Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 18, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.121/28-09-2007

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 18-09-2007 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 18, 2007

24. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.21 din 1 martie 1991 privind cetățenia română (retrimisă comisiei).
 
see bill no. 801/2006

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.21 din 1 martie 1991 privind cetățenia română.

Dacă din partea inițiatorului dorește cineva să ia cuvântul? Nu dorește nimeni.

Dacă din partea comisiei sesizate în fond dorește cineva sa ia cuvântul? Nu dorește nimeni.

Dacă din partea grupurilor parlamentare dorește cineva sa ia cuvântul în cadrul dezbaterilor generale? Nu dorește nimeni.

Din partea Guvernului, văd că dorește doamna ministru să ia cuvântul. Vă rog să poftiți. Cu scuzele de rigoare, dar eram în partea cealaltă cu atenția.

Doamna Kibedi Katalin Barbara:

Mulțumesc, domnule președinte.

Distinsă Cameră,

Am dorit să iau neapărat cuvântul pentru că este o inițiativă legislativă care are raport de adoptare din partea comisiei, însă doream să atenționez plenul că, între timp, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 87/5.09.2007, care s-a publicat deja în Monitorul Oficial nr. 634/14.09.2007, ceea ce înseamnă că deja își produce efectele, s-a modificat consistent Legea cetățeniei române, în sensul în care, de fapt, s-a dorit de către mai mulți parlamentari care au avut inițiative legislative în domeniu, umblându-se la procedura care s-a dovedit a fi greoaie și destul de birocratică. Pentru a evita paralelismele legislative pe care nu ni le permite Legea nr. 24/2000 sau, mai rău, dispoziții contradictorii, care nu pot armonizate, în condițiile în care vorbește de autorități competente diferite, rugămintea mea este să reapreciați raportul comisiei.

Cu scuzele de rigoare, și față de cei care au avut această inițiativă legislativă, și față de munca desfășurată de membrii comisiei, însă, repet, am reușit în sfârșit să învingem și să adoptăm această modificare, așteptată de către toată lumea. Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Petre Străchinaru:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Fac parte dintre inițiatorii acestei propuneri legislative, despre avantajele căreia nu vreau să vă mai rețin acum, pentru că ele s-au derulat pe parcursul a doi ani de zile. Eu nu vreau să vorbesc aici nici despre politica de descurajare în problema redobândirii cetățeniei române de către cei care și-au pierdut-o fără voia lor în decursul istoriei, nu vreau să vorbesc nici despre faptul că o reparație morală putea foarte bine să se facă pe parcursul acestor doi ani și să nu așteptăm ca abia acum, în septembrie, Guvernul, Ministerul Justiției în speță, să promoveze o ordonanță de urgență care preia parțial o serie de aspecte din această propunere legislativă.

Personal, consider că această modalitate de lucru este o mașinațiune din partea Guvernului, care a întârziat pe parcursul acestei perioade promovarea inițiativei noastre, tocmai pentru a ieși cu o ordonanță de urgență, care, oricum, nu rezolvă problema. Este o ordonanță care, pentru actualii guvernanți, nu face, decât, eventual, să bifeze un lucru pe care trebuia să-l facă împreună cu noi, așa cum am stabilit, de altfel, în cadrul Comisiei juridice, pe parcursul îndelungatelor dezbateri care au avut loc în cadrul acestei comisii.

Știți foarte bine că nu este pentru prima dată când guvernanții ne fură inițiativele. Aici nu este vorba de orgoliu, și eu mă bucur, în ultimă instanță, că, într-un fel sau altul, se va face dreptate pentru cetățenii care cer redobândirea cetățeniei române, dar este vorba despre faptul că ordonanța aceasta de urgență nu rezolvă problemele, cele pe care le rezolvă amendamentele la care am convenit în cadrul Comisiei juridice și asupra cărora comisia s-a pronunțat până acum de două ori, după cum bănuiesc că o să aflați din raportul suplimentar.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Domnul Máté.

Domnul Máté András Levente:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Într-adevăr, așa cum a prezentat doamna secretar de stat, între timp a apărut și produce efecte ordonanța de urgență care a modificat Legea nr. 21 și singura soluție ar fi să retrimitem la comisie, pentru a evita paralelismul legislativ. Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnul Anghel, din partea Partidului Social Democrat.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte de ședință,

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Domnilor miniștri,

Am luat cuvântul pentru că, iată, alt coleg deputat, din alt spectru politic, ne-a spus astăzi un mare adevăr: Guvernul fură! (Râsete.) Fură inițiative legislative ale distinșilor colegi, deși primul ministru Radu Vasile spunea că nu mai este nimic de furat în țara aceasta. Iată că mai este! Și dacă veți mai absenta de la lucrări și nu sunteți atenți, o să vă fure și fotoliile! Că ăsta e Guvernul! Care trebuie dat jos!

Dincolo de asta, domnule președinte, conform procedurii din regulament și fiind Cameră decizională, deci, nu suntem presați de timp, trebuie să trimitem legea la comisie, iar onorata comisie să o țină până vine ordonanța. Și, ca atare, le va discuta împreună. Adică, va respinge ordonanța și o va lua ca amendamente la legea pe care au făcut-o distinșii noștri colegi.

Cred că este o lecție pe care Guvernul trebuie să o servească, chiar dacă nu o va înghiți cu plăcere.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Dacă mai sunt alte intervenții? Nu mai sunt. Vă rog. Domnul deputat Movilă.

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Eu propun să votăm această lege, această inițiativă și, în momentul în care ordonanța va veni la dezbateri în comisiile parlamentare, să preluăm, să ținem cont de ceea ce există. Pentru că, într-adevăr, ordonanța este mai puțin completă decât inițiativa legislativă pe care o parte dintre noi am semnat-o.

Grupul parlamentar al Partidului Democrat o va susține.

Mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Pe procedură, domnul Buda Daniel.

Domnul Daniel Buda:

Domnule președinte, vă mulțumesc foarte mult.

Domnilor colegi și doamnelor colege,

Este o chestiune foarte simplu de rezolvat, nu trebuie neapărat să vină acest proiect de lege și să aștepte la comisie până când va apărea și această ordonanță, care, într-adevăr, este în funcțiune. Nu avem decât să ducem proiectul de lege la comisie, unde, în funcție de ceea ce conține ordonanța, să operăm modificările pe proiectul de lege, pe acele instituții care sunt vizate de acest proiect de lege, astfel încât, spun eu că în două săptămâni, putem lucra pe acele aspecte din proiectul de lege care nu sunt cuprinse, iată, aflăm, în ordonanță și putem să întregim, practic, această chestiune.

Nu putem să tolerăm la nesfârșit această problemă a acordării cetățeniei, pentru că știm foarte bine că am avut deja observații din partea Uniunii Europene pe această problemă și eu cred că este o chestiune pe care trebuie să o rezolvăm cât se poate de repede.

Și Guvernul ar trebui să mulțumească parlamentarilor, pentru că, iată, și ei au preocupări în această problemă. Și, de altfel, nu avem un alt obiectiv decât să facem ca acest sistem să funcționeze.

Domnule președinte,

în concluzie, eu cred că un termen de două săptămâni este suficient pentru a putea lucra pe acest proiect de lege. Mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Domnul deputat Moisoiu, din partea Partidului România Mare.

Domnul Adrian Moisoiu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Să știți că de vreo câteva minute mă găsesc așa, într-o stare de totală dezorientare. Pentru că adineaori domnul deputat Movilă vorbea în numele Grupului parlamentar al PD-ului, iar domnul deputat Buda, parcă tot din Grupul parlamentar al Partidului Democrat face parte.

Și atunci, numai știu acum, care e poziția PD-ului? Fiindcă vreau să fiu lămurit. Ori dorește să se discute astă-seară, ori, dacă nu, mergem la comisie.

Dar poate că ar trebui cineva să intervină. Nu știu, domnul Rădulescu, poate, să vină și să facă ordine din acest punct de vedere.

Vă mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc și eu.

Domnule deputat Movilă mai susține punctul de vedere anterior? Întrucât nu mai susține acest punct de vedere, există un consens în retrimiterea acestui proiect la comisie. Termen: 30 de zile.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 17 november 2019, 4:51
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro