You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 08-04-2008

Sittings of the Chamber of Deputies of April 8, 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.17 Petru Călian - declarație politică intitulată "Sistemul sanitar, în moarte clinică",

 

Domnul Petru Călian:

Declarație politică intitulată "Sistemul sanitar, în moarte clinică"

Aparatură uzată, condiții precare de igienă, lipsa profesionalismului și a medicamentelor, mobilier vechi, paturi improvizate și saloane supraaglomerate. Acesta este tabloul sistemului sanitar românesc. Ministrul sănătății a avut curajul să recunoască public că situația instituțiilor spitalicești este critică: 70% din spitale sunt vechi, iar în unele unități nu s-au făcut investiții din 1960. Pacientul român preferă să nu apeleze la o instituție sanitară, chiar dacă își face datoria de plătitor al taxelor pentru sănătate. Focare de infecție - în spitalele românești există riscul de a pleca acasă mai bolnav decât ai intrat. Programul național de evaluare a stării de sănătate este un prim pas spre îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare și modernizare în domeniul sănătății. Deși reforma a început să se facă simțită, sistemul medical din România are încă multe carențe și mai are mult de luptat pentru a se ridica din moartea clinică în care se află. În ultimii 20 de ani nu s-a făcut nimic, nicio investiție, nici măcar pentru menținerea spitalelor. Starea deplorabilă este rezultatul nepăsării celor care au trăit doar în prezent, pe principiul: "trăiește clipa". Au uitat însă că după ei nu vine potopul, ci vin copii-beneficiari ai "moștenirii" lăsate de părinții lor. În arena sistemului medical se luptă practicile lipsite de profesionalism ale medicilor, corupția personalului, dotările precare și reticența dezvoltată de români. Deși sănătatea ar trebui să poarte titlu gratuit, în fapt, se poate încadra în sectorul privat al statului. Pe lângă banii dați chiar și la un banal consult, s-a ajuns în situația ca în unele spitale să se cumpere de către pacienți mâncare, medicamente sau aparate folosite pentru tratament. Dificultatea implementării unei noi mentalități vine atât din partea medicilor, cât și a pacienților. Fundamentul unui sistem sănătos se consolidează prin instruirea personalului și prin clădirea unei structuri solide în relația medic-pacient.

Măsura ca spitalele să fie administrate de manageri s-a dovedit ineficientă. Ministerul Sănătății a returnat la bugetul consolidat peste 300 milioane de lei. Paradoxal, pe anul 2007 au rămas fonduri necheltuite, în condițiile în care întregul sistem are o nevoie acută de finanțare.

Imaginea sistemului sanitar se vede din afara granițelor la fel cum este percepută și de pacientul român. Oficialii SUA au emis un raport prin care au semnalat ceea ce noi știm deja: ineficiența managementului spitalicesc, accesul greoi la tratamente pentru bolnavii de cancer, plățile informale nu au fost eliminate etc.

Forma democratică a fost greșit înțeleasă. Libertatea a fost concepută ca un haos în care scopul principal este distrugerea, și nu dezvoltarea durabilă.

Vă mulțumesc.