Cele două articole lasă urme de îndoială asupra sincerității și bunei credințe ale celor care le-au scris. Bazate pe zvonuri sau pe cazuri izolate, departe de a avea substanța unor documentări relevante, ele au efecte negative în ceea ce privește România. Cum nu ne putem permite să tragem de urechi editorii de la publicațiile britanice, am putea măcar să ne creăm o altă imagine prin cu totul și cu totul alte mijloace.

Cum se poate însă când, spre exemplu, institutele culturale ale României din țările Uniunii Europene abia primesc note de trecere din partea Ministerului de Externe? Să explic puțin... Am adresat o întrebare fostului ministru Mihai Răzvan Ungureanu, întrebarea 1974A din data de 03.10.06, prin care am cerut să mi se aducă la cunoștință dacă s-a făcut vreo evaluare a activității institutelor culturale, care este finanțarea de care se bucură fiecare în parte, cum au fost cheltuiți banii și care au fost rezultatele.

Am avut surpriza să constat din răspunsul primit că nu prea avem motive de bucurie. Potrivit ministrului, calificativele obținute de directorii institutelor culturale ale României în străinătate nu sunt dintre cele mai bune. După evaluarea pentru perioada septembrie 2005-martie 2006, directorii au obținut note de la satisfăcător la bine. Iată care sunt acestea: ICR Titu Maiorescu, Berlin - bine, ICR Budapesta - satisfăcător, ICR Paris - satisfăcător, Academia di Romania - bine, IRCCU Veneția - bine și ICR Viena - bine. În toată această perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a alocat pentru partea administrativă 1.053.771 de euro, iar Institutul Cultural Român, ca finanțator pentru programe culturale, a mai dat încă 590.000 de euro. Bani aruncați, după cum se vede, în vânt!

În aceste condiții, să nu ne mai mirăm că sunt percepuți ca ultimii europeni, ca rudele sărace care vin la cerșit. Cu articole defăimătoare care extrapolează cazuri izolate și fără o contrabalansare cu evenimente pozitive, imaginea noastră nu se va schimba curând. Din păcate.

Vă mulțumesc.

  Rareș Șerban Mănescu - intervenție privind Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, 2007-2001;

Domnul Rareș Șerban Mănescu:

Stimați colegi,

Reprezentanții României și Bulgariei au aprobat, la nivel tehnic, Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, 2007-2013.

Acest program își propune să stimuleze cooperare în regiunea de graniță, în domenii diverse, precum: infrastructura de transporturi, informatică și comunicații, protecția mediului înconjurător, dezvoltarea economică și socială, prin crearea de parteneriate durabile înte actorii de pe ambele laturi ale frontierei.

Salutăm efortul autorităților române și considerăm că interconectarea teritoriilor și întărirea competitivității regiunii transfrontaliere, a dezvoltării sale coerente și durabile prin valorificarea potențialului social, economic și de mediu reprezintă o prioritate pentru țara noastră în această perioadă postaderare.

Beneficiari direcți, eligibili pentru finanțare, sunt autorități ale administrației publice regionale și locale și unitățile subordonate acestora, ADR-uri, agenții de mediu, agenții de transport, direcții pentru situații de urgență, universități, institute de cercetare, ONG-uri, camere de comerț.

Cred că acest proiect va contribui într-o măsură importantă la dezvoltarea celor șapte județe de la graniță, respectiv: Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Constanța și va reprezenta un avantaj direct pentru cetățenii țării noastre.

  Dumitru Bentu - declarație politică intitulată Oarecare;

Domnul Dumitru Bentu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi am intitulat-o "Oarecare".

Alegerile din 2004 s-au bazat, în rezultatul lor final, pe mai multe soluții imorale. Cea care grevează în continuare viața politică internă, dar și imaginea externă a României, are un singur nume - Traian Băsescu.

În contextul în care președintele oricărui stat are o imensă responsabilitate în integrarea armonioasă a țării sale într-un anumit concert global, la noi jucătorul ajuns președinte adoptă diferite poziții fără a consulta Parlamentul sau Guvernul, deși acesta asigură realizarea politicii interne și externe a țării în consonanță cu programul de guvernare. Aidoma unei corăbii cu cârma necontrolabilă de peste 800 de zile, politica externă este în derivă, deciziile luate ridicând fie semne de întrebare, fie de mirare.

Astfel, relațiile cu "spațiul estic" s-au dovedit a fi dificile în continuare, iar atitudinea președintelui concretizată prin declarații publice au iritat Moscova care nu a întârziat, la momentul respectiv, să ia măsuri de retorsiune: restricții la importurile din România a unor produse agricole, mărirea prețului la gazele naturale etc. Din "lacul rusesc", reprezentat de Marea Neagră, s-au ridicat nori amenințători la inițiativele retorice ale președintelui. De aceea, summit-ul Mării Negre de la București a fost un eșec de participare, dar și de efecte, iar gesturile de extrz au fost singulare și doar de sorginte caucaziană.

Tot în Est, relațiile cu Ucraina, inspiratoare de cromatici portocalii, se mențin într-un contencios tulbure alimentat de lucrările la Canalul Bâstroe, de diferendul pentru Insula Șerpilor, de plasarea lui Traian Băsescu de partea lui Victor Iuscenco în disputele cu premierul Ianukovici etc.

Într-un cuvânt, relații "reci și seci".

Vizita fulminantă a președintelui român la Chișinău, la câteva săptămâni de la învestitură, s-a transformat rapid într-o deziluzie. Scenariul suprarealist privind aderarea simultană a Republicii Moldova și României la Uniunea Europeană, accelerarea, într-un gest gratuit și nefundamentat politic, a procedurilor de acordare a cetățeniei române moldovenilor de peste Prut, amatorismul soluțiilor pentru complexa problematică transnistreană creează strategilor euroatlantici suficiente temeri în apariția unei vecinătăți neprietenoase în Estul post sovietic, alimentată de România. Și cum ar putea fi altfel când la baza relațiilor cu Republica Moldova au fost așezate stive cu butelii de Purcari și băi de mulțime cu iz de cenaclu?

Nici măcar celebrul "Să ne ținem de neamuri!" n-a mai fost amintit.

În ceea ce privește Balcanii de Vest, zonă de larg interes atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru SUA, senzația că jandarmii noștri din Kosovo ar putea contribui decisiv la rezolvarea tensiunilor reprezintă singura idee palpabilă.

Merităm pentru asta cireașa de plastic.

Nu dorim a mai introduce în discuție celebra axă București - Londra - Washington, existentă doar în strategia Cotrocenilor, dar care ne-a adus suficient deficit de imagine și în ultimă instanță de susținere în marile cancelarii europene - Paris, Berlin, Roma. Lipsa în viziune politică, de coerență, decizională, incapacitatea de a vlorifica oportunitățile au făcut din România un stat cu atitudini excentrice, tolerat pe culoarele diplomației autentice.

De aici și până la percepția de o "oarecare România" nu mai este decât un pas.

Trebuie înțeles, odată pentru totdeauna, că și în politica externă elementele cele mai vizibile nu sunt și cele mai importante, iar dezastrele nu se produc la întâmplare, ci ca efect al unei succesiuni de momente critice.

Evitați-le, domnule președinte!

  Gheorghe Chiper - declarație politică cu titlul Integrarea agricolă și dezvoltarea rurală, sub semnul ignoranței și delăsării;

Domnul Gheorghe Chiper:

"Integrarea agricolă și dezvoltarea rurală, sub semnul ignoranței și delăsării"

Se știe că până în prezent gradul de absorbție a fondurilor destinate agriculturii și dezvoltării rurale de la Uniunea Europeană reprezintă cca 4% din ce s-a prevăzut pe această perioadă. Se mai știe că dacă nu vom utiliza ce puțin 40% din totalul fondurilor alocate până la sfârșitul anului vom deveni un contribuitor net la bugetul comunitar. Cu alte cuvinte vom da uniunii mai mult decât vom primi, ceea ce este în egală măsură atât mai ales împovărător, compromițând-se însăși ideea integrării.

Cauzele acestei stări de lucrări sunt multe și complexe, dar toate se pare au un numitor comun: ignoranța și delăsarea pentru pregătirea condițiilor cerute în perioada de preaderare și, mai ales, menținerea acestei atitudini de pasivitate și inerție și în prezent, ceea ce nu-i deloc de bun augur pentru debutul nostru în Uniunea Europeană.

În teritoriu, acolo unde trebuie aplicate programele menite să se asigure integrarea efectivă în spațiul comunitar, nemulțumirile și dezamăgirea sunt tot mai frecvente din cauza acestei stări de lucruri.

Locuitorii de la sate întreabă cu insistență unde sunt subvențiile promise. Faptul că vor fi date doar la toamnă îi face să abandoneze în tot mai mare măsură cultivarea trenurilor agricole cu plantele tradiționale, mai ales cu porumbul. Cea mai mare parte a gospodăriilor din mediul rural cresc porci pentru consumul propriu, dar și pentru vânzarea în piețe, acțiune care la ora actuală nu se mai poate desfășura pentru că autoritățile veterinare interzic comercializarea porcilor în oboare.

Ei care au ferme de creștere a porcilor nu mai primesc subvenții pentru carnea livrată, întrucât de la Uniunea Europeană nu se mai sprijină creșterea porcinelor pentru că stocurile de carne de porc sunt în exces pe plan european.

Practic, și dezvoltarea rurală a ajuns într-o stare de letargie, datorită faptului că Planul Național de Dezvoltare Rurală nu a fost finalizat și trimis spre aprobare la Comisia Europeană, pe tot parcursul anului 2006. Consecința: deși în Tratatul de aderare erau prevăzute pentru acest an fonduri de 577 milioane euro, iar reglementările europene prevăd că se pot accesa fondurile la începutul anului, dacă sunt îndeplinite condițiile instituționale cerute, în bugetul pe acest an a fost prevăzută doar suma de 155 milioane euro din fonduri europene.

Este emblematic în acest sens modul în care agențiile de dezvoltare regionale se eschivează de la a da răspunsuri ferme și clare autorităților locale care doresc să acceseze fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Astfel, cunoscându-se prioritățile Uniunii Europene pentru sprijinirea unor astfel de proiecte, unele primării s-au adresat regiunilor de dezvoltare pentru preluarea documentațiilor elaborate în acest scop. Răspunsul a fot o ridicare din umeri și o amânare politicoasă a rezolvării cererilor până la clarificarea modului de promovare a proiectelor.

Să mai aștepte, deci... să mai așteptăm cu toții până când, cineva o să risipească amorțeala din sistemul de accesare a fondurilor europene. Și aceasta nu poate fi posibilă decât în urma unei restructurări guvernamentale pe baze reale.

  Gheorghe Sârb - declarație politică intitulată Încurajarea investițiilor pentru resurse de energie alternative în România;

Domnul Gheorghe Sârb:

"Încurajarea investițiilor pentru resurse de energie alternative în România"

Intervenția mea se dorește a fi un demers pentru evidențierea nevoii de elaborare a unei strategii naționale și locale viabile legate de valorificarea resurselor regenerabile de energie din România.

Există o conștientizare publică și instituțională la nivel european privind importanța reducerii emisiilor de gaze de seră, mai ales prin prisma angajamentelor asumate prin Tratatul de la Kyoto asupra modificărilor climaterice (reducerea cu 20% a acestor emisii până în 2020). Iar Comunitatea Europeană și-a asumat acest lucru și a anunțat un buget la nivel de trilioane de euro pentru acest proces.

Mai mult, statele Uniunii Europene au luat o serie de măsuri pentru încurajarea cetățenilor și a companiilor pentru a investi în energii regenerabile.

Și în România avem parte de schimbări climatice care au determinat evenimente naturale producătoare de pagube materiael și umane.

Stimați colegi,

Ca cetățeni ai României trebuie să luăm poziție și să creăm premizele pentru specialiști, astfel încât să fie create planuri și soluții de reducere a acestor fenomene și a efectelor acestora.

Recent, specialiștii au prognozat pentru anul 2010 în România un nivel de 33% din consumul intern brut de energie electrică la nivel național posibil a fi produs pe baza exploatării resurselor regenerabile. Acest lucru impune elaborarea unei strategii viabile pentru acest sector precum și planuri concrete pe termen scurt și mediu.

România trebuie să stabilească ca măsură prioritară promovarea surselor regenerabile de energie din motive de securitate energetică, protecția mediului și contribuția la dezvoltarea durabilă.

Astfel, în funcție de specificul local, se pot folosi resursele existente: apa, energia valurilor, energia eoliană și solară, apa termală (concret, în Oradea există un cartier racordat la un sistem funcțional de încălzire cu apă termală) și bioamasa. De asemenea, chiar și certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pot fi acordate ca resursă de schimb în relațiile cu statele industrializate.

Consider că statul român ar putea acorda subvenții pentru cetățeni și pentru companii, astfel încât aceștia să exploateze aceste resurse, iar energia rezultată să fie utilizată pentru activitățile domestice. Chiar la Legea investițiilor, autoritățile române pot introduce în legislație anumite facilități pentru cei caer produc și folosesc energie regenerabilă.

Se impune schimbarea radicală a concepției energetice promovate de Guvern, subliniind importanța unui plan de acțiuni care să contribuie în perspectiva anului 2020, la reducerea dependenței României de importurile de resurse energetice, ca măsură de asigurare a securității naționale.

Pe scurt, România trebuie să aibă o strategie clară prin care să încurajeze investițiile în surse alternative de energie.

Aceasta este șansa noastră pentru o dezvoltare durabilă.

Vă mulțumesc.

  Constantin Traian Igaș - declarație politică cu titlul Poliția română la ceas aniversar;

Domnul Constantin Traian Igaș:

"Poliția Română la ceas aniversar"

Doamnelor și domnilor deputați,

Deși vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a vă vorbi despre un eveniment deja consumat, nu pot să trec prea indiferent peste el, cu atât mai mult cu cât se referă la o ramură foarte importantă pentru fiecare dintre noi, cetățenii acestei țări, și mă refer la Poliția Română.

Alegerea datei de 25 martie ca zi a Poliției Române este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe primul drapel al Poliției Române.

În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă, Mihăiță Filipescu (șeful poliției din acele vremuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Deși chemată să asigure "liniștea publică și cea a particularilor", cum se arată într-o ordonanță din 1669 a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, poliția este privită, încă, cu reticență, dacă nu chiar cu teamă de o bună parte a populației. Exceptându-i pe infractorii de toate felurile și de toate "gradele", oamenii de bună credință, ei înșiși, au o strângere de inimă în contactul cu poliția: conducători auto, care au încălcat, fără să știe, o regulă de circulație, cetățeni care nu au mutație etc. Sau omul cel mai pur percepe pe reprezentantul forței publice ca pe un potențial adversar.

Chemată să vină în sprijinul cetățeanului, sporindu-i acestuia siguranța sa și a bunurilor pe care le deține, de cele mai multe ori prin eforturi mari și îndelungate, poliția rămâne încă, asemeni armatei, una din instituțiile cele mai importante ale oricărui stat.

Nu cred că există vreun cetățean care să nu-și dorească o siguranță cât se poate de mare a sa, a celor apropiați nouă, precum și a bunurilor ce ne aparțin. Cu toții ne dorim această securitate și de aici ne putem da seama de răspunderea ce le revine celor cae slujesc acest domeniu. Ne dorim ca această siguranță să vină din partea Poliției Române și îmi doresc de asemenea o poliție în sprijinul cetățeanului, nicidecum invers.

Deși sunt multe laturile sociale în care se impune intervenția poliției, în ultima vreme au apărut câteva semnale noi de alarmă și chiar îngrijorătoare pe care nu trebuie niciun moment să le pierdem din vedere. Combaterea criminalității juvenile și în mod special a criminalității din școli, sunt doar două dintre sectoarele care au avut, în ultimul timp, un număr din ce în ce mai îngrijorător de cazhuri.

Planul pus la punct pentru aceste două sectoare, s-a dovedit unul extrem de bine organizat, acest lucru rezultând și din faptul că numărul îngrijorător de mare al infracțiunilor din aceste sectoare, a scăzut mult în cursul anului trecut.

Nu putem să trecem indiferenți peste toate realizările obținute de către Ministerul de Interne, minister căruia i se subordonează și Poliția Română, pentru ca România să poată adera la 1 ianuarie 2007 în Uniunea Europeană. Acesta a fost unul dintre cele mai apreciate ministere de către Comisia Europeană. Realizările sale nu pot fi contestate de nimeni, ele datorându-se în mare măsură și conducerii pe care acest minister a avut-o începând din 2005 și până în zilele trecute, cu precădere domnului ministru Vasile Blaga.

Cu cea mai mare certitudine, putem afirma astăzi că, din cele 265 de măsuri incluse în segmentul afacerilor interne și cele 58 de măsuri din segmentul administrației publice, au fost realizate integral și chiar mai mult decât atât, au fost realizate în avans o serie de alte măsuri.

Nu putem trece nici peste pașii făcuți pentru serviciile de eliberare a pașapoartelor, permiselor auto, înmatriculărilor auto, timpul pentru eliberarea acestora devenind mult mai scurt, iar aceste servicii și-au ridicat și nivelul de operativitate. Sunt lucruri pe care nu le putem controla, făcute în interesul cetățenilor și nu putem trece peste ele, toate fiind făcute pentru ca România să se apropie de cerințele Uniunii Europene.

Reforma Poliției Române trebuie însă continuată, cu atât mai mult cu cât fiecare dintre noi ne dorim cât mai puțini polițiști în birouri și cât mai mulți pe stradă, lângă cetățean, cât mai aproape de el.

Hulită, respectată, ironizată, realizând constant performanțe notabile, unele chiar de excepție, cel mai adesea folosită de către puterea politică la modul greșit, Poiția Română își are trecutul ei, dar mai ales își are viitorul ei.

Vă mulțumesc.

  Florin Iordache - declarație politică cu titlul Barca de la Cotroceni a naufragiat;

Domnul Florin Iordache:

"Barca de la Cotroceni a naufragiat"

Deși România are un nou Guvern acum, nu trebuie să uităm că singurul om care ținea ridicată ștafeta Cotroceniului a părăsit Titanicul. Se pare că Traian Băsescu distruge tot ce este bun în jurul lui, sau, mai bine zis, toți cei care îl înconjoară îl părăsesc într-un târziu pentru că, sincer vorbind, nu este prea ușoară viața lângă președinte. Nimeni nu ar fi crezut că omul care l-a ridicat pe Traian Băsescu și l-a adus pe punțile reușitei îl va lăsa singur să se autoconsilieze și să facă ceea ce îl taie capul. Cu toții ne întrebăm care a fost picătura care a umplut paharul și a generat plecarea doamnei Săftoiu de la Cotroceni. Dar cred că, deși poate fi anticipat răspunsul, niciodată nu va fi cunoscut din surse sigure. Se pare că strategia Elenei Udrea a reușit și a îndepărtat de la dreapta președintelui cel mai capabil om care ar fi putut să-l transforme chiar și pe Traian Băsescu în președinte de țară.

Nimeni nu poate nega faptul că plecarea Adrianei Săftoiu de lângă Traian Băsescu va avea efecte dezastruoase pentru aceasta. Ceea ce șochează la șeful statutului este inconștiența gesturilor sale, care îl lasă în off-side de fiecare dată. Este o adevărată inconștiență să te debarasezi de Adriana Săftoiu și de Andrei Pleșu, pentru că nu vrei să renunți la Elena Udrea. Un lucru este însă cert: marinarul plimbat pe la Cotroceni, tot "mariner" rămâne.

Plecarea Adrianei nu este doar un gest scandalos pentru opinia publică, ci este mai degrabă un semnal de alarmă care vine să confirme supoziția că Traian Băsescu nu poate exercita mai mult de un mandat la Cotroceni.

Sincer, anii petrecuți în Parlament, și nu numai, m-au învățat să nu cred în coincidențe care apar în politică. Lungul șir de plecări voite și nevoite de la Palatul Cotroceni nu poate reprezenta decât un indiciu prețios care ne arată că la Cotroceni ceva este putred și nu știm ce anume este. În ritmul actual, pe Traian Băsescu îl paște singurătatea în politică și nu numai. Zâmbetul fals pe care îl afișează pe micile ecrane se va transforma într-o grimasă urâtă și plină de striații. Singura alinare va fi însă Elena Udrea. Tot timpul aproape de președinte, mereu blondă. Probabil, vor sta amândoi la un pahar de vorbă și vor depăna amintirile frumoase din vremea în care Traian Băsescu era "primul cocoș" al României.

Traian Băsescu a început o viață nouă. Niciunul dintre consilierii săi de bază cu care a plecat la drum la sfârșitul anului 2004 nu se mai găsește astăzi la Cotroceni. Unul câte unul, aceștia și-au căutat de lucru în altă parte, lăsându-l pe Traian Băsescu să-și ducă mai departe, așa cum o vrea, mandatul.

Adriana Săftoiu a fost cea care se lupta zilnic cu Traian Băsescu să nu iasă pe posturile de televiziune, să-i facă cu ou și cu oțet pe analiștii care aveau îndrăzneală să-și exprime punctul de vedere asupra faptelor și comportamentului lui. De acum încolo, este doar o chestiune de timp până când președintele își va da arama pe față și se va arăta poporului fără armura protectoare a doamnei Săftoiu.

  Marius Rogin - Despre cum se compromite o țară de dragul propriei persoane;

Domnul Marius Rogin:

Doamnelor și domnilor deputați,

"Despre cum se compromite o țară de dragul propriei persoane"

În toată această ultimă perioadă, foarte agitată din punct de vedere politic, imaginea pe care o are Parlamentul României, Guvernul României și chiar România, în ochii Uniunii Europene este una care nu ne face deloc cinste în fața celor care ne-au acordat încrederea după care am alergat atât de mult până să o obținem. Vom avea mult de muncit pentru a reface această imagine. Cui datorăm însă această imagine: unei persoane care, în urmă cu mai bine de doi ani de zile, a devenit, dintr-o figură aproape anonimă, primul-ministru al acestei țări. A primit această funcție nu pentru că poporul a avut această dorință, nu pentru că oamenii l-au ales în această funcție, ci pentru că un președinte ales direct de popor i-a acordat atunci o încredere pe care acum se dovedește că n-o merita. De ce am ajuns însă în această situație? Nimic mai simplu. Pentru că interesele pe care domnul prim-ministru a ales să le slujească nu erau acelea ale poporului, ale cetățeanului, așa cum ne-am fi dorit și cum am așteptat cu toții, ci cele personale, ale grupurilor de interese în slujba cărora a ajuns să acționeze acum și ale oligarhilor care țin nu numai cu dinții de scaunele pe care au ajuns și care se află în imediata sa apropiere.

În România, modul în care, în ultimii 16 ani, unii au înțeles să facă politică, a dat șansa unor așa-ziși oameni politici să urce foarte repede în funcții foarte importante în stat. Cum orice urcare rapidă este datorată unor practici mai mult sau mai puțin "ortodoxe", să le spun așa, este absolut previzibil că pentru aceștia, la fel de rapidă va fi și coborârea. Această teorie ne-a mai fost demonstrată până acum, nu suntem noi cei care o descoperim și este una care va mai fi demonstrată de acum înainte. Cu toții am asistat la întreg circul pe care domnul Adrian Năstase a ținut cu dinții să ni-l susțină, încercând prin orice mijloace să-și păstreze călduțul scaun de președinte al Camerei Deputaților. Iată că domnul prim-ministru îi calcă bine pe urme. Iată că le descoperim afinități comune. Iată că domnul prim-ministru ține cu tot dinadinsul să ne demonstreze că practicile pesediste sunt cam pe gustul domniei sale.

S-a cam terminat însă cu aceste practici. Și acesta este unul dintre lucrurile pe care domnul prim-ministru nu vrea sub nici o formă să le priceapă. Pentru el și pentru cei pe care a reușit să și-i strângă în juru-i, democrația n-a fost nimic altceva decât o posibilitate de a perpetua oligarhia, un mod de a-i conduce pe ceilalți doar pentru scopuri personale și o posibilitate de a subjuga toate puterile statului în propriile mâini.

Nu cu mult timp în urmă, domnia sa era mândru în fața Comisiilor Europene de realizările pe care Guvernul său le-a obținut pentru integrarea României. Era mândru de realizările remarcabile ale unor ministere precum cele conduse de doamna ministru Macovei, de domnul ministru Vasile Balga. În prezent, la nici trei luni de la aderare, aceștia au devenit "dușmanii poporului" și trebuie schimbați din funcție prin orice mijloace. Drumul pe care l-a început nu numai justiția română este unul bun, în sfârșit, salutat de către toți reprezentanții marilor puteri. Speră ca el să nu fie oprit, pentru că, iată, cei care slujesc împotriva justiției sunt foarte mulți, iar pierderea acestei bătălii ne-ar aduce doar acolo unde a reușit și PSD-ul să ne ducă.

Revin la comportamentul "politicianului" Tăriceanu. A avut de multe ori ocazia să dovedească înalta clasă politică pe care a pretins că o are. Ne-a convins însă de modul lui de a face politică: pentru el și șleahta de acoliți asemeni lui. A reușit, prin aceste lupte pentru păstrarea puterii politice și a avantajelor sale, să dea satisfacție acelor voci europene care nu credeau în pregătirea României pentru aderare și care afirmau că nu suntem pregătiți pentru ea. Bucuria și satisfacția lor va fi foarte mare și nu va face nimic altceva să scadă încrederea celor care o mai aveau în capacitățile și șansa României de a se dezice de practici învechite care n-au nimic în comun cu democrația.

Un lucru este de necontestat. Nu poți să pui în pericol imaginea unor instituții și chiar a unei țări doar pentru ați proteja propria persoană și propriile interese. Nu poți să te ștergi pe picioare cu încrederea celor care ți-au oferit o funcție, una dintre cele mai importante din stat și apoi să te dezici de așteptările cetățeanului.

Dacă știi ce înseamnă onoarea, ți se oferă posibilitatea să demonstrezi că o ai. Domnul Tăriceanu nu a folosit-o și prin alianțele pe care în prezent le pune la cale, a pătat nu numai imaginea sa, ci și a celor mai importante instituții din stat.

Datorăm acest lucru premierului Tăriceanu. Lăsăm pe cei îndreptățiți, timpul și cetățenii să-l judece mai departe.

Vă mulțumesc.

  Marin Almăjanu - intervenție având ca temă acțiunea Programe și proiecte de tineret - strategie și management 2007;

Domnul Marin Almăjanu:

Stimați colegi,

În perioada 22.03 - 03.04.2007, Autoritatea Națională pentru Tineret a organizat acțiunea "Programe și proiecte de tineret - strategie și management 2007", al cărei scop este eficientizarea politicilor în domeniul tineretului.

Prima etapă, derulată la nivel local în perioada 15.02 - 02.03.2007, a constat în întâlniri DJT - SAT, la care s-au dezbătut teme legate de finalizarea concursurilor locale de proiecte, metodologia de finanțare a proiectelor de tineret în cadrul programelor și proiectelor ANT în domeniul tineretului - 2007, centrele de tineret, Strategia națională cu privire la informarea și consilierea tinerilor, situația fenomenului asociativ în județ.

În această etapă au participat reprezentanții DJT și SAT, și a fost desemnat un reprezentant SAT care să participe la următoarea etapă.

A doua etapă a constat în trei întâlniri regionale, după cum urmează: prima serie - 22-24.03.2007, Alba Iulia - în parteneriat cu DJT Alba și DJT Maramureș; a doua serie - 29-31.03.2007, Bacău - în parteneriat cu DJT Bacău, DJT Neamț și DJT Covasna; și a treia serie - 03.04.2007, București, unde au participat reprezentanți ANT, DJT, SAT.

Salutăm inițierea acestei acțiuni deoarece obiectivele acesteia au fost: realizarea consultării structurilor asociative de tineret privind politica ANT în domeniul tineretului; consultarea DJT și ONG referitor la Strategia Națională cu privire la informarea și consilierea tinerilor; stabilirea unor repere comune ANT - DJT - ONG pentru proiectele și programele anului 2007; vizitarea centrelor de tineret și a locațiilor pentru centrele de informare și consiliere din unele județe ale țării.

  Ovidiu Victor Ganț - declarație politică cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Declarație politică cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.

Acum 50 de ani, Europa depășea o primă criză gravă prin semnarea Tratatelor de la Roma, moment istoric care punea bazele Uniunii Europene, pe care o cunoaștem astăzi. La vremea aceea, șase națiuni libere participau la acest eveniment, în contextul divizării Europei, a existenței cortinei de fier, în spatele cărora alte popoare sufereau sub ocupația sovietică și regimul comunist autoritar impus de această ocupație.

Căderea Zidului Berlinului a marcat nu numai începutul comunismului în Europa de Est, dar și extinderea "de facto" a Uniunii Europene către răsărit. Germania a fost reunificată, iar cetățenii din fosta RDG au devenit cetățeni ai Uniunii Europene.

De la 1 ianuarie 2007, ne bucurăm și noi, românii, de acest statut. Cum o facem însă? Forțele politice sunt mai fărâmițate și dezbinate ca oricând, conflictele zilnice dintre ele ocupând spațiul public. Mulți români se decid să plece către alte orizonturi având statutul de cetățeni ai Uniunii Europene. Progresul stagnează.

Ca stat membru ar trebui să ne facem simțită vocea în context european, atât pentru bunul mers al Uniunii, cât și pentru a ne putea promova interesele. Nu vom putea face acest lucru fără o liniștire a climatului politic, fără o așezare nouă din punct de vedere instituțional la nivel central și local, unde efectele benefice ale unei necesare descentralizări se lasă, în continuare, așteptate. Nu avem nici structuri și nici politici regionale veritabile care să fie în concordanță cu cele ale Uniunii Europene.

Uniunea Europeană încearcă să depășească un nou moment de criză, Declarația de la Berlin, din 25 martie 2007, dorindu-se un semnal în acest sens. Marile provocări la care se referea doamna cancelar Angela Merkel, și care depășesc cu mult granițele naționale, energia, clima, securitatea nu pot fi abordate decât împreună.

Dorim să perpetuăm modelul social european, care îmbină succesul economic cu responsabilitatea socială. Va trebui să combatem, toți împreună, terorismul, crima organizată și imigrația ilegală, să nu mai dăm niciodată vreo șansă rasismului și xenofobiei.

Toate acestea sună bine, sunt extrem de importante. Dar noi, cum ne raportăm la ele, când avem cu totul alte preocupări?

Forța mesajului unui stat membru nu vine numai din mărimea țării sau a numărului de locuitori. El este în strânsă legătură cu puterea sa economică, generată întotdeauna de stabilitatea politică și un climat investițional favorabil.

Este momentul depășirii oricăror orgolii interne pentru a conferi României aceeași evoluție favorabilă, pe care au avut-o toate statele noi membre, și care, la câțiva ani de la aderare, utilizând inteligent resursele Uniunii Europene, au fost de nerecunoscut,

Așa cum constată Declarația de la Berlin, "Unificarea europeană a făcut posibilă pacea și prosperitatea". Mă bucur că și noi, românii, vom avea o contribuție la gestionarea acestei păci și prosperități împreună cu ceilalți membri. Un prim pas îl poate constitui susținerea activă a relansării Tratatului Constituțional, singura pârghie care ne va putea permite o consolidare, o aprofundare și totodată o nouă extindere a construcției noastre comune numită Uniunea Europeană.

     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 10 decembrie 2019, 21:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro