Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 15-05-2007

Ședința Camerei Deputaților din 15 mai 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.14 Bogdan Cantaragiu - consemnarea unei realități: "funcționarii publici din România sunt salariații care au cele mai slabe venituri";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Bogdan Cantaragiu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Stimați colegi,

Ceea ce vă spun acum nu este o noutate: funcționarii publici din România sunt salariații care au cele mai slabe venituri, raportate la nivelul și calitate muncii prestate, respectiv la nivelul studiilor. Fie că lucrează în cadrul unor autorități publice locale sau în instituții deconcentrate, fie că sunt din ministere, funcționarii au salarii în medie cu 100 - 120 de euro sub media națională.

Așa cum spuneam, aceste informații nu sunt noutăți care să dea pe spate pe cineva. Sunt lucruri care s-au perpetuat de-a lungul timpului și care se știu foarte bine. Numai că lipsa oricăror măsuri clare și concrete pentru a proteja această categorie face ca pe zi ce trece numărul funcționarilor care părăsesc sistemul de stat să fie tot mai mare. A trecut vremea în care visul oricărui salariat era lucrul la stat, într-un post călduț de unde să iasă la pensie fără ca pe parcursul vieții să aibă bătăi de cap. Acum este altfel, iar tinerii sunt mânați de alte gânduri. Vor cariere, vor salarii bune, vor să fie apreciați, vor să urce rapid pe scara profesională.

Numai că statul - și aici mă refer și la autoritățile publice locale, la instituțiile deconcentrate și la ministere - pare a nu înțelege principiile moderne și normale de activitate la locul de muncă. Nici unul din dezideratele tinerei generații nu sunt oferite de sistemul de stat. Funcționarilor publici nu li se oferă, nici măcar de departe, șansa de a avea salarii mari - chiar dacă munca este pe măsură -, nici șansa de a urca rapid pe scara profesională. Dacă într-o firmă oarecare - haideți să ne referim la o bancă - este posibil ca un tânăr să ajungă director la numai 30 de ani, într-o direcție a finanțelor publice, același tânăr nu are nici o șansă. Nu mai vorbim de nivelul salarizării între cele două posturi.

În aceste condiții, nu mai trebuie să mire chiar pe nimeni faptul că numărul funcționarilor publici care își caută un loc de muncă mai bine plătit a crescut îngrijorător în ultimele luni. În câteva luni au plecat din sistem 5.500 de funcționari, în special din domeniul tehnologiei informației și din direcțiile de specialitate ale administrației publice.

Este adevărat, aceste posturi s-au ocupat din nou, însă fluctuația de personal este de-a dreptul îngrijorătoare. Tinerii vin, își îmbogățesc CV-ul și experiența și apoi pleacă la firme care oferă salarii mai decente. În aceste condiții, creșterea eficienței funcționarilor publici este deșartă, este un vis.

Și ar mai fi un aspect asupra căruia poate ar trebui să ne aplecăm. Pe lângă că primesc salarii mici, funcționarii publici au restricții privind angajarea sau colaborarea cu orice alta firmă, așa că nu își pot suplimenta veniturilor cu un al doilea job, chiar dacă ar vrea să lucreze suplimentar. Nu pot colabora în proiecte, nu pot avea venituri suplimentare. Păi să ne mai mirăm că nu vor să rămână în sistemul de stat? Cred că nu!

Vă mulțumesc.