Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 18, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.60/27-06-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 18-06-2008 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 18, 2008

47. Reexaminarea, la cererea Președintelui României, a Legii privind aprobarea unor măsuri financiare pentru IMM-urile din industria berii (dezbateri procedurale).
 
see bill no. 723/2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

În sfârșit, ultimul punct de pe ordinea de zi: Reexaminarea, la cererea Președintelui României, a Legii privind aprobarea unor măsuri financiare pentru IMM-urile din industria berii.

Dacă inițiatorii doresc să-și susțină proiectul? Inițiatorii nu doresc să-și susțină proiectul.

Ba da. Vă rog frumos, domnule deputat, aveți cuvântul, domnul Drăguș.

Domnul Radu-Cătălin Drăguș:

Domnule președinte,

Este inutilă susținerea din nou a acestui proiect. Am susținut proiectul în repetate rânduri. Ultima dată trebuia să-l avem la vot final. Nu știu pe ce procedură s-a ajuns din nou la dezbateri, așa încât ne susținem în continuare proiectul, cel puțin eu.

Domnul Bogdan Olteanu:

Eu vă consult. Dacă este o eroare, îmi cer scuze, dar din câte îmi amintesc, nu se intrase în dezbaterea pe articole.

Apoi, suntem la reexaminare.

Vă rog, domnul deputat Pușcă.

Domnul Mircea Valer Pușcă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Nu sunt inițiatorul acestei propuneri legislative, dar doresc să reamintesc colegilor noștri că o discuție pe articole, după cererea de reexaminare, a existat. Articolele au fost respinse toate în plen. S-a supus votului spre aprobare proiectul și n-a întrunit numărul de voturi necesar pentru adoptare.

Eu astăzi constat că este o premieră în Parlamentul României, când o lege neadoptată este resupusă votului. Eu cred că prevederea constituțională care spune, încerc să citez: "Parlamentul adoptă legi", nu este o obligație și nu poate fi interpretată ca o obligație a Parlamentului de a aproba orice propunere.

Ne aflăm astăzi în fața unei situații în care această propunere legislativă, mult discutată în media și în Parlament, se reîntoarce la vot ca și cum noi am fi obligați s-o aprobăm.

În numele Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, vă anunț din nou că vom respinge acest proiect legislativ, pentru că el nu este în regulă, nici conform regulilor europene, nici conform regulilor naționale.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Pentru clarificare procedurală, acest proiect a fost pus pe ordinea de zi, printr-un vot al Biroului permanent și al Comitetului liderilor.

Eu nu am fost de acord cu acel vot, dar, fără îndoială, majoritatea decide.Ca atare, îl avem pe ordinea de zi și urmează să-l discutăm. Colegii se vor exprima.

Alte intervenții la dezbateri generale?

Domnul deputat Lakatos, domnul deputat Canacheu.

Pe procedură doriți, domnule Mocanu? Sigur.

Domnul Lakatos Petru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sunt printre inițiatorii respingerii, ca să nu creăm o diversiune. Și acum, repet, nu este cazul să adoptăm, nici la cerere, nici la sugestie, nici într-un fel, această propunere a colegilor, cu toată stima, se pot găsi alte măsuri pentru a sprijini IMM-urile din industria berii, măsuri care să nu deregleze piața, măsuri care să nu încurajeze evaziunea fiscală, măsuri care să nu încurajeze atitudinea de a nu-ți achita obligațiile, că va veni cineva de acolo sus, care te va ierta.

Acest lucru, în Uniunea Europeană, nu se practică. Noi vom vota, consecvenți principiului inițial, împotriva acestei propuneri.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul deputat Mocanu, vă rog.

Domnul Alexandru Mocanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Discutăm de prea mult timp această inițiativă legislativă și sub diverse forme, sub diverse pretexte, ea se duce și se întoarce de fiecare dată în plenul Camerei Deputaților și nu ajunge niciodată la ceea ce se numește vot final și să luăm o decizie asupra ei.

Cunoaștem cu toții, de multă vreme, nu de ieri de azi, poziția fiecărui grup politic din Camera Deputaților, legată de această lege, de oportunitatea și de necesitatea ei. Unii sunt pentru, alții sunt împotrivă.

De asemenea, mai știm că avem o decizie a Curții Constituționale, din 17 ianuarie 2007, care este definitivă și general - obligatorie și în care au fost respinse rând, pe rând, toate acuzele care s-au adus acestei inițiative legislative, legate de faptul că ar contraveni legislației românești în materie, sau legislației europene, sau capitolului "Concurență" din Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. Repet, este o decizie a Curții Constituționale și sigur noi, ca și parlamentari, din punct de vedere politic putem să avem o poziție sau alta.

De aceea, v-aș ruga, domnule președinte, să trecem la vot final, pentru că a spus aici colegul nostru Pușcă, noi am discutat această lege pe articole, cred, cu două luni în urmă, dacă nu cu trei luni în urmă, și de atunci tot evităm s-o aducem la vot final.

Vă rog s-o trimiteți la votul final.

Va mulțumesc

Domnul Bogdan Olteanu:

Doamna deputat Aura Vasile.

Doamna Aurelia Vasile:

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat va vota acest proiect de lege, pentru că este în interesul întreprinderilor mici și mijlocii, al acelora care folosesc capital autohton, și nu doar a marilor interese.

Am luat notă de decizia Curții Constituționale, mă raliez la tot ceea ce a spus antevorbitorul meu, dar nu mă pot abține să nu-mi aduc aminte cam ce se spunea de la acest microfon atunci când prima oară a fost discutat proiectul de lege și cu câtă "mânie proletară" se arăta că președintele Băsescu incriminează hoția și că niciodată n-o să fie de acord cu încălcarea legislației ș.a.m.d.

Iată că vine Curtea Constituțională, care teoretic dă dreptate inițiatorilor proiectului de lege și nouă parlamentarii P.S.D., care am susținut de la început acest proiect de lege si am fost terfeliți de către alte grupuri politice, atunci când am susținut aceste întreprinderi mici și mijlocii din industria berii. Deci, repet, a trebuit să vină Curtea Constituțională cu înțelepciunea ei pentru a demonstra cârcotașilor că și în România aceste întreprinderi trebuie să se dezvolte, trebuie să primească ajutorul și aceste întreprinderi, nu doar marii, să nu folosesc termenul care în acest moment mi-a venit în minte, dar vă reamintesc că nu de mult, în Cameră, s-a solicitat aprobarea anulării a multor milioane de euro, pe care Stolojan, atunci când era prim-ministru, le-a făcut cadou la cinci SRL-uri de la momentul respectiv, bani pe care îi plătim noi în acest moment.

Aceste întreprinderi își creează producția, creează locuri de muncă și este normal să votăm astăzi această inițiativă legislativă, în condițiile în care au acoperirea legală.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc foarte mult, doamna deputat.

Domnul deputat Petru Costache.

Domnul Costache Mircea:

Mulțumesc, domnule președinte. Mulțumesc și pentru botez și pentru toate celelalte.

Îmi exprim surprinderea că oameni care au fost de acord cu scutirea de datorii la bugetul public de câte 603 milioane de dolari de la unele firme prin HG nr.118, devenită lege, și pe care au votat-o, oameni care au fost de acord ca industriile strategice să fie ale străinilor, ca marii producători de bere să fie străini, ca întreaga economie românească să se afle sub autoritatea altora, se fac acuma fete mari pentru susținerea, printr-un efort financiar minor, a micilor producători de bere din România, ca să nu mai rămână chiar nimic care să poarte amprenta națională în producția sau într-un domeniu sau altul din economia națională.

Susținem proiectul, chiar dacă s-a plimbat și se va mai plimba, probabil, pe la Cotroceni sau pe unde mai stabilesc unii traseele, în așa fel încât să mai existe un 0,...% din piața berii sau a altor produse și de sorginte națională, autohtonă.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Alte intervenții?

Vă rog frumos, domnul deputat Vlădoiu.

Domnul Aurel Vlădoiu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Art.135 din Regulamentul Camerei Deputaților spune foarte clar: în faza de reexaminare a unui proiect de lege nu se discută decât obiecțiunile din cererea de reexaminare a Președintelui României în contradictoriu cu raportul comisiei de specialitate, în cazul nostru Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

Comisia a aprobat această lege, iar noi, în Camera Deputaților, din acest motiv am contestat, o luăm și o dezbatem de la titlu. Asta este greșeala care s-a făcut. De aceea am cerut să fie reexaminată în plenul Camerei Deputaților această lege, care prevede să ajutăm aceste fabrici mici de bere, pentru că dacă nu facem acest lucru, vor rămâne pe drumuri peste 2.000 de muncitori.

Deci, vreau să fac două precizări în acest sens: această lege, care a fost inițiată, vine și ajută în jur de 2.000 de locuri de muncă din județele Vâlcea, Teleorman, Bacău și încă un județ din România.

De asemenea, schema de ajutor de stat care este propusă, este aprobată de către Uniunea Europeană, deci nu contravine Uniunii Europene, și, nu în ultimul rând, vreau să fac aici o precizare foarte clară: dacă nu intervenim acum foarte rapid, putem vorbi de fabricile de bere cum putem vorbi de fabricile de bere Grivița, Reghin, Piteștiul (care acum se demolează într-o veselie și nu mai rămâne nimic din acea fabrică de bere), Arad, Baia-Mare și celelalte.

Dacă vrem să rămânem fără aceste fabrici de bere mici, care poartă amprenta unor județe! Vreau și eu să beau o bere Alutus de Vâlcea. De ce să beau bere numai de la Cluj sau din altă parte.

Deci, este o problemă foarte importantă pe care trebuie s-o analizăm cu toată răspunderea. Nu încălcăm cu nimic nici legea fundamentală și nici legea pe care o invocăm acum, a Uniunii Europene. Pentru că Uniunea Europeană a aprobat această lege și nu este ajutor de stat. Este conform cerințelor europene.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Dragoș Dumitriu.

Domnul Dragoș-Petre Dumitriu:

Intervenția mea, stimați colegi, este mai mult o rugăminte adresată dumneavoastră tuturor, să fiți consecvenți. Să fiți consecvenți, pentru că această lege a avut un început, a avut niște inițiatori, a avut niște argumente care au fost susținut de unele partide care acum sunt contra, și îi rog să-și aducă aminte ce au spus atunci.

Eu, cel puțin, ca parlamentar consecvent, voi susține această lege. Eu o consider o pagubă nesemnificativă la nivel național, dar un ajutor mare pentru zone care nu o duc tocmai bine. Așa cum datoria publică a înghițit sume colosale de care nu se mai vorbește astăzi, așa cum există bănci care au fost salvate, așa cum există instituții media care nu-și plătesc datoriile, așa cum există alți și alți așa-ziși "mari investitori", care de fapt trăiesc din datoria publică, aici este vorba de niște oameni care au muncit, care până acum și-au plătit datoriile și care trebuie să fie ajutați în acest moment.

Și, repet, este vorba pur și simplu de consecvență. Așa că, să lăsăm alte discursuri politice acum și să ne amintim ceea ce am spus inițial.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții?

Domnul Pușcă, apoi domnul Lakatos.

Domnul Mircea Valer Pușcă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Revin la microfon, pentru că aici s-a spus și înaintea luării de cuvânt din partea mea și după, că această lege nu a fost supusă votului final. Eu citesc din ordinea de zi și se poate constata din documentele Camerei, că în data de 12.06.2007, cu alte cuvinte, acum un an și 6 zile legea a fost supusă votului final, cu propunerea de adoptare, și ea a întrunit 51 de voturi pentru, 124 voturi contra, 51 de abțineri.

Cu alte cuvinte, acum un an și 6 zile, problema s-a tranșat în Cameră. A apărut ulterior, se pare, o contestare privind procedura din Cameră, nu știu în ce măsură acoperită de regulament și o decizie a Biroului permanent, așa cum a explicat domnul președinte. Dar, pentru exactitate, vă reamintesc: cu privire la această lege Parlamentul s-a pronunțat.

Domnul Bogdan Olteanu:

Domnul deputat Lakatos.

Domnul Lakatos Petru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Mă văd obligat să revin, pentru că de la acest microfon s-au spus lucruri care - să fiu foarte indulgent - nu corespund întocmai realității. Se vorbește despre producția internă de bere, de fabrici mici producătoare de bere, se vorbește de acordul Uniunii Europene.

Stimați colegi, v-aș ruga să revedeți măcar numărul documentului aflat în discuție și în caseta deputatului

(PL-x 723/2006). Uniunea Europeană nu se pronunță asupra ajutoarele oferite, date până la data de 01 ianuarie 2007. Aceasta ca să lămurim problema Uniunii Europene.

Colegii care numai acum citesc intervenția trimisă de anumite asociații și spun că este vorba de Grivița, de nu știu câte, v-aș ruga să revadă anexa la hotărârea și la propunerea inițială, unde sunt înșirate societățile în cauză, și să observe, nu vreau să reiau discuțiile avute până acum și să le reiau din nou, că unele din acele societăți au plătit, altele au intrat în faliment și nici nu mai există, și au rămas doar câteva, care ar putea să se folosească de foloasele deciziei și hotărârii noastre de astăzi sau când vom vota în final și va rămâne ceva definitiv.

Dar, principiul că trebuie ajutate întreprinderile mici și mijlocii este în asentimentul tuturor. Modalitatea cum se face, ajutând pe unii care au relații, care au cunoștințe, care sunt conduse de "băieți deștepți" cu legături în Parlament, mi se pare o treabă incorectă. Putem să ajutăm, să acordăm ajutor de stat pe 2008, pe 2009, nu este niciun impediment, dar retroactiv să ștergi datorii pentru unii, iar alții au intrat în faliment?! Societățile care au intrat în faliment și care erau pe aceeași listă, cine îi mai reînvie sau reînființează?

Dacă adoptăm această propunere creăm o inechitate. Pentru aceasta am spus și la data respectivă, și o repet și acum, vom vota împotrivă, chiar dacă majoritatea o va vota.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Stimați colegi,

Dat fiind că există divergențe majore legate, nu de fondul legii, ci de procedură, eu vă propun să sistăm dezbaterile pe acest proiect de lege.

Invit liderii de grupuri pentru o discuție, pentru a stabili procedura în continuare, astfel încât să nu continuăm dezbaterile aici pe această temă. Da, mulțumesc.

Am finalizat, stimați colegi, ordinea de zi.

Suspend ședința până la ora 12,30 când vom avea sesiunea de vot final.

Rog liderii de grup să-și invite colegii în sală pentru votul final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 24 january 2021, 5:23
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro