Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 15-05-2007

Ședința Camerei Deputaților din 15 mai 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.18 Sorin Dan Mihalache - declarație politică cu subiectul "Campania unui președinte în derivă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Sorin Dan Mihalache:

"Campania unui președinte în derivă"

Campania lui Traian Băsescu, președintele în derivă al României, se concentrează pe manipularea opiniei publice. El duce o campanie de dezinformare sistematică, o campanie menită să inducă idei false, fiind capabil să spună orice pentru a-și salva scaunul de la Cotroceni.

Președintele suspendat Traian Băsescu și-a creionat în mod iresponsabil campania în jurul a 2 mari teme: oligarhia și conexiunea cu Rusia, folosind în discursurile sale aceeași tehnica ca și Fidel Castro. Tema oligarhiei, folosită aproape în toate campaniile electorale revine obsedant în discursul președintelui în derivă, care nu a urmărit combaterea oligarhiei, ci modalitatea de a-și instala propria oligarhie odată cu accesul la Cotroceni. Pentru Traian Băsescu există două categorii de oligarhi: cei pe care îi numește în discursurile din piețele publice și ceilalți pe care îi trece sub tăcere. Traian Băsescu ar trebui să ne spună dacă nu cumva sunt oligarhi și prietenii săi Sorin Ovidu Vîntu, prietenii de la EUROCONSTRUCT care au câștigat contracte de milioane cu statul în ultimii ani sau soțul Elenei Udrea. Acestora nu li se aplică aceeași unitate de măsură?

Pentru a-și întări discursul, președintele în derivă adaugă la tema oligarhiei și conexiunea cu Rusia. Apelul la rusofobie încearcă să atingă o coardă sensibilă a memoriei colective a poporului român, periclitând în mod iresponsabil relațiile internaționale ale țării într-un moment în care toți actorii semnificativi din lume - Uniunea Europeană și Statele Unite - încearcă să construiască o relație de prietenie cu Rusia. Președintele suspendat al României apelează la rusofobie fără a lua în considerare costurile acestui discurs pentru țară. Acest mod de a face campanie disprețuind interesului național, ne arată că de fapt Traian Băsescu este dispus să sacrifice orice pentru a fi reinstalat la Cotroceni.

Noutatea introdusă de Traian Băsescu în cadrul acestei campanii electorale o reprezintă discursul gen Fidel Castro. Dialogul cu mulțimile inventat și utilizat de liderul cubanez a fost folosit pentru prima dată pe 8 ianuarie 1959 într-o tabără militară din Columbia la întâlnirea lui Fidel Castro cu poporul cubanez. Profitând de faptul că discursul era televizat, Fidel Castro înflăcărează masele și întreabă asistența dacă ar trebui sau nu să accepte propunerea guvernului de a deveni comandant șef al forțelor armate. De aceeași tehnică s-a folosit și Traian Băsescu în discursurile sale publice din ultima vreme sperând, poate, că și el va reuși asemenea lui Fidel să mobilizeze masele pentru a putea rămâne la Cotroceni.

Președintele suspendat crede că prin aceste trucuri ieftine reușește să păcălească poporul român, însă de această dată cetățenii și-au dat seama de falsitatea lui Traian Băsescu. El trebuie sancționat, tras la răspundere pentru faptele sale josnice, pentru că nu îi pasă de poporul român, pentru că nu dorește binele românilor, ci își urmărește doar propriul interes.

Nu trebuie să rămânem pasivi și să îl lăsăm pe acest om fără scrupule să își facă în continuare jocul.